Înţepătura COSR pentru Edit Miklos: "Aparţine unei etnii. Vorbeşte mai prost româneşte şi mai bine ungureşte"

14 feb 2014 17229 afişări JO 2014 Soci
Înţepătura COSR pentru Edit Miklos: "Aparţine unei etnii. Vorbeşte mai prost româneşte şi mai bine ungureşte"

Edit Miklos, o schioare care până în 2010 a concurat sub culorile României, a obţinut la Jocurile Olimpice de la Soci o realizare de aplaudat, la proba de coborâre.

Apropiaţii lui Edit susţin că aceasta nu mai reprezintă România pentru că FR de Schi nu a sprijinit-o îndeajuns, în timp ce oficialii din ţară spun că ea a trădat. Locul şapte obţinut de Miklos a reprezentat cea mai bună performanţă a unui sportiv născut în România la JO de Iarnă, după 1990. Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, a vorbit miercuri la ProSport Raport (foto dreapta), expunându-şi punctul de vedere în ceea ce priveşte pierderea schioarei născute la Miercurea Ciuc.

"Am încercat să o oprim, dar ne-a fost imposibil"

Edit este o româncă ce a ales cetăţenia maghiară, conform legislaţiei UE care permite acest lucru. Noi, împreună cu FR de Schi, am încercat să o oprim, dar ne-a fost imposibil. A fost decizia ei şi este complet legală şi regulamentară, iar acum concurează pentru Ungaria. Nimeni nu a explodat atunci când noi am luat sportivi din Republica Moldova pe care i-am folosit la JO de Vară şi chiar de Iarnă.

Aceasta este situaţia şi cu Miklos în momentul de faţă, chiar dacă mie nu-mi convine. Eu am investit în instruirea ei foarte mult şi chiar am stat personal lângă patul ei atunci când s-a accidentat la Vancouver şi aş sta şi acum pentru că e o mare sportivă. Mi-ar fi făcut mare plăcere să concureze în continuare pentru România, dar din păcate nu s-a mai putut şi n-a reuşit nimeni să o determine să fie altfel.

Cum au decurs discuţiile dumneavoastră cu ea?
Nu au existat discuţii. Ea a luat o decizie seacă, rece, să plece în Ungaria, iar indiferent că mai concurează sau nu, Federaţia Internaţională i-a aprobat acest lucru. Motivul este foarte simplu. Ea aparţine unei anumite etnii şi a hotărât că se simte mai bine sub culorile Ungariei. Vorbeşte puţin mai prost româneşte şi puţin mai bine ungureşte, haideţi să nu ne ascundem după deget. Suntem datori într-o Europă liberă să respectăm aceste decizii.

Tatăl sportivei susţine că aceasta îşi plătea antrenorul din propriul buzunar…
Nu cred că acesta a fost motivul. Ea a mai avut o încercare să plece în Ungaria după JO de la Vancouver. Atunci când am fost în Canada, Miklos avea 16 perechi de schiuri, la fel ca toţi campionii din lume. Dacă ea pica astăzi la coborâre, nu cred că mai exista această discuţie. Nu trebuie să facem un caz din asta pentru că zeci de mii de tineri care fac facultăţile în România pleacă în stăinătate

Eva Tofalvi, portdrapelul României la JO de la Soci şi sportiva care a obţinut cele mai importante performanţe în sporturile de iarnă pentru tricolori, este de etnie maghiară.

Edit Miklos a vorbit după remarcabila performanţă obţinută la Soci: "Cel mai greu până acum mi-a fost să intru în top 30. La Soci am prins o zi excelentă, am fost într-o formă bună la momentul potrivit, Puteam să fiu chiar şi pe locul 6, dar pe parcurs am fost nevoită să încetinesc la un viraj. Îmi va fi foarte greu să repet performanţa la proba Super G din 15 februarie". Edit n-a făcut referire la situaţia cetăţeniei.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.