Alegeri la Federaţia Română de Tenis. Răzvan Itu: ”E simplu să vezi din exterior ce nu fac alţii, e şi mai simplu să critici, dar infinit mai greu e să găseşti soluţii şi să faci ceva constructiv”

18 iun 2019 1069 afişări Tenis
Alegeri la Federaţia Română de Tenis. Răzvan Itu: ”E simplu să vezi din exterior ce nu fac alţii, e şi mai simplu să critici, dar infinit mai greu e să găseşti soluţii şi să faci ceva constructiv”
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Lumea tenisului îşi va alege miercuri, 19 iunie, în cadrul unei Adunări generale extraordinare, noua echipă de conducere. Pentru funcţia de preşedinte s-au înscris cinci candidaţi: Răzvan Itu, Ion Ţiriac , Ion Ţupa, Liviu Ursuleanu şi Marius Vecerdea.

Dintre toţi, Răzvan Itu face parte şi din actuala echipă de conducere, ca vicepreşedinte, membru în Comitetul Director şi, de aproape un an, ca Director general. Într-un interviu acordat ProSport, acesta radiografiază mandatul echipei din care a făcut parte.

Domnule Itu, candidaţi la funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Tenis. De ce ar trebui să vă aleagă lumea?

Prin toată activitatea mea în conducerea FRT am căutat să aduc un echilibru şi să instaurez un climat non-agresiv. Nu cred că a fost persoană care să mă fi solicitat pentru orice fel de discuţie legată de tenis şi să nu îmi fac timp pentru a purta un dialog civilizat. Fac parte dintr-o generaţie care a crescut mâncând tenis pe pâine, iar viaţa mea s-a învârtit mereu în jurul tenisului şi poate tocmai de aceea, atunci când am fost ales ca vicepreşedinte am format, în Comitetul Director, alături de colegii mei George Cosac, Adrian Marcu, Alina Tecsor Cercel şi Marin Stănică, o echipă unită şi dedicată  tenisului românesc, fiind aproape de jucători, cluburi şi membrii lor. Am încercat să le înţelegem dorinţele şi, pe măsura posibilităţilor, să facem lucruri concrete pentru ei.

”SĂ PREIEI FUNCŢII DE CONDUCERE ÎN PERIOADE DIFICILE ÎNSEAMNĂ UN ACT DE CURAJ”

Sunteţi de foarte mulţi ani în conducerea FRT, dar în ultimul an aţi acceptat funcţia de Directorul general al federaţiei, în condiţiile în care federaţia era în criză. Cam riscant din punct de vedere al imaginii dumneavoastră…

Eu nu am considerat că este un risc, ci o provocare. Tot timpul mi-am dorit să ajut lumea tenisului, iar când preşedintele FRT m-a numit Director general, cu acordul Comitetului Director, evident, am adoptat o poziţie pro-activă. Nu m-am limitat doar la a arată cu degetul sau a constata ce lucruri nu merg bine. Să preiei funcţii de conducere în perioade dificile cred că înseamnă un act de curaj. E simplu să vezi din exterior ce nu fac alţii, e şi mai simplu să critici, dar infinit mai greu e să găseşti soluţii şi să faci ceva constructiv. Să nu uităm că în ultimii doi ani FRT nu a primit finanţare de la MTS şi nu a fost uşor să asigurăm un buget de aproximativ 100.000 de euro lunar pentru organizarea competiţiilor interne şi internaţionale, pentru sportivii din loturile naţionale şi antrenorii federali, cât şi pentru salariile celor care asigură funcţionarea tenisului în România. În ciuda acestor dificultăti financiare, am găsit soluţii, şi cred că s-au întâmplat foarte multe lucruri pozitive.

Puteţi să detaliaţi?

Pot să le enumăr, dar cred că ajunge să spun că dacă s-a auzit de bine despre România în tenisul mondial, în condiţiile în care în interior am fost măcinaţi de numeroase procese, de contestaţii de tot felul într-o atmosferă permanentă de conflict, uneori doar mocnit, alteori un conflict pe faţă, înseamnă că am făcut ceva, nu-i aşa? Da, pot să spun că am găsit soluţii în ciuda faptului că două cluburi fără activitate sportivă ne-au târât în justiţie şi au creat blocaje importante în activitatea de zi cu zi a FRT. Când lucrurile sunt aşezate, normale, realizările vin ca o consecinţă firească. Ei bine, în cazul echipei noastre de conducere realizările au venit în pofida unei atmosfere apăsătoare şi conflictuale. Cu atât mai mult contează reuşitele, când apar în condiţii grele. Personal am încercat să stau departe de declaraţiile belicoase, nu am răspuns invectivelor care s-au abătut asupra activităţii noastre, am încercat să îmi canalizez energiile spre lucruri pozitive, constructive, spre lucruri care să consolideze activitatea FRT, astfel încât să ieşim cu capul sus din aceste lupte interne.

La cine vă referiţi? La echipa dumneavoastră sau la tenisul românesc?

Doar la tenisul românesc. Am căutat dialogul mereu şi am promovat prin acţiunile mele popularizarea acestui sport accesând baze sportive din mult mai multe oraşe decât se întâmpla înainte. Gândiţi-vă că, pentru prima dată, s-a jucat tenis la cel mai înalt nivel în Piatra Neamţ, Galaţi sau Arad, locuri unde înainte tenisul de prim rang nu a ajuns niciodată. Am consolidat numele Federaţiei Române de Tenis în oraşe ai căror cetăţeni şi autorităţi locale au rămas cu o imagine foarte plăcută, cu impresii extraordinare, după fiecare acţiune pe care am desfăşurat-o acolo, fie că a fost vorba despre Fed Cup sau Davis Cup. Cu ocazia disputării acestor competiţii, românii şi copiii lor au rezonat cu tenisul de mare performanţă. Oameni care până acum nu luaseră contact direct cu tenisul şi-au arătat disponibilitatea de a ajuta, de a ne deschide porţi noi. Şi este o mare realizare a noastră.

„DACĂ IUBEŞTI TENISUL, NU ÎŢI FOLOSEŞTI RESURSELE PENTRU A-L SABOTA”

Există lucruri pe care vi le reproşaţi?

Sigur că nu toate au fost perfecte, că mai sunt lucruri de pus la punct. Dar eu am intrat în joc, n-am stat pe margine. Acţionând din interior, nu am ales să mă plâng, pentru că nu aveam finanţare, pentru că ni se puneau beţe în roate şi nici pentru că unii ne târăsc prin tribunal, pretinzând că iubesc acest sport. Dacă iubeşti tenisul, atunci nu îţi foloseşti toate resursele pentru a-l sabota, a-i frâna dezvoltarea şi de a refuza orice formă de colaborare. Aceste bătălii interne sunt fără precedent în peisajul sportiv românesc, când unii, pretextând că vor binele tenisului, obstrucţionează o activitate şi prejudiciază astfel grav dezvoltării acesteia.  Dacă au existat breşe de ordin statutar în ceea ce priveşte, spre exemplu, dreptul unor cluburi de a vota, trebuia instituit dialogul, trebuiau concentrate forţele înspre găsirea unei soluţii, nu sădită ură şi dihonie, aşa cum au înţeles să procedeze unii.

Domnule Itu, până la urmă accesul la instanţele judecătoreşti nu e îngrădit…

Noi am venit cu soluţii, dar fiecare propunere a fost blocată cu o nouă acţiune judiciară. Eu cred că cei care au încercat să ne blocheze, dacă ar fi iubit tenisul cu adevărat, şi-ar fi găsit timp pentru dialog, pentru rezolvarea acestei probleme, pentru punerea interesului general înaintea interesului personal, şi-atunci lucrurile ar fi ajuns într-un mod firesc şi transparent la liman. Să nu uităm că probleme similare au existat şi la alte peste 20 de federaţii sportive din România, dar acolo conflictul s-a rezolvat pe cale paşnică, în foarte scurt timp, fără acţiuni judiciare. Sigur că atunci când trebuie să lucrezi, cum a fost cazul meu, zi de zi, cu toată agenda tenisului românesc în faţă, nu ai timp să te opreşti şi să găsesti chichiţe avocăţeşti de care să te agăti şi să trimiţi comunicate şi petiţii pe facebook. Viaţa se desfăsoară într-un alt ritm atunci când, zilnic, ai multiple probleme urgente de rezolvat şi altfel se vede ea când stai pe margine şi pui beţe în roate celui care lucrează. 

”PLANUL NOSTRU A FOST SĂ NE ASIGURĂM CĂ AVEM UN TENIS DE SUCCES”

Ce presupune să conduci activitatea zilnică a FRT?

Munca noastră nu a fost axată numai pe Cupa Davis şi Fed Cup, competiţii bine mediatizate şi cu feedback permanent pozitiv de la ITF. Muncă a însemnat şi dotarea, întreţinerea, administrarea Centrului Naţional de Tenis, organizarea a aproape 200 de turnee internaţionale, creşterea jucătorilor tineri şi promovarea lor la competiţii internaţionale precum Jocurile Olimpice de Tineret, demararea a 10 proiecte pentru tinerii tenismani, care au fost descoperiţi şi îndrumaţi spre tenisul de performanţă, vizite la cluburile din ţară pentru a le afla şi rezolva problemele, dar şi stresul sub care ne-am aflat în permanenţă, pentru că pe nimeni nu a interesat felul în care se duce la îndeplinire un plan, ci numai rezultatul acelui plan. Ori planul nostru a fost să ne asigurăm că avem un tenis de succes, dar şi că toţi cei care muncesc pentru tenis au satisfacţia muncii lor. Gândiţi-vă că la toate întâlnirile noastre cu reprezentanţi ai federaţiilor de tenis din lumea întreagă niciodată nu am vorbit despre problemele interne, nu ne-am plâns. Am ţinut steagul sus în faţa federaţiilor mult mai bogate şi mai puternice decât noi, iar acum Federaţia Română de Tenis ocupă o poziţie foarte respectată în lumea tenisului, faţă de acum cinci ani.

Candidaţi la funcţia de preşedinte. Se poate vorbi de o continuitate în cazul alegerii dumneavoastră…

Da, mi-am depus candidatura în numele unei echipe, dar decizia aparţine în totalitate oamenilor tenisului. Nu vreau să mă lansez în speculaţii, cu atât mai mult cu cât pe lista de candidaţi există un nume uriaş, Ion Ţiriac.   

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.