Calificarea în sferturile Campionatelor Europene, disecată de antrenorul Petre Arnăutu: "M-am gândit puţin la asta... Dar, am trecut! Întotdeauna am avut un start mai greoi, nu e prima oară". Portretul fetelor şi capitolul la care lucrează intensiv

17 iul 2018 2116 afişări Tenis de masa
Calificarea în sferturile Campionatelor Europene, disecată de antrenorul Petre Arnăutu: "M-am gândit puţin la asta... Dar, am trecut! Întotdeauna am avut un start mai greoi, nu e prima oară". Portretul fetelor şi capitolul la care lucrează intensiv Foto: Cezara Paraschiv / ProSport
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Petre Arnăutu, antrenorul care conduce această echipă, a vorbit pentru ProSport despre acest debut îndreptat de Campionat European, al unei echipe cotate cu şanse şi cu pretenţii la nivel european şi mondial.

"Orice sportiv are emoţii, are trac de concurs. La noi, s-a văzut mai mult. Am început greu, dar pe parcurs am mai echilibrat situaţia şi am început chiar să şi câştigăm. A fost, sigur, şi emoţia de a fi acasă, şi starea de moment - sunt mai multe. Dar, întotdeauna am avut un start mai greoi, nu este prima oară. Poate atunci echipa era mai omogenă, iar acum a fost un pic mai greu. Trebuie să recunosc, am avut şi emoţii. După acel meci pierdut de la 2-0, cu Germania, 2-3... M-am gândit puţin la asta... poate nici nu ne calificăm. Dar, am trecut. Dumnezeu a fost bun. Am trecut. Fetele au început să îşi revină şi să joace din ce în ce mai bine. Am trecut deja un prim meci 'de baraj' (n.r. - eliminatoriu). Acum, din baraj în baraj. Mâine. Sper ca noaptea să fie un sfetnic bun şi fetele să uite de starea asta de stres şi să se conecteze din nou, bine, la partea de joc, nu la partea de adversar", spune Petre Arnăutu, schiţând un zâmbet în salonul VIP al Sălii Polivalente din Cluj.

Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

România s-a calificat în sferturi cu un 3-0 la care a contribuit fiecare jucătoare din echipa lui Petre Arnăutu: Andreea Dragoman, Tania Plăian şi Andreea Huduşan. "Fiecare dintre ele a jucat bine şi şi-a făcut treaba pe poziţia pe care a fost distribuită. Este foarte bine şi foarte uşor, aşa, în sistemul de joc pe care îl avem ca echipă. Ar fi foarte uşor ca fiecare să scoată un meci din maxim două posibile. Dacă jucătoarea de pe poziţia trei îşi face bine treaba, atunci echipa poate să câştige", spune antrenorul cu peste 40 de ani de experienţă.

Parcursul României, în competiţia juniori fete 1 (15-18 ani)

  • România - Germania 2-3 - Grupa D
  • România - Franţa 1-3 - Grupa D
  • România - Spania 3-0 - Grupa D
  • România - Cehia 3-0 - optimi

! Miercuri, de la 11:10, urmează sfertul de finală cu Serbia, o echipă fără naturalizări, ca şi România, care a învins cu 3-0 Italia, în optimi, după un start greoi în grupă, la fel ca cel al echipei conduse de Petre Arnăutu: înfrângere 2-3 cu Slovacia, victorie 3-2 contra Croaţiei, apoi 3-0 cu Turcia - în ultimul meci al Grupei B.

Andreea Dragoman. Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

Una singură dintre urmaşele Elizei Samara, Danei Dodean şi Adinei Diaconu se face auzită tare de tot în Polivalenta nouă din Cluj. Ea e Tania

Tania Plăian se încurajează după fiecare punct. Ca Bernie Szocs. Le încurajează pe coechipiere. Punct de pucnt. Consumă energie cât pentru trei şi se face imediat remarcată. Petre Arnăutu ne introduce în lumea elevelor sale.

"Este o generaţie de fete bune, cu potenţial, care vin pe fondul unui sistem - al unei şcoli, ai unei istorii, ai disciplinei şi ai unor antrenori, ai unei federaţii care organizează şi ştie foarte bine ceea ce vrea. Cu aceste fete cred că trebuie mult mai mult lucrat pe parte psihică. Au rămas în echipă doar fete cu rezultate la Campionate Europene şi Mondiale, ele pot oricând să facă un joc bun şi să ne ducă acolo unde ne este locul. Avem încredere, le ajutăm şi sperăm că împreună putem face lucruri bune", explică omul care a crescut-o de la cel mai de jos nivel, până spre titlul european al senioarelor, pe Adina Diaconu.

"Tania este mai dezinvoltă - nu mai sociabilă, pentru că nici una dintre ele nu este atât de sociabilă, Fiecare are felul ei de a se comporta. Una este mai interiorizată, de fapt - şi Andreea Dragoman, şi Andreea Huduşan sunt puţin introvertite. Niciuna nu îşi exprimă prea mult bucuria, în situaţiile de câştig, cum nu sunt nici la polul opus - când pierd - să fie nervoase", spune Petre Arnăutu.

Tania Plăian. Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

Dacă Cristi Pletea 'a scăpat' paleta din mână după un punct pierdut în meciul din optimile de finală, România - Spania, pe care, ulterior, l-a câştigat cu 3-1, aducând primul punct echipei de juniori, junioarele lui Petre Arnăutu nu vor face aşa ceva.  "Fetele sunt mai ponderate. Avem o relaţie frumoasă, ne respectăm între noi, ne respectăm între noi. Băieţii sunt mai visători, mai poetici. Sunt valoroşi, dar este alt temperament. Dar, niciun moment nu trebuie să uităm că sunt copii", spune Petre Arnăutu, pregătit pentru a li se alătura fetelor sale, la hotel, pentru o noapte în care trebuie să pregătească, în minte, duelul cu arţăgoasa Serbie

  • România va fi reprezentată şi în sferturile băieţilor la juniori 1, după ce tricolorii au învins, cu 3-1, Spania.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.