Povestea lui Robert Glință, înotătorul care scrie istorie pentru România! Secretele campionului european: are tatuat un extraterestru și ascultă AC/DC înainte de concursuri | SPECIAL

Robert Glință s-a născut în același an cu ProSport Credit line: Profimedia
Vezi galeria foto - 4 poze

Robert Glință a scris istorie pentru România, după ce a cucerit medalia de aur în proba de 100 metri spate, la Campionatele Europene de nataţie de la Budapesta, iar ProSport îți prezintă povestea marelui sportiv și secretele unui mare campion.

România nu mai câștigase un aur european din 2004, de pe vremea Cameliei Potec, dar Robert Glință a trecut și prin momente dificile, așa cum a recunoscut la ProSport Live.

Proaspătul campion european, fan al tatuajelor și al filmelor SF, va fi și liderul delegației de înot a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo, care îi mai cuprinde pe David Popovici și Daniel Martin.

Secretele marelui campion Robert Glință, care a scris istorie pentru România

Ajuns acum la vârsta de 24 de ani, Robert Glință ne-a povestit în trecut cum a ajuns cariera sa într-un adevărat impas.La masculin, țara noastră nu a avut până acum un campion european, așa că performanța lui Glință poate fi considerată una fabuloasă.

„În momentul în care am luat decizia de a pleca în străinătate eram într-un impas al carierei mele. Tocmai încheiasem colaborarea cu fostul meu antrenor din România (n.r. – Adrian Gherghel), care nu s-a sfârșit în cele mai bune relații. Eram foarte îngândurat, apropo ce voi face mai departe. Iar opțiunea a fost de a pleca în America, la o Universitate de prestigiu și foarte bine pregătită să susțină sportivi de top din întreaga lume.

M-am simțit extrem de bine acolo, eram foarte apreciat. Am luat decizia de a pleca spre mai bine, pentru că am în vedere performanța, iar în America știam foarte bine că voi face parte dintr-o echipă extraordinară, care mă va sprijini și va face tot posibilul să îmi ating potențialul maxim, în apă și academic”, povestea piteșteanul în 2018, la ProSport Live.

„O discrepanță foarte mare între sistemul american și ceea ce este în România. Dar m-am întors, cu gândul de a încerca măcar să schimb sau să trezesc lumea. Avem bază de selecție, avem sportivi extrem de talentați, poate unii dintre cei mai talentați din lume. Trebuie să învățăm să îi identificăm și să îi ducem cât mai sus posibil, prin potențialul pe care îl arată ei”, a mai afirmat Glință, la vremea respectivă.

Robert Glință este mare fan AC/DC: „Îmi place foarte mult și Red Hot Chili Peppers!”

Robert Glință, sportivul în care România își pune mari speranțe la Jocurile Olimpice, este mare fan AC/DC și Red Hot Chili Peppers.

„Am o varietate destul de mare de muzică pe care o ascult. Depinde foarte mult de starea pe care o am. Am aproape 5.000 de piese în playlist și sunt în creștere. Am și AC/DC, ascult rock clasic, Red Hot Chili Peppers îmi place foarte mult, Pink Floyd, apoi ascult indie, muzică retro. Ascult muzica anilor ’70-’80, din partea tatălui meu ascult mult Modern Talking sau Toto Cutugno. Adriano Celentano – din muzica italiană, ABBA, Roxette sau Guns N’Roses”, susține Robert Glință.

Curiozități despre campionul Robert Glință: „Îmi plac SF-urile! Cred în extratereștri”

A dat examenul de Bacalaureat în aceeaşi clasă cu Larisa Iordache.

Maşina, obligatorie pentru Robert Glinţă. „Fără ea îmi este extraordinar de greu să mă deplasez. Am un stil de condus sportiv, îmi place viteza şi în apă, şi pe uscat. Deşi nu am fost pe un circuit niciodată şi nici la volanul unei maşini de circuit, m-aş lăsa provocat la câteva ture (n.r. – râde). Ar fi un experiment pentru toată lumea.”

Cel mai greu zbor cu avionul. „Cel mai mult am zburat 12 ore, dacă nu mă înşel până în China. Sunt infernale zborurile acestea, mai ales când sunt pe timp de noapte: eşti foarte obosit, tânjeşti după un somn  bun şi nu poţi să ajungi la acel somn! Bine că nu mi-e frică de turbulenţe. Nu exagerat. Nu am avut cine ştie ce peripeţii cu avionul. Dar, acum, totul până la… râde… Doamne fereşte!”

Are tatuat un extraterestru, pe un cot, iar pe celălalt, cercurile olimpice. „Vine de la porecla pe care am avut-o când eram mic, la primul meu antrenor de înot. Ne-a pus porecle tuturor celor din grupă, pe mine m-a numit extraterestru, pentru că scoteam nişte timpi super-buni încă de la o vârstă mică, 12-13 ani. Tatuajul cu cercurile a venit cam la doi ani după ce am participat la Jocurile de la Rio. Inspiraţia a venit din State, pentru ei e ceva uriaş să ajungi la Jocuri. Eu, fiind finalist, am fost foarte, foarte apreciat din acest motiv. Mi-au deschis mai mult ochii asupra faptului că lucrul pe care care l-am realizat la Rio a fost destul de mare. Am vrut ca această conştientizare să rămână cu mine şi să îmi fie sursă de motivaţie şi concentrare pe viitor.”

Este fan Marvel! „Îmi plac SF-urile. Da, cred în extratereştri, categoric! Şi, în ghilimele, mă identific cu unul într-o societate atât de nebună. Îmi plac toţi super-eroii lui Marvel foarte mult. Şi cei de la DC Comics (n.r. – Superman, Femeia Fantastică, Batman, Aquaman, Lanterna Verde, Catwoman), dar Marvel e Marvel (n.r. – Ironman, Omul Păianjen, Thor, Hulk, Ghost Rider, Doctor Strange).

Publicat: 21 05. 2021, 00:17
Actualizat: 24 05. 2021, 19:46