75 pentru Londra! Ei sunt sportivii care ne vor reprezenta la JO 2012! Cine se mai poate califica:

26 feb 2012 3426 afişări Comentează şi tu JO 2012
75 pentru Londra! Ei sunt sportivii care ne vor reprezenta la JO 2012! Cine se mai poate califica: 75 pentru Londra. Cine mai vine? (caiet, fara foto)

E o declaraţie-stereotip murmurată în microfoane. Sau o rugăciune tulburătoare înălţată spre Cer. Uneori poate semnifica ieşirea din scena unei cariere fabuloase. Alteori? Întâlnirea unui student în ale sportului cu catedra campionilor Planetei. Declaraţia sună invariabil "vreau să mă calific la Jocurile Olimpice", iar 75 de sportivi români şi-au îndeplinit dorinţa cu 150 de zile înaintea debutului JO. ProSport vă prezintă pe coloanele alăturate numele tricolorilor care deja şi-au rezervat un loc la ceremonia de deschidere, iar mai jos câteva speranţe ale oficialilor români.

ATLETISM Peste 20 de sportivi

Sorin Matei, preşedintele forului român de atletism a creionat strategia. "Ne dorim, în primul rând, ca numărul atleţilor care vor participa să depăşească 20, o dorinţă care nu este departe de realitate, dintr-un lot de olimpic de 23, iar mulţimea concursurilor internaţionale constituie tot atâtea oportunităţi de a reuşi "minima" pentru Londra. În colaborare cu COSR, am decis să înscriem şi sportivii cu baremul B, tinerii care obţin medalii europene sau mondiale, astfel că putem spune că avem şase sportivi care ţintesc, cu şanse, o medalie la Londra".

SCRIMĂ 8 plus 4?

"Aşteptăm calificările pe zonă care se vor desfăşura la Bratislava. Ar mai putea accede la Londra, la individual, câte un sportiv la sabie feminin, floretă masculin şi floretă feminin şi spadă masculin. Sperăm la numărul maxim - patru", ne-a declarat antrenorul federal Roxana Scarlat Bârlădeanu.

TENIS DE MASĂ O minune?

Tenisul de masă pare dominat la feminin de asiatice. Chiar şi de cele cu paşaport european. Vor putea Samara şi Dodean să le provoace lacrimi ochilor oblici? "Am spus mereu că echipa noastră feminină e una de mare clasă, una care ar putea să le pună probleme chiar şi asiaticelor. Sunt crescute şi formate la şcoala de tenis de masă din România. Podiumul e un vis frumos, dar valoarea lor ne dă speranţe", susţine Cristinel Romanescu.

GIMNASTICĂ Emoţii la feminin

Gimnastica este sportul care nu s-a întors fără aur de la Jocurile Olimpice. Titluri cu echipa şi la individual, fetele şi băieţii au făcut din această disciplină cea mai galonată din sportul românesc. Echipa feminină, cea spre care se îndreaptă speranţele de medalie, lasă în urmă o retragere cu greutate, a Anei Porgras şi o accidentare urâtă a Sandrei Izbaşa, în timp ce băieţii sunt cu ochii pe liderul Marian Drăgulescu, aflat încă în recuperare. "Este îngrijorător ceea ce se întâmplă la lotul feminin, dar încercăm să trecem peste această situaţie. Ne confruntăm cu mici probleme de efectiv, însă toată lumea lucrează serios, toţi suntem conştienţi că timpul e scurt şi ne dorim să nu mai avem surprize neplăcute pe viitor", a explicat Adrian Stoica, preşedintele FRG.

KAIAC CANOE Doi într-o cursă

Campioni mondiali şi europeni în ultimii doi ani, Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi pot aduce după 12 ani de secetă un titlu olimpic la canoe. În cărţi pentru medalia de aur, cei doi trag tare zilele acestea, în "apă caldă" într-un cantonament în Antalya, fiind deja cu gândul la prima verificare a anului, în luna mai la o etapă de Cupă Mondială. "Până acum totul merge bine şi speranţele noastre pentru Londra cresc. Ne dorim o medalie, două, una chiar de aur prin barca de dublu. Nu e nicio presiune pe noi, nu ne gândim la ce se aşteaptă alţii, nu are rost să ne facem gânduri de acum", spune Ioan Bîrlădeanu, preşedintele FRKC.

CANOTAJ Cinci fete au revenit

Medaliat constant la ultimele ediţii ale Jocurilor Olimpice, canotajul este disciplina spre care se îndreaptă iarăşi speranţele de aur. Odată cu revenirea în antrenamente a campioanelor olimpice de la două rame fără cârmaci, Viorica Susanu şi Georgeta Andrunache, dar şi fostelor colege din barca de 8+1 de la Beijing, Aurica Bărăscu, Rodica Şerban şi Ioana Rotaru concurenţa pentru a prinde echipa care va trage la Londra a devenit acerbă. "E clar că fetele au revenit numai pentru aur şi asta e cea mai bună motivaţie pentru toată lumea. Nu ne gândim cât timp mai avem până la Londra, ci deocamdată toată atenţia noastră e centralizată pe pregătire. E normal să fie presiune, aşteptări de aur are toate lumea, inclusiv noi", spune Elisabeta Lipă, preşedintele FR de Canotaj.

Ioan Dobrescu: "Cel puţin opt medalii"

Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a dezvăluit obiectivul delegaţiei României la Jocurile Olimpice de la Londra. "Anul acesta avem două mari obiective: să calificăm cât mai mulţi sportivi la Jocurile Olimpice de la Londra cu ocazia competiţiilor care vor avea loc în primele luni ale anului şi să finalizăm cu succes, mai întâi din punct de vedere logistic, iar apoi ca participare, prezenţa delegaţiei României la importanta competiţie. Sper ca numărul componenţilor lotului care va face deplasarea la Londra să fie de cel puţin 100 de sportivi, care să cucerească minimum opt medalii'', a declarat Dobrescu.

4 medalii de aur a cucerit delegaţia României la Jocurile Olimpice din 2008 din China

150 de zile mai sunt până la debutul JO

ATLETISM

Marian Oprea (triplusalt)
Adelina Gavrilă (triplusalt)
Nicoleta Grasu (disc - foto)
Mihai Donisan (înălţime)
Marius Ionescu (maraton)
Maria Negoiţă (suliţă)
Bianca Perie (ciocan)
Viorica Ţigău (lungime)
Constantina Diţă (maraton)
Mihaela Botezan (maraton)
Cristina Bujin (triplusalt)
Esthera Petre (înălţime)
Cristina Casandra (3.000 m obstacole)
Claudia Ştef (20 km marş)
Ana Maria Groza (20 km marş)

Box

Bogdan Juratoni (75 kg) - În aprilie va avea loc în Turcia turneul preolimpic. România mizează pe Ionuţ Gheorghe, Răzvan Andreiana şi Mihai Nistor

Canotaj

M. Bursuc, I. Zaharia, C. Grigoraş, I. Dorneanu, A. Cojocariu, A. Boghian, R. Cogianu, E. Mironcic, T. Gidoiu (8 + 1)
Aceasta este echipa care a obţinut calificarea, dar în team ar putea intra "veteranele" revenite de curând: Aurica Bărăscu, Rodica Şerban şi Ioana Rotaru Nicoleta Albu, Camelia Lupaşcu (2 rame)

Ciclism

Andrei Nechita (şosea)

Gimnastică

Marian Drăgulescu
Flavius Koczi
Ovidiu Buidoşo
Marius Berbecar
Vlad Cotuna
Cristian Băţagă

Sandra Izbaşa
Cătălina Ponor
Larisa Iordache
Amelia Racea
Diana Bulimar
Diana Chelaru

Haltere

Valeriu Calancea
Răzvan Martin
Gabriel Sâncrăian
Antoniu Buci
Marius Danciu
Adrian Ghişoiu
Roxana Cocoş

Tenis de masă

Elisabeta Samara (simplu)
Daniela Dodean (simplu)
Adrian Crişan (simplu)

Este calificată echipa feminină astfel încât pe lângă Samara şi Dodean va mai merge la Londra încă o sportivă. Pentru al treilea loc sunt în cărţi Bernadette Szocs, Iulia Necula şi Camelia Poştoacă

Tir

Lucia Mihalache (skeet)
Alin Moldoveanu (10 m puşcă a.c.)

Scrimă

Ana Brânză (spadă)
Loredana Dinu (spadă)
Simona Gherman (spadă)
Anca Măroiu (spadă)
Rareş Dumitrescu (sabie, foto)
Florin Zalomir (sabie)
Tiberiu Dolniceanu (sabie)
Cosmin Hăncianu (sabie)

Calificările nu s-au încheiat, însă sportivii mai sus menţionaţi matematic nu mai pot rata JO
La echipe, antrenorul va alege înaintea JO doar trei sportivi, al patrulea urmând a fi rezervă

Nataţie

Camelia Potec
(400 m, 800 m)
Dragoş Agache
(100 m bras)
Alexandru Coci
(100 m fluture, 200 m fluture)
Norbert Trandafir
(50 m liber, 100 m liber)

Kaiac - canoe

Ionuţ Mitrea - Bogdan Mada (K2 200 m)
Iuliana Paleu - Irina Lauric
(K2 500 m)
P. Gavrilă - Şt. Vasile -
I. Ioneticu - T. Neagu (K4 1.000 m)
Victor Mihalachi - Liviu Dumitrescu (C2 1000 m)

Calificări în desfăşurare

Handbal

Selecţionata lui Radu Voina va evolua între 25 şi 27 mai, la preolimpicul de la Lyon. Oana Manea şi colegele sale se vor lupta cu Franţa, Muntenegru şi Japonia pentru două locuri vacante. Practic, trei formaţii îşi vor măsura forţele pentru două locuri, niponele neavând capacitatea de a se infiltra în lupta pentru accederea la JO

Polo

Reprezentativa lui Istvan Kovacs va juca în aprilie la turneul preolimpic de la Edmonton, unde 12 echipe se luptă pentru patru locuri vacante. România a fost repartizată în grupă cu Muntenegru, Germania, Grecia, Olanda şi Macedonia. Tricolorii trebuie să prindă locul patru în serie pentru a ajunge în sferturi. Dacă se vor impune în meciul din sferturi, ajung la JO.

Tenis

În sportul alb am putea trimite maximum patru fete la simplu, cu condiţia să fie în Top 56. La simplu masculin e acceaşi lege, Victor Hănescu având cele mai mari şanse.

La dublu mixt, Horia Tecău şi Monica Niculescu au şanse mari, dar organizatorii vor decide şi în funcţie de ultimele rezultate. Niculescu şi Tecău au mai jucat la dublu mixt

La dublu dacă un român se află în Top 10, automat e calificat şi îşi poate alege ce partener vrea din ţara sa. Spre exemplu, Horia Tecău va opta pentru Victor Hănescu, pentru că au mai jucat împreună. Dacă nu se află în Top 10, Horia se va înscrie pe lista de aşteptare.

Lupte

LA Lupte CALIFICĂRILE NU S-AU ÎNCHEIAT. ÎN CĂRŢI SUNT Eusebiu Diaconu, Virgil Munteanu şi Robert Pap (greco-romane), Ştefan Gheorghiţă, Yan Ceaban, Marius Atofani, Rareş Chintoan Estera Dobre, Ana Maria Pavăl, Georgiana Paic (libere)

Judo

La judo calificările nu s-au încheiat. În cărţi sunt Alina Dumitru, Corina Căprioriu, Andreea Chiţu, Daniel Brata, Vlăduţ Simionescu, Dan Fâşie, Costel Dănculea

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.