Cum să ajungi campion olimpic: Ana Maria Brânză Popescu. Povestea unei medalii de aur şi a unei cariere impresionante | Prima parte

14 iun 2017 923 afişări Scrima
Cum să ajungi campion olimpic: Ana Maria Brânză Popescu. Povestea unei medalii de aur şi a unei cariere impresionante | Prima parte

Ana Maria Brânză şi-a spus povestea la Sports Business Academy. Este, de fapt, povestea unei campioane olimpice. Cum a început cariera, cum a progresat şi de ce, prin ce a trecut, cum a ajuns în vârf, ce a mânat-o în luptă.

Ana Maria (Brânză) Popescu este campioană olimpică împreună cu echipa de spadă a României la JO de la Rio din 2016, iar în 2008 a luat argint la JO de la Beijing,

CAPITOLUL I. ÎNCEPUTUL POVEŞTII

„Am fost dintotdeauna un copil energic, iar părinţii mei au considerat că trebuie să-mi consum energia într-un cadru organizat. Pentru început, m-au trimis la tenis de câmp. Fiind o grupă de 10 copii, îmi pierdeam răbdarea, făceam o prostie, eram pedepsită şi intram la joc ultima sau jucam la perete. Am renunţat la tenis. Fratele meu, tânăr fotbalist la Steaua, mi-a propus să merg la scrimă. La stadionul Ghencea, unde scria cu litere din fier SCRIMĂ, a căzut litera S, şi rămăsese CRIMĂ. Mi s-a părut interesant şi aşa am ajuns să fac scrimă!”, şi-a început povestea Ana Maria.

„Am ajuns în sală, aveam până-n 11 ani şi am simţit că acolo e locul meu. Am rămas la antrenament din prima zi. După 4 luni, am primit şi o spadă, iar după alte câteva luni am fost la prima competiţie. Eram 12 fete de 12 ani, cu un antrenor tânăr, am ajuns la Craiova cu un echipament încropit şi am ieşit pe penultimul loc. Treaba aceasta m-a motivat, am muncit dublu şi următorul concurs l-am câştigat, în ultimul meu an la copii, în finală cu colega mea Loredana Dinu. Astfel, mi-am dat seama că locul meu e la scrimă. Medaliile dau o dependenţă frumoasă. Oricâte medalii ai avea, îţi doreşti încă pe atâtea”, a continuat marea campioană în exclusivitate pentru SBA.

CAPITOLUL II. SINGURĂ, LA 13 ANI, ÎN CRAIOVA

Fetiţa năzbătioasă avea perspective şi, după un an de la câştigarea acelui concurs, antrenorul Dan Podeanu, care e şi actualul ei antrenor, a venit cu propunerea să meargă la Craiova, să se antreneze la Centrul Olimpic de juniori. Avea doar 13 ani şi a luat viaţa în piept.

„Mâncam conserve, aveam echipamentul peticit şi mergeam în străinătate cu un microbuz vechi”

„Părinţii m-au lăsat să mă mut la Craiova. Acea perioadă m-a călit şi m-a făcut mult mai responsabilă. Am ajuns intr-un cămin de liceu industrial, stăteam 5 în cameră, eram cea mai mică, duşurile şi toaletele erau două etaje mai jos, apă caldă aveam foarte rar, cantina era la câteva sute de metri. Am rămas 5 ani acolo, am făcut şi liceul cu program sportiv. Sala în care mă antrenam era sala de festivităţi a liceului şi, în loc de planşe metalice, erau nişte dungi vopsite pe jos. Vestiar nu exista, aveam o cortină la comun. Faptul că mergeam la concursuri în străinătate îmbrăcată în echipament vechi, peticit, îngălbenit de vreme, împrumutat de la colegi, şi îi vedeam pe cei din alte ţări cu costume imaculate, albe, frumoase, m-a ambiţionat şi voiam să demonstrez că sunt mai bună decât ei. Mergeam şi în străinătate cu un microbuz vechi, care mai făcea câte o pană, mâncam conserve şi făceam temele în maşină!” - istoriseşte Ana Maria, un scenariu desprins parcă dintr-un film dramatic.

CAPITOLUL III. AUR LA CM DE CADEŢI

Prima mare provocare a fost CM de cadeţi, în 2001, la Gdansk, în Polonia, unde a câştigat medalia de aur: „Aveam talent, îmi doream foarte mult şi îmi plăcea să mă bat. Eram pe podium şi a cântat imnul pentru prima dată; am trăit la intensitate maximă acel imn. După finală, aşteptam la testul antidoping cu antrenorul şi ne era frică să nu se termine visul. Mi-a spus că data viitoare trebuie să fiu de două ori mai bună, pentru că altfel o să se spună că am câştigat din noroc. Aşa gândesc şi acum, că trebuie să mă pregătesc în continuare mai mult decât am făcut-o anterior”.

CAPITOLUL IV. BRONZ LA MONDIALE LA NUMAI 18 ANI!

Povestea merge mai departe pentru campioana noastră, care trece la o vârstă mică la seniori, ceea ce o sperie foarte tare. Dar ce te sperie te şi întăreşte, aşa că adolescenta îşi ia echipamentul la spinare şi pleacă singură, în 2003, la CM de la Lisabona, fără antrenor, colege sau cineva cunoscut, în afară de fetele din echipa de sabie. „Aveam 18 ani şi trebuia să mă ocup pentru prima dată de înscriere, controlul armelor, etc. A fost concursul la care am plâns cel mai mult din viaţa mea, la început de panică şi după de fericire, deoarece am cucerit medalia de bronz. Am început calificările din grupă cu trei înfrângeri! Apoi mi-am zis că trebuie să mă bucur de scrimă şi am început să câştig. În sferturi, am întâlnit o rusoaică, pe care nu o cunoşteam, şi am câştigat la tuşa de aur. La care Ana Pascu, preşedinta Federaţiei, mi-a spus că am bătut-o pe Oxana Ermakova, campioana mondială en-titre la acea vreme!”, a povestit Ana Maria Brânză la cursul pe care l-a susţinut la Sports Business Academy.

CAPITOLUL V. JO BEIJING 2008 – ARGINT LA INDIVIDUAL!

În 2008, la JO de la Beijing, calificarea a fost mult mai grea decât participarea la competiţie. „România nu a avut echipă, deoarece la Sidney Federaţia Internaţională a introdus proba de sabie feminin şi apoi două probe pe echipe sunt nevoite să stea, prin rotaţie, iar la Beijing a fost rândul nostru. A trebuit să merg la fiecare competiţie din acel sezon ca să adun puncte de calificare la JO. Am ajuns cu două săptămâni înainte de competiţie la Beijing, unde nu am avut cu cine să mă antrenez, neexistând un sparring-partner. Când am început competiţia, m-am încălzit cu Britta Heidemann şi i-am spus să tragem la sorţi cine va câştiga, deoarece ne vom întâlni în finală. Ceea ce s-a şi întâmplat, aceasta învigându-mă în meciul pentru aur. Eram consumată fizic, obosită şi nu am avut nici preparator fizic”, şi-a continuat expunerea cea căreia i se spune „Brânzică”.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.