ProSport vă prezintă detaliile cazului „Pera”! A fost sau nu păcălit antrenorul de CSM Roman? Șirul evenimentelor și motivul pentru care handbalistele nu au fost întrebate de semnăturile pe tabelul considerat un fals de partea vătămată

Redactor:
Marius Hutu
ProSport vă prezintă detaliile cazului
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Florentin Pera, antrenorul Universității Cluj, nu și-a putut conduce duminică echipa de pe banca tehnică, fiind nevoit să-și ispășească prima etapă de suspendare din cele șase dictate de Comisia de Disciplină, după ce a „indus în eroare” Consiliul de Administrație. Fostul selecționer secund la echipa națională a ajuns să plătească într-un caz care are deja o durată de viață de 9 luni și care a pornit de la o sesizare adresată Federației. Faptul că HCM Roman, fostul club la care a activat, nu și-a respectat obligația de plată a drepturilor financiare.

Cazul este destul de complex și a fost pe ordinea de zi la mai multe ședințe ale Consiliului de Administrație. Punctul de plecare a fost în mai 2016, când Florentin Pera a fost demis de HCM Roman, după 3 ani consecutivi în care a calificat echipa în cupele europene (!), situație coroborată cu intenția pusă în practică a Consiliului Local de a trece clubul pe un alt CIS – Club Municipal Roman. La data respectivă, antrenorul mai avea contract cu HCM Roman până în 2017.

Șirul evenimentelor…

La sfârșitul lunii mai 2016, Florentin Pera părăsește locuința de serviciu, după ce este anunțat de proprietar că la 1 iunie 2016 contractul de închiriere va înceta. Ca o paranteză, vestea a venit chiar în ziua în care antrenorul trebuia să-și scoată soția din maternitate, după ce născuse.

La data de 8 iunie 2016, antrenorul a transmis clubului din Roman o notificare prin care solicita respectarea obligațiilor contractuale, precum și clarificări la situația creată. „Îmi pare rău că sunt tratat în acest mod, după ce, timp de 3 ani, am obținut cu echipa cele mai bune rezultate din istoria clubului, trei ani consecutivi calificați în cupele europene și două finale de Cupa României. Eu plec cu capul sus de la Roman și vreau, pe această cale, să le mulțumesc tuturor romașcanilor care au fost alături de mine și îi asigur că vor avea mereu un loc în inima mea. De asemenea, sunt mândru că am avut ocazia să lucrez cu aceste handbaliste, niște caractere deosebite. Adevărul este că auzisem ceva înainte de meciul de cupă de la Craiova, dar am primit asigurări că nu e nimic adevărat. Mai mult, întocmisem deja și programul de pregătire al echipei pentru această vară, am contactat echipele cu care urma să jucăm… Asta e, îmi pare rău și, repet, consider că plec cu fruntea sus de la Roman, fiindcă nu numai că mi-am îndeplinit obiectivele, dar le-am și depășit”

În data de 9 iunie 2016, Florentin Pera a informat FRH prin fax și e-mail despre existența unui litigiu cu clubul, solicitând să se comunice dacă s-a primit vreo solicitare de preluare a locului HCM Roman din Liga Națională de către CSM Roman.

La data de 21 iunie 2016, Comitetul Director a aprobat predarea / preluarea echipei de handbal HCM Roman către CSM Roman, după ce clubul din județul Neamț a depus toată documentația, inclusiv un Tabel nominal semnat de toate jucătoarele și staff-ul tehnic, prin care declarau că au primit toate drepturile și nu mai au nicio pretenție financiară sau de altă natură la HCM Roman. Pe tabel a existat inclusiv semnătura antrenorului Florentin Pera! Un alt aspect de reținut, pe tabel se specifică foarte clar faptul că staff-ul și jucătoareșe au primit drepturile financiare inclusiv pe luna MAI 2015.

La 28 iunie 2016, Consiliul de Administrație a validat hotârârea Comitetului Director, iar o zi mai târziu FRH a comunicat decizia celor două cluburi.

HCM Roman a plătit drepturile financiare pe luna mai 2016 în 4 iulie 2016, așadar după câteva zile în care clubul depusese la Federație documentația, inclusiv acel tabel de care aminteam ceva mai sus.

Florentin Pera a susținut într-un memoriu trimis către Federația Română de Handbal și Comisia de Disciplină că a luat la cunoștință de existența acestui aviz favorabil din partea FRH la începutul lunii august, după o Hotărâre a Consiliului Local din 26 iulie, care a aprobat preluarea locului HCM Roman de către CSM Roman. „La data de 01.08.2016, când am aflat că FRH și-a dat avizul pentru predarea echipei HCM Roman către CSM Roman, l-am contacttat telefonic pe d-nul președinte Alexandru Dedu și l-am informat despre faptul că eu anunțasem FRH că am un litigiu cu HCM Roman dar nu am primit vreun răspuns. D-nul președinte mi-a comunicat că, din punctul său de vedere, preluarea echipei de handbal s-a făcut în mod corect și că pot să fac demersurile pe care le cred de cuviință pentru a-mi apăra drepturile„, a susținut antrenorul într-o sesizare.

Florentin Pera a mers mai departe după răspunsul lui Alexandru Dedu și s-a adresat la EHF, secretarului general la acea vreme în prezent președinte – Michael Wiederer -, în care semnala și faptul că în cupe a fost înscris clubul HCM Roman și nu CSM Roman.

În 12 august 2016, antrenorul a formulat un memoriu în contradictoriu cu HCM și CSM, prin care a solicitat, printre altele, să se constate rezilierea unilaterală de către HCM Roman a contractului înainte de expirarea termenului pentru care a fost încheiat și obligarea la plata în solidar cu CSM Roman a drepturilor finanaciare între 1 iunie 2016 și 31 mai 2017.

În 21 septembrie 2016, Comisia de Soluționare a Memoriile a respins pretențiile antrenorului ca neîntemeiate. Florentin Pera a formulat apoi recurs la Consiliul de Administrație susținând că Hotărârea la „Memorii” s-a luat fără a fi convocat și a avea dreptul la apărare.

La 29 septembrie 2016, Florentin Pera s-a adresat Tribunalului Timiș, unde a depus o acțiune având ca obiect contestarea deciziei de reziliere unilaterală a contractului de către HCM Roman.

La 5 octombrie 2016 a depus la Tribunalul Timiș o a doua acțiune, având ca obiect anularea Hotărâii nr. 157/26.07.2016 a Consiliului Local Roman privind aprobarea preluării de către CSM Roman a echipei de handbal CSM Roman.

Consiliul de Administrație a aprobat o expertiză grafologică la solicitarea antrenorului, care a susținut că acel TABEL NOMINAL trimis Federației este un fals. Rezultatul analizei a fost defavorabil antrenorului.

În 6 ianuarie 2017, Consiliul de Administrație a dat o decizie la cererea de recurs a antrenorului, trimițând cazul către Comisia de Disciplină.

În 28 februarie 2017, Florentin Pera este suspendat pentru 6 etape și amendat cu 2.000 de lei pentru „lipsă de sinceritate”, întrucât „în mod premeditat și cu rea voință a indus în eroare comisile Federației, respectiv Comisia de Memorii a FRH, prin introducerea spre soluționare, a unei acțiuni abuzive și constituită pe o premisă falsă!”. Antrenorul a făcut Apel, dar la meciul cu Danubius Galați a efectuat prima etapă de suspendare.

  • „Susținerile dlui Pera puteau fi însă ușor verificate dacă li se solicita un punct de vedere jucătoarelor de la Roman”

După această decizie oferită de Comisia de Disciplină, Sorin Dinu, avocatul care îl reprezintă pe antrenor în relația cu Federația Română de Handbal. A avut o primă reacție publică în acest caz: „Din motivarea hotărârii CCD am aflat faptul că sesizarea Consiliului de Administrație al FRH a avut ca obiect constatarea faptului că dl Pera, în mod premeditat și cu rea voință, a indus în eroare comisiile federației, respectiv Comisia de Memorii a FRH, prin introducerea spre soluționare a unei acțiuni abuzive și constituită pe o premisă falsă>>.

Consider că această decizie constituie un precedent periculos, întrucât se creează premisa că oricine formulează un memoriu care este respins, să fie sancționat disciplinar ulterior pentru că, din diverse motive, nu și-a putut dovedi pretențiile în procedura jurisdicțională sportivă. Se pare că această împrejurare este considerată de FRH ca fiind o încercare de inducere în eroare a Comisiei de Memorii.

În mod concret, în cazul dlui Pera, în cuprinsul memoriului, printre alte numeroase apărări, a susținut și că nu a semnat un document intitulat >. Expertul angajat de FRH a constatat că semnătura din dreptul numelui dlui Pera îi aparține dar nu a putut stabili dacă titlul documentului a fost adăugat pe document după luarea semnăturilor, fără ca persoanele care au semnat să știe ce semnează în realitatea.

Susținerile dlui Pera puteau fi însă ușor verificate dacă li se solicita un punct de vedere jucătoarelor de la Roman.

Vom formula apel împotriva deciziei CCD întrucât consider că apărările și susținerile pe care părțile le fac în cadrul unei proceduri jurisdicționale administrată de Federația Română de Handbal nu pot constitui abateri care să justifice o sancțiune disciplinară, așa cum nici susținerile părților în susținerea cauzelor în fața instanțelor de judecată nu sunt sancționate. Din păcate, hotararea CCD este executorie și este posibil ca etapele de suspendare să fie efectuate până la soluționarea apelului.

Dl Pera s-a adresat și instanțelor de judecată cu o acțiune având ca obiect contestație împotriva deciziei de reziliere unilaterală a contractului de către HCM Roman și pretenții financiare față de HCM și CSM Roman, așa cum a solicitat și prin memoriu. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Timiș și are termen de judecată la 09.03.2017„.

„Când FRH a hotărât să acorde avizul favorabil pentru predare-preluare, HCM Roman nu achitase drepturile financiare aferente lunii mai, așa cum a susținut dl.Lucian Micu în fața Comitetului Director”

Florentin Pera a fost acuzat pentru „lipsă de sinceritate”. Același lucru l-a sesizat și antrenorul în cazul lui Lucian Micu, președinte la HCM și CSM Roman.

„La data de 31.01.2017, dl.Pera a depus o sesizare la FRH prin care reclama comiterea de către dl.Lucian Micu, președinte la HCM si CSM Roman, a abaterii disciplinare de lipsă de sinceritate>>.

Fapta constă în inducerea în eroare a Comitetului Director și a Consiliului de Administrație prin prezentarea de date false cu privire la plata drepturilor financiare către jucătoare și antrenori.

La data de 21.06.2016, Comitetul Director a aprobat preluarea echipei HCM Roman de către CSM Roman și una dintre condițiile ce trebuiau îndeplinite era aceea ca jucătoarele și antrenorii vechiului club să nu aibă pretenții financiare față de acesta la data solicitarii avizului. Pentru a dovedi îndeplinirea acestei condiții, dl.Lucian Micu a prezentat documentul intitulat Tabel nominal cu jucătoarele și staff-ul tehnic de la HCM Roman care declarau că au primit toate drepturile financiare inclusiv luna mai 2016 și că nu mai au nicio pretenție financiară sau de altă natură de la HCM Roman>>.

În cursul soluționării memoriului dlui Pera, dl. Micu Lucian a depus un extras de cont din care rezultă că plata drepturilor financiare aferente lunii mai 2016 a fost făcută către jucatoare și antrenori abia în data de 04.07.2016.

Prin urmare, la data de 21.06.2016, atunci când FRH a hotărât să acorde avizul favorabil pentru predare-preluare, HCM Roman nu achitase drepturile financiare aferente lunii mai, așa cum a susținut dl.Lucian Micu în fața Comitetului Director.

În mod evident, aceasta fapta constituie cel puțin o lipsă de sinceritate>>, abatere disciplinară sancționata de art.40 din Regulamentul disciplinar al FRH.

Deși a trecut peste o lună de la momentul sesizării, Comisia Centrală de Disciplină nu a luat încă o decizie”, a susținut Sorin Dinu.

Reacțiile Federației Române de Handbal: „Pe cine penalizez eu că m-a indus în eroare? Toți declară că au primit”

În tentativa de a face lumină în acest caz, am stat de vorbă și cu Federația Română de Handbal, în speță cu președintele Alexandru Dedu și secretarul general Mihai Bocan.

„Predarea / preluarea clubului din Roman s-a făcut pe baza documentelor prezentate conform regulamentelor. Cât privește acest tabel nominal, situația este mai mult decât clară. Nu Lucian Micu ne-a indus în eroare. M-a indus în eroare Pâslaru, Dincu (n.r. jucătoarele care au semnat acel tabel). Pera m-a indus în eroare pentru că tabelul spune așa: >. Scrie foarte clar, declară că au PRIMIT. Dacă pe tabel îmi scria > era altceva. Dar ele declară că au primit! Pe cine penalizez eu că m-a indus în eroare? Toți declară că au primit, eu pe cine penalizez? Clubul? Este un scandal artificial. Cu mare tristețe, Pera nu recunoaște că a fost păcălit. Lui i s-a spus că rămâne, el știa din decembrie 2015 că Roman face un nou club. Nu poți să-mi spui: > Regulamentul spune că datoriile sunt recunoscute, confirmate de către o comisie federală”, au susținut oficialii FRH, care au mai dezvăluit faptul că oficialii clubului din Roman l-au pus pe antrenor să vorbească cu jucătoarele și să le spună că totul va fi OK. „Este o practică din cele 7 situații similare de preluare. În tot atâtea cazuri, cluburile nu erau la zi cu banii, pentru că nu aveau cum, de aceea se și duc! Suma rămasă ca datorie către jucătoare pe vechiul club se trece de regulă în noul contract”, au adăugat oficialii FRH.

„Nu avem serviciu de investigații. Judecăm doar în baza documentelor și regulamentelor”. Florentin Pera, pedepsit pentru că faptul că a susținut că semnătura lui a fost falsificată. Expertiza grafologică a dovedit contrariul

Diana Druțu, fostă jucătoare la HCM Roman, a susținut la rândul ei printr-o declarație scrisă că nu a semnat niciodată un tabel cu titlul indicat ceva mai sus. De ce nu au fost chemate și întrebate toate jucătoarele de la Roman cu privire la acest subiect?

„Noi primim tone de documente de la toți afiliații. Noi facem investigație de semnătură? Ne ducem în derizoriu. Specimenele de semnătură nu există la noi, la noi vine o cerere de transfer, un CTR. Acolo există o ștampilă și o semnătură. Este treaba expertului grafologic să stabilească dacă semnătura este falsă sau nu, dacă s-a schimbat antetul tabelului sau nu.

Nu sunăm niciodată pe X, pe Y să vedem dacă au semnat sau nu. Ar trebui să avem un serviciu mai mult decât numeros să-i sunăm pe toți să-i întrebăm dacă au semnat sau nu. Nu avem un serviciu de investigații și deja am făcut acest lucru. Intrăm în derizoriu, noi să solicităm expertiză grafologică? Noi judecăm doar în baza unor documente și regulamente. Consiliul de Administrație i-a făcut un favor domnului Pera, apelând la un expert grafolog, pentru că noi nu ne ocupăm cu investigații de această natură”, au răspuns Alexandru Dedu și Mihai Bocan.

Plecând de la această ultimă idee, președintele FRH a precizat că la Comisia de Disciplină s-a judecat ceea ce a solicitat Florentin Pera în Consiliul de Administrație: „Domnul Pera a spus că semnătura pe acel document este falsă. Asta am controlat și s-a dovedit că este reală, deci a indus pe toată lumea în eroare”

Mihai Bocan a spus la rândul lui că la data de 9 iunie 2016, când antrenorul i-a solicitat să-i comunice dacă s-a primit vreo solicitare de preluare a locului HCM Roman din Liga Națională de către CSM Roman, „nu puteam să-i confirm decât tot dintr-o wikipedia. Pe 31 mai 2015, când Roman a solicitat avizul nu aveam de unde să știu decât că el va fi păstrat, că jucătoarele vor să rămână. El mi-a spus că nu a luat banii, i-am spus că apare semnătura lui, iar la primul Consiliu a început serialul”.

Așa cum vă spuneam, cazul este destul de complex și probabil că instanțele de judecată vor spune cine a avut dreptate și cine nu. Pe cașe sportivă, lucrurile au fost lămurite în mare parte . Din punct de vedere al Federației, litigiul dintre Florentin Pera și Roman s-a încheiat. Pe parte Disciplinară, cazul este la Apel, care este și ultima instanță, după care domnul Pera sau Federația se poate adresa instanței.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizia radicală pe care au luat-o Arpad Paszkany şi iubita lui, cu peste 20 de ani mai tânără, după ce blonda a anunţat relaţia!
Decizia radicală pe care au luat-o Arpad Paszkany şi iubita lui, cu peste 20 de ani mai tânără, după ce…
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen