Larisa Iordache: "I-am transmis mesaj de încurajare şi Cătălinei Ponor, nu doar lui Biles. Chiar de două ori... M-a durut ce s-a întâmplat la Rio!" FOTO | Dialogul dintre cele două

16 aug 2016 24433 afişări JO 2016
Larisa Iordache: "I-am transmis mesaj de încurajare şi Cătălinei Ponor, nu doar lui Biles. Chiar de două ori... M-a durut ce s-a întâmplat la Rio!" FOTO | Dialogul dintre cele două

Larisa Iordache a urmărit ziua finalelor pe aparate de la gimnastică din satul olimpic al sportivilor. Pentru prima oară de când este la Rio, antrenorul ei, Cristian Moldovan, a fost anunţat de Anca Grigoraş că li s-au rezervat două bilete pentru a vedea concursul din sală, nu de la televizor. Au refuzat cu delicateţe.

După concurs, seara, Larisa a acceptat să discute cu presa. ”Pentru mine, Rio reprezintă un nou început, pentru că s-a încheiat un ciclu olimpic. Am făcut tot ce a depins de mine, nu am ce să-mi reproşez. Sper ca startul următor să fie unul bun, cu rezultate. Pentru mine, ceea ce s-a întâmplat la Rio este o învăţătură şi o întâmplare prin care nu aş fi vrut să trec. M-a durut foarte tare să privesc cum se concurează şi eu să nu pot să fiu pe aparate”.

Larisa Iordache a venit la Rio din postura de rezervă, după ce i s-a spus că se va face o evaluare înainte de Jocurile Olimpice, iar cea mai în formă dintre ea şi Cătălina va intra în concurs. Nu a mai avut loc nicio evaluare! Brusc, s-a uitat că Larisa a ţinut gimnastica în spate timp de patru ani, în tot ciclul olimpic, iar rezultatele ei au fost sinonime cu palmaresul sectorului feminin. Să recapituăm:

2013 - Europene: aur la bârnă,  argint la individual compus, sărituri şi sol

2013 - Mondiale: bronz  sol şi locul 4 la individua compus

2014 - Europene: aur la sol şi la echipe, argint  la bârnă şi bronz la sărituri

2014 - Mondiale: argint la individual complus şi sol, loc 4 echipe

2015 - Mondiale: bronz la individual compus

La Rio, cu două zile înainte de a începe calificările, Larisa Iordache se antrena într-o sală din Rio, ştiind că nu are nicio şansă de a mai intra în concurs. De unde a găsit puterea? Numai ea ştie. Când e întrebată ce ar fi făcut ea dacă ar fi fost înscrisă, Larisa răspunde în stilul ei caracteristic: ”Tot timpul ca exista un dacă, un doar şi un poate. Aşa a fost să fie. Nu depinde totul numai de noi. Nu ştiu cum ar fi fost, dar trebuie susţinut fiecare sportiv în parte, chiar şi atunci când este jos. Să fie încurajat!”.

Cele mai mari şanse de a se apropia de podiumul de la feminin, România le-ar fi avut la individual compus, unde Larisa a obţinut anul trecut bronzul la Mondiale. Cu totalul de atunci ar fi urcat acum pe podium. ”Putem spune şi da, şi nu că puteam lua medalie la individual compus. Pregătiră eram, însă aşa  a fost să fie. Regretele nu-şi mai au rostul. De acum încolo trebuie să fim optimişti şi să pivim spre viitor. Nu mă gândesc deocamdată la Jocurile Olimpice de la Tokio, ca ţintă fixă. Voi lua totul pas cu pas. Important este să fiu sănătoasă, deoarece acest lucru mă ajută să-mi menţin pregătirea. Sper să particip la fiecare concurs cu demnitate şi să fiu mulţumită de mine. Acum am nevoie de o mică pauză, să mă detaşez, pentru că a fost o perioadă ciudată pentru mine”.

Larisa a fost întrebată despre ceea ce crede că s-a întâmplat cu Cătălina Ponor în finala de la bârnă. ”Nu ştiu, nu am fost lângă ea. Nu sunt în măsură să comentez evoluţia Cătălinei. Cea mai în măsură sunt ea şi antrenorii. Eu sper să fie bine şi să ţină capul sus, ca întotdeauna”.

Larisa nu a ocolit nici subiectul ce deja e dezbătut intens în ţară, cel al încurajărilor pe care le-a transmis pe twitter americancei Simone Biles. ”Este adevărat, suntem foarte bune prietene. Dar i-am transmis baftă! de două ori şi Cătălinei Ponor, prin mesaj pe telefonul ei personal, iar la unul dintre ele mi-a şi răspuns”, a declarat Larisa Iordache.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.