REPORTAJ | Comorile de pe ghiozdan. Andreea Bălan devine prima junioară din România care merge la Mondialul de Triatlon. Visul ei: JO 2020. Povești cu MTV-ul, podiumul după doar două zile de stat în șa și „un cot sau un genunchi în ochi”

Redactor:
Andru Nenciu
REPORTAJ | Comorile de pe ghiozdan. Andreea Bălan devine prima junioară din România care merge la Mondialul de Triatlon. Visul ei: JO 2020. Povești cu MTV-ul, podiumul după doar două zile de stat în șa și
  • Publicat:
  • Actualizat:

Andreea Bălan este primul sportiv român junior care va lua startul la Campionatul Mondial de Triatlon. Puștoaica de 18 ani visează să facă istorie în acest sport de anduranță care combină trei probe (înot, ciclism și alergare) și să își împlinească cea mai arzătoare dorință: aceea de a reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020.

  • România trimite în luptă două sportive la Campionatul Mondial de Triatlon, organizat în perioada 15-19 septembrie la Chicago. Antoanela Manac (20 de ani), legitimată la clubul sportiv CS Atena Constanța, concurează la categoria Under 23, iar Andreea Bălan (18 ani), legitimată la Olimpia București, ia startul în competiția rezervată junioarelor. Pentru tricolore, concursul începe vineri.

În ziua de astăzi, în care mulți dintre tineri își petrec majoritatea timpului în fața televizorului, a calculatorului sau a unui smartphone, prinși în socializări virtuale, există o minoritate care alege să își trăiască viața altfel. Zi de zi în plină mișcare, în săli de forță sau în antrenamente care testează rezistanța organismului, în competiții care scot în valoare ambiția și determinarea. Andreea Bălan este una dintre puștoaicele care a ales să facă din sport un mod de a fi.


Visul olimpic al Andreei e susținut de un plan gândit în trepte. Ea e decisă ca, atunci când trage linie, să nu fie doar participantă: vrea o performanță importantă. Foto: Alexandru Hojda

Faptul că s-a îndreptat spre o disciplină aflată încă la început în România, triatlonul, nu o oprește din visul ei, acela de a reprezenta România la o ediție a Jocurilor Olimpice. Un sport care reunește trei discipline – înot, ciclism și alergare – o înscrie într-o competiție de anduranță care te pune permanent într-o luptă acerbă cu tine însuți. Povestea Andreei este simplă: a început cu înotul, a trecut apoi la triatlon și la doar două zile după ce s-a urcat pe o cursieră, a luat startul la prima ei competiție, unde, surpriză!, a terminat  chiar pe podium. Concursurile s-au adunat, pasiunea a crescut cu fiecare finiș trecut, iar acum, participă în premieră pentru un junior din România, la Campionatul Mondial de Triatlon desfășurat la Chicago. ProSport îți spune povestea puștoaicei pentru care „limită” este un cuvânt care nu are limite.

Ea e Andreea. La prima privire

O puștoaică micuță, cu o siluetă fragilă, firavă mai degrabă, cu părul prins în coadă ce se revarsă până la jumătatea spatelui, pe sub casca albă. Prima privire. Bicicleta profesionistă, ghete cu crampoane, musculatura picioarelor și a brațelor care lasă să se vadă fibră lângă fibră, o condiție fizică perfectă. A doua privire. De atât ai nevoie ca să descoperi în spatele puștoaicei blonde, sportivul format în sute de ore de antrenament. Zâmbește și își aranjează casca, gata să mai dea un ocol Arenei Naționale. Este antrenamentul dedicat ciclismului și răbdătoare adună tur după tur, totul contracronometru, cu zâmbetul pe buze. Nu ai spune că este sportiva de care se leagă cele mai bune rezultate ale triatlonului juvenil din România, prima care va reprezenta România la un Campionat Mondial de juniori. 


Antrenamentul de ciclism al Andreei o poartă de zeci de ori în jurul Arenei Naționale. Foto: Alexandru Hojda

A debutat direct pe un mountain bike

Andreea a practicat la început înotul, de la vârsta de 6 ani până la 14 ani, după care antrenorul Marius Grigore de la Bucharest Sport Club a îndrumat-o spre sportul care avea să îi aducă cele mai mari satisfacții, triatlonul. A renunțat cu greu la înot, unde visa să aibă o carieră olimpică, însă a ales conștientizând că înălțimea pe care o are nu ar fi ajutat-o să progreseze foarte mult în duelurile duse doar în bazin.


Andreea a prins gustul competiției în bazinul de înot

„Prima competiție de triatlon am avut-o la doar două zile după ce m-am urcat pe o cursieră, de fapt nu pe o cursieră, ci pe un MTV foarte mare. Am concurat în Bulgaria, la o Cupă Balcanică unde am reușit să ocup locul 3. A fost foarte greu, pentru că am participat pe un mountain bike și era și o urcare și mi-a fost greu să țin pasul cu celelalte concurente, însă am reușit să termin pe podium”, explică ea. Prima cursă, primul finiș, primul podium. Încurajată de antrenor și susținută de familie, Andreea a început să se pregătească pe toate cele trei probe: înot 750 m, ciclism 20 km și alergare 5 km.

„Nu foarte mulți pot face acest sport”

Încet, încet concursurile au început să se adune, iar Andreea a devenit pasionată de acest sport. „Triatlonul înseamnă voință și autodepășire la fiecare antrenament și bucuria de a trece linia de finiș, chiar dacă nu termini pe podium. Acest sport este ceva de vis, există o familie a triatlonului în toată lumea, se leagă prietenii. Nu foarte mulți reușesc să facă acest sport”, spune Andreea. Antrenamentul a devenit mai greu, mai profesionist, iar rezultatele nu au întârziat să apară.


Triatlon, un concurs al sportivilor compleți. Foto: Alexandru Hojda

Dacă în august 2012 lua startul în prima ei competiție unde termina pe podium, după numai o lună Andreea Bălan câștiga titlul balcanic la cadeți. „Nu este ușor să practici triatlon pentru că totul se desfășoară foarte repede și este solicitant. Aici, toate probele sunt legate, după ce ieși din apă, fugi repede, îți iei bicicleta și apoi treci la alergare, nu ai timp de nimic. Pentru mine, ciclismul e cel mai greu, dar sunt în progres, mă antrenez mai mult pentru a-l face mai bine”, explică „Peștișorul de Aur”, cum este poreclită Andreea.

DE ȘTIUT : În jur de o oră durează concursul de triatlon

În numai trei ani, Andreea a devenit una dintre cele mai bune triatloniste din România. Astfel, în luna iulie, bucureșteanca a obținut, în premieră pentru un junior din România, calificarea la Campionatul Mondial. Ea și-a asigurat biletul pentru Chicago după ce a terminat pe locul 26, din 47 de sportive, la Europenele de la Geneva, unul dintre cele mai dificile concursuri de profil. „Cred că a fost cel mai greu concurs de până acum, cu un traseu mai greu de alergare, foarte tehnic, cu multe întoarceri și o urcare la ciclism de un kilometru și jumătate, cu un grad de înclinare de 10%. A fost dificil, pentru că în București nu ai unde să antrenezi dealurile și pantele”, spune ea.

Tot dificilă a fost și trecerea de la înotatul în bazin la cel în ape deschise: „E greu pentru că trebuie tot timpul să îți iei repere, să te orientezi. Sunt concursuri în care mai iau câte un cot sau câte un genunchi în ochi, pentru că e destul de greu să te ferești. M-am mai obișnuit acum, însă începutul a fost greu”, povestește Andreea.

„Este o premieră participarea unui junior la Mondiale, sunt emoționată de acest lucru și sper să duc țara cât mai sus în clasamentul mondial”, Andreea Bălan triatlon

La fel cum concursurile s-au adunat, iar pasiunea a crescut cu fiecare finiș trecut, și tolba momentelor dificile a strâns constant noi și noi provocări, iar Andreea a primit și a luat în parte fiecare obstacol azvârlit în calea sa, învățând să le gestioneze mai bine, apoi din ce în ce mai bine. „Mai sunt competiții în care intervine oboseala: pe bicicletă, pe ultimii km la bicicletă și când mă gândesc că mai am și alergarea…„, povestește Andreea, acordându-și un foarte scurt moment în care gândul o poartă înapoi chiar în clipa aceea de cumpănă, apoi însă scutură prompt fiorul: „Dar reușesc foarte repede să mă motivez„.


Andreea Bălan este una dintre puștoaicele care a ales să facă din sport un mod de a fi. Foto: Alexandru Hojda

Mă motivează visul de a ajunge acolo unde îmi doresc să fiu de când sunt mică, chiar și cu înotul – visam la Olimpiadă. Voi ajunge cu triatlonul? Mă motivează grupul din care fac parte, antrenorul și părinții, mai ales tatăl, care aleargă și el și este semimaratonist. Și îmi doresc foarte mutl să reușesc. Sper să prind Jocurile Olimpice din 2020 și apoi, la următoarea ediție, să pot să prind un loc cât mai bun„, explică Andreea.

Goana după o bicicletă de concurs, dureroasa lipsă de reacție a sponosorilor

Cursa pentru desăvârșirea visului, inspirată de pofta de performanță, este purtată pe un drum cu hopuri și în afara traseelor de concurs. „Mă susține antrenorul și familia – și moral, și financiar. Nu sunt foarte multe câștiguri acum, dar sper că vor veni. Contează să știi că cineva, în spate, te ajută indiferent de rezultat, că te poți baza pe ei. Bicicleta am primit-o cu greu de la sponsori, este Full Carbon, echipare Ultrega. Roțile însă le-am cumpărat eu, 40 de milioane a fost setul. Mai am de pus ghidon de carbon, mai sunt bani de băgat, dar se fac cu timpul. O bicicletă bună ajunge la 3 – 4.000 de euro„, zugrăvește Andreea Bălan realitatea cu care se confruntă.


A
trebuit să lupte și pentru a avea o bicicletă care să nu-i pună bețe în roate în concurs. Foto: Alexandru Hojda

Andreea Bălan și cei din jurul său caută singuri sponsori – o situație care însă nu este singulară în sportul mioritic. „E foarte greu, mulți sponsori nu investesc în rezultatele mari, în țară. Ei sponsorizează doar imaginea în țară. Este o dezamăgire pentru mine, pentru că deși am rezultate, nu primesc răspunsuri. Chiar de curând mi-am trimis undeva rezultalele, iar ei nu au avut niciun răspuns. Probabil nu sunt destul de bune„, trage concluzia cu amar, Andreea.


  • Nutriția, un factor important în triatlon: Rezistența fizică și forța mentală de care ai nevoie pentru a termina un astfel de concurs trebuie susținute prin nutriție. Este un sport de anduranță, în care se ard multe calorii, iar alimentația e foate importantă. „Trebuie să ai grijă ce mănânci, cât mănânci, când – adică mesele trebuie să fie regulate, stricte și în plus trebuie să te hidratezi foarte bine. Trebuie să consumi mulți carbohidrați, orez, paste, proteine și ceva dulce. Eu consum mai mult batoane cu musli, miere”, dezvăluie Andreea.

Visul ei însă primează, nicidecum nu se frânge. Iar Andreea face pași mari, ambițioși pentru cariera sa, luând în premieră pulsul competițiilor pentru senioare.Având în vedere că sunt junioară, deocamdată acumulez experiență în concursurile cu senioarele. Ai ce învăța de la ele și cu siguranță asta mă va ajuta în competițile cu junioare, pentru că la senioare e mult mai greu„, afirmă apăsat puștoaica.

Acreditări de poveste

Andreea nu se desparte niciodată de rucsacul ei de care sunt prinse acreditările competițiilor care îi sunt cele mai dragi. Ea a acceptat să ne fie ghid printre dreptunghiurile colorare: „Aceasta este de la Cupa Europeană din Ungaria, competiție diferită de celelalte pentru că este cu calificări și finală, proba fiind la jumătatea celei pe care o fac de obicei. Este o competiție dificilă, solicitantă fizic„.


Ghiozdanul Andreei Bălan are o adevărată comoară, extrem de dragă sufletului ei. Foto: Alexandru Hojda

O foarte scurtă deplasare a mâinii înghite cei aproape 1.500 de km care despart Tiszaujvaros de următoarea destinațiea turului nostru virtual, din inima Elveției. „La Geneva, în 2014, a fost primul meu Campionat European.  Nu a fost ușor să dau ochii cu cele mai bune sportive din Europa, am avut emoții foarte mari”, spune ea. Tace câteva secunde și cântărește parcă din ochi celelalte badge-uri rămase. „Mondialele școlare de înot au fost una dintre competițiile mele dragi din natație, deși nu am reușit să scot un rezultat prea bun din cauza oboselii. Mai am aici și legitimația de la Cupa Europeană din Turcia”, își continuă povestirea.

Acum, Mondialul din Statele Unite este și primul pas al Andreei spre visul pe care îl are încă din copilărie, acela de a ajunge să reprezinte România la Jocurile Olimpice. „Îmi doresc să termin cât mai bine, iar la anul să prind mai multe ediții de Cupe Mondiale, mă ajută să capăt experiență. După ce voi trece la seniorat pot strânge puncte ca să ajung la Jocurile Olimpice, așa că mă voi pregăti pentru ediția din 2020. Acolo vreau să particip ca să văd cum e atmosfera și apoi în 2024 să pot obține și un rezultat bun”, dezvăluie Andreea, cea care și-a făcut încălzirea și și-a testat pregătirea pentru concursul de la Chicago în România, la Delta Triatlon Tulcea European cup Junior, dar și la Triathlon Challenge Mamaia.

7 lucruri despre Andreea Bălan:

  • prin București nu merge cu bicicleta din cauza traficului
  • se antrenează o oră și jumătate dimineața și o oră și jumătate seara
  • a început să se antreneze zilnic abia din 2014
  • îi admiră pe frații Brownlee, Alistair și Jonny, din Marea Britanie pentru că au foarte multă ambiție, determinare și termină toate cursele printre primii
  • competițiile la care participă și le alege după importanță: Cupe Europene, Națioanalele din țară și câteva alte competiții din România – pentru a putea câștiga circuitul național
  • este elevă în clasa a 12-a la Colegiul Național Emil Racoviță, profil sportiv
  • dorește să urmeze ANEFS-ul, fiind interesată de kinetoterapie sau antrenorat

Nu plecăm cu emoții, ci cu un imens sentiment de satisfacție și bucurie, pentru că această calificare nu este o surpriză, ci o consecință firească a muncii constante, a perseverenței și a hotărârii Andreei. Rolul meu, în calitate de antrenor, este acela de a merge umăr la umar cu ea, de a o susține și a o încuraja, lucru pe care nu îl fac doar eu, ci o întreagă echipă formată din sportivi, antrenori, păriniți, federație. Andreea se antrenează zilnic pentru a ajunge cea mai bună. Fiecare competiție este pentru ea un pas înainte spre visul ei, spre visul olimpic. Până atunci, parcurge cu muncă și tenacitate fiecare treaptă, își ia puterea din fiecare victorie și merge mai departe„, a declarat Marius Grigore, antrenorul Andreei, înaintea startului întrecerii mondiale, potrivit comunicatului de presă emis de Federația Română de Triatlon.

La Chicago, România se bazează și pe Antoanela Manac (20 ani). „Pentru mine, este prima competiție la care particip la senioare și primul campionat mondial. Am și emoții, am și mari așteptări, vreau să termin cursa cu bine:  înot 1,5 kilometri, am traseu de bicicleta 40 kilometri, și apoi alerg încă 10 kilometri. Sunt nerăbdătoare să concurez alături de sportive din întreaga lume pentru că până la acest concurs, am întâlnit numai europence„, a declarat Antoanela Manacpotrivit aceluiași comunicat de presă, .

Antoanela a reprezentat cu succes România la Jocurile Europene de la Baku (n.r. – locul 36, antepenultimul). Această participare la Campionatul Mondial reprezintă o încununare a muncii pe care a depus-o în ultimii doi ani, alături de mine și de Răzvan Florea. Chiar dacă este primul an în care concurează în proba olimpică, Antoanela a progresat foarte mult și am toată încrederea că sportiva noastră e pregătită, motivată și dornică să facă față cu succes acestei uriașe provocări„, completează antrenorul sportivei de 20 ani, Filip Grigorescu.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup