Sabrerii încep calificările pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Pariurile României pentru competiţia supremă

24 apr 2019 311 afişări Scrima
Sabrerii încep calificările pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Pariurile României pentru competiţia supremă
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Sabrerii din lotul olimpic s-au pregătit în Poiana Braşov pentru primul Grand Prix care punctează la calificarea olimpică. De vineri, românii concurează la Seoul. Bianca Pascu, Tiberiu Dolniceanu, Iulian Teodosiu, George Dragomir şi Mădălin Bucur sunt cei 5 sabreri tricolori care îşi vor petrece Paştele în Asia.

  • Miza este ridicată la marile competiţii din vară, întrucât scrimerii primesc de trei ori mai multe puncte pentru clasările la Mondiale decât la Grand Prix-uri şi Cupe Mondiale, putând obţine astfel mai repede biletele pentru Japonia.

La Tokyo, România trage nădejde să fie reprezentată şi în concursul pe echipe, nu doar la individual. După doi ani mai puţini reuşiţi, 2016 şi 2017, a urmat un sezon 2018 mai bun, iar 2019-2020 ar trebuie să vină cu certitudinea: calificarea echipei de sabie la JO.

”Începe anul de calificare, aprilie 2019-aprilie 2020. Doar 8 echipe din lume vor participa la Jocurile Olimpice. E puţină tensiune, una pozitivă însă, cred eu. Pentru ca începutul lui 2020 să fie mai relaxat, e nevoie de un rezultat de prestigiu la Mondiale. Personal nu cred în miracole, ci doar într-un progres permanent şi continuu”, precizează antrenorul lotului Ioan Pop.

Dolniceanu se axează pe individual

După retragerea din activitate a unor sportivi ca Florin Zalomir sau Rareş Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu, 31 de ani, a rămas veteran în echipa României.

Ieşeanul este campion mondial în 2009 şi medaliat cu argint la Olimpiada de la Londra 2020. Ambele performante au fost obţinute cu echipa. Campion european în 2013, Tibi vizează o medalie olimpică şi la individual.

”Venim după un cantonament la mare, unde am încărcat fizic, aici, în Poiana Braşpv, am făcut mai mult antrenament specific. Sperăm să dăm lovitura la Europene, la Mondiale sau la amândouă. Scopul meu este să iau o medalie la individual, că la echipe am deja. De asta am decis să rămân şi să mă pregătesc în continuare”, este sincer Tibi.

Vicecampionul mondial de juniori, pariul antrenorului

Antrenorii şi sportivii vor să-l integreze cât mai repede în lot pe sabrerul George Dragomir (20 de ani): vicecampion mondial de juniori la Torun în 2019 (prima medalie după 19 ani pentru România la sabie la un Mondial de juniori - Florin Zalomir (South Bend 2000)

”Încerc să mă acomodez, pentru că am schimbat categoria. Trebuie să-mi câştig locul în echipă, iar pentru asta tebuie să lucrez fizic şi psihic. Te demoralizează, când vezi că ceilalţi te bat, căci sunt mai mari. Visul meu este să prind echipa pentru Tokyo, dar pentru asta trebuie întâi să prind locul în echipă prin rezultate la Cupele Mondiale de seniori şi apoi să îmi fac treaba când va fi cazul”, spune puştiul de 20 de ani, ale cărui pasiuni sunt cititul şi jocurile video.

Ioan Pop, antrenorul lotului olimpic, îl laudă deja pe Dragomir: ”Este o persoană ieşită din comun, muncitor, ascultător. Pentru 2024, va fi un membru de bază al echipei olimpice. Lupta pentru un loc în echipă este deschisă şi pentru Tokyo. Se distanţează trei sportivi, dar abia acum încep ostilităţile”.

Visul Biancăi: medalie la Mondiale

Bianca Pascu, medaliată cu bronz la Campionatele Europene de scrimă 2017, în proba individuală feminină de sabie, s-a antrenament în cantonamentul montan cot la cot cu băieţii, la fel ca în ultimii 7 ani. După bronzul obţinut în martie la Cupa Mondială din Belgia, braşoveanca speră să la un rezultat istoric în vară la competiţiile majore: o medalie la Europene şi Mondiale.

”Suntem mulţumiţi că avem sprijinul total al federaţiei, al MTS şi COSR şi am avut parte de o pregătire adecvată. Nu suntem panicaţi, drumul e lung până la Tokyo. O medalie la Europene sau la Mondiale ne-ar da însă direct biletele spre Tokyo. Eu sunt în Top 10 mondial şi automat trebuie să-mi păstrez poziţia. După un început mai slab de sezon, am confirmat la ultima competiţie şi sper să fie un început de vârf de formă, iar maximum să fie în vară. Vreau medalie la Campionatul Mondial”, afirmă Bianca Pascu.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.