A murit Jaques Istrate, unul dintre cei mai valoroşi antrenori din scrima românescă. A luptat în Al Doilea Război Mondial, a inventat un aparat de dezvoltare a vitezei şi a scos campioni la clubul Steaua

12 feb 2018 1003 afişări Scrima
A murit Jaques Istrate, unul dintre cei mai valoroşi antrenori din scrima românescă. A luptat în Al Doilea Război Mondial, a inventat un aparat de dezvoltare a vitezei şi a scos campioni la clubul Steaua

Pe 11 Februarie 2018, la vârsta de 98 de ani şi 2 luni, s-a stins Jaques Istrate, antrenor emerit la scrimă. Colonel în rezervă, Jaques Istrate a fost căpitan de geniu în timpul celui de-al doilea război mondial şi a luptat pe frontul de Răsărit.

În timpul regimului comunist,  Col. Jaques Istrate a suferit mari persecuţii pe linie politică – administrativă şi militară fiind socotit de către noii conducători de după 30 decembrie 1947 un ofiţer al vechiului regim militar. Elev al dl. antrenor emerit Angelo Pellegrini – părintele scrimei româneşti – dl. col. r. Jaques Istrate a dat dovadă de o mare măiestrie şi eleganţă a armelor în timpul generaţiei domniei sale.

Sabrer de prim rang în cadrul echipei Steaua Bucureşti,  Jaques Istrate a câştigat Campionatul Naţional de Sabie din anul 1947 în compania valoroşilor sabreuri: Bartoş Tiberiu, George Man, Kókóssi Mihail, Constantin Marinescu, continundu-şi performanţa sportivă până în anul 1958 prin prezenţa sa, an de an, în finalele Campionatului Naţional de Sabie.
În calitatea sa de antrenor la S.P.C./C.P.M.B. apoi la I.E.F.S. – Bucureşti, dl. col. r. Jaques Istrate s-a remarcat ca fiind un antrenor de primă mână, domnia sa fiind selecţionerul, antrenorul şi conducătorul a patru echipe divizionare ”A” (sabie, floretă feminin, floretă masculin, spadă).

Din mâna maestrului de scrimă col. r. Jaques Istrate au ieşit valoroşi sportivi şi sportive printre care se numără: Rodica Văduva (Popescu), Eva Washestrom, Luminiţa Popescu, Doina Priscorniţă, Lidia Staicu, etc. La floretă masculin: Tudor Petruş, Ştefan Aurel, Alexiu Ştefan, Mircea Golescu. La spadă: Răzvan Dobrescu, Dan Nicoale, Alexandru Istrate, Constantin Istrate. La sabie: Eugen Ganea, Mihai Sandu, Laurenţiu Mihăileanu, Tudor Ilie, Ion Constantin, Ion Galan, Emilian Nuţă, etc.

Col. r. Jaques Istrate a inventat în anul 1968 un aparat pentru dezvoltarea vitezei şi a preciziei în scrimă şi a scris în anul 1971 Tactica Scrimei. Bun organizator al echipelor de scrimă pe care le-a format şi instruit, col. r. Jaques Istrate a fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii Campionatelor Naţionale de scrimă după anul 1955 alături de Gheorghe Apostol sub coordonarea secretarului Federaţiei Române de Scrimă, Dionisie Tepşan.
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.