INTERVIU | Strigătul de disperare al unui vicecampion olimpic. Campionii de la scrimă se revoltă faţă de indiferenţa cu care sunt trataţi. "Am ajuns la fundul sacului. Tot dăm cu mâna prin el şi se rupe, dăm de asfalt!"

24 mai 2019 2115 afişări Scrima
INTERVIU | Strigătul de disperare al unui vicecampion olimpic. Campionii de la scrimă se revoltă faţă de indiferenţa cu care sunt trataţi. "Am ajuns la fundul sacului. Tot dăm cu mâna prin el şi se rupe, dăm de asfalt!"
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

Rămas în ultimii ani fără câteva echipe extrem de iubite de către suporteri, cum ar fi grupările de baschet, handbal sau rugby, Iaşiul riscă să rămână şi fără sporturi individuale în viitorul apropiat. Asta dacă municipalitatea nu îşi întoarce faţa către sportul de performanţă.

Al doilea oraş al ţării ca mărime a ajuns să supravieţuiască la nivel de sporturi de echipă doar prin echipa de fotbal - şi ea măcinată de probleme financiare şi cea de rugby în şapte fete.

La sporturi individuale, Iaşiul respiră de câţiva ani doar prin talentul unor sportivi şi datorită sufletului pus de nişte ”nebuni” frumoşi ai sportului, care se încăpăţânează să facă performanţă fără sprijin. În ceea ce priveşte condiţiile şi susţinerea financiară, acestea sunt ZERO!

După ce judoka Vlăduţ Simionescu (singurul sportiv ieşean calificat în prezent la Olimpiada de la Tokyo) a tras semnale de alarmă repetate, antrenorii secţiei de scrimă de la CSM-CSS Unirea Iaşi, Alexandru Siriţeanu şi Radu Tofan, foşti campioni la rândul lor, au decis să rupă tăcerea şi spun lucrurilor pe nume.

Performanţă fără niciun ban până în luna aprilie

Echipa feminină de sabie de la CSM-CSS Unirea Iaşi a cucerit într-un interval de două luni două titluri naţionale extrem de râvnite. Mai întâi la senioare, la sfârşitul lunii martie şi recent, la tineret. La rândul lor, băieţii au cucerit titlul naţional la tineret pe echipe în urmă cu câteva zile, după ce în martie obţineau bronzul la seniori. Rezultate de excepţie pentru sportivii pregătiţi la CSM-CSS Unirea Iaşi de antrenorii Alexandru Siriţeanu, Alin Lupeică şi Radu Tofan, care confirmă din nou valoarea şcolii ieşene de scrimă. Numai că, raportând la condiţiile financiare de la Iaşi, aceste rezultate pot intra în sfera ”minunilor”.

Dezamăgit de lipsa de interes a autorităţilor şi a mediului de afaceri pentru sportul de performanţă, antrenorul Alexandru Siriţeanu, fost vicecampion olimpic la Londra cu echipa României, a decis să pună pe tapet modul cum se face performanţă în al doilea oraş al ţării.

Într-un interviu acordat ProSport, Siriţeanu a făcut un apel la autorităţi să-şi întoarcă faţa către sport şi să-şi susţină valorile aşa cum se întâmplă în alte oraşe din ţară. Acesta se întreabă cum este posibil ca într-un oraş mic cum este Slobozia un sabrer să câştige de aproape zece ori mai mult într-o lună decât un campion din Iaşi!

Alex, felicitări! Două titluri naţionale pe echipe obţinute la tineret.
Mulţumim, dar nu ştiu cât vom mai putea continua astfel. Copiii sunt buni, sunt componenţi ai loturilor naţionale şi olimpice de seniori deja. Îi avem pe Codrin Cozmuleanu, Răzvan Ursachi şi, mai nou, pe Andreea Lupu. Sportiva noastră urmează să facă deplasarea la Europenele şi Mondialele de seniori. Dar dacă nu sunt susţinuţi de către comunitatea ieşeană, de către mediul de afaceri, Primărie, Consilul Local, Consiliul Judeţean, mai mult ca sigur sportivii vor pleca. Dacă nu o să aibă o mână întinsă de la municipalitate vor pleca şi vor concura pentru alte cluburi. Sper să nu se întâmple aşa cum s-a întâmplat cu generaţia mea.

Chiar şi fără susţinere, continuaţi să obţineţi performanţe.
Nu ştiu câtă lume din Primărie ştie că Iaşiul are campioană naţională la sabie feminin seniori. Un lucru care nu s-a mai întâmplat de foarte multă vreme. Este a doua oară. Dar nu interesează pe nimeni. Şi atunci, eu mi-am luat orice gând, de la orice ajutor venit. Nu mai bat pe la nicio uşă, dar nici nu mai răspund la uşi. Pentru că degeaba facem dacă ei nu vor să facă. Andreea Lupu, de exemplu, poate intra în cursa pentru calificarea la Olimpiada din 2024. Sunt curios dacă se va face ceva. Pentru că eu nu văd să se mişte ceva nici măcar pentru Vlăduţ Simionescu, de la judo, care este deja calificat la Olimpiada de la Tokyo. Nu am văzut ca Iaşiul să facă ceva pentru el. Şi ştim problemele pe care el le-a avut, au fost destul de mediatizate. Este o durere foarte mare. Avem rezultate foarte bune şi totuşi nu reuşim să strângem rândurile şi să facem ceva pentru a ne păstra sportivii de top la Iaşi. Dar când aceşti sportivi de top scot rezultate pentru alte cluburi, atunci Primăria din Iaşi vine să facă poze şi se mândreşte că aceşti copii au fost formaţi la Iaşi. Ceea mi se pare o aberaţie. Şi o mare prostie. Pentru că nu ai dreptul să te bucuri de rezultatele pe care ei le obţin la alte cluburi, dacă nu ai fost în stare să-i ţii aici. Pentru ce?

Te referi la ce s-a întâmplat la Gala Excelenţei Sportului Ieşean?
Da. La ambele gale. De ce două gale la final de an? Pentru ce? Nu avem pe ce cheltui banii? Să-i dăm la sport. De ce să faci două gale. Pe mine nu mă interesează din ce partid fac parte şi cine organizează gala? Dar faci o gală, nu două! Uneşti fondurile şi dai banii la sportivi. Nu sunt genul care să ies şi să spun, prefer să tac şi să fac. Dar nu se mai poate. Eu nu cer pentru mine. Pentru că, mulţumesc lui Dumnezeu, ce fac acum este ca o datorie a mea faţă de sportul pe care l-am practicat şi care mi-a dat atâtea satisfacţii. Dar încerc să fac ceva cu copiii aceştia din Iaşi. Încercăm să redăm scrimei ce am dat în trecut, sportivi la loturile naţionale şi olimpice. Dar îmi doresc ca ei să concureze pentru culorile Iaşiului. Nu pentru alte grupări din ţară.

Ce indemnizaţie are un sabrer din Iaşi?
400 de lei pe lună. Spune-mi, cum să stea un senior cu 400 de lei pe lună? Este strigător la cer! Cum este posibil ca un sportiv de la Slobozia, de-o seamă cu ai noştri, să primească 2.000 sau 3.000 de lei pe lună? Cum se poate acolo, într-un oraş atât de mic? Şi noi, oraş mare, capitală, ne mândrim... La noi nu se poate să-ţi ţii sportivii aici. La Iaşi se plăteşte 400 de lei, la Slobozia 2.000 sau 3.000 de lei. Nu mai vorbesc de Bucureşti. Suma de 400 de lei de la cluburi, atenţie! Nu din alte surse. Şi asta în condiţiile în care cluburile nu au avut buget până în luna aprilie. Gândiţi-vă că sportivii nu au primit nimic din luna ianuarie până în aprilie.

Şi mai au tragere de inimă să intre în sală?
Chiar şi aşa, ei au venit şi şi-au făcut datoria faţă de club. Au lipsit şi de la şcoală, chiar dacă au bacalaureat în acest an. Puteau să zică foarte bine: Domnule profesor, mai lasă-mă! Pentru ce să vin? Dar ei vin. Pentru ce? Să le dea 1.500 lei la sfârşit de an? Sau 300 de lei? În timp ce la Slobozia se dau câte 4.000-5.000 de lei la final de an?

De ce crezi că se întâmplă asta?
Nu ştiu. Dar cert este că nu se face nimic. Nu ştiu dacă nu se poate sau nu se vrea. Deşi cred că se poate. Dacă în alte oraşe se poate, de la noi nu... Şi ţineţi cont că scrima nu este un sport atât de scump. Nu se compară cu fotbalul, tenisul, handbalul sau alte sporturi. Dar se pare că cei de sus nu vor sau nu-i interesează. Dacă îi întrebi în cât timp se formează o echipă, nu ştiu câte investiţii trebuie făcute.

Cum reuşeşti să-i ţii la sală?
Eu până acum am mizat pe loialitatea sportivilor. Doar cu efortul cluburilor din Iaşi nu poţi ţine o echipă de seniori în sabie la Iaşi. Ne bazăm pe loialitate, pe înţelegere, dar are şi asta o limită. Loialitatea faţă de club, de antrenori, de oraş este în continuare. Dar nu ştiu cât mai durează. Pentru că ei ne întreabă. Domnule profesor, da nu...? Da nimic? Domnule director, nimic? Şi noi... Acelaşi răspuns... de fiecare dată. Aşteptăm, să vedem. Dar e posibil să vină într-o zi să spună voi aşteptaţi, noi nu. Pentru că dacă mai aşteptăm şi noi, vreamea noastră trece. Şi prefer să fac ceea ce fac în altă parte unde sunt plătit.

Au primit deja oferte de la alte cluburi?
E normal să fie curtaţi, cluburile mari din Bucureşti asta fac. Andreea Lupu este deja curtată, Codrin Cozmuleanu şi el. E firesc ca dacă ai buget să curtezi sportivi de valoare. Dacă nu sunt susţinuţi, copiii pleacă. Şi s-ar putea să ne trezim că pleacă fără să ne spună nimic. Din păcate noi ne zbatem, dar degeaba. Ştiţi cum e... Ajungi la fundul sacului, dar tot dai cu mâna prin el şi sacul se rupe. Şi dai de asfalt. Ş n-o să mai avem nimic! Noi încă nu am terminat competiţiile. Urmează cei mici. Dacă nu-i băgăm în seamă şi pe cei mici, n-o să mai avem copii să vină din urmă. Şi atunci trebuie să ne ocupăm şi de ei. Nimeni nu vrea să se uite. Toţi vor acolo sus, pe podium, să facă poze. Dar până se ajunge acolo, sus, habar nu au câtă muncă este. Pe ei nu-i interesează asta. Doar acolo, sus, cu poze şi cu imprimeuri.

CN de tineret: Două medalii de aur la echipe, un argint şi două de bronz la individual

Şcoala ieşeană de sabie continuă să aibă resurse nebănuite. Dacă în trecut vorbeam la superlativ despre campioni precum Alin Lupeică, Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu, Alexandru Siriţeanu, Cosmin Hânceanu, Radu Tofan şi alţii, sportivi crescuţi la Iaşi de către antrenorul emerit Iulian Biţucă, mulţi dintre aceştia au ajuns la rândul lor să scoată campioni pe bandă rulantă după ce au trecut la antrenorat. Astfel, trio-ul format din Alex Siriţeanu, Radu Tofan şi Alin Lupeică au reuşit în ultimele luni să aducă în vitrina cluburilor CSS Unirea şi CSM Iaşi cele mai râvnite trofee de pe plan intern, la majoritatea categoriilor de vârstă. După ce în urmă cu două luni s-a impus la fete şi s-a clasat pe locul 3 la masculin la CN de seniori, ieşenii au cucerit, zilele trecute, în Capitală alte medalii preţioase la CN de tineret: aur cu echipele de fete şi băieţi, argint şi bronz la individual feminin şi un alt bronz în întrecerea individuală la masculin.

Succes categoric pentru fete

La Campionatele Naţionale desfăşurate în Capitală, CSM-CSS Unirea Iaşi a triumfat de o manieră spectaculoasă în proba feminină pe echipe. Sabrerele ieşene Andreea Lupu, Ioana Radu, Catrinel Tipişcă şi Diana Creţu au trecut în semifinale cu 45-29 de CSTA Bucureşti, iar în marea finală au surclasat echipa clubului Riposta Bucureşti cu 45-19! În meciul pentru bronz, Steaua Bucureşti 1 a întrecut CSTA Bucureşti cu 45-37 şi s-a clasat pe locul 3.

CSM-CSS Unirea Iaşi a obţinut rezultate foarte bune şi la individual. Andreea Lupu a cucerit argintul, după o finală cu Sabina Martiş (CSA Steaua), scor 10-15, Ioana Radu a obţinut medalia de bronz, în timp ce Catrinel Tipişcă s-a clasat pe locul 6.  

Aur şi bronz pentru băieţi

Sportivii de la CSM-CSS Unirea Iaşi au avut comportări de excepţie şi la masculin, reuşind să cucerescă două medalii. În concursul pe echipe, cvartetul format din Codrin Cozmuleanu, Alexandru Zmău, Matei Cîdu şi Răzvan Ursachi a cucerit titlul naţional, după ce a trecut în semifinale de echipa Unirea Slobozia (45-34) şi în finală de Dinamo 1, scor 45-42.

La individual, Codrin Cozmuleanu a obţinut medalia de bronz, în timp ce Alexandru Zmău s-a clasat pe locul 6.

Radu Tofan: ”Poate aude cineva semnalul nostru”

Ca şi colegul său Alex Siriţeanu, antrenorul Radu Tofan a făcut un apel la autorităţi şi la mediul de afaceri să-i susţină financiar pe sabrerii ieşeni care fac performanţă.

”Sperăm ca autorităţile locale să-şi îndrepte privirea către noi. Este păcat de aceşti copii care obţin rezultate foarte bune şi fac cinste oraşului. Cluburile CSM şi CSS Unirea încearcă să ne susţină cu cât pot, dar sunt multe competiţii, calendarul este foarte încărcat şi este extrem de greu. Copiii au început deja să primeaacă oferte, performanţele lor atât de la tineret, cât şi de la seniori nu au trecut cu vederea în ţară. E şi firesc, cluburile puternice se interesează de ei. Dacă nu vor fi susţinuţi, este foarte greu să-i ţinem la Iaşi. ”, a completat Radu Tofan.

”Poate le oferă cineva un contract de muncă, aşa cum se întâmplă la alte cluburi din ţară. Se întâlnesc elevii noştri cu colegii lor de la cluburile din ţară şi vorbesc, află şi ei cum sunt plătiţi acolo. Ei primesc o indemnizaţie de 400 de lei, dar dacă sunt bani...”, a punctat antrenorul Radu Tofan.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.