„Am luat primul cec, mai strâng niște bani și îmi iau o cameră de filmat pentru a înregistra meciurile și antrenamentele” INTERVIU | Adrian Boitan, cel mai „fresh” nume lansat de club Idu: punct ATP împușcat la primul tablou principal Futures

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 27 May. 2017, 11:31 Actualizat: 27 May. 2017, 21:46 Tenis

Pe o cărare deja bătătorită în tenisul românesc, din Constanța, răsare în circuit un nou nume interesant. După Andrei Pavel, Horia Tecău și, cel mai recent, Simona Halep, Adrian Boitan încearcă să își croiască drum prin hățișul sportului alb. Îi place să descopere clădiri abandonate și să le afle poveștile ascunse în semi-întuneric, dar cel mai mult îi place să deslușească secretele tenisului: de la șapte ani a intrat sub aripa protectoare a lui Cornel Idu, într-o poveste la indigo cu cea a Simonei Halep. Ce atrage atenția? Într-un fel, scurtele îndrăznețe pe care i le pune lui Marius Copil la ultimul antrenament al acestuia din România,  înainte de French Open. Într-un alt fel, faptul că a reușit să câștige un meci la prima prezență pe tabloul principal de la un turneu Fututres. Într-un alt fel, povestea lui.

Adrian Boitan a avut ce sărbători weekendul trecut, la Constanța. A făcut o vizită-fulger acasă, acolo unde îl așteptau apropiații și prietenii. Motivul: punctul ATP câștigat joi, la turneul organizat la Tenis Club Herăstrău. Cu două zile înainte de plecarea spre Roland Garros, Marius Copil și antrenorul Andrei Mlendea vorbeau despre performanța puștiului de 17 ani. „A făcut primul punct ATP!„, îl lăudau cei doi cu drag, dându-i totodată încredere. În turneele Fututres, lucrurile sunt puțin mai complicate: spre deosebire de circuitul ATP, punctele sunt adăugate abia după o săptămână, în lunea a doua de după terminarea competiției. O victorie în primul tur pe tabloul principal într-un turneu Fututres F1 este răsplătită cu un punct ATP. Iar Adrian Boitan l-a învins săptămâna trecută pe Dragoș Ignat, 6-4, 6-2.

Victoria a venit miercuri. Vineri, de la 9:00 la 11:30, Marius Copil și Andrei Mlendea făceau ultimul antrenament pe zgura de la București, înainte de îmbarcarea spre Paris. Adi Boitan, alături de un alt junior din echipa pregătită de Mlendea și partenerii săi, i-au fost sparing parteneri jucătorului abia intrat în Top 100 ATP: În aceeași zi, la ora patru, Adrian Boitan lua drumul Constanței. N-a stat mult. A plecat din nou la turneu duminică, cu destinația Bacău, acolo unde se ține un nou turneu Futures, F2, de 25.000 de dolari, unde a primit wildcard din partea organizatorilor.

„Înainte de meci mă gândeam că o să fie mai greu, dar în timpul meciului mi-am spus că nu am nimic de pierdut, numai de câștigat. Am vrut un meci bun și am reușit să câștig„, spune Adrian. Prima victorie într-un turneu Futures este un prag psihologic. La fel și primul punct ATP. O spune și Adrian, dar este suficient să ne amintim mărturia lui Andre Agassi, din „Open”> cel mai vârstnic număr unu mondial vorbea despre bucuria uriașă pe care a simțit-o când a primit scrisoarea de la ATP ce îi confirma câștigarea primului punct. Era tenisului s-a schimbat însă. Dar infuzia de încredere dată de primul succes, nu. Pentru Adi Boitan, goana după acest punct nu a fost una de durată. „Pot spune că am reușit din prima să iau punct ATP”.

 • În CV-ul lui Adrian Boitan se regăsesc până în acest moment cinci prezențe în turneele ITF: în august 2016, Boitan a disputat trei turnee Futures, la Pitești, Iași, Galați, intrând de fiecare dată în calificări la simplu. Adi nu a acces pe tabloul principal atunci: a pierdut de două ori în turul trei al calificărilor, o dată în turul doi. La Pitești, a jucat pe main draw la dublu, alături de Dan Abrudan, dar a pierdut în super-tie-break la perechea româno-israeliană Botezan / Bulis.
 • Boitan a debutat astfel pe tabloul principal al unui turneu Futures săptămâna trecută, în competiția organizată în inima parcului Herăstrău, și a făcut-o cu meci câștigat!

Iar în această săptămână, a fost cu bis: înainte ca lucrurile să se așeze, înainte ca informația să se fi sedimentat, Adi a revenit cu un mesaj succint, clar, apăsat, hotărât: „între timp am mai luat un punct„. La un turneu Futures de categorie superioară, F2, de 25.000 de dolari, organizat la Bacău, Boitan a câștigat meciul din primul tur împotriva lui Petru Octavian Berdila, un jucător care va împlini 17 ani pe 11 iunie.

„Sunt mii de bărbați care joacă, în loc de câteva sute de copii”

Ai învins un jucător cu șapte ani mai în vârstă, mai experimentat, 6-4, 6-2. Cum ai abordat meciul, cu ce gând?
Am înțeles că el a fost la colegiu în State, acum s-a întors. Iar ceilalți băieți mi-au spus înainte de meci: ‘ține mingea mult în teren, trebuie să stai cu el în schimbul de mingi’. Nu prea am avut probleme, nu prea l-am lăsat să își facă jocul (n. zâmbește).

Au crescut emoțiile pe măsură ce te apropiai de victorie?
Da! Țin minte că serveam pentru meci, la 5-2, și mi-am zis: ‘trebuie să joc fiecare punct. Să văd ce iese!

Care sunt cele mai dure aspecte ale trecerii de la turneele de juniori, la cele ITF?
Nivelul, adversarii și concurența. Sunt mult mai mulți bărbați (n. râde și accentuează cuvântul) care joacă, în loc de câteva sute de copii. Sunt mii de bărbați care joacă și e greu. Acolo toată lumea joacă și nu o să ai meci ușor niciodată….

Se schimbă abordarea ta într-un meci de turneu Futures, față de meciurile de juniori, în care ești cu băieții de vârsta ta?
Sincer, acum am avut mai mult curaj la Futures cu ăștia mai mari și am văzut că mi-a fost mai bine, am avut de câștigat. Vreau pe viitor să încerc asta și cu juniori.

„De la șapte ani am bursă, de la șapte ani până la 16 ani nu am plătit deloc antrenamentele”

Cum îți construiești pe mai departe programul? Insiști să joci mai multe turnee Futures pentru a încerca să aduni și alte puncte, sau revii la turneele de juniori?
Vreau să joc și, și – pentru că nu îmi permit să pierd clasamentul la juniori.  Vreau însă și alte puncte ATP!

Adrian Boitan, în loc de CV:

 • Data nașterii: 11 iulie 1999
 • Înălțime:  1,85 m
 • Greutate: 72 kg
 • Numărul de la pantofi: 44
 • Jucător de mâna: dreaptă
 • Reverul: cu două mâini
 • Lovitura favorită: dreapta
 • Rachetă:  Head
 • Suprafața favorită: hard
 • Turneul de Mare Șlem favorit: US Open
 • Elev:  în clasa a 11-a, la liceul Traian din București și LPS Constanța. „Eu sunt elev la Constanța, dar m-am detașat la București, învăț aici, iar notele de aici sunt transmise acolo”.
 • Frați / surori: un frate mai mare, „care e cu cartea”
 • De unde moștenește pasiunea pentru sport: mamei i-a plăcut de mică tenisul, nu a făcut tenisul, dar m-a dus pe mine devreme la terenuri
 • Jucătorul favorit: Kyrgios (n. râde). Îmi place jocul lui, că este foarte degajat, relaxat. Mi-aș dori să joc ca el.

Când ai luat prima dată o rachetă de tenis în mână?
La patru ani, când fratele meu ÎNCĂ‚ făcea sport. Juca tenis. Mă mai duceam cu el și stăteam pe-acolo, pe teren.  El s-a lăsat, pentru că era prea mult de alergat (n. râde). Am început tenisul la Tenis Club Idu, din Mamaia. Am stat 12 ani acolo, de când am început. Dacă nu exista clubul acela, eu nu aș fi putut juca tenis acum. Pentru că de la șapte ani am bursă, de la șapte ani până la 16 ani nu am plătit deloc antrenamentele, iar deplasările internaționale cu antrenorul de la club mi le plătea domnul Idu. M-a ajutat foarte, foarte mult să ajung aici.

Ce te-a determinat să te muți la București?
Lipsa partenerilor de joc. Acolo nu mai aveam cu cine să joc și a trebuit să fac un pas înainte.

Ați fost doi colegi de generație 1999 la Club Idu care v-ați remarcat: tu și Edris Fetisleam…
Da. A venit și el la București.

Cum îl percepi, ca pe un competitor puternic, un prieten?
Suntem prieteni! Chiar suntem prieteni!

Cea mai frumoasă amintire de pe terenul de tenis, de când făceai primii pași?
Toată perioada a fost frumoasă. Poate că cea mai frumoasă amintire este de când am reprezentat prima dată România la Europenele U12, la Timișoara.

Andrei Pavel, Horia Tecău, Simona Halep. Visezi că ești următorul nume important dat în tenis de Constanța?
Da! Sper să ajung acolo!

E mai ușor să vii dintr-o zonă în care parcă s-a adunat talentul în tenis sau simți și o presiune știind că vei fi comparat cu ei?
Presiune nu e, nu pune nimeni pe tine. Dar cred că e mai ușor să vii dintr-o zonă cu „trecut”. Se moștenește gena (n. râde). E aerul de mare…

Adrian Boitan își lucrează cel mai intens… „serviciul. Sunt zile în care dau peste 500 de servicii pe zi”

Dacă ai fi impresarul lui Adrian Boitan ce ai spune despre jucătorul de 17 ani care tocmai a luat primul punct ATP? Cum l-ai vinde sponsorilor?
Are un joc de viitor, agresiv. Poate să evolueze cu jocul lui, este foarte iute, se mișcă foarte bine și e un jucător talentat, care în momentele cheie poate face diferența.

Am văzut câteva scurte frumoase la antrenament,  pe care i le-ai pus lui Marius. Îți place lovitura asta?
Da, da! Îmi place mult și este o lovitură pe care o simt.  Când vine mingea spre mine deja știu – ‘pe asta o pun scurt acolo, lângă fileu’.

Cum e când îți pune cineva scurtă?
E ok și atunci. Pot să alerg bine. Mă descurc.

Ai deja un contract cu un sponsor tehnic, pentru rachete, echipament de joc?
Am la rachete, cu Head, de vreo 2-3 ani. Am contract pe câte un an și îl tot reînnoiesc.

Care este elementul din joc la care lucrezi cel mai mult în perioada asta?
Serviciul. Sunt zile în care dau peste 500 de servicii pe zi. Două ore dau numai servicii. Sunt zile în care însă mă axez pe alte lovituri.

Cum arată programul unei zile pentru tine? La cât te trezești? Câte ore de antrenament ai, când mergi la școală? Când te culci?
Mă trezesc dimineața la ora 7, stau puțin în pat, până mă trezesc de tot. Vin la antrenament la 9. Termin la 11:30, mănânc, după care la 2 intru din nou la antrenament și dacă nu suntem morți-morți, mergem la pregătire fizică, o oră și jumătate.

Te sperie puțin longevitatea lui Federer?  Sau când vezi că un jucător de peste 30 de ani ca Estrella Burgos câștigă în premieră un titlu? Îți vine să spui – pfff…. Și noi când mai ajungem sus, noi cât să mai așteptăm?
De speriat nu prea mă sperie, mai degrabă mă bucură. După ce o să se lase Federer, tenisul  nu o să mai fie la fel. Da, este mai greu acum de intrat în Top 100 dacă ești jucător tânăr, până în 20, 22 de ani. Dar, oricum, până mă apropii eu de top 100, poate să stea să joace (n. râde).

„Nu prea avem turnee în țară la care să fi avut oportunitatea asta, să văd profesioniștii”

Te uiți la meciuri din circuit ca să „furi” meserie, să înveți lucruri pe care să le poți aplica în jocul tău?
Normal. La Kyrgios. Și la meciurile lui Federer, Djokovic, Nadal, toți… Dimitrov, Del Potro, Nishikori.

Kyrgios nu prea are răbdare în raliu. Tu ai?
Da. De multe ori când e nevoie am răbdare, stau în raliu.

Înainte de meci, ai un ritual anume, sau când intri pe teren?
Cum intru pe teren îmi așez termobag-ul în partea stângă, îmi prepar băuturile – vreo patru cinci sticle, scot prosopul, tot și mi le aranjez în ordine în fața băncii, tot în partea stângă.

Ți s-a întâmplat să ajungi la teren să realizezi că nu ai ce îți trebuie în termobag?
Da, de mai multe ori mi s-a întâmplat să uit să iau prosopul… Am luat un tricou de schimb și m-am șters cu el!

Cum e mai ușor să joci – cu doi oameni în tribună sau cu mai mulți oameni?
Nu am jucat cu mai mult de 200 de oameni în tribună. Dar îmi place să joc cu spectatori!

Spune-mi un meci de tenis văzut pe viu, care te-a impresionat…
Nu prea am văzut, pentru că nu prea avem turnee în țară la care să fi avut oportunitatea asta, să văd profesioniști. Da… nu prea am avut unde să îi văd.

Cu primii bani câștigați din tenis ce ți-ai luat?
Săptămâna aceasta am luat primul premiu. Probabil că pun și banii de la Futures-ul de la Bacău, mai strâng niște bani și îmi iau o cameră de filmat, să îmi filmez meciurile și antrenamentele, ca să învăț.

Dacă în tenis s-ar face schimb de tricouri ca în fotbal,  cu cine ai vrea să schimbi?
Cu Federer!

Care este visul tău cel mare, legat de tenis?
Top 50!


Exercițiu de imaginație. Cum ar arăta jucătorul de tenis ideal?

Serviciu: Karlovic
Retur: Agassi
Forehand: Federer
Rever: Wawrinka
Voleul: Kyrgios
Poziționare în teren: Nadal
Deplasare în teren: Nadal
Concentrare: Federer
Spirit de luptă: Nadal
Spectaculozitate: Kyrgios, bineînțeles


Care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o în tenis?
Să nu mă dau bătut niciodată.

Cel mai bun sfat pe care l-ai primit?
Cel mai bun sfat… nu mi l-a dat nimeni, dar l-am auzit: să pun tot ce pot în fiecare lovitură.

Ce l-ai întreba pe Kyrgios dacă ai fi față în față cu el?
Cât se antrenează!?

Unde te vezi peste un an?
Aș vrea să am cel puțin 10 puncte ATP!

Are 17 ani. Dar parcă deja s-a maturizat, pe tren. „Înainte eram genul ăla de jucător care se exterioriza enorm! Dar acum m-am calmat. Mă și încurajam foarte mult pe teren, dădeam și cu racheta de pământ. Am văzut însă că îmi risipeam energia. După ce țipam și urlam așa cum o făceam, nu mai aveam nici aer să respir și oboseam. M-au ajutat și antrenorii în acest sens… Dar a a venit mult și de la mine„, spune Adrian Boitan. În timpul liber, mai iese din când în când cu prietenii, ba la karting, ba la piscină, ba la un film.

„Antrenamentul cu Marius mă ajută foarte mult, pentru că îmi schimbă ritmul de joc, mă provoacă să joc din ce în ce mai bine”,
Gabi Adrian Boitan

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 27 May. 2017, 11:31 Actualizat: 27 May. 2017, 21:46 Tenis
Pe aceeași temă
Mihai Trăistariu și-a pierdut virginitatea cu o fată fără mâini. Ce i-a făcut e neașteptat
Mihai Trăistariu și-a pierdut virginitatea cu o fată fără mâini. Ce i-a făcut e neașteptat
Ce a păţit un şofer român care a depăşit viteza legală cu 9 km/h
pe o autostradă din Olanda. Cazul ajuns în justiţie
Ce a păţit un şofer român care a depăşit viteza legală cu 9 km/h pe o autostradă din Olanda. Cazul ajuns în justiţie
COMPILAŢIE Cum vor unii să facă bani. Cele mai penibile tentative surprinse de camere
COMPILAŢIE Cum vor unii să facă bani. Cele mai penibile tentative surprinse de camere
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
BOMBA: Pleaca Puscas de la Reading?! Juventus il poate scapa pe internationalul roman de cosmarul din Anglia! Detaliile unui transfer SENZATIONAL
BOMBA: Pleaca Puscas de la Reading?! Juventus il poate scapa pe internationalul roman de cosmarul din Anglia! Detaliile unui ...
Semnele care il dau de gol! Cum afli daca partenerul tau te-a inselat
Semnele care il dau de gol! Cum afli daca partenerul tau te-a inselat
Marian Godină a descoperit cine îi murdăreşte maşina: „Azi am prins autorul” - FOTO
Marian Godină a descoperit cine îi murdăreşte maşina: „Azi am prins autorul” - FOTO
BREAKING NEWS | Revenire spectaculoasă pentru Mircea Lucescu. Anunţul OFICIAL:
BREAKING NEWS | Revenire spectaculoasă pentru Mircea Lucescu. Anunţul OFICIAL: "Şi-a dat acordul!"
Scapă cine poate: Furtuna financiară face PRĂPĂD. Este cea mai mare panică de după căderea Lehman Brothers
Scapă cine poate: Furtuna financiară face PRĂPĂD. Este cea mai mare panică de după căderea Lehman Brothers
Zona din Bucureşti care s-a transformat în noua Pipera. Este un nou pol în Bucureşti care a explodat total
Zona din Bucureşti care s-a transformat în noua Pipera. Este un nou pol în Bucureşti care a explodat total
Doi iubiţi din Iaşi au pus la cale un plan diabolic. Femeia l-a ademenit pe fostul prieten în patul ei, iar ce a urmat e TERIFIANT
Doi iubiţi din Iaşi au pus la cale un plan diabolic. Femeia l-a ademenit pe fostul prieten în patul ei, iar ce a urmat ...
Cum arată PALATUL SECRET al Vioricăi Dăncilă. Costă peste 200.000 de EURO, e ROZ și a fost ferit de ochii lumii!
Cum arată PALATUL SECRET al Vioricăi Dăncilă. Costă peste 200.000 de EURO, e ROZ și a fost ferit de ochii lumii!
Ponta face ravagii în PSD și ALDE! Încă doi parlamentari au sărit în barca sa
Ponta face ravagii în PSD și ALDE! Încă doi parlamentari au sărit în barca sa
Iubita lui Smiley, transfigurată de operațiile estetice. Cum arăta înainte să se opereze FOTO
Iubita lui Smiley, transfigurată de operațiile estetice. Cum arăta înainte să se opereze FOTO
Mascații au intrat cu forța în casa lui Salman Khan și Iuliei Vântur. Soțul româncei e SUSPECT! S-au făcut ARESTĂRI
Mascații au intrat cu forța în casa lui Salman Khan și Iuliei Vântur. Soțul româncei e SUSPECT! S-au făcut ARESTĂRI
LOTO, LOTO 6 din 49. Rezultate la LOTO, duminică 6 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
LOTO, LOTO 6 din 49. Rezultate la LOTO, duminică 6 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
Scandal între Delia și BUG Mafia. Anunțul făcut de cântăreață
Scandal între Delia și BUG Mafia. Anunțul făcut de cântăreață
Eliza este iubita unui celebru cântăreț de muzică populară de la noi. Ea are 26 de ani, el 58!
Eliza este iubita unui celebru cântăreț de muzică populară de la noi. Ea are 26 de ani, el 58!
Fostul sot al Elenei Ionescu a rupt TACEREA! Adevaratele motive pentru care a ales sa divorteze de artista. El a parasit primul caminul conjugal
Fostul sot al Elenei Ionescu a rupt TACEREA! Adevaratele motive pentru care a ales sa divorteze de artista. El a parasit ...
S-au casatorit in mare SECRET! Prezentatoarea tv a avut o nunta atipica: vedeta s-a căsătorit întâi religios cu partenerul ei, abia acum civil
S-au casatorit in mare SECRET! Prezentatoarea tv a avut o nunta atipica: vedeta s-a căsătorit întâi religios cu partenerul ...
Ai maşină cu motor diesel? Fă aceste lucruri când se apropie iarna şi ne mulţumeşti mai târziu
Ai maşină cu motor diesel? Fă aceste lucruri când se apropie iarna şi ne mulţumeşti mai târziu
Cum a putut să se îmbrace PRODANCA la nunta fiicei lui Gigi Becali! Miliardarul a rămas blocat când a văzut-o! FOTO
Cum a putut să se îmbrace PRODANCA la nunta fiicei lui Gigi Becali! Miliardarul a rămas blocat când a văzut-o! FOTO
Oana Sârbu, imagini FĂRĂ INHIBIȚII la 51 de ani! Adolescenta timidă din "Liceenii" s-a lăsat acum pozată așa! FOTO
Oana Sârbu, imagini FĂRĂ INHIBIȚII la 51 de ani! Adolescenta timidă din "Liceenii" s-a lăsat acum ...
Anna Lekso nu se dezminte, noi fotografii incendiare cu vedeta-n… „bucătărie”!
Anna Lekso nu se dezminte, noi fotografii incendiare cu vedeta-n… „bucătărie”!
Horoscop Balanță, luna Octombrie
Horoscop Balanță, luna Octombrie