Reacția cluburilor SCM Rm. Vâlcea și CSM București după ce FRH a întocmit programul pentru finalul de sezon. Florin Verigeanu: ”Cred că au greșit e-mailul”. Vlad Enăchescu: „Sportul e pe teren, nu în birou”

Redactor:
Marius Hutu
Reacția cluburilor SCM Rm. Vâlcea și CSM București după ce FRH a întocmit programul pentru finalul de sezon. Florin Verigeanu: ”Cred că au greșit e-mailul”. Vlad Enăchescu: „Sportul e pe teren, nu în birou”
  • Publicat:
  • Actualizat:

Federația Română de Handbal a pregătit variantele de program pentru încheierea sezonului 2019-2020. Un studiu de fezabilitate, având și exemplul Federației Europene de Handbal (EHF) prezentat la sfârșitul lunii martie, care a stârnit însă deja multe reacții.

Dacă excludem play-off-ul și play-out-ul din Liga Zimbrilor, varianta asupra căruia aproape toată lumea a căzut de acord că nu mai există spațiu de timp pentru a fi disputate (că nu s-a găsit deocamdată o altă variantă pentru CS HC Buzău și CSM Reșița, echipele dezavantajate, pentru a-și apăra cumva șansele de a se menține în Liga Națională, este o altă discuție), în sezonul 2019-2020 s-a jucat deja 73,07% din partidele programate în Liga Florilor și 88,46% la masculin.

În privința băieților, aproape toată ierarhia este conturată, iar cele trei etape nu mai prezintă o miză deosebită. Există doar două discuții: cine ocupă locurile 3-4, pentru a merge în Challenge Cup și cine va juca în turneul de baraj, de care FR de Handbal ține cu dinții, dar considerat absolut inutil de toată lumea! Dacă forul condus de Alexandru Dedu chiar crede că Divizia A este atât de valoroasă, încât să promoveze cel puțin trei echipe, dacă nu chiar patru, atunci lucrurile se pot rezolva mult mai simplu. Adică o viitoare ligă cu 16 echipe și un baraj cu Buzău și Reșița plus echipele de pe locurile 3-4 din Divizia A. În acest fel, ar rezolva și problema dezavantajului creat pentru Buzău și Reșița. Problema pentru Challenge Cup ar putea fi rezolvată și prin solicitarea unui wildcard, dacă miza este atât de mare, așadar, cele trei etape din sezonul regulat ar fi chiar lipsite de interes.

Bătălia dintre București și Vâlcea la vârf, miza finalului de sezon

Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

La feminin, în schimb, lucrurile sunt cât se poate de complicate la vârf. De la locul 3 în jos, situația este în mare măsură clarificată, nu mai pot avea loc modificări substanțiale. Prea puțin contează acum dacă Gloria Bistrița, HC Zalău. Măgura Cisnădie și SCM Craiova termină pe locul 6 sau 9, financiar nu schimbă cu nimic situația acestor cluburi, banii din drepturi TV obținuți nu fac vreo diferență în bugetul anual. Mai există o discuție la retrogradare, între U Cluj și Unirea Slobozia, despărțite de 2 puncte. În schimb, bătălia SCM Rm. Vâlcea vs CSM București este cât se poate de aprigă, cele două formații fiind la egalitate de puncte. „Tigroaicele” au însă un meci mai puțin disputat. Pur și simplu este foarte dificil de luat o decizie la „masa verde”, prin înghețarea actualului clasament. Vâlcea ar fi împăcată cu ideea să nu se acorde titlul și să se ia în considerare clasamentul actual pentru cupele europene. CSM București, în schimb, nu. Și este de înțeles, din moment ce mai are o restanță de disputat. Dacă s-ar împărți numărul de puncte la numărul de jocuri disputate, atunci rolurile prezentate mai sus, evident, ar fi inversate.

Cum au comentat SCM Rm. Vâlcea și CSM București varianta de program pentru finalul sezonului

După ce FR de Handbal a întocmit studiul de fezabilitate, ProSport a stat de vorbă cu mai mulți oficiali, inclusiv cu președinții echipelor SCM Rm. Vâlcea și CSM București. Părerile sunt împărțite. Redăm mai jos declarațiile oficialilor.

Florin Verigeanu, președinte SCM Rm. Vâlcea:

„Cred că au greșit e-mailul, nu cred că Federația Română de Handbal a putut să facă un asemenea program.

Au pregătit o variantă de program fără ca și noi, președinții de cluburi, să fim întrebați măcar ce părere avem, așa cum s-a întâmplat peste tot în Europa. Și în Ungaria, în Franța, în alte campionate în care s-a pus problema reluării sau înghețării campionatului, a existat înainte și o consultare cu cluburile. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic.

Credeți că noi o să acceptăm să jucăm într-un asemenea ritm, după două luni și jumătate de pauză? Plus că nu s-a terminat încă problema Stării de Urgență. Apoi, să vedem când ar putea să revină fetele din țările de proveniență.

Cine poate să accepte așa ceva? Nu-mi vine să cred că se dorește să jucăm într-un asemenea ritm. Să nu se uite că și sportivii sunt oameni, nu roboți”.

Vlad Enăchescu, președinte CSM București:

„Prima opțiune pentru CSM București, dintotdeauna, este de a se juca pe teren, de a se câștiga titlurile și trofeele pe teren, pentru că despre asta este sportul. Nimic nu este simplu, nimeni nu și-a dorit pandemia, toată lumea suferă. Dar în mod normal, titlurile trebuie câștigate pe teren.

Nu știu dacă acesta va fi programul final, depinde de ce se va vota în Consiliul de Administrație, depinde și de alte păreri care vor exista, dar sportul este principial și fair-play pentru teren, nu pentru birou. Iar dacă ajungem să decidem în birou pentru că sunt alte interese, în niciun caz nu pot fi de acord. Am văzut ce circulă în spațiul media, fiecare se gândește exclusiv la bucătăria proprie, fără nici cea mai mică urmă de fair-play în toată această ecuație.

În niciun caz nu putem să luăm în calcul faptul că SCM Vâlcea are două goluri în plus înscrise în București și ar putea câștiga campionatul. Nu văd ce! SCM are 18 meciuri, CSM are 17 meciuri. Dacă împărțim punctele la numărul de meciuri, aș putea spune, da, îmi convine, dar nu vreau să se întâmple chestia asta. În niciun caz nu pot accepta ideea că unul are 18 meciuri, altul are 17 meciuri, ambele sunt la egalitate de puncte și câștigă cine a jucat mai mult, cu mai puține puncte teoretic dacă s-ar face o medie.

Hai să jucăm pe teren, așa se câștigă. Pot fi avantajat că se pot împărți punctele la numărul de meciuri, dar nu vreau așa, nu despre asta este vorba. Vrem să jucăm, că așa e corect să se câștige un campionat. Dacă pandemia, autoritățile nu le lasă, atunci trebuie să închidem sezonul în birou, dar în niciun caz cu Vâlcea campioană, când are același număr de puncte ca și CSM București, dar un număr mai mare de jocuri.

Să nu uităm, că restanța noastră este cu AHCM Slobozia. Cu tot respectul, dar cred că avem șanse foarte mari să obținem toate punctele. Dacă nu se va vota să se joace totul pe teren, atunci ar trebui să aplicăm elementarele norme de bun simț și de fair-play, de a calcula în funcție de realitatea existentă.

Putem să blocăm campionatul, să nu acordăm titlul și așa mai departe, dar nici asta nu este o soluție. A fost munca unor oameni, care a fost dusă până la un punct. Cataclismele, cutremurele, pandemiile fac parte din viața noastră, din păcate, dar trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ, să fim fair-play. Am auzit zilele trecute un antrenor spunând: >. Păi ce fair-play este acesta? Atunci, de ce să nu luăm campionatul de acum 2 ani, că așa îmi convine și mie. Sunt alți jucători, alte conjuncturi, alte situații, alte investiții.

Cea mai simplă situație este să analizezi ce a fost până azi, să le pui pe hârtie așa cum sunt, să încerci să găsești egalitatea între toate lucrurile. Nu poți să iei doar meciul direct între Vâlcea și CSM București, pentru că atunci trebuie să distrugem ideea de campionat. Hai să joace CSM cu SCM de 10 ori, iar cine câștigă de șase ori, a luat campionatul. Dar nu e corect, asta nu este în cursă în doi.

Este clar că e foarte complicată treabă, dar sunt niște cazuri de forță majoră. Se ridică problema, pe bună dreptate, a riscului mare de accidentări. Într-adevăr, este un risc pe care îl luăm în calcul, dar este un risc pe care îl putem avea oricând”.

SCM Rm. Vâlcea și CSM București vor avea 11-12 meciuri în 22 de zile

În urma variantei pregătite de FR de Handbal, Vâlcea ar avea 11 meciuri în 22 de zile, iar CSM București chiar 12 jocuri în același interval, dacă trofeul Cupei României va reprezenta în continuare un obiectiv. O altă problemă majoră ar fi noțiunea „turneului de sală”. Ar însemna să cazezi 13 echipe și 300 de sportive, staff-uri, conducători și oficiali de jocuri în același loc. În plus, ar fi vorba de prezența acestora zilnică la sală, doar dacă nu se găsește varianta unor localități cu două arene, cu posibilități mai mari de cazare în contextul coronavirusului.

Vlad Enăchescu a mai susținut că echipa ar urma să înceapă antrenamentele în jur de 15-16 mai, dacă Starea de Urgență se încheie pe 14 mai: „În funcție de cum vor evolua lucrurile în perioada următoare, în jur de 1-2 mai jucătoarele ar putea fi rechemate în București. 14 zile ar sta în carantină, iar din 16 mai am putea să dăm drumul la pregătiri. Din punct de vedere al pregătirii fizice, lucrurile nu s-au oprit niciodată. Când vorbești de Neagu, Lekic, Dragana și așa mai departe, ele sunt jucătoare superprofesioniste, nu-și permit niciodată să-și bată joc de viața lor, de cariera lor. Au făcut în fiecare zi antrenamente și din punct de vedere fizic nu vor pleca de la zero, sunt la un anumit nivel nivel”.

Consiliul de Administrație se va pronunța în 22 aprilie pe marginea subiectului.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele