Luni, 12 mai, tenisul românesc a primit o veste cruntă, aceea că Irina Fetecău (29 de ani, locul 675 WTA) a fost suspendată de Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA).
Cu doar câteva zile în urmă, o altă jucătoare de tenis din România, Alexandra Iordache, a fost suspendată, deoarece ar face parte din mafia pariurilor sportive.
Irina Fetecău a fost depistată pozitiv cu 4-Methylpentan-2-amine, o substanță interzisă, potrivit regulamentului anti-doping în vigoare. Inițial, sportiva a primit o suspendare de 12 luni, însă, după audieri, sancțiunea i-a fost redusă la zece luni.
Sursele ProSport susțin că Irina Fetecău avea pulsul prea mic, motiv pentru care a fost la un medic sportiv renumit. Acesta i-a recomandat să consume „Gorillalpha Yeti Juice”, un supliment produs de o companie din Anglia, care era contaminat cu susbstanța interzisă de.Agenția Mondială Anti-Doping (WADA).
În august 2024, Cosmin Matei, fotbalistul celor de la Sepsi Sfântu Gheorghe, a primit o suspendare de șase luni din partea Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), după ce a fost depistat pozitiv cu 4-Methylpentan-2-amine, aceeași substanță ca în cazul Irinei Fetecău.
Jucătorul a făcut apel, iar în luna decembrie Comisia Audiere ANAD i-a anulat sancțiunea de șase luni de suspendare, oferindu-i doar o mustrare.
Un alt aspect bizar din cazul de dopaj al Irinei Fetecău este acela că, în 2023, pe când se afla la o competiție sportivă, jucătoarea de tenis i-a informat pe organizatori despre suplimentul pe care îl consumă, fără să fie atenționată că ar putea încălca regulamentul anti-doping.
Ba mai mult, Fetecău a procedat la fel, în 2024, la o competiție desfășurată în Brazilia, anunțându-i pe organizatori că folosește medicamentul respectiv. La fel ca în primul caz, sportiva n-a primit niciun semnal că suplimentul respectiv ar conține o substanță interzisă.
În mod oficial, Irina Fetecău a fost suspendată pentru neglijență și nu pentru dopaj. Potrivit deciziei ITIA, sportiva a consumat suplimentul respectiv „cu bună credință, crezând că este adecvat și conform cu regulamentul anti-doping”.
„Președintele dorește să sublinieze că, pe baza dovezilor, jucătoarea nu a încercat să mascheze sau să-și ascundă utilizarea suplimentului Gorillalpha. Urmând recomandarea unui medic, ea a luat Yeti Juice cu bună credință, crezând că este adecvat și conform cu TADP și cu obligațiile sale anti-doping. Acest lucru a fost evident și în timpul procedurilor, jucătoarea acționând în mod constant cu onestitate, deschidere și sinceritate. Prin urmare, acest caz nu a fost despre o jucătoare care a înșelat, ci despre gradul de culpă atribuit jucătoarei pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile de diligență conform TADP, pentru a se asigura că suplimentul pe care l-a consumat nu a fost contaminat cu o substanță interzisă”, se arată în decizia ITIA.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER