Iordănescu, arestat la Revoluție, la pachet cu Valentin Ceaușescu. Detalii incredibile povestite de Cristian Gațu în cartea sa: știa că va veni Iliescu încă din 17 decembrie, cu 5 zile înainte de prima lui apariție la TV

Redactor:
Marius Hutu
Iordănescu, arestat la Revoluție, la pachet cu Valentin Ceaușescu. Detalii incredibile povestite de Cristian Gațu în cartea sa: știa că va veni Iliescu încă din 17 decembrie, cu 5 zile înainte de prima lui apariție la TV
  • Publicat:
  • Actualizat:

În prezența a aproape 100 de persoane, colegi de echipă, prieteni și oficiali ai Federației Română de Handbal, Cristian Gațu a lansat joi, la Romexpo, cartea biografică scrisă de Horia Alexandrescu, denumită sugestiv „Steaua lui Gațu”.

  • Pe parcursul a 282 de pagini, se regăsesc multe amănunte interesante despre Generațiile de Aur ale handbalului românesc, dar și detalii inedite din viața clubului Steaua și a echipei de fotbal, inclusiv faptul că Anghel Iordănescu, actualul selecționer, a fost reținut!

Cristian Gațu a prins evenimentele din decembrie ’89, când a căzut și regimul comunist, din postura de vicepreședinte al clubului Steaua și șef al secției de fotbal. „Primul semnal mi-a venit de la Iosif Rotariu, care era acasă, la Timișoara, de unde m-a sunat în 16 decembrie ’89, întrebându-mă ce facem, dacă trebuie să se prezinte la club, în București. I-am spus să stea liniștit acasă, dar situația de acolo era deja complicată…A doua zi însă, cred că era duminică, eram împreună cu Tamara (n.red. – soția lui Cristian Gațu) la Cercul Militar, luând prânzul cu familia colonelului Gavrilă și, între altele, am discutat, desigur, despre zvonurile care circulau, că la mijloc ar fi mâna rușilor, că va cădea Ceaușescu și va veni Iliescu, că se va da drumul din pușcării tuturor hoților etc. Îți dai sema că vorbeam mai mult prin semne și că am continuat discuția îndeosebi pe scară, afară, când am plecat”, a povestit dublul campion mondial la handbal în 1970 și 1974.

Interesant este faptul că, pe 17 decembrie, Nicolae Ceaușescu era încă șeful statului. Prima apariție publică a lui Ion Iliescu a avut loc pe 22 decembrie 1989, în studioul Televiziunii române.

Puiu Iordănescu, reținut prin ordin venit direct de la Generalul Militaru

În capitolul „Decembrie ’89 sau revoluția trăită în Ghencea. Cu Țopescu și Iordănescu”, Cristian Gațu a detaliat apoi cu lux de amănunte cum a petrecut acele zile de la sfârșitul anului ’89. „Nu doresc nimănui să trăiască orele și zilele lungi, de groază, pe care le-am trăit acolo, în timpul revoluției”, a spus Gațu în carte, care apoi a dezvăluit cum s-a răspândit informația că au dispărut …. „cadavrele” cuplului Ceaușescu și din ordinul cui a fost reținut actualul selecționer al României, generalul Anghel Iordănescu.

  • „...Am dat o fugă până acasă, iar când m-am întors mi-au spus băieții că, din ordinul colonelului Tănase, de la club fusese luat din bază Puiu Iordănescu și reținut, împreună cu colonelul Gavrilă. Am crezut că turbez și l-am luat la telefon pe Tănase ăsta și am început să țip la el, că și-a permis să ia măsurile alea fără avizul meu, la care el mi-a spus să stau liniștit, că decizia era una…superioară. Atunci avea să fie reținut și Valentin Ceaușescu, împreună cu ei doi, prin ordin venit probabil de la minister, presupun că direct de la Generalul Militaru, care se instalase deja ministru…De altfel, când începuseră strigăturile cu Dinamo!>> și >, am fost convocați noi la Generalul Militaru, unde, împreună cu Alin Savu, am cerut schimbarea colonelului Tănase cu colonelul Nicolae Gavrilă, la conducerea clubului. Și așa a revenit Gavrilă, apoi și Tică Dănilescu, pentru că eu m-am cerut înapoi în club, unde am fost desemnat vicepreședinte și șef al instruirii sportive!.
  • – Deci, ai renunțat la coordonarea fotbalului?
  • – Bineînțeles, dar nu înainte de a le organiza băieților, prin Dan Vilt, un turneu de iarnă, în Franța și Anglia, înaintea căruia m-am bătut și pentru a le debloca… pașapoartele fobaliștilor noștri, care fuseseră oprite din motive cel puțin ciudate. Și pentru  asta, îmi amintesc că l-am sunat pe Mircea Angelescu, care devenise ministrul sportului. Până la urmă s-a aranjat, cu un telefon dat chiar din Aeroportul Otopeni, după care m-am putut întoarce la sporturile mele”, a istorisit Gațu.

De remarcat faptul că imediat după Revoluție, odată cu înlăturarea regimului comunist s-a dorit și desființarea cluburilor departamentale Steaua și Dinamo. Până la urmă acest lucru nu s-a produs, ci mai târziu echipele de fotbal s-au desprins de cluburile „mamă”.

Anghel Iordănescu era antrenorul Stelei din 1986, iar cu el pe banca tehnică a câștigat Supercupa României în 1987 și a jucat a doua finală de Cupa Campionilor, în 1989, cu AC Milan.

Avizul dat de Elena Ceaușescu înaintea finalei de la Sevilla, din 1986, dintre Steaua și FC Barcelona

Tot în „Steaua lui Gațu”, personajul central al cărții a relatat cum au ajuns în cele din urmă 1.000 de „turiști” la finala Steaua – FC Barcelona din Cupa Campionilor Europeni În 1986, Cristian Gațu a fost „implicat total în pregătirea parcursului european al echipei, atât din perspectiva responsabilităților care-mi reveneau pe linie de club, cât și sentimental, prin legăturile deja calde pe care le aveam și cu jucătorii, și cu Emy Jenei, ca și cu nea Ion Alexandrescu”, după cum a precizat.

  • La finala cu FC Barcelona, încheiată cu victoria Stelei cu 2-0 după executarea loviturilor de departajare, campioana României avea dreptul la peste 20.000 de bilete.

„Atunci când mai era aproximativ o lună până la finală, ne-am trezit că Steaua nu își luase cota de bilete care i se cuvenea, potrivit regulamentului UEFA, în calitatea sa de finalistă. Or, regula spunea că aveam dreptul la… o treime din biletele de la meci, iar frumosul stadion Sanchez Pizjuan avea o capacitate de … 70.200 spectatori. I-am zis aceste lucruri colonelului Gavrilă, dar i le-am spus și lui Valentin Ceaușescu, căruia i-am adăugat și rugămintea jucătorilor, privind prezența soțiilor la finală. Ceea ce știu precis este că Valentin a vorbit în aceeași zi cu mama sa (n.r. Elena Ceaușescu), cea care a aprobat ca la partidă să poată asista și 1.000 de turiști români!”, a dezvăluit Cristian Gațu

Responsabil la vremea respectivă și cu partea de relații internaționale, Gațu avea ulterior să umble prin Spania pentru a intra în posesia celor 1.000 de bilete și să le răscumpere în primă fază fără a plăti contravaloarea acestora, întrucât „eu plecasem cu zero bani pentru acest capitol, la avansul destinat cheltuielilor….. am obținut 200 de bilete de la federația spaniolă, apoi încă 200 de la Real Madrid și încă 200 de la Lluis Nunez, șeful Barcei. Apoi, am recuperat 200 de la Betis și încă 200 de la principala sa adversară locală, Fotbal Club Sevilla. Așa s-au făcut cele 1.000 și nu-ți spun cum a trebuit să-i convingem pe toți că le vom plăti biletele…. după finală, din drepturile financiare cuvenite echipei noastre”.

„Steaua lui Gațu”, retragerea oficială din activitate a dublului campion mondial

În cartea biografică lansată joi, Cristian Gațu prezintă traseul pe care l-a urmat în lumea sportului, de la nici 7 ani, când a fost prezentat de tatăl său, Petre Gațu („părintele statisticienilor din soccerul românesc„), antrenorului Cornel Drăgușin, care pregătea la vremea respectivă piticii de la CCA, și până la începutul anului 2013, când a pierdut alegerile pentru șefia Federației Română de Handbal.

  • „Lui Cristian Gațu nu i s-a făcut niciun meci de retragere, nici la clubul Steaua, nici la echipa națională. Această carte încearcă să repare, nu o greșeală, o nedreptate, ci o scăpare”, a precizat jurnalistul Horia Alexandrescu.
  • „Am încercat să scot în evidență calitățile excepționale ale echipei din care am făcut parte, spiritul de luptă. Toți jucătorii din generația mea s-au realizat profesional, iar acest lucru spune multe și despre cum au fost ei în afara terenului”, a susținut Cristian Gațu.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele