Interviu cu Răzvan Pîrcălabu,** vicepreședintele Federației de Lupte: „Vreau European în România și medalie la Rio!”

Redactor:
Andru Nenciu
Interviu cu Răzvan Pîrcălabu,** vicepreședintele Federației de Lupte:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Contracandidatul lui Pîrcălabu este Vasile Pușcașu, ultimul campion olimpic (1988) al României

Actual vicepreședinte al FRL și șef al secției de lupte din cadrul clubului Steaua, Răzvan Pîrcălabu (34 de ani) face parte din grupul conducătorilor care încearcă să aducă un suflu nou sportului românesc. Fiul lui Marin Pîrcălabu (60 de ani), multiplu medaliat la Europene și participant la JO ’76 și ’80, spune că dacă bugetul nu va fi suficient va face tot posibilul ca sportivii să nu ducă lipsă de absolut nimic.

Domnule Pîrcălabu, încercați să jucați rolul celui mai bun PR al luptelor!
Luptele îți formează caracterul, te țin departe de anturaje primejdioase, de vicii, îți dezvoltă armonios organismul și până la urmă apar și satisfacțiile financiare. Dacă reușești o performanță majoră, poți obține o rentă viageră pentru tot restul vieții, în afara avantajelor imediate. Dezavantajele? Ca în toate ramurile sportive… accidentările, iar cele mai grave pot fi suferite la coloană, dar sunt foarte rare.

Ce argumente le-ați da luptătorilor pentru a-și cultiva pasiunea pentru acest sport?
Cresc într-un mediu sănătos și pot câștiga și bani pentru că majoritatea sportivilor români valoroși au contracte în Germania, țară care deține cel mai puternic campionat de lupte din lume, unde se pot câștiga bani frumoși, cam 1000 de euro pe meci și pot fi angrenați în 20 de partide. Pot lupta în România la un club și în Germania la un altul, nu e interzis, pentru a-i încuraja să câștige și ei un ban.

N-ai om sus, n-ai arbitraj corect
Marii campioni din ce țări mai provin? Mai există dominația țărilor din spațiul sovietic?
Acum Rusia domină, dar și Azerbaidjanul se ține foarte aproape. Investește enorm și e principalul sponsor al forului internațional (FILA), furnizându‑i 4 milioane de dolari anual prin ATA Holding, care se ocupă cu energie, gaze naturale, petrol.

Există doping la lupte?
Nu! În lupte nu s-a împământenit această metodă. La noi se merge pe fair-play, dacă s-ar fi practicat, ar fi ieșit la controalele care se fac pe plan național și pe plan internațional.

Teoria conform căreia „n-ai reprezentant în for internațional, n-ai arbitraj corect” e valabilă și la lupte?
Da! Și de asta domnul Poteraș (n.r. Cristian Poteraș) vrea să ajungă în Biroul CELA (Federația Europeană).

De ce nu mai candidează dânsul pentru șefia federației? Are legătură cu faptul că a pierdut alegerile pentru sectorul 6?
Nu, n-are nicio legătură. Domnul Poteraș și-a depus dosarul de membru în forul european și în timpul Europeanului de la Tbilisi (16-20 martie) vor fi alegerile. Totodată, în 2014 va participa la alegerile pentru biroul FILA.

Ce se întâmplă cu luptele românești, un sport cu tradiție? Domnul Vasile Pușcașu (n.r. fost campion olimpic, 1988), contracandidatul dumneavoastră la alegerile de vineri, a declarat că a fost cel mai prost ciclu olimpic din istoria luptelor.
Și eu îi adresez întrebarea: dânsul nu se simte responsabil? Cine a condus în tot acest ciclu olimpic, până pe 31 decembrie 2011? Nu dânsul, în calitate de secretar general?

Păi dumneavoastră erați vicepreședinte, iar domnul Poteraș președinte, de ce n-ați condus dumneavoastră?
Toți avem partea noastră de vină, e un sport bărbătesc și trebuie să recunoaștem atunci când ne lăudăm cu realizările noastre. Și eu am avut o parte mică de vină. Eu și domnul Poteraș am mers pe mâna dânsului, însă treptat am văzut că nu suntem compatibili și că ideile noastre nu mai coincid. Și a început să ne saboteze! După părerea mea, el a contribuit la declinul luptelor românești sau mai bine spus n-a făcut nimic pentru a opri declinul! Dânsul a condus până pe 31 decembrie 2011, iar apoi și-a dat demisia din motive personale.

Centru modern la „mircea eliade”
Dumneavoastră ce ați realizat important în acest ciclu olimpic?
Din ianuarie 2012 am mutat toate centrele olimpice la București, la Liceul Mircea Eliade, o bază ultramodernă, cu cantină, centru de recuperare medicală, sală modernă de antrenament. Sala s-a dat în folosință în ianuarie 2012 și am mutat centrele olimpice de la Pitești, Sfântu Gheorghe și Reșița, decizie care a și creat nemulțumiri în rândul antrenorilor de acolo, susținători ai adversarului meu. Am făcut această mutare numai în interesul luptelor, pentru că putem urmări și supraveghea viitorul luptelor românești. Din sursele mele și ale domnilor Lucian Luca și Mugurel Dumitru, în 2012 am reușit să trimitem loturile de cadeți și juniori la peste 12 turnee internaționale pentru a avea performanțele dorite în viitorul apropiat. Pe vremea în care secretar era domnul Pușcașu, loturile de cadeți și de juniori plecau la Mondiale și Europene fără turnee în picioare. Dacă nu-ți cunoști adversarii și nu intri în contact cu stiluri diferite de luptători, nu poți face performanță la nivel înalt.

Ce proiecte vreți să materializați în cazul în care veți fi ales președinte?
În cel mult trei ani vreau să aducem un campionat european de seniori la București și intenționez să trimitem sportivi la cât mai multe turnee de cadeți și de juniori pentru ca experiența și valoarea acumulată să se reflecte într-o medalie la Rio 2016. Vreau să facem contracte antrenorilor și sportivilor și vrem să-i motivăm financiar, pentru că ni s-a întâmplat să investim trei ani și jumătate din bugetul federației într-un sportiv și, cu șase luni înainte de Olimpiadă, acesta să plece la muncă în străinătate! Vom impune și obiective de performanță, le vom face sportivilor asigurări de sănătate, motivarea medalaiților, turnee din bugetele personale, achiziționarea unui microbuz, continuarea liniei metodice alături de profesorul universitar Gheoghe Cișmaș.

Pe ce echipă vă veți baza dacă veți câștiga?
Vicepreședinți vor fi Mugurel Dumitru și Lucian Luca, doi potenți oameni de afaceri. Alături de mine, în funcția de secretar general, va fi Vasile Andrei (fost medaliat olimpic), iar Alin Grigore manager federal, și sub dânșii cei trei antrenori federali, pentru fiecare stil, asta e organigrama pe care vreau s-o pun în practică.

Ce v-ar aduce dumneavoastră această funcție?
În plan financiar, eu n-am ce să câștig, pentru că eu conduc un holding cu sute de angajați alături de familia mea. Eu mă pun în slujba luptelor pentru a arăta că și tinerii au capacitatea de a conduce și de a construi ceva, iar în plan sentimental vreau să duc tradiția familiei mai departe.


Răzvan Pîrcălabu a fost ghidat în sport și în afaceri de tatăl său, fostul campion Marin Pîrcălabu (foto jos, în stânga) Fotografii: Răzvan Chiriță

1992 e anul în care România a obținut ulltima medalie olimpică la lupte: Ioan Grigoraș, bronz

4.000 de sportivi legitimați erau la FRL în 1999

1.952 de sportivi legitimați sunt acum la FRL

Domnul Pîrcălabu a reînviat secția de lupte a clubului Steaua, e un bun manager și un om de viitor
George Boroi, comandant CS Steaua

Îl susțin pe Răzvan pentru continuitate, el a dovedit că are calitățile necesare pentru a continua munca mea
Cristian Poteraș

CARTE DE VIZITĂ‚
Răzvan Pîrcălabu

34 de ani, născut la București

Căsătorit, are doi copii

Vicepreședinte FRL din 2009

Șef al secției de lupte la Steaua

Multiplu campion național la lupte libere

Participant la campioante europene

Licențiat al ANEFS Bacău

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott în România
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott…
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău a făcut
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău…
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea:
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea: "Nu mai vreau să am de-a face cu el"
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5 ani și îi făcea viața un calvar
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc…
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului Craiovei
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului Craiovei
Imagini deprimante cu mormântul Stelei Popescu! Cum arată locul de veci, la aproape 7 ani de la moartea celebrei actrițe
Imagini deprimante cu mormântul Stelei Popescu! Cum arată locul de veci, la aproape 7 ani de la moartea celebrei actrițe
Obligație pentru români. Plata impusă de stat de care nu pot scăpa: E pentru nimic
Obligație pentru români. Plata impusă de stat de care nu pot scăpa: E pentru nimic
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o ajut!”. Camerele de filmat au surprins întregul moment
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o…