INTERVIU cu fostul mare handbalist Robert Licu. "Mi-aş dori ca Germania să câştige acest Mondial! M-am săturat să se tot impună Franţa sau Danemarca". Soluţie pentru redresarea handbalului masculin din România şi când mai ajungem la un turneu final

10 ian 2017 2860 afişări Comentează şi tu Handbal
INTERVIU cu fostul mare handbalist Robert Licu. "Mi-aş dori ca Germania să câştige acest Mondial! M-am săturat să se tot impună Franţa sau Danemarca". Soluţie pentru redresarea handbalului masculin din România şi când mai ajungem la un turneu final Foto: MEDIAFAX / Laurentiu Mitch 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/16055328/2/sander-sagosen.jpg

România nu este calificată la Campionatul Mondial de handbal masculin, dar turneul final din Franţa care va debuta miercuri stârneşte destul interes în ţară. Robert Licu, fostul mare jucător al echipei României, este conectat deja la competiţia care va fi transmisă în direct de Dolce Sport (11-29 ianuarie) şi speră ca aceasta să se încheie cu o altă învingătoare decât Franţa sau Danemarca, cu un succes al Germaniei sau Norvegiei.

Ce aşteptări aveţi de la Campionatul Mondial care stă să înceapă?
Aştept jocuri de calitate, mă aştept ca favoritele să fie în semifinale. Cred că echipele care au fost în faţă la Jocurile Olimpice, Franţa, Germania, Danemarca, vor fi şi acum sus. Distanţa de la Jocurile Olimpice de la Rio şi până acum a fost prea scurtă, e greu ca în câteva luni să apară o altă naţională care să câştige titlul mondial. Ar mai fi Croaţia, care nu mai joacă acelaşi handbal de acum câţiva ani, dar într-o zi mare oricând poate câştiga, Spania este o altă echipă de luat în seamă. Dar ultimelor două nu le-aş mai da şanse, este foarte greu să le ia faţa naţionalelor care au fost pe podium la Jocurile Olimpice.

Care este favorita d-voastră?
Simpatizez cu Germania, mi-aş dori să câştige acest Campionat Mondial. Parcă m-am săturat să tot câştige Franţa, Danemarca.

Glumind puţin, nu vă doriţi să câştige Franţa pentru că altfel s-ar distanţa de România la numărul de titluri mondiale?
Nu este asta, statistica îi interesează în primul rând pe jurnalişti. Mi-aş dori doar să văd şi o altă echipă care mai câştigă. De ce nu, chiar o echipă nordică, precum Norvegia. Mi-a plăcut mult cum a jucat la ultimul Campionat European şi mi-aş dori să câştige acest Mondial, dacă nu o va face Germania. Întotdeauna am apreciat şi naţionala Suediei.

Pe vremea când evoluaţi d-voastră, iar România era prezentă la turneele finale, cine erau principalii adversari ai naţionalei?
Suedezii şi ruşii. Primii câştigau aproape mereu Campionate Mondiale şi Europene, dar nu şi Jocurile Olimpice. Suedezii aveau şi o echipă fantastică cu Olsson, Wislander, mai târziu a apărut şi Lovgren.

Când vedeţi România din nou prezentă la un Campionat Mondial?
Putem ajunge din nou acolo, dar este în primul rând o chestiune de foarte multă şansă, în ce situaţie prindem adversarii, aşa cum s-a întâmplat şi cu Polonia, care se află într-o schimbare de generaţii. Sunt mulţi factori, nu este uşor să ajungi acolo, depinde mult şi cu cine cazi în grupă. Dacă am crea o unitate de grup poate am reuşi să ne batem cu echipele de valoare, dar să fiu sincer doar printr-o conjunctură favorabilă putem ajunge acolo. Din start putem să facem multe declaraţii în spiritul naţionalist, dar trebuie să fim realişti. Noi am mai avut calificări în istoria recentă, dar şi acestea au fost tot printr-o conjunctură, aşa cum s-a întâmplat cu ruşii (n.r. calificare la Mondialul din 2011), în faţa cărora s-a întâmplat o minune. Dacă vă aduceţi aminte, în meciul de la Bucureşti ei au condus cu 7-8 goluri, dar apoi s-au mai relaxat iar noi am profitat. Trebuie să avem o stabilitate, o siguranţă, să creştem cu tot handbalul, de jos în sus, dar acestea sunt chestiuni pe termen mediu şi lung.

6 ani au trecut de la ultima prezenţă a României la un Campionat Mondial

De ani de zile vorbim despre aceleaşi probleme şi tot nu s-a făcut nimic, suntem tot departe. Ultimul exemplu este chiar naţionala de tineret, care a arătat la turneul de la Piteşti că ne aflăm încă foarte departe de naţiuni precum Suedia, Danemarca. Nici viitorul apropiat nu anunţă ceva solid, ci o calificare va fi obţinută, probabil, tot printr-o conjuctură...
La vorbe suntem în primul rând, la fapte însă suntem mai în spate. Noi urmărim mereu teremul scurt, dar asta nu o să ne ajute. Chiar şi la feminin trebuie să fim foarte atenţi pentru a nu avea surprize în următorii ani. Trebuie urmărite la un moment dat şi obiective pe teren mediu şi lung, altfel o să trăim ca şi în ultimii ani, din şanse, din conjuncturi.

În final v-aş întreba ce jucători ne recomandaţi să urmărim la acest Campionat Monduial, dar şi pe termen mai lung?
Fiecare echipă naţională calificată are nişte jucători interesanţi. Aş spune că ar fi de urmărit jucători tineri care doresc să se afirme. Toată lumea îi ştie pe Karabatic, Hansen, au o anumită uzură dar îşi pot ajuta în continuare echipele. Ar fi foarte interesant de urmărit, spre exemplu, centrul Norvegiei, Sander Sagosen, cum va evolua acest jucător. Este un inter drept şi la FC Barcelona (n.r. Mem Dika), îmi place foarte mult. Aş vrea să văd şi dacă portarul Germaniei, Andreas Wolff, confirmă şi la a treia competiţie, mai este şi suedezul Nielsen care s-a dus la Kiel. Pe ei i-aş urmări în mod deosebit, sunt jucători tineri care vin din urmă, mai vreau să văd şi alţii decât cei cu care ne-am obişnuit în ultimii ani.

  • Cu Robert Licu în echipă, România a avut şi ultima participare la un Campionat European, cel din 1996. Este un produs al clubului Dinamo, la care a fost promovat şi a jucat până la 21 de ani. În Ştefan cel Mare a obţinut şi primul trofeu.

Grupele Campionatului Mondial

  • Grupa A: Franţa, Polonia, Rusia, Brazilia, Japonia, Norvegia
  • Grupa B: Spania, Slovenia, Macedonia, Islanda, Tunisia, Angola
  • Grupa C: Germania, Croaţia, Belarus, Ungaria, Chile, Arabia Saudită
  • Grupa D: Qatar, Danemarca, Suedia, Egipt, Bahrain, Argentina

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.