Ideea de 10.000 de euro a lui Marius Novanc. Handbalistul a lansat de curând un business. Bunica l-a inspirat, acum îl creşte "ca pe un copil"

24 feb 2015 15856 afişări Handbal
Ideea de 10.000 de euro a lui Marius Novanc. Handbalistul a lansat de curând un business. Bunica l-a inspirat, acum îl creşte "ca pe un copil"

Marius Novanc (34 ani) este unul dintre handbaliştii emblematici ai ultimilor 10 ani în România, pivotul evoluând în această perioadă la toate cele trei forţe ale Ligii Naţionale, HCM Constanţa, Steaua şi Ştiinţa Bacău. După patru ani petrecuţi la Tg. Jiu, Constanţa şi Bacău, jucătorul a revenit în Bucureşti, la CSM, iar cu această ocazie şi-a pus în practică unul din planurile de afaceri.

Vizavi de intrarea în Parcul IOR, lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, de câteva zile a "apărut" un butic, unul care iese din tiparele obişnuite. Mai exact, este vorba de o langoşerie care degajă un aer vintage şi cu un aspect exterior foarte original. Patiseria îi aparţine handbalistului de la CSM Bucureşti, care s-a decis să investească o parte din banii câştigaţi pe terenul de handbal. Încă de la debutul său în afaceri, Novanc a vrut să se autentifice cu ceva original: "Am investit foarte mult şi în grafică, am încercat să aduc un aer proaspăt, un aer puţin american în ideea mea de business".

IDEEA. Marius Novanc a preluat-o încă din copilărie de la ... bunică. "A început să facă langoşi şi să-i vândă în curtea şcolii. La noi, în zonă, Arad, Oradea, Timişoara, langoşul era mâncarea de stradă cu ani în urmă. Acum, pe la pieţe, peste tot găseşti şi hot-dog, dar atunci (n.r. - în urmă cu 20-25 de ani), în vremurile respective, se vindeau langoşi. M-am gândit că aş putea veni cu ceva nou în Bucureşti, o langoşerie puţin stilizată cu care aş putea face treabă", ne-a relatat handbalistul. Ideea de a intra în afaceri a venit şi ca o consecinţă. "M-am gândit că am o vârstă şi viaţa sportivă, uşor-uşor, se va încheia. Mă gândesc să am o continuitate în sport, în antrenorat, însă va trebui să fac ceva care să-mi asigure viitorul după ce voi termina cu sportul, un lucru care îmi dădea bătaie de cap de ceva ani. Cu banii pe care i-am câştigat în sport am vrut să încerc să fac ceva care să mă mulţumească, care să mă împlinească, să-mi facă plăcere şi să-l cresc ca pe un copil al meu. Am crezut foarte mult în ideea asta, o <<coceam>> de vreo 4 ani".

CE ESTE UN LANGOŞ. Primul gând zboară către o gogoaşă. Marius Novanc susţine din start însă că se face o confuzie: "Oamenii din Bucureşti nu prea sunt învăţaţi cu ce înseamnă langoş, toată lumea îl confundă cu o gogoaşă sau ceva de genul acesta. Va trebui cu siguranţă să am răbdare şi să încerc să promovez produsele". Jucătorul echipei CSM Bucureşti a explicat apoi ce înseamnă acest produs de "bucătărie": "Vine din Ungaria şi este un aluat de pâine prăjit, care poate fi cu tot felul de topinguri. Cele mai cunoscute la noi în zonă sunt cu brânză, mărar, mujdei, smântână, caşcal. La mine se găsesc până şi produse cu brânză topită. Cred că orice ardelean ştie de produsele astea".

REŢETE ŞI PRODUSE. Pivotul încearcă să atragă cât mai mulţi clienţi la langoşeria lui, susţinând că toate produsele sunt orginale. Când are timp, inclusiv el intră în "bucătărie". "Reţeta mi-am luat-o din Ungaria, unde am jucat trei ani. Pe internet găseşti o grămadă de reţete, dar cea pe care am luat-o este de <<acasă>>. Mi s-a părut cea mai bună şi cea mai gustoasă", a dezvăluit jucătorul, care recomnadă langoşi tuturor clienţilor, dar în special celor care nu au foarte mult timp la dispoziţie: "Este o mâncare de stradă, cu un singur produs te saturi, se linişteşte senzaţia de foame".  

INVESTIŢIE. Jucătorul echipei naţionale a intrat în acest business cu aproximativ 10.000 de euro. "Am zis că nu e o sumă extraordinară, dar pe care mi-am permis să o risc", a precizat Novanc. El mai are şi alte planuri de afaceri, dar "sunt mult mai costisitoare şi, fiind un tărâm nou pentru mine, am zis să nu încerc cu ideile cele mai îndrăzneţe, care necesită un buget mult mai mare. Mi-am spus să încerc cu chestia asta, să vedem dacă mă pricep să fac şi altceva, îmi doresc să învăţ. Am considerat că pe bani mai puţini pot să şi învăţ. Pe zi ce trece, învăţ lucruri noi în domeniul acesta, în alimentaţie. Îmi place şi sper ca pe viitor să am o siguranţă, să pot investi mai mulţi bani în ideile pe care le am". Pentru început, sportivul îşi scoate cheltuielile dintr-o săptămână, dar este conştient şi de faptul că, din punct de vedere al vremii, nu este perioada cea mai bună dintr-un an.

ACTIVITATE. Pentru început, Marius Novanc petrece foarte mult timp la patiserie, fără a neglija însă handbalul. "Sportul este pe primul loc şi am două ore de odihnă la prânz. Dar în timpul liber stau la langoşerie şi încerc să-l coordonez. Handbalul este cel mai important, practic de aici îmi câştig existenţa şi sunt concentrat sută la sută la CSM Bucureşti", a afirmat sportivul, care intenţionează să mai joace cel puţin doi ani.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.