Bianca Pascu, un miracol pe planşele scrimei: cum să ai o singură sportivă senioară în România, la proba de sabie, şi să câştige Cupa Mondială!?

21 mar 2018 1661 afişări Scrima
Bianca Pascu, un miracol pe planşele scrimei: cum să ai o singură sportivă senioară în România, la proba de sabie, şi să câştige Cupa Mondială!? 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/26986/17073082/2/bianca-p-01.jpg

Bianca Pascu este una dintre cele mai în vogă sportive din scrima românească. În vârstă de 29 de ani, sabrera legitimată la CS Dinamo a cucerit medalia de aur în proba individuală de sabie la Cupa Mondială de la Atena, după ce a reuşit să treacă pe traseu (în sferturi) de liderul mondial, ucraineanca Olga Kharlan. Ca reper, Kharlan este cvadruplă medaliată olimpică (aur, argint şi dublu bronz), de cinci ori campioană mondială (14 medalii în total la CM) şi de 7 ori campioană europeană (18 medalii la CE)!

La Dinamo, deja i se pregăteşte un loc Biancăi în sala de trofee a clubului, unde sunt afişate fotografii cu toţi medaliaţii olimpici: ”Avem un loc rezervat şi pentru ea în sală a marilor campioni dinamovişti. Trebuie doar să cucerească o medalie la Jocurile Olimpice. Bianca are valoare, iar rezultatele din ultimul timp ne dau încredere că se poate. Ceea ce a reuşit ea la Atena este o performanţă deosebită, mai ales că este singura sabreră din România la nivel de lot de seniori. Să ai o singură sportivă în ţară şi aceea să câştige o Cupă Mondială, asta înseamnă un miracol”, a punctat preşedintele CS Dinamo, George Cosac.

Se antrenează cu băieţii

De ani buni, Bianca Pascu duce pe umeri toată greutatea sabiei feminine româneşti. În lipsa altor sportive senioare, dinamovista este obligată să se antreneze alături de băieţi. ”Într-un fel este bine, pentru că băieţii sunt mai puternici şi mai rapizi. Mă ajută din punct de vedere al creşterii valorice. Pe de altă parte este trist că am ajuns în situaţia aceasta”, spune Bianca.

Medaliată cu bronz la Campionatele Europene din 2017, Bianca traversează o perioadă foarte bună din punct de vedere sportiv, iar victoria de la Cupa Mondială de la Atena – prima din carieră, la acest nivel – completează o perspectivă frumoasă pentru ea. ”Lucrurile s-au schimbat după ce am început să lucrez cu antrenorul Florin Zalomir. El mi-a dat încrederea necesară. Pentru Cupa Mondială de la Atena am pregătit împreună o tactică specială, care a avut rezultatul scontat. Iar faptul că am reuşit să o învins pe campioana supremă a sabiei mondiale, ucraineanca Olga Kharlan, campioană olimpică, multiplă campioană mondială şi europeană, spune totul. Am dominat-o clar, fizic şi psihic în acea zi. Este o victorie care contează foarte mult pentru moralul meu”, spune Bianca. Dinamovista a încheiat consursul cu satisfacţia câştigării unei medalii de aur, dar şi cu urme vizibile pe picioare, de la asalturile explozive specifice sabiei (foto).

Urmărită de accidentări şi de ghinioane

Născută la Braşov, Bianca a venit la 14 ani în Bucureşti. Nu a avut un parcurs lin al carierei, iar accidentările şi ghinioanele au ţinut-o deseori pe loc. Ambii genunchi i-au cedat, fiind operată de ligamente, ultima dată cu cinci luni înainte de Jocurile Olimpice de la Londra. Miraculos, doctorul Gabriel Dinu a pus-o pe picioare, iar în trei luni a revenit la antrenamente. Datorită cunoscutului medic ortoped a putut participa la Jocurile Olimpice de la Londra, unde-şi asigurase prezenţa. ”La Londra nu am fost pregătită mental pentru o competiţie atât de mare”, spune Bianca.

La Rio, a ratat calificarea la mustaţă. În meciul decisiv pentru biletul olimpic a primit cartonaş roşu, la scorul de 14-14.

Din 2015, valoroasa sportivă de la CS Dinamo a decis să lucreze cu antrenorul Florin Zalomir, iar efectele s-au resimţit printr-un salt calitativ care i-a permis să urce în clasamentele mondiale. Acum, Bianca a ajuns pe locul 5 în ierarhia sabiei feminine, poziţie care îi va aduce avantaj la tragerea la sorţi. În primul rând, nu va mai trage calificări, ci direct pe tabloul de 64, iar în primele două tururi va întâlni sportive teoretic mai slab clasate.

Pentru 2018, Bianca Pascu şi-a propus să mai urce o treaptă. ”Dacă anul trecut am urcat pe podium campionatelor europene, în 2018 vreau o medalie la Mondiale. Consider că acum am maturitatea deplină pentru un astfel de obiectiv”, declară ea.

Pentru Bianca Pascu urmează un calendar competiţional încărcat până în vară: un Grand Prix în Coreea de Sud, două Cupe Mondiale, campionate europene şi campionate mondiale. De acum, pentru ea orice vis este posibil.

Conducerea Clubului Sportiv Dinamo a felicitat-o pe Bianca Pascu pentru medalia de aur cucerită la Atena

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.