11 sportivi vor reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Rio De Janeiro

17 aug 2016 814 afişări Comentează şi tu JO 2016
11 sportivi vor reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Rio De Janeiro

Un număr de 11 sportivi vor reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Rio, care se vor desfăşura între 7 şi 18 septembrie, aceştia urmând să concureze la atletism, ciclism, judo pentru nevăzători, caiac, înot şi tenis de masă, transmite corespondentul MEDIAFAX.Preşedintele Comitetului Naţional Paralimpic din România, Sally Wood – Lamont, a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, la prezentarea echipei paralimpice a României, că sportivii au şanse să obţină medalii la ciclism, para – canoe şi la judo pentru nevăzători.

„România va participa la Jocurile Paralimpice de la Rio cu cea mai numeroasă echipă din istoria sa, 11 sportivi şi 6 antrenori, şi va intra în competiţie la cel puţin şase categorii sportive - atletism, ciclism, judo pentru nevăzători, caiac, înot şi tenis de masă. Sportivii români au şanse să obţină medalii la ciclism, para – canoe şi la judo pentru nevăzători, totul depinde şi de tragerile la sorţi. Sportul oferă persoanelor cu dizabilităţi avantaje fizice precum şi o bună circulaţie a sângelui, muşchi mai puternici, un mai bun echilibru şi coordonare”, a spus Sally Wood-Lamont.

Aceasta a adăugat că sportivii români au urmat anterior programe de pregătire în străinătate, în Italia, Polonia sau Bulgaria.

Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a declarat la rândul său la ceremonie că este onorat să participe la eveniment, amintind că Marea Britanie a organizat pentru prima oară jocuri paralimpice la Londra în anul 1948.

„Mă bucur şi că Sally Wood-Lamont este cetăţean britanic şi că a venit la Cluj dezvoltând echipa paralimpică a României”, a spus diplomatul britanic.

Din echipă fac parte Florin Cojoc, care va concura la Rio la atletism, la proba de săritură în înălţime, Florentina Hriscu tot la atletism, la aruncarea discului, iar Eduard Novak va reprezenta România la ciclism, urmând să fie portdrapelul echipei la Rio. De asemenea, Olah Attila va concura tot la ciclism, Alexandru Bologa la judo pentru nevăzători, Iulian Şerban şi Mihaela Lulea vor concura la para – canoe, în timp ce la înot echipa va fi reprezentată de fraţii Naomi şi Samuel Ciorap. Dacian Makszin şi Bobi Simion, sunt componenţii echipei de tenis de masă.

Florentina Hriscu este prima sportivă calificată vreodată la Jocurile Paralimpice la atletism, calificarea la Rio însemnând pentru ea un rezultat „foarte bun”.

„Este o mare bucurie, sper să obţin o medalie, indiferent de care. Am făcut multe antrenamente, pe ploaie sau soare. Discul cântăreşte doar un kilogram, dar e nevoie de antrenament asiduu ca să îl arunc cât mai departe”, a spus Florentina.

Alexandru Bologa are 20 de ani şi este primul judoka din România în totalitate nevăzător. Este student la Facultatea de Psihologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), a terminat anul I, şi învaţă, în paralel, şi meseria de masor.

„Participarea la Jocurile Paralimpice înseamnă pentru mine o mândrie şi un vis împlinit. Voi încerca să fac meciuri cât mai bune, ca să ajung pe podium. Fac judo de patru ani şi mă antrenez zilnic circa patru ore. Calităţile mele de sportiv sunt explozia, forţa şi un bagaj tehnic bogat”, a spus Alexandru.

Acesta a câştigat medalia de aur în februarie 2016 la un concurs la Heildelberg, iar în martie medalia de argint la Grand Prix Infraero din Brazilia. De asemenea, în iunie 2016 a câştigat medalia de aur la Grand Prix Birmingham.

Dacian Makszin a mai participat în urmă cu patru ani la Jocurile Paralimpice de la Londra şi speră să obţină la Rio rezultate mai bune.

„Merg cu încredere la Rio şi mă voi concentra pe fiecare meci în parte, nu pe medalii, să îmi eliberez emoţiile. Pentru că dacă te gândeşti la medalie, emoţiile sunt mai mari. Trebui să joci relaxat şi să îţi pui în aplicare ceea ce faci la antrenamente”, a precizat Dacian.

Comitetul Naţional Paralimpic din România a trimis la Jocurile Paralimpice de la Atena în 2004 doar doi sportivi, la Beijing în 2008 un număr de 4, iar la Londra în 2012 s-au calificat 5 sportivi. Ca medalii, ciclistul Eduard Novak a câştigat în 2008 o medalie de argint, iar în 2012 o medalie de aur şi una de argint.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.