Situaţia disperată a unei echipe din Divizia A, obligată să joace un meci inegal în Cupa României. „Ne rugăm la Dumnezeu să nu se întâmple ceva!”. Tadici: ”Nu ştiu cât de eficient este acest sistem, să avem scoruri de 50-10”

5 feb 2019 4863 afişări Handbal
Situaţia disperată a unei echipe din Divizia A, obligată să joace un meci inegal în Cupa României. „Ne rugăm la Dumnezeu să nu se întâmple ceva!”. Tadici: ”Nu ştiu cât de eficient este acest sistem, să avem scoruri de 50-10”

Federaţia Română de Handbal a schimbat sistemul desfăşurare al Cupei României la handbal (feminin şi masculin). În acest sezon au luat startul toate formaţiile afiliate din cele două eşaloane, cu excepţia cluburilor care au şi echipa a doua. Sistemul este însă contestat în handbalul feminin, ba chiar au apărut şi situaţii neplăcute, precum cazul CSM Oradea, care nu are la dispoziţie mai mult de şapte jucătoare pentru un meci cu prim-divizioana Dunărea Brăila. Antrenorul Gheorghe Tadici, membru şi în Consiliul de Administraţie, susţine că nu a fost de acord cu acest sistem ineficient din toate punctele de vedere, iar că rezultate de 50-10, foarte posibile în primele tururi, nu ar ajuta pe nimeni!

După etapa a 16-a a Ligii Naţionale de handbal feminin, programată în weekend, va urma un tur al Cupei României la care vor participa 32 de echipe, 13 din Liga Naţională şi 19 din Divizia A. Corona Braşov – CSM Bucureşti şi Măgura Cisnădie – SCM Craiova sunt derby-urile rundei, dar sunt şi câteva meciuri inegale, în care s-ar putea înregistra nişte scoruri astronomice. De altfel, acest lucru s-a şi întâmplat deja la masculin, unde spre exemplu Dunărea Călăraşi a învins CSU Târgovişte cu 63-9!

Cazul echipei CSM Oradea (handbal feminin) iese în evidenţă înaintea partidei cu Dunărea Brăila. Clubul a depus o cerere la Federaţia Română de Handbal, prin care a solicitat să i se permită să nu joace acest meci. CSM Oradea are la dispoziţie doar şapte jucătoare valide, iar în cazul în care ar mai pierde 1-2 handbaliste în acest duel inegal cu Brăila, există pericolul ca echipa să se retragă din campionat, pentru că n-ar mai avea cu cine să joace. FRH i-a respins însă cererea.

„Am dori să participăm în toate competiţiile, doar că la noi sunt nişte probleme. În sezonul 2018-2019 am alcătuit foarte greu echipa, am pornit cu un efectiv redus şi ne-am fi bucurat numai să supravieţuim şi să ducem totul la bun sfârşit. Nu am fost susţinuţi deloc, am adus numai ce am putut fără contract, nişte copile sau fete care mai joacă handbal de plăcere.

Avem probleme de lot. Două fete au fost operate, ele nu sunt recuperate, cinci fete le-am adus cu dublă legitimare de la Cluj, dar pe ele ne putem baza doar în funcţie de programul lor, iar două fete au fost aduse de la Zalău, dar înţelegerea a fost ca din ianuarie ele să revină la clubul lor. Astfel, nu avem cu cine, nu că nu am vrea să jucăm, asta este dorinţa oricărui sportiv şi antrenor.

Sunt nişte greutăţi şi n-am vrea să punem fetele într-o situaţie neplăcută. Este o luptă inegală, nu este sănătosă şi psihic în primul rând, având în vedere că am doar şapte fete valide. Iar cu o echipă de alt nivel, pe aceste şapte fete, dacă joacă din minutul 1 până în minutul 60, le rup. Şi din cauza asta mi-e frică, dacă se mai accidentează cineva, să nu fim nevoiţi să ne retragem.

Am făcut o cerere la federaţie, să ne permită să nu jucăm din aceste cauze. Federaţia ne-a dat un răspuns că nu se poate, întrucât acesta este regulamentul şi sunt penalităţi şi amenzi şi aşa mai departe. O să intrăm cu ce avem, sper să nu rămânem şi fără alte jucătoare şi să nu mai putem continua în Divizia A, unde mai avem şase meciuri de disputat. Ne rugăm la Dumnezeu să nu se întâmple ceva neplăcut”, a fost mărturisirea antrenoarei Doina Ardelean.

Modul de desfăşurare al Cupei României în acest sezon a fost comentat şi de antrenorul Gheorghe Tadici:

„Este un mod de desfăşurare total neproductiv. Dimpotrivă, care provoacă cheltuieli foarte mari pentriu echipe. Sunt echipe care cheltuie cu ocazia acestei etape în jur 12.000-13.000 de lei, pentru că, spre exemplu, numai o maşină mare te costă de la Brăila la Oradea cam 9.000 de lei. Apoi mai e vorba despre cazare, două zile de masă. Mai este şi efortul care se face, undeva la 1.400-1.500 de kilometri în două zile şi jumătate. Este vorba despre partea financiară.

Este adevărat că în Cupa României joacă toate echipele care se înscriu, dar oriunde în Europa, după o logică elementară, întâi intră echipele de judeţ, apoi echipele din ligile inferioare, iar în tururile superioare intră şi echipele din prima ligă. La noi, nu ştiu cât de eficient este ca o echipă din Divizia A să facă un scor de 50-10, pentru că asta se poate întâmpla între Brăila şi Oradea, dar sunt şi alte exemple. Cât de productiv este pentru clubul din liga secundă, pentru imaginea lui pe plan local şi pentru jucătoare care trebuie să suporte un asemena scor? Probabil că multe dintre ele, după un asemenea scor, se gândesc ce caută la handbal şi că ar trebui să se lase”.

Fostul selecţioner a mai scos în evidenţă o deficienţă a sistemului, faptul că echipe aflate azi în cupele europene ar putea fi eliminate încă din turul 1, iar alte formaţii fără nicio şansă de progres în competiţie vor merge totuşi mai departe.

„Rămân în competiţie nişte echipe la nivel de junioare 2 sau 1 şi ies prin modalitatea prin care s-a făcut tragerea la sorţi formaţii de cupe europene. Pot fi eliminate încă de acum CSM Bucureşti, SCM Craiova sau Măgura Cisnădie, toate trei fiind în prezente şi azi în competiţii în Europa. Cât de benefic este pentru handbal, pentru performanţă?”, a susţinut antrenorul.

Gheorghe Tadici a venit şi cu soluţia: „Cred că echipele clasate pe locurile 5-14 în ultimul sezon al Ligii Naţionale ar trebui să intre în acelaşi tur cu patru echipe rămase din eşaloanele inferioare, care or fi ele. Şi primele patru echipe din sezonul trecut, care au evoluat în cupele europene, să înceapă după primele două tururi. Craiova, Cisnădie şi CSM Bucureşti, după faptul că joacă miercuri – sâmbătă – miercuri, începând de la începutul anului, exact de meciurile astea aveau nevoie acum.

O spun pentru că nu ştiu cine are asemenea idei năstruşnice de a organiza fără să se gândească la beneficii sau la daune vizavi de performanţă şi eforturile financiare ale cluburilor, greu de obţinut cu toate că mai sunt şi cluburi unde se fac exagerări, toate din banul public. Orice competiţie trebuie gândită din punct de vedere al eficienţei.

Cred că după experienţa din acest sezon, onor decidenţii vor ţine cont de opinia Comisiei Tehnice de senioare, care în niciun caz nu a fost de acord cu un asemenea sistem”.

Şaisprezecimile Cupei României la handbal feminin se vor desfăşura în perioada 12-18 februarie.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.