Prezentarea Campionatului Mondial de Handbal Masculin. S-a renunţat la fazele KO şi se joacă după sistemul de la Euro, dar cu 24 de echipe. Mesajul de pace şi principalele absenţe. România rezistă în Top 3, dar asta datorită istoriei

9 ian 2019 5672 afişări Handbal
Prezentarea Campionatului Mondial de Handbal Masculin. S-a renunţat la fazele KO şi se joacă după sistemul de la Euro, dar cu 24 de echipe. Mesajul de pace şi principalele absenţe. România rezistă în Top 3, dar asta datorită istoriei
GALERIE (7 de imagini) VEZI GALERIA

Campionatul Mondial masculin găzduit de Germania şi Danemarca este evenimentul numărul 1 din handbal la nivel mondial. Întrecerea găzduită în premieră de două naţiuni debutează la Berlin, cu partida Germania – Coreea Unită (joi, ora 19:15), urmată apoi de partida Danemarca – Chile (ora 21:15), la Herning.

  • Grupele Campionatului Mondial
  • Grupa A: Franţa, Rusia, Germania, Serbia, Brazilia, Coreea
  • Grupa B: Spania, Croaţia, Macedonia, Islanda, Bahrain, Japonia
  • Grupa C: Danemarca, Norvegia, Austria, Tunisia, Chile, Arabia Saudită
  • Grupa D: Suedia, Ungaria, Qatar, Argentina, Egipt, Angola

Ajuns la ediţia cu numărul 26, Campionatul Mondial se va desfăşura pentru ultima dată cu 24 de echipe la start, din 2021 (Egipt) numărul echipelor participante urmând să crească la 32. Turneul final va fi găzduit de şase oraşe, Copenhaga, Herning (ambele Danermarca), Berlin, Koln, Munchen şi Hamburg (toate Germania). Meciuul de deschidere este programat în Germania la Berlin, în timp ce finala mare se va desfăşura în Danemarca, la Herning.

Într-un clasament all-time pe medalii, România rezistă încă pe locul 3, după ce a cucerit patru medalii de aur şi două de bronz, chiar dacă nu se mai califică de 8 ani la un Mondial. Franţa s-a detaşat după titlul din 2017, având şase medalii de aur, una de argint şi trei de bronz, în timp ce Suedia – locul 2 – deţine încă recordul numărului de medalii, 11 la număr, palmaresul nordicilor cuprinzând patru medalii de aur, trei de argint şi patru de bronz.

Ediţia din acest an va însemna, foarte probabil, o bătălie la titlu între echipele gazdă vs Franţa şi Spania, cele două naţionale care au câştigat ultimele două turnee finale din acest cinclu olimpic, Mondial, respectiv European. Germania a găzduit Campionatul Mondial şi în 2007 şi l-a câştigat după o finală cu Polonia, una dintre absenţele principale dfe la acest turneu final, alături de Slovenia.

Sistem ca la Euro, elemntul surpriză va fi mult diminuat

Interesant, se joacă pentru ultima dată cu 24 de echipe naţionale, dar totuşi sistemul de desfăşurare s-a modificat. Campionatul Mondial revine la formula cu grupe iniţiale şi grupe principale, poate şi la presiunea principalelor puteri. La ediţia din 2017, atât Germania, dar şi Danemarca au câştigat grupele din care au făcut parte, dar au fost eliminate în optimile de finală, în primul meci KO. În acest an, primele trei echipe din fiecare grupă se vor califica în Main Round, urmând să conteze şi rezultatele directe, sistemul fiind identic cu cel al Campionatului European. De la Main Round se va trece direct la semifinale.

În aceste condiţii, şansele echipelor din afara Europei pentru a avansa cât mai departe sunt şi mai mici. La cum arată configuraţia grupelor, maximum două echipe din afara Europei au şansa de a pătrunde în Top 12, foarte probabil Qatar / Egipt din Grupa D şi poate Tunisia din Grupa C, într-o competiţie cu Austria, deşi în acest caz şansele sunt mai mici în condiţiile în care dinamovistul Amine Bannour este accidentat şi nu va evolua. Echipele clasate pe locurile 4-6 vor juca mai departe în Cupa Preşedintelui pentru locurile 13-24.

Apropo de handbaliştii care activează în Liga Naţională... România nu este la Campionatul Mondial, dar câţiva jucători legitimaţi vor reprezenta alte naţiuni. Vitaly Komogorov (Dinamo) a fost reţinut în lotul Rusiei, Kamel Alouini, Makrem Missaoui (ambii Dinamo) şi Marouen Maggaiz (CSM Bucureşti) vor fi în lotul Tunisiei, Nikola Mitrevski, Velko Markovski (ambii de HC Dobrogea Constanţa) şi Goce Georgievski (CSM Bucureşti) vor juca pentru Macedonia, Brazilia va conta pe Henrique Texeira şi Alexandro Pozzer (ambii de la CSM Bucureşti), în timp ce Serbia a inclus nu mai puţin de trei handbalişti din Liga Naţională, pe Milos Orbovic (Poli Timişoara), Stefan Vujic (Steaua) şi Zoran Nikolic (HC Dobrogea Constanţa).

Alte curiozităţi:

Nikola Karabatic (Franţa), Valur Sigurdsson (Islanda), Pavel Atman (Rusia), Marko Vujin, Ilija Abutovic (ambii Serbia), Robin Tonnesen (Norvegia), Amine Bannour (Tunisia) sunt printre cei mai importanţi jucători care nu vor juca la Campionatul Mondial din cauza accidentărilor. Serbia are şi alţi handbalişti de marcă absenţi, precum, Momir Ilic şi Petar Nenadic.

Sander Sagosen, Kiril Lazarov, Mikel Hansen, Uwe Gensheimer şi Niclas Ekberg sunt jucătorii cu cele mai mari şanse să câştige titlul de golgheter

Coreea de Sud şi Coreea de Nord au stabilit să trimită o echipă comună la acest Mondial, o adevărată premieră. Coreea de Sud s-a calificat la Campionatul Mondial, dar IHF a acceptat imediat acest „vehicul de pace”.

Cancelarul Angela Merkel şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au fost invitaţi la meciul de decshidere, însă probabil că nu vor fi prezenţi.

Programul primei faze a competiţiei:

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.