Povestea de succes a celei mai noi campioane din handbalul românesc! După titlul la senioare în 1988, Tg. Mureş anunţă o nouă eră. „Sunt vedetele oraşului, mai mult decât atât nu are cine să le ofere în acest moment”

5 mai 2019 5522 afişări Handbal
Povestea de succes a celei mai noi campioane din handbalul românesc! După titlul la senioare în 1988, Tg. Mureş anunţă o nouă eră. „Sunt vedetele oraşului, mai mult decât atât nu are cine să le ofere în acest moment”

CSM Tg. Mureş este proaspătă campioană naţionale la junioare 1, după o finală la Turda, de un nivel foarte bun, cu CSM Bucureşti, scor 30-28. Este primul titlu din istorie obţinut de localitatea ardeleană la această categorie de vârstă şi vine la 31 de ani distanţă de la trofeul câştigat de Mureşul Tg. Mureş în Liga Naţională, sub comanda antrenorilor Gigi Ionescu şi Valentin Szabo-Pop.

Rezultatul actualei echipe de junioare 1 nu este deloc întâmplător, ci a venit în urma unui proces de 10 ani. Soţii Mihaela şi Claudiu Evi au început de la zero activitatea cu nişte copile, şi le-au crescut aşa cum scrie la carte. Generaţia a „cules” multe alte trofee pe parcurs. De altfel, medalia de la Turda a fost a şasea de aur cucerită de Olimpic Tg. Mureş (azi sub „umbrela” CSM Tg. Mureş). Mai mult, câteva jucătoare au făcut deja pasul şi la echipele naţionale de junioare, tineret şi chiar senioare, aşa cum este cazul interului stânga Andreea Târşoagă.

„Clubul nu ne-a cerut neapărat o performanţă la junioare, ne interesează mai mult competiţia de săptămâna viitoare (n.r. turneul semifinal al Diviziei A), pentru că ne dorim o promovare în Liga Naţională. Dar pentru mine şi pentru fete era foarte important să câştigăm. Am avut şi un episod neplăcut în urmă cu 2 ani la Odorhei, aveam de luat o revanşă în faţa clubului CSM Bucureşti. Am pierdut-o şi pe Andreea Târşoagă, în acel moment am fost puţin dezumflaţi pe toate planurile, credeam că este un sezon ratat. Dar fetele acestea aşa au fost crescute, sunt nişte luptătoare şi parcă ne-au dat putere. Am jucat tot turneul cu Ghemeş Karina, pivot de meserie, la linia de 9 metri. Azi suntem o familie, avem 10 ani de când suntem împreună şi asta era cea mai frumoasă răsplată a eforturilor noastre”, ne-a declarat antrenoarea Mihaela Evi, fostă colegă de generaţie cu Cristina Neagu la naţionalele de junioare şi tineret.

  • Echipa campioană din finala cu CSM Bucureşti
  • Ioana Ugran, Anna Balint, Zsuzsa Hodor – portari; Petruţa Ola, Ioana Radu, Flavia Munteanu, Carla Lăcătuş, Monica Bărăbaş, Sarah Darie, Ioana Moldovan, Andreea Ilieş, Mara Bejan, Ilinca Postelnicu, Krisztina Munteanu, Eva Kerekes, Karina Ghemeş. Antrenori: Mihaela Evi – Claudiu Evi. Nu poate fi omis numele jucătoarei Andreea Târşoagă, absentă din cauza unei accidentări mai grave.

Şase fete au terminat junioratul cu această ocazie, printre care şi portarul Ioana Ugran. În schimb, Monica Bărăbaş, Andreea Târşoagă, Flavia Munteanu, Clara Lăcătuş, Sara Darie sunt născute în 2001 şi rămân junioare 1 şi în sezonul următor. Dar după o asemenea izbândă probabil că majoritatea priveşte spre seniorat, în primul rând la o carieră în Liga Naţională. Tg. Mureş pregăteşte însă şi acest pas, în tentativa de a le oferi continuitate campioanelor. „Dorim să le construim o echipă de Liga Naţională la Tg. Mureş, să le creăm condiţii astfel încât să progreseze. Până acum am fost club privat, acum avem şi suportul aurorităţilor locale, care au creat CSM. Fetele sunt acasă, sunt iubite, sunt apreciate la Tg. Mureş, au toate condiţiile şi ne dorim să promovăm în Liga Naţională. Poate va fi bine şi pentru ţară, pentru handbalul românesc o aibă o astfel de echipă, care joacă cu sufletul, aşa cum sunt copiii noştri. Ştiu că ar trebui şi nişte jucătoare cu experienţă, sunt realistă, dar ne dorim să rămână nucleul de bază, fetele să rămână împreună”, a detaliat Mihaela Evi.

  • „Vreau să cred că jucăm şi un handbal modern, ne place să alergăm, contraatacul, faza a doua, nu ne dăm la o parte”, Mihaela Evi, antrenor CSM Tg. Mureş

Majoritatea fetelor sunt din Tg. Mureş, unde se poate vorbi despre o nouă emulaţie în handbal, aşa cum a fost cu mai bine de 30 de ani în urmă, când Mureşul era o pretendentă la titlu în Liga Naţională. „Până la junioare 2 am jucat tot timpul cu două echipe, astfel încât toate fetele să aibă cât mai multe meciuri în picioare. Totul a început însă în urmă cu vreo 10 ani. Pe parcurs am fost plecaţi la foarte multe meciuri internaţionale. De asemenea, le duceam tot timpul pe fete la meciurile echipelor Oltchim şi Rulmentul Braşov, încă de când erau mici, la 8-9 ani, să vadă ce înseamnă handbalul de mare performanţă. Şi probabil că toată atenţia asta le-a făcut cumva să se îndrăgostească de handbal. Au mai şi renunţat din fete pe parcurs, dar pentru că au fost foarte multe, a rămas un număr bun de jucătoare în activitate”, ne-a dezvăluit Mihaela Evi câteva din secretele actualei campioane a României la J1.

Sigur, evoluţia tinerelor jucătoare nu a trecut neobservată. În plus, regula impusă de FRH pentru formaţiile din Liga Naţională, să aibă la fiecare meci o jucătoare U21 în teren timp de cel puţin 10 minute în sezonul următor, a sporit interesul cluburilor inclusiv pentru handbalistelor de la CSM Tg. Mureş. Cum fac faţă clubul, antrenorii, jucătoarele ofertelor venite în ultima vreme? „Foarte multe fete au oferte. Când o să simţim că nu mai au condiţiile necesare să progreseze la Tg. Mureş, o să le dăm drumul. Sunt copiii noştri şi le dorim binele, nu mă interesează performanţa mea personală sau a clubului. Deocamdată însă au toate condiţiile necesare, au jucat Divizia A, acum ne dorim o promovare în Liga Naţională. Fetele sunt importante, sunt vedetele oraşului, mai mult de atât nu are cine să le ofere în acest moment. Mai mult, avem o relaţie foarte bună şi cu părinţii, din moment ce am crescut împreună. Chiar dacă au fost sunaţi de echipe cu salarii de mii de euro, sunt destul de realişti”, a răspuns Mihaela Evi.

Cu o generaţie apreciată în sectorul juvenil, Tg. Mureş evident că are şi viitor. De urmărit cum vor progresa aceste fete, pentru că se simte nevoia unei infuzii şi de jucătoare autohtone în Liga Naţională, unde resursele s-au redus treptat în ultimii ani.

  • „Câteva fete au bagajul necesar de cunoştinţe pentru a face pasul la echipa naţională de senioare peste câţiva ani. Sunt nişte copii buni, modeşti”, Mihaela Evi
  • „Avem piramida completă, avem şi copii de 5 ani. Asta ne-am şi dorit de când am pornit cu Olimpic, campioanele de azi sunt prima generaţie. Este important pentru un oraş mai mic precum Tg. Mureş să avem piramida completă, elemente crescute în localitate”, Mihaela Evi

Situaţia jucătoarei Andreea Târşoagă

CSM Tg. Mureş a câştigat titlul fără principala vedete, Andreea Târşoagă, absentă din cauza unei accidentări. „Ea este bine, nici nu a umblat în cârje foarte mult. A suferit mult în tribună, dar a fost cu atât mai important acest titlu. La un moment dat parcă ar fi vrut să intre în teren”, a susţinut Mihaela Evi.

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.