Dolniceanu, asul planşei în 2014. Obiective atinse, dar Covaliu este nemulţumit: "avem valoare pentru mai mult". Brânză s-a ascuns în spatele glumelor

18 dec 2014 584 afişări Scrima
Dolniceanu, asul planşei în 2014. Obiective atinse, dar Covaliu este nemulţumit: "avem valoare pentru mai mult". Brânză s-a ascuns în spatele glumelor

2014, pe planşă, a fost anul lui Tiberiu Dolniceanu. Sabrerul dinamovist care a adus delegaţiei tricolore singura medalie la Campionatele Monidale de la Kazan, bronz în concursul individual, a fost desemnat scrimerul anului în România, devansând-o pe spadasina Simona Gherman, cu o revenire de antologie, după doi ani de pauză, timp în care a devenit mămică, cu două medalii la Europene şi prima victorie a carierei într-un Grand Prix, în circuitul Cupei Mondiale. Cei mai buni zece sportivi ai Federaţiei Române de Scrimă, alături de opt speranţe ale asalturilor pe planşă, au fost premiaţi joi, într-o gală organizată în incinta Muzeului Militar Naţional şi deschisă cu un duel pe planşă de sabrerul Covaliu - fiul de nouă ani al singurului campion olimpic al sabiei masculine româneşti, Mihai Covaliu.


Covaliu Jr are nouă ani, este antrenat de mama sa şi i-a promis tatălui său: "o să te depăşesc"

"Nu mă aşteptam, ştiam că fetele au aur. Dar mă bucur. Sunt foarte mulţumit de ceea ce am realizat. Ştiam că nu pot să fac mai mult la Europene pentru că a apărut accidentarea la gleznă, ar fi trebuit de fapt să nu particip, dar am decis să merg acolo, pentru a limita pierderile în clasamentul mondial", a spus Tibi Dolniceanu.


Top 10 sportivi ai Federaţiei Române de Scrimă

1 Tiberiu Dolniceanu - sabie masculin
2 Simona Gherman - spadă feminin
3 Ana Maria Brânză - spadă feminin
4 Simona Pop - spadă feminin
5 Maria Udrea - spadă feminin
6 Maria Boldor - floretă feminin
7 Alin Badea - sabie masculin
8 Iulian Teodosiu - sabie masculin
9 Ciprian Gălăţanu - sabie masculin
10 Tudor Cucu - sabie masculin


Cel mai bun scrimer şi cea mai bună scrimeră a României în 2014, chiar dacă oficial, nu au existat clasamente diferite: Tiberiu Dolniceanu şi Simona Gherman sunt sportivii care au cucerit medalii individuale la Campionatele Europene şi Mondiale

Tudor Cucu, prezent în august, la Nanning, la Jocurile Olimpice de Tineret, alături de Maria Boldor, floretista CSA Steaua, au prins ambele clasamente, ale celor mai buni scrimeri ai lui 2014, dar şi topul speranţelor anului 2015.

Speranţele anului 2015 nominalizate de Federaţia Română de Scrimă

Maria Boldor - floretă
Mălina Călugăreanu - floretă
Tudor Cucu - sabie
Adrian Dabija - spadă
Zsuzsa Schlier - spadă
Alexandra Predescu - spadă
Cerasela Drăgan - sabie
Bianca Benea - spadă


Covaliu: "Ne-am îndeplinit obiectivul, dar nu sunt mulţumit"

Mihai Covaliu, preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, a rezumat anul 2014: "ce am spus că facem, am făcut. Ne-am îndeplinit obiectivul, am câştigat medalii. Am parcurs un an dificil, greu, cu momente bune, dar şi cu unele momente mai puţin inspirate", a punctat Covaliu, referindu-se la titlul european obţinut de cvartetul feminin de spadă, şi medaliile de bronz, de la individual câştigate de România prin Simona Gherman, la Campionatul European şi respectiv de Tiberiu Dolniceanu la Campionatul Mondial. "În acelaşi timp, nu sunt mulţumit, pentru că avem valoare de mai mult. Dar, a fost un an dificil şi aceste rezultate sunt bune în acest context. În 2015 putem îmbunătăţi aceste rezultate şi putem strânge puncte importante în lupta pentru calificarea la Jocurile Olimpice".
Mihai Covaliu este u preşedinte de federaţie exigent

Gabriela Szabo, Ministrul Tineretului şi Sportului, Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român l-au asigurat amândoi pe Mihai Covaliu că scrima este unul dintre sporturile cele mai importante, care vor primi în plus susţinere în pregătirea jocurilor Olimpice de la Rio.

Simona Gherman, performera lui 2014, chiar dacă a revenit pe planşă abia în martie

"Locul doi pentru mine este destul de bun, ţinând cont de faptul că din martie, nici măcar un an întreg pe planşă nu am avut. Îl felicit pe Tibi, pentru locul 1 şi sper ca la anul, premiul să revină spadei", a comentat cu zâmbetul pe buze Simona Gherman, Topul scrimei româneşti.

"Să dea Dumnezeu ca spada şi sabia să meargă împreună, cu podiumuri, până la Rio, să ne calificăm la Rio, pentru că  avem o calificare foarte grea de reuşit, sperăm să fim toţi pe locul 1 acolo. Vom trage cu dinţii pentru acea calificare, ca echipă - pentru că cvartetul trebuie să se califice în primul rând, indiferent de ceea ce vom face noi la individual şi sperăm că acolo vom merge cu alte forţe faţă de oraşul al cărui nume nici măcar nu îmi vine să îl mai pronunţ (n.r. - Londra)", a prefaţat spadasina Stelei, sezonul 2015, cel care, început din octombrie 2014, va decide calificaţii de la Jocurile Olimpice din 2016, din Brazilia. "Prioritatea noastră trebuie să fie calificarea echipei la Jocurile Olimpice de la Rio, din aprilie va fi pe viaţă şi pe moarte la fiecare competiţie. Îmi doresc să fim toate apte, să putem să ne antrenăm şi să muncim", a completat Ana Maria Brânză declaraţia colegei sale din cvartetul feminin de spadă.  

"Pentru Ana Brânză, sportiv, 2014 a fost un an slab. Pentru Ana Brânză, ca femeie, 2014 a fost cel mai bun an"

Ana Maria Brânză a prins treapta a treia a podiumului Federaţiei Române de Scrimă pentru 2014, o performanţă modestă pentru standardul pe care singură şi l-a impus, "Din punct de vedere sportiv, 2014 a fost un an slab pentru mine", şi-a menţinut Ana Maria declaraţia de la aterizarea de la Campionatul Mondial de la Kazan, "având în vedere că am început anul pe prima poziţie în clasamentul mondial şi am terminat sezonul pe poziţia a cincea. Eu, una, nu sunt mulţumită de mine. Cred că puteam mai mult, undeva s-a scurtcircuitat ceva. Ştiu şi ce, dar astea sunt probleme pe care le păstrez pentru mine. Voi lucra, ca acest lucru să nu se întâmple şi în următorul sezon".


Buchetele de flori albe şi roşii, îmnpărţite premiantelor dar şi oaspeţilor galei, au fost ţinta ironiilor Anei Brânză

Ana a încercat să îşi ascundă dezmăgirea în spatele glumelor. A comentat, în stilul deja caracteristic, în timp ce primea florile de la Mihai Covaliu, "buchetul seamănă cu cel de mireasă". A repetat gluma ajunsă în faţa microfoanelor jurnaliştilor, la finalul premierii speranţelor scrimei româneşti şi a a lansat un ultim atac spre preşedintele sportului său "se vede că sunt făcute de preşedintele Federaţiei... care este sportiv la Dinamo, nu avem albastru pe aicea. Avem de discutat", a glumit Brânză, reprezentantă CSA Steaua, ca şi Simona Gherman.

Brânză a revenit însă ferm şi serioasă asupra anului 2014: "pentru mine este puţin complicat, pentru că am început şi am terminat un sezon în 2014 şi am mai început unul. A început bine, sper să meargă pe aceeaşi pantă ascendentă, dar, per ansamblu, 2014 a fost un an rău pentru Ana Brânză. Aurul de la Europene, cu echipa, să spunem că m-a salvat. Ca şi om, cea mai mare mulţumire a venit din partea celei mai bune idei pe care am avut-o până acum, campania «Aleargă de ziua ta». A fost unul dintre evenimentele care m-au încărcat pentru competiţii. Pentru Ana Brânză, ca femeie, da, a fost cel mai bun an, mult peste aşteptări", a sintetizat campioana Europei la spadă, din 2013. La 30 de ani, Ana Maria şi-a găsit jumătatea, alături de un poloist, glumeşte că "exersez în casă ţinutul buchetului", dar îşi linişteşte fanii că "mai e până atunci (n.r. - până la nuntă), mai sunt medalii de cucerit", iar "copii? cât mai târziu, momentan nu".

Foto: Alexandru Hojda

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.