INTERVIU | Strigătul de disperare al unui vicecampion olimpic. Campionii de la scrimă se revoltă față de indiferența cu care sunt tratați. „Am ajuns la fundul sacului. Tot dăm cu mâna prin el și se rupe, dăm de asfalt!”

Autor: Narcis Pohoata Publicat: 24 May. 2019, 08:10 Actualizat: 24 May. 2019, 08:11 Alte Sporturi

Rămas în ultimii ani fără câteva echipe extrem de iubite de către suporteri, cum ar fi grupările de baschet, handbal sau rugby, Iașiul riscă să rămână și fără sporturi individuale în viitorul apropiat. Asta dacă municipalitatea nu își întoarce fața către sportul de performanță.

Al doilea oraș al țării ca mărime a ajuns să supraviețuiască la nivel de sporturi de echipă doar prin echipa de fotbal – și ea măcinată de probleme financiare și cea de rugby în șapte fete.

La sporturi individuale, Iașiul respiră de câțiva ani doar prin talentul unor sportivi și datorită sufletului pus de niște „nebuni” frumoși ai sportului, care se încăpățânează să facă performanță fără sprijin. În ceea ce privește condițiile și susținerea financiară, acestea sunt ZERO!

După ce judoka Vlăduț Simionescu (singurul sportiv ieșean calificat în prezent la Olimpiada de la Tokyo) a tras semnale de alarmă repetate, antrenorii secției de scrimă de la CSM-CSS Unirea Iași, Alexandru Sirițeanu și Radu Tofan, foști campioni la rândul lor, au decis să rupă tăcerea și spun lucrurilor pe nume.

Performanță fără niciun ban până în luna aprilie

Echipa feminină de sabie de la CSM-CSS Unirea Iași a cucerit într-un interval de două luni două titluri naționale extrem de râvnite. Mai întâi la senioare, la sfârșitul lunii martie și recent, la tineret. La rândul lor, băieții au cucerit titlul național la tineret pe echipe în urmă cu câteva zile, după ce în martie obțineau bronzul la seniori. Rezultate de excepție pentru sportivii pregătiți la CSM-CSS Unirea Iași de antrenorii Alexandru Sirițeanu, Alin Lupeică și Radu Tofan, care confirmă din nou valoarea școlii ieșene de scrimă. Numai că, raportând la condițiile financiare de la Iași, aceste rezultate pot intra în sfera „minunilor”.

Dezamăgit de lipsa de interes a autorităților și a mediului de afaceri pentru sportul de performanță, antrenorul Alexandru Sirițeanu, fost vicecampion olimpic la Londra cu echipa României, a decis să pună pe tapet modul cum se face performanță în al doilea oraș al țării.

Într-un interviu ProSport, Sirițeanu a făcut un apel la autorități să-și întoarcă fața către sport și să-și susțină valorile așa cum se întâmplă în alte orașe din țară. Acesta se întreabă cum este posibil ca într-un oraș mic cum este Slobozia un sabrer să câștige de aproape zece ori mai mult într-o lună decât un campion din Iași!

Alex, felicitări! Două titluri naționale pe echipe obținute la tineret.
Mulțumim, dar nu știu cât vom mai putea continua astfel. Copiii sunt buni, sunt componenți ai loturilor naționale și olimpice de seniori deja. Îi avem pe Codrin Cozmuleanu, Răzvan Ursachi și, mai nou, pe Andreea Lupu. Sportiva noastră urmează să facă deplasarea la Europenele și Mondialele de seniori. Dar dacă nu sunt susținuți de către comunitatea ieșeană, de către mediul de afaceri, Primărie, Consilul Local, Consiliul Județean, mai mult ca sigur sportivii vor pleca. Dacă nu o să aibă o mână întinsă de la municipalitate vor pleca și vor concura pentru alte cluburi. Sper să nu se întâmple așa cum s-a întâmplat cu generația mea.

Chiar și fără susținere, continuați să obțineți performanțe.
Nu știu câtă lume din Primărie știe că Iașiul are campioană națională la sabie feminin seniori. Un lucru care nu s-a mai întâmplat de foarte multă vreme. Este a doua oară. Dar nu interesează pe nimeni. Și atunci, eu mi-am luat orice gând, de la orice ajutor venit. Nu mai bat pe la nicio ușă, dar nici nu mai răspund la uși. Pentru că degeaba facem dacă ei nu vor să facă. Andreea Lupu, de exemplu, poate intra în cursa pentru calificarea la Olimpiada din 2024. Sunt curios dacă se va face ceva. Pentru că eu nu văd să se miște ceva nici măcar pentru Vlăduț Simionescu, de la judo, care este deja calificat la Olimpiada de la Tokyo. Nu am văzut ca Iașiul să facă ceva pentru el. Și știm problemele pe care el le-a avut, au fost destul de mediatizate. Este o durere foarte mare. Avem rezultate foarte bune și totuși nu reușim să strângem rândurile și să facem ceva pentru a ne păstra sportivii de top la Iași. Dar când acești sportivi de top scot rezultate pentru alte cluburi, atunci Primăria din Iași vine să facă poze și se mândrește că acești copii au fost formați la Iași. Ceea mi se pare o aberație. Și o mare prostie. Pentru că nu ai dreptul să te bucuri de rezultatele pe care ei le obțin la alte cluburi, dacă nu ai fost în stare să-i ții aici. Pentru ce?

Te referi la ce s-a întâmplat la Gala Excelenței Sportului Ieșean?
Da. La ambele gale. De ce două gale la final de an? Pentru ce? Nu avem pe ce cheltui banii? Să-i dăm la sport. De ce să faci două gale. Pe mine nu mă interesează din ce partid fac parte și cine organizează gala? Dar faci o gală, nu două! Unești fondurile și dai banii la sportivi. Nu sunt genul care să ies și să spun, prefer să tac și să fac. Dar nu se mai poate. Eu nu cer pentru mine. Pentru că, mulțumesc lui Dumnezeu, ce fac acum este ca o datorie a mea față de sportul pe care l-am practicat și care mi-a dat atâtea satisfacții. Dar încerc să fac ceva cu copiii aceștia din Iași. Încercăm să redăm scrimei ce am dat în trecut, sportivi la loturile naționale și olimpice. Dar îmi doresc ca ei să concureze pentru culorile Iașiului. Nu pentru alte grupări din țară.

Ce indemnizație are un sabrer din Iași?
400 de lei pe lună. Spune-mi, cum să stea un senior cu 400 de lei pe lună? Este strigător la cer! Cum este posibil ca un sportiv de la Slobozia, de-o seamă cu ai noștri, să primească 2.000 sau 3.000 de lei pe lună? Cum se poate acolo, într-un oraș atât de mic? Și noi, oraș mare, capitală, ne mândrim… La noi nu se poate să-ți ții sportivii aici. La Iași se plătește 400 de lei, la Slobozia 2.000 sau 3.000 de lei. Nu mai vorbesc de București. Suma de 400 de lei de la cluburi, atenție! Nu din alte surse. Și asta în condițiile în care cluburile nu au avut buget până în luna aprilie. Gândiți-vă că sportivii nu au primit nimic din luna ianuarie până în aprilie.

Și mai au tragere de inimă să intre în sală?
Chiar și așa, ei au venit și și-au făcut datoria față de club. Au lipsit și de la școală, chiar dacă au bacalaureat în acest an. Puteau să zică foarte bine: Domnule profesor, mai lasă-mă! Pentru ce să vin? Dar ei vin. Pentru ce? Să le dea 1.500 lei la sfârșit de an? Sau 300 de lei? În timp ce la Slobozia se dau câte 4.000-5.000 de lei la final de an?

De ce crezi că se întâmplă asta?
Nu știu. Dar cert este că nu se face nimic. Nu știu dacă nu se poate sau nu se vrea. Deși cred că se poate. Dacă în alte orașe se poate, de la noi nu… Și țineți cont că scrima nu este un sport atât de scump. Nu se compară cu fotbalul, tenisul, handbalul sau alte sporturi. Dar se pare că cei de sus nu vor sau nu-i interesează. Dacă îi întrebi în cât timp se formează o echipă, nu știu câte investiții trebuie făcute.

Cum reușești să-i ții la sală?
Eu până acum am mizat pe loialitatea sportivilor. Doar cu efortul cluburilor din Iași nu poți ține o echipă de seniori în sabie la Iași. Ne bazăm pe loialitate, pe înțelegere, dar are și asta o limită. Loialitatea față de club, de antrenori, de oraș este în continuare. Dar nu știu cât mai durează. Pentru că ei ne întreabă. Domnule profesor, da nu…? Da nimic? Domnule director, nimic? Și noi… Același răspuns… de fiecare dată. Așteptăm, să vedem. Dar e posibil să vină într-o zi să spună voi așteptați, noi nu. Pentru că dacă mai așteptăm și noi, vreamea noastră trece. Și prefer să fac ceea ce fac în altă parte unde sunt plătit.

Au primit deja oferte de la alte cluburi?
E normal să fie curtați, cluburile mari din București asta fac. Andreea Lupu este deja curtată, Codrin Cozmuleanu și el. E firesc ca dacă ai buget să curtezi sportivi de valoare. Dacă nu sunt susținuți, copiii pleacă. Și s-ar putea să ne trezim că pleacă fără să ne spună nimic. Din păcate noi ne zbatem, dar degeaba. Știți cum e… Ajungi la fundul sacului, dar tot dai cu mâna prin el și sacul se rupe. Și dai de asfalt. Ș n-o să mai avem nimic! Noi încă nu am terminat competițiile. Urmează cei mici. Dacă nu-i băgăm în seamă și pe cei mici, n-o să mai avem copii să vină din urmă. Și atunci trebuie să ne ocupăm și de ei. Nimeni nu vrea să se uite. Toți vor acolo sus, pe podium, să facă poze. Dar până se ajunge acolo, sus, habar nu au câtă muncă este. Pe ei nu-i interesează asta. Doar acolo, sus, cu poze și cu imprimeuri.

CN de tineret: Două medalii de aur la echipe, un argint și două de bronz la individual

Școala ieșeană de sabie continuă să aibă resurse nebănuite. Dacă în trecut vorbeam la superlativ despre campioni precum Alin Lupeică, Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu, Alexandru Sirițeanu, Cosmin Hânceanu, Radu Tofan și alții, sportivi crescuți la Iași de către antrenorul emerit Iulian Bițucă, mulți dintre aceștia au ajuns la rândul lor să scoată campioni pe bandă rulantă după ce au trecut la antrenorat. Astfel, trio-ul format din Alex Sirițeanu, Radu Tofan și Alin Lupeică au reușit în ultimele luni să aducă în vitrina cluburilor CSS Unirea și CSM Iași cele mai râvnite trofee de pe plan intern, la majoritatea categoriilor de vârstă. După ce în urmă cu două luni s-a impus la fete și s-a clasat pe locul 3 la masculin la CN de seniori, ieșenii au cucerit, zilele trecute, în Capitală alte medalii prețioase la CN de tineret: aur cu echipele de fete și băieți, argint și bronz la individual feminin și un alt bronz în întrecerea individuală la masculin.

Succes categoric pentru fete

La Campionatele Naționale desfășurate în Capitală, CSM-CSS Unirea Iași a triumfat de o manieră spectaculoasă în proba feminină pe echipe. Sabrerele ieșene Andreea Lupu, Ioana Radu, Catrinel Tipișcă și Diana Crețu au trecut în semifinale cu 45-29 de CSTA București, iar în marea finală au surclasat echipa clubului Riposta București cu 45-19! În meciul pentru bronz, Steaua București 1 a întrecut CSTA București cu 45-37 și s-a clasat pe locul 3.

CSM-CSS Unirea Iași a obținut rezultate foarte bune și la individual. Andreea Lupu a cucerit argintul, după o finală cu Sabina Martiș (CSA Steaua), scor 10-15, Ioana Radu a obținut medalia de bronz, în timp ce Catrinel Tipișcă s-a clasat pe locul 6.  

Aur și bronz pentru băieți

Sportivii de la CSM-CSS Unirea Iași au avut comportări de excepție și la masculin, reușind să cucerescă două medalii. În concursul pe echipe, cvartetul format din Codrin Cozmuleanu, Alexandru Zmău, Matei Cîdu și Răzvan Ursachi a cucerit titlul național, după ce a trecut în semifinale de echipa Unirea Slobozia (45-34) și în finală de Dinamo 1, scor 45-42.

La individual, Codrin Cozmuleanu a obținut medalia de bronz, în timp ce Alexandru Zmău s-a clasat pe locul 6.

Radu Tofan: „Poate aude cineva semnalul nostru”

Ca și colegul său Alex Sirițeanu, antrenorul Radu Tofan a făcut un apel la autorități și la mediul de afaceri să-i susțină financiar pe sabrerii ieșeni care fac performanță.

„Sperăm ca autoritățile locale să-și îndrepte privirea către noi. Este păcat de acești copii care obțin rezultate foarte bune și fac cinste orașului. Cluburile CSM și CSS Unirea încearcă să ne susțină cu cât pot, dar sunt multe competiții, calendarul este foarte încărcat și este extrem de greu. Copiii au început deja să primeaacă oferte, performanțele lor atât de la tineret, cât și de la seniori nu au trecut cu vederea în țară. E și firesc, cluburile puternice se interesează de ei. Dacă nu vor fi susținuți, este foarte greu să-i ținem la Iași. „, a completat Radu Tofan.

„Poate le oferă cineva un contract de muncă, așa cum se întâmplă la alte cluburi din țară. Se întâlnesc elevii noștri cu colegii lor de la cluburile din țară și vorbesc, află și ei cum sunt plătiți acolo. Ei primesc o indemnizație de 400 de lei, dar dacă sunt bani…”, a punctat antrenorul Radu Tofan.

Autor: Narcis Pohoata Publicat: 24 May. 2019, 08:10 Actualizat: 24 May. 2019, 08:11 Alte Sporturi
Pe aceeași temă
Loto 6 din 49. Rezultatele extragerii loto 6/49 de joi, 14 noiembrie 2019
Loto 6 din 49. Rezultatele extragerii loto 6/49 de joi, 14 noiembrie 2019
Ruptură între CTP şi Prelipceanu. Gazetarul va face emisiune cu un alt jurnalist: „Tot răul spre bine“
Ruptură între CTP şi Prelipceanu. Gazetarul va face emisiune cu un alt jurnalist: „Tot răul spre bine“
Anunt BOMBA inaintea Turul II al Alegerilor Prezidentiale! Dancila, la DNA!?
Anunt BOMBA inaintea Turul II al Alegerilor Prezidentiale! Dancila, la DNA!?
Telefon performant Samsung la doar 200 de lei, în oferta de Black Friday a unui magazin. Va fi bătaie pe el!
Telefon performant Samsung la doar 200 de lei, în oferta de Black Friday a unui magazin. Va fi bătaie pe el!
Anunț șoc pentru Andone: Galatasaray renunță la el! Cât va lipsi de pe teren
Anunț șoc pentru Andone: Galatasaray renunță la el! Cât va lipsi de pe teren
DOLIU imens în România! Un mare actor a murit în urmă cu puțin timp. Adio, maestre
DOLIU imens în România! Un mare actor a murit în urmă cu puțin timp. Adio, maestre
Dacia a lansat un MODEL NOU! Iată cum arată și cât costă viitorul BESTSELLER românesc
Dacia a lansat un MODEL NOU! Iată cum arată și cât costă viitorul BESTSELLER românesc
VIDEO Şoferi loviţi de karma. Te crezi regele şoselelor? Uite aici nota de plată
VIDEO Şoferi loviţi de karma. Te crezi regele şoselelor? Uite aici nota de plată
ULTIMĂ ORĂ: Prima măsură anunţată de guvernul PNL este în favoarea băncilor
ULTIMĂ ORĂ: Prima măsură anunţată de guvernul PNL este în favoarea băncilor
I-a MASAT organele genitale cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi ''Este IREAL''
I-a MASAT organele genitale cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi ''Este IREAL''
Catastrofă pentru români: Isărescu dă drumul la curs: Euro EXPLODAEZĂ total
Catastrofă pentru români: Isărescu dă drumul la curs: Euro EXPLODAEZĂ total
Dezvăluiri şocante făcute de Gabi Tamaş. Fostul fundaş de la FCSB a comis-o şi i-a surprins pe toţi:
Dezvăluiri şocante făcute de Gabi Tamaş. Fostul fundaş de la FCSB a comis-o şi i-a surprins pe toţi: "Ce am făcut? ...
Viorica Dăncilă, atac nimicitor la adresa lui Klaus Iohannis: Să vină să dea explicații
Viorica Dăncilă, atac nimicitor la adresa lui Klaus Iohannis: Să vină să dea explicații
VESTEA pe care fanii o așteptau cu nerăbdare despre Michael Schumacher! Ce se întâmplă cu pilotul, la 6 ani de la accident
VESTEA pe care fanii o așteptau cu nerăbdare despre Michael Schumacher! Ce se întâmplă cu pilotul, la 6 ani de la accident
Boala extrem de contagioasă, decoperită la graniţa României cu Ucraina
Boala extrem de contagioasă, decoperită la graniţa României cu Ucraina
E stirea trista a diminetii! Din pacate, nu s-a mai putut face nimic pentru EI
E stirea trista a diminetii! Din pacate, nu s-a mai putut face nimic pentru EI
A fost lansat noul model Dacia Logan Stepway! Ce preț are în România
A fost lansat noul model Dacia Logan Stepway! Ce preț are în România
Un om de afaceri a plătit 3,7 MILIOANE de dolari pentru o noapte cu această actriţă celebră. La scurt timp după aceea a avut parte de o SURPRIZĂ extrem de neplăcută. Cazul a ajuns la Curtea Supremă
Un om de afaceri a plătit 3,7 MILIOANE de dolari pentru o noapte cu această actriţă celebră. La scurt timp după aceea ...
Noi detalii în cazul scandalului provocat de Rădulescu. Este uluitor ce a declarat „PR-ul” de la Rutieră / Onoarea agenţilor, terfelită
Noi detalii în cazul scandalului provocat de Rădulescu. Este uluitor ce a declarat „PR-ul” de la Rutieră / Onoarea ...
Profeţiile lui Nostradamus până în 2028. Cinci zodii care vor sta sub semnul banilor, al dragostei şi norocului
Profeţiile lui Nostradamus până în 2028. Cinci zodii care vor sta sub semnul banilor, al dragostei şi norocului
Femeia care i-a procurat Furadan Mădălinei Manole a ajuns mare șefă la Fisc
Femeia care i-a procurat Furadan Mădălinei Manole a ajuns mare șefă la Fisc
Cum a aflat Catrinel Sandu ca fostul ei soț avea o amanta! A parasit-o in cel mai josnic mod: 'Sunt iubita soţului tău de doi ani. Voiam doar să îţi zic că nu o să mai fie cu tine'
Cum a aflat Catrinel Sandu ca fostul ei soț avea o amanta! A parasit-o in cel mai josnic mod: 'Sunt iubita soţului tău ...
Nunta mare in showbiz! S-a casatorit a doua oara, dupa ce a fost parasita de primul sot pentru amanta
Nunta mare in showbiz! S-a casatorit a doua oara, dupa ce a fost parasita de primul sot pentru amanta
A oprit la semafor  și a întins mâna să-și ia o CAFEA. În secunda următoare s-a dezlănțuit IADUL – VIDEO
A oprit la semafor și a întins mâna să-și ia o CAFEA. În secunda următoare s-a dezlănțuit IADUL – VIDEO
FOTO! Cum a ajuns să arate acum Kitty Cepraga, cea mai sexy vedetă TV a anilor 2000!
FOTO! Cum a ajuns să arate acum Kitty Cepraga, cea mai sexy vedetă TV a anilor 2000!
IMAGINI ÎN PREMIERĂ. Cristi Borcea, vacanţă cu Valentina Pelinel şi Mihaela Borcea! Milionarul, masat ca un împărat!
IMAGINI ÎN PREMIERĂ. Cristi Borcea, vacanţă cu Valentina Pelinel şi Mihaela Borcea! Milionarul, masat ca un împărat!
Florin Piersic s-a dus! Artistul … anuțul a fost făcut în această noapte
Florin Piersic s-a dus! Artistul … anuțul a fost făcut în această noapte
De ce au ales Meghan și Prințul Harry să petreacă Crăciunul departe de restul Familiei Regale?
De ce au ales Meghan și Prințul Harry să petreacă Crăciunul departe de restul Familiei Regale?