ANALIZĂ: Turneul Campionilor 2019 | Tabloul: Djokovic – Federer, duel garantat și asalt NextGen total asupra lui Nadal. Programul primelor meciuri + 5 lucruri de urmărit la Londra

ANALIZĂ: Turneul Campionilor 2019 | Tabloul: Djokovic - Federer, duel garantat și asalt NextGen total asupra lui Nadal. Programul primelor meciuri + 5 lucruri de urmărit la Londra
  • Publicat:
  • Actualizat:

Turneul Campionilor 2019 promite spectacol total pentru fanii tenisului, datorită grupelor stabilite marți seară, prin tragere la sorți, la Londra. Țintarul a împărțit un roster și așa intrigant, prin aceea că, pentru prima dată după 2009, numărul de jucători care nu au împlinit încă 24 de ani este egal cu cel al sportivilor de peste 24 de ani.

În Grupa A, denumită pentru ediția 2019 – Grupa Andre Agassi, vor evolua Rafael Nadal (Spania), Daniil Medvedev (Rusia), Stefanos Tsitsipas (Grecia) și Alexander Zverev (Germania). Potrivit pozițiilor din clasamentul mondial, aici se regăsesc sportivii de pe locurile 1, 4, 6 și 7.

În Grupa B, denumită pentru ediția 2019 – Grupa Bjorn Borg, vor evolua Novak Djokovic (Serbia), Roger Federer (Elveția), Dominic Thiem (Austria) și Matteo Berrettini (Italia). Potrivit pozițiilor din clasamentul mondial, aici se regăsesc sportivii de pe locurile 2, 3, 5 și 8.

Importante sunt și rezervele de la Turneul Campionilor 2019: Roberto Bautista-Agut (Spania) și Gael Monfils (Franța). De ce, aflăm mai departe, în cele 5 lucruri de urmărit la Turneul Campionilor pe care vi le prezentăm detaliat.

1. Noul lider mondial, Rafael Nadal, incert, dar cu speranțe

Pentru al patrulea an consecutiv, prezența lui Rafael Nadal la Turneul Campionilor este incertă.

Ibericul s-a retras înaintea semifinalei Masters-ului de la Paris din cauza unei accidentări abdominale suferite sâmbătă, la un antrenament. Nadal are nouă zile la dispoziție pentru a se recupera, având în vedere faptul că meciurile din Grupa Andre Agassi au fost programate pentru luni, după ce duminică se va fi jucat în Grupa Bjorn Borg. Decizia retragerii de la Paris a venit la sfatul medicilor, după două examinări RMN. Marți dimineață, ibericul a făcut un nou RMN, în Spania. Rezultatele au confirmat existența unei rupturi musculare. Cu toate acestea, Nadal a decis să se înscrie la Turneul Campionilor, având planificate zile de repaus și reluarea antrenamentelor, vineri.

Analiză: Turneul Campionilor 2019. Tabloul grupelor din perspectiva lui Rafael Nadal.
Analiză: Turneul Campionilor 2019. Tabloul grupelor din perspectiva lui Rafael Nadal.

Rafael Nadal are în față o decizie extrem de dificilă. În urmă cu 12 luni, ibericul a renunțat să meargă la ATP Finals. Automat, Novak Djokovic a terminat anul pe primul loc.

În acest moment însă, ibericul are un avans de 640 de puncte în clasamentul mondial în fața sârbului. Cei doi duc o luptă dură pentru prestigiosul „year-end number one”. Totuși, Djokovic este obligat să joace finala Turneului Campionilor pentru a avea o șansă de a-l întrece pe Nadal, cel care a recuperat șefia ATP după exact un an și care, cu orice victorie în grupă, poate înclina mai mult în favoarea sa balanța.

În șase dintre ultimele șapte ediții ATP Finals disputate, cel puțin unul dintre sportivii calificați au fost împiedicați să concureze din cauza accidentărilor, ei fiind înlocuiți de rezerve

  • În 2018, Rafael Nadal și-a anunțat retragerea înainte de startul întrecerii. John Isner i-a luat locul.
  • În 2017, Pablo Carreno Busta l-a înlocuit pe Nadal, după primul meci în grupă.
  • În 2016, Nadal nu a participat, fiind înlocuit de Gael Monfils. Ulterior, David Goffin a intrat în locul francezului pentru ultimul meci din grupă.
  • În 2014, Rafael Nadal s-a retras, promovându-l pe Marin Cilic. David Ferrer l-a înlocuit pe Milos Raonic pentru ultimul meci din grupă.
  • În 2013, Andy Murray nu a participat, accidentat, lăsându-i locul lui Richard Gasquet.
  • În 2012, Rafael Nadal nu a participat, fiind înlocuit de Janko Tipsarevic.

Participarea lui Nadal la întrecerea de la Londra rămâne incertă, în ciuda prezenței sale în Grupa Andre Agassi.

2. Mâna lui Roger. Mânie?

Cu Nadal și Djokovic plasați automat în grupe diferite, din postura primilor doi favoriți, dar cu ibericul amenințat cu abandonul, o miză uriașă a fost reprezentată de poziționarea lui Roger Federer. Elvețianul ajunge la Londra odihnit, cu bateriile încărcate strategic după emoționantul triumf de la Basel, prin retragerea de la Masters-ul de la Paris.

Sorții au decis ca Federer să meargă în grupa lui Djokovic. Cu alte cuvinte, cei mai titrați jucători la ATP Finals se înfruntă în grupă, dar nu se pot întâlni în regim eliminatoriu decât în finală (Federer este deținătorul recordului absolut, cu 6 titluri, iar Djokovic are 5 titluri).

Analiză: Turneul Campionilor 2019. Tabloul grupelor din perspectiva poziționării lui Roger Federer. Captură din timpul ceremoniei de premiere de la Basel
Analiză: Turneul Campionilor 2019. Tabloul grupelor din perspectiva poziționării lui Roger Federer. Captură din timpul ceremoniei de premiere de la Basel

Această distribuire a lui Federer conturează o Grupă Bjorn Borg clar mai disputată la vârf decât cealaltă. Dezechilibrul va fi cu atât mai mare dacă Rafael Nadal nu va putea juca în cele din urmă. Evident, Djokovic – Federer este cea mai stufoasă rivalitate pe care o vedem în grupe, cu 48 de meciuri directe (26-22).

Partea bună: fanii tenisului au garantat un duel de neratat, prima reîntâlnire dintre Djokovic și Federer după spectaculoasa, dramatica și colpleșitoarea finală de la Wimbledon, smulsă de sârb dintre degetele elvețianului, 13-12, la tiebreak, după ce Roger servise pentru victorie la 8-7 în decisiv.

3. Asalt NextGen total la „greul” fără trofeu la ATP Finals

Varianta ideală a Grupei Andre Agassi, cea în care Rafael Nadal joacă, propune un asalt în haită al celor mai buni tineri jucători în fața sportivului de pe locul doi în topul celor mai multe titluri de Mare Șlem câștigate în carieră.

Dacă Medvedev (23 ani) și Tsitsipas (21 ani) sunt debutanți, Grupa Borg având doar un debutant, Sascha Zverev este singurul reprezentant al noii generații care are deja un titlu la Final 8-ul tenisului masculin. Chiar dacă la Grand Slam-uri Zverev se prezintă mai degrabă cu un lanț de contraperformanțe, la ATP Finals germanul a reușit în 2018 să îi învingă consecutiv, în semifinale și finale, pe Federer și Djokovic, arătând mult mai multă dezinvoltură.

Analiză: Turneul Campionilor 2019. Tabloul grupelor din perspectiva poziționării jucătorilor U24. Captură din timpul ceremoniei de premiere de la US Open: Daniil Medvedev
Analiză: Turneul Campionilor 2019. Tabloul grupelor din perspectiva poziționării jucătorilor U24. Captură din timpul ceremoniei de premiere de la US Open: Daniil Medvedev

În fața vulnerabilităților lui Nadal – mai întâi de ordin fizic, prin prisma accidentării, apoi prin prisma faptului că acesta este singurul trofeu de anvergură care îi lipsește din palmares spaniolului – toți cei trei tineri jucători emit pretenții și, mai mult, au argumente pentru a declanșa un asalt cu arme grele, greu de domolit. Contextul îi ajută pe tineri, chiar dacă Nadal are, totuși, un avantaj net în meciurile directe: 2-0 cu Medvedev, 4-1 cu Tsitsipas și 5-0 cu Zverev.

  • Rafael Nadal s-a calificat pentru a 15-a oară consecutiv la Turneul Campionilor. Acesta este un nou record în circuit. Totuși, el nu a concurat decât de opt ori până acum.

Chiar dacă nu au victorii în fața lui Rafa până acum, Zverev l-a forțat la un meci clasic la Australian Open 2017, de cinci seturi, iar Medvedev a fost la un pas să îi sufle trofeul US Open-ului, de la 2-0 la seturi, lansându-i teme variate.

4. Cu bereta pusă pe Berrettini

Matteo Berrettini, ultimul jucător calificat la Turneul Campionilor 2019, este outsider-ul evident la Londra. Romanul de 196 cm nu poate fi însă ignorat pe o suprafață indoor în care serviciul capătă o importanță capitală.

Dacă Federer l-a executat pur și simplu la Wimbledon, la 1, 2 și 2, Dominic Thiem și-a împărțit victoriile cu italianul în meciurile directe din 2019, iar Novak Djokovic nu l-a înfruntat până acum. Elementul surpriză poate conta în fața sârbului, iar factorul „n-am nimic de pierdut” pare o armă în acest moment pentru peninsular.

Analiză: Turneul Campionilor 2019. Tabloul grupelor din perspectiva lui Matteo Berrettini. Foto: US Open
Analiză: Turneul Campionilor 2019. Tabloul grupelor din perspectiva lui Matteo Berrettini. Foto: US Open

5. Cine va fi număr unu mondial la final de an în ATP

Novak Djokovic și Rafael Nadal se duelează pentru primul loc, așa cum am precizat deja la punctul 1 și așa cum ProSport a detaliat într-un articol anterior, prezentând toate scenariile.

Ibericul încearcă să termine anul pe primul loc pentru a cincea oară în carieră, iar Djokovic – pentru a șasea oară.

Nadal sau Djokovic? Același duel a fost tranșat în 2018 de sârb, prin abandonul spaniolului
Nadal sau Djokovic? Același duel a fost tranșat în 2018 de sârb, prin abandonul spaniolului

De asemenea, Roger Federer poate pierde ultima treaptă a podiumului de final de an. Diferența dintre elvețian și urmăritori este mai mică de 500 de puncte.

Programul primelor două zile la Turneul Campionilor 2019

Pe scurt, performanțele notabile din 2019 ale celor opt sportivi calificați la Turneul Campionilor

  • Rafael Nadal (Spania), campion la Roland Garros și US Open, care va reveni pe primul loc în clasamentul mondial de luni
  • Novak Djokovic (Serbia), campion la Australian Open și Wimbledon, de cinci ori câștigător al Turneului Campionilor
  • Roger Federer (Elveția), retras de la ultimul Masters al anului pentru a pregăti Turneul Campionilor, pe care l-a câștigat deja de 6 ori
  • Daniil Medvedev (Rusia), finalist la US Open și câștigătorul ultimelor două turnee Masters încheiate, debutant la ATP Finals
  • Dominic Thiem (Austria), finalist pentru al doilea an consecutiv la Roland Garros
  • Stefanos Tsitsipas (Grecia), semifinalist la Australian Open și campionul din 2018 la NEXTGen Finals, debutant la ATP Finals
  • Alexander Zverev (Germania), deținătorul trofeului la Turneul Campionilor
  • Matteo Berrettini (Italia), debutant la ATP Finals, campion la Stuttgart și Budapesta.
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup