Nike şi Under Armour iau apărarea sportivilor în disputa cu Donald Trump. Preşedintele SUA: ”Afară cu acel fiu de cvă!”

26 sep 2017 27784 afişări Comentează şi tu Alte Sporturi
Nike şi Under Armour iau apărarea sportivilor în disputa cu Donald Trump. Preşedintele SUA: ”Afară cu acel fiu de cvă!”

Ultimele zile au adus o adevărată furtună în ceea ce a pornit drept un mic conflict între preşedintele Statelor Unite ale Americii şi un baschetbalist din NBA. Donald Trump continuă să aibă un discurs extrem de dur la adresa sportivilor care îi pun la îndoială acţiunile şi, după ce i-a transmit lui Stephen Curry că i-a retras invitaţia la Casa Albă pentru sărbătorirea titlului cu Golden State, Trump pare să se fi axat pe fotbalul american. Preşedintele a lansat un atac extrem de dur împotriva sportivilor care au îngenunchiat în momentul intonării imnului, moment care precedă meciurile. Într-un discurs avut la finalul săptămânii trecute, preşedintele a spus că ”Nu v-ar plăcea să vedeţi unul dintre patronii din NFL care să spună, atunci când cineva arată o lipsă de respect la adresa steagului nostru, <Afară cu acel fiu de c**vă chiar acum! E concediat! E concediat!>

Reacţiile din lumea sportului american au fost, aproape fără excepţie, împotriva lui Donald Trump. LeBron James l-a insultat pe preşedinte într-un tweet, numindu-l ”vagabond”, iar Kobe Bryant a criticat felul în care Trump vrea să facă ”America Great Again”. 

Mai mult decât atât, unele dintre cele mai mari companii din Statele Unite ale Americii au ţinut să îşi exprime solidaritatea faţă de modalitate prin care jucătorii de fotbal american îşi exprimă îngrijorarea şi protestează faţă de nedreptăţile sociale şi cele pe teme rasiale. ”Nike susţine atleţii şi dreptul lor la libera exprimare pe subiecte care sunt de o importanţă majoră pentru societatea noastră”, se arată într-un comunicat al companiei care are contractul prin care ”îmbracă” echipele din NFL până în 2019. Poziţia celor de la Nike nu a fost singulară. Under Armour, companie producătoare de echipament sportiv care are un contract personal cu Stephen Curry, a precizat că ”stăm alături de steag şi de atleţii noştri în demersul de a avea un discurs liber, pentru o America unită”. Ford, un alt sponsor major din NFL, a folosit mai multă corectitudine politică în mesajul public: ”respectăm dreptul indivizilor de a-şi exprima părerile, chiar dacă ele nu sunt cele pe care le împărtăşim”.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.