INTERVIU cu Florentin Pera, antrenorul sezonului în România. Momentul în care s-a vorbit cu adevărat de titlu la Vâlcea. Adevăr sau speculaţie despre oferta primită de la CSM Bucureşti în timpul sezonului?

13 mai 2019 3451 afişări Handbal
INTERVIU cu Florentin Pera, antrenorul sezonului în România. Momentul în care s-a vorbit cu adevărat de titlu la Vâlcea. Adevăr sau speculaţie despre oferta primită de la CSM Bucureşti în timpul sezonului? PAUL URSACHI / MEDIAFAX FOTO

SCM Rm. Vâlcea este noua campioană a României în handbalul feminin, după un parcurs excepţional. Judecând acum la rece, anul competiţional 2018-2019 al Ligii Naţionale s-a încheiat cu cea mai mare surpriză după 1990. CSM Bucureşti este prima echipă mare, care s-a detaşat net de concurenţă prin buget, lot, expunere, etc care pierde titlul în faţa unei formaţii outsider. Ajutat mult şi de conducere, antrenorul Florentin Pera a gestionat perfect toate oportunităţile, a reuşit să-şi capaciteze echipa în aşa fel încât să meargă din victorie în victorie. Astfel, toate rezultatele pozitive s-au transformat într-un titlu istoric, motiv pentru care Vâlcea este azi în sărbătoare şi se gândeşte deja la participarea în Liga Campionilor.

După ce soarta titlului a fost rezolvată matematic, ProSport a stat de vorbă cu Florentin Pera, primul antrenor român după Mariana Tîrcă (2002) care câştigă trofeul în Liga Naţională până la împlinirea vârstei de 40 de ani.

Aţi obţinut primul titlu de campion naţional din carieră. Ce reprezintă acest succes pentru d-voastră?
Mi-am dorit din tot sufletul să realizez acest vis, de a fi campion şi mă bucur că am reuşit acest lucru la Vâlcea, unde susţinătorii handbalului de performanţă sunt foarte apropiaţi. Ai satisfacţia atunci când obţii rezultate că eşti apreciat. Acest lucru mă bucură şi sunt foarte mulţumit de tot ce am realizat în acest an competiţional. Un sezon în care am avut 22 de victorii din 23 de meciuri. O singură înfrângere la un gol în ultima secundă. Un an în care am câştigat Supercupa României, un sezon perfect pentru mine şi pentru echipă! Vreau să mulţumesc cu această ocazie fetelor, conducerii, sponsorilor, publicului, toată lumea a contribuit la acest succes.

Titlul a venit pentru d-voastră până la 40 de ani. A venit la timp, când trebuia, prea devreme?
Într-adevăr, sunt unul dintre antrenorii care a avut şansa să intre devreme în marea performanţă. Am debutat ca antrenor principal la nici 27 de ani în Liga Naţională. Am fost antrenor secund la echipa naţională la vârsta de 32 de ani. Şi la 39 de ani am obţinut titlul de campion al României. Eu cred că a venit la momentul potrivit şi sper din tot sufletul să continui pe aceeaşi linie. Mai mult decât atât, îmi doresc ca în viitor să pot să obţin sau să mă lupt pentru un trofeu şi în cupele europene.

Sunteţi pregătit pentru Liga Campionilor? Acum nu mai este niciun dubiu, Vâlcea va juca în această competiţie.
Sunt pregătit, îmi place presiunea. Am venit la Vâlcea cu gândul de a mă lupta pentru medalii, mă bucur că am reuşit să o câştig pe cea mai strălucitoare. Este o performanţă extraordinară, având în vedere că am câştigat-o în faţa unei echipe de talia CSM Bucureşti, care poate fi considerată în primele 5 din Europa. Acest lucru îmi dă încredere şi speranţă în vederea abordării meciurilor din Liga Campionilor. Desigur, nu îmi va fi deloc uşor, sunt conştient de acest lucru, dar Vâlcea are o echipă frumoasă, urmărim să îmbunătăţim lotul şi vom face tot ce depinde de noi de a obţine rezultatele pe măsura aşteptărilor suporterilor.

Spuneaţi de faptul că aţi venit la Vâlcea cu gândul clar de a câştiga o medalie. La început de sezon se anunţa o bătălie CSM Bucureşti vs Restul Lumii şi totuşi aţi răsturnat pronosticurile. Cum?
În primul rând, am insuflat fetelor mentalitatea de învingătoare de când am început pregătirea, încă din meciurile amicale. Cred că am avut 10 victorii din 11 meciuri, am jucat cu foarte multă ambiţie chiar dacă au fost multe meciuri de pregătire. Punctul forte al nostru a fost faza de apărare, încheiem campionatul cu cea mai bună defensivă din România. Acest lucru ne-a ajutat enorm de mult. Mai mult decât atât, eram conştient că nu poţi să câştigi o medalie decât prin forţa grupului. La mine, primul criteriu de selecţie este cel caracterial. Am făcut tot ce a depins pentru a forma un grup unit, un grup care să se bucure la fiecare victorie. Vedeta a fost echipa şi nu o jucătoare anume, fetele au înţeles acest lucru şi este meritul lor că au format o familie. Apoi, tot ce s-a întâmplat în pregătire ne-a dat speranţă în Supercupa României. Am făcut un joc formidabil atunci la începutul sezonului, cu patru victorii de prelungire. Acea victorie ne-a dat un moral foarte bun în vederea abordării campionatului.

În ciuda acelui succes, la vremea respectivă, impresia generală în handbal a fost că a fost o întâmplare că aţi învins CSM Bucureşti. Cum aţi gestionat momentul de atunci?
Am să vă spun un secret. Înainte de a pleca la Bucureşti, le-am spus fetelor să aibă încredere că vom câştiga. Iar după Supercupă, primul lucru care le-am spus a fost: „Dacă noi ne impunem în toate meciurile până la jocul cu CSM Bucureşti, vom câştiga la ele acasă”.

Aţi simţit că echipa CSM Bucureşti este vulnerabilă?
Am simţit lucrul acesta, mai ales că am ştiut că presiunea va fi pe CSM Bucureşti, noi nu aveam nimic de pierdut. Faptul că am jucat la ele acasă în tur, a fost un avantaj pentru noi. Am pregătit la momentul respectiv foarte bine meciul, fetele au jucat de o manieră extraordinară, ne-am apărat foarte bine, am foarte bine disciplinaţi pe partea de atac. Nu am irosit mingi, am avut răbdare pentru a ne crea situaţii clare de joc, îmi amintesc că am avut şi un avantaj de şase goluri (n.r. Vâlcea a câştigat atunci cu 22-19). Din momentul respectiv am fost luaţi mult mai în serios şi cred că am început să fim priviţi şi ca pretendenţi la câştigarea titlului de campioni.

Când a fost primul moment în care s-a vorbit cu adevărat de titlu la Vâlcea?
Am avut o perioadă pe final de an, trei deplasări consecutive la Brăila, Braşov şi Cisnădie. Înaintea deplasărilor de la Braşov şi Cisnădie,personal i-am spus unui om din club că dacă vom câştiga aceste două jocuri, vom ieşi campioni. Aşa am simţit la vremea respectivă.

Care a fost replica pe care aţi primit-o?
Nu am primit niciun răspuns, nu ştiu dacă era în asentimentul meu. Ştiu că îşi dorea enorm acest lucru, toţi ne-am dorit enorm de mult, dar nu ştiu câţi se gândeau în acel moment că putem obţine titlul, chiar dacă am câştigat la CSM Bucureşti şi în campionat. Chiar acum după ce a trecut meciul (n.r. referire la ultimul joc cu CSM Slatina) am avut discuţia, i-am reamintit ce i-am spus în acel moment, iar răspunsul a fost: „Da, ai avut dreptate!”. Sigur că acum este mai simplu de vorbit după ce s-a încheiat totul, însă a fost un sezon foarte dificil, să ţii jucătoarele conectate la maximum. Şi au fost câteva momente decisive în acest campionat. Dacă vreţi, chiar returul cu CSM Bucureşti, când aversara a condus la un moment dat cu şase goluri. Am riscat totul jucând cu şapte jucătoare în atac, de asemenea, am schimbat sistemul de apărare. Am revenit în joc şi am reuşit să scoatem un scor bun pentru a lua o opţiune decisivă pentru titlu. Din acel moment, am jucat cu o presiune enormă, ştiam că nu aveam voie să facem nici un rezultat de egalitate. S-a simţit oarecum presiunea în multe jocuri, în special în cele de pe teren propriu. Am reuşit să depăşim toate momentele dificile şi să câştigăm un titlu pe care nu îl spera nimeni la începutul campionatului.

Adevăr sau speculaţie? V-a ofertat CSM Bucureşti în timpul acestui sezon?
Da, am avut o discuţie, însă am considerat că am început să formez o echipă competitivă la Vâlcea, am pus foarte mult suflet în tot ce am făcut, am fost apreciat, iubit. Mă simt foarte bine la Vâlcea şi am considerat că cel mai bine este să continui cu Vâlcea şi nu regret niciun moment că am rămas aici. Şi vreau să cred că în viitor vom mai obţine performanţe notabile.

Sigur, la Vâlcea este foarte multă bucurie, dar după ce se vor consuma aceste momente, va începe şi o mare presiune, pentru că pretenţiile vor fi cu totul altele după un titlu câştigat. Sunteţi pregătit pentru asta?
În primul aştept să văd noile achiziţii, să integrez cât mai repede jucătoarele nou-venite. Sunt convins că ne vor aduce un plus la echipă. Voi încerca să fac acelaşi lucru pe care l-am făcut şi în acest an, să formez o famuile, o echipă unită. Bineînţeles, ne vom pregăti încă din meciurile amicale, încercăm să găsim adversari cât mai puternici. Ne-am şi planificat patru meciuri tari, două cu Buducnost, unul cu Brest şi unul cu Ferencvaros. Ne dorim să ne pregătim la un nivel cât mai ridicat, să vedem de unde plecăm şi cât mai avem de lucru pentru a ne prezenta conform aşteptările. În acelaşi timp, o echipă pentru Liga Campionilor nu se formează aşa repede, avem nevoie de timp. Vreau să cred că Vâlcea va avea un cuvânt de spus şi în Liga Campionilor în 2 ani de zile.

Este încă devreme, probabil, să vorbim despre viitoarele obiective, dar aş vrea să vă întreb ce vizualizaţi pentru următorul sezon?
Este prea devreme să ne propunem un obiectiv. Dar din nou ne vom bate pentru o medalie în Liga Naţională. Personal, voi imprima fetelor aceeaşi mentalitate de învingătoare şi vom intra la fiecare meci să câştigăm. Iar dacă ni se va ivi oportunitatea de a câştiga campionatul, cu siguranţă nu vom ezita să ne luptăm şi în următorul an. Însă, după achiziţiile făcute de CSM Bucureşti, după forţa financiaă, bugetul de care dispune, cred că adversarii rămân principalii favoriţi la câştigarea campionatului. În ceea ce priveşte Liga Campionilor, este importanmt să avem şi şansă la tragerea la sorţi.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.