Herbert Muller a explicat cum a fost posibilă minunea de la Viena: ”Ţelul nostru a fost să-l facem pe Trefilov să se enerveze, pentru că atunci schimbă la nebunie”. În ce condiţii şi când ar fi putut surprinde la fel şi România

2 oct 2017 7175 afişări Handbal
Herbert Muller a explicat cum a fost posibilă minunea de la Viena: ”Ţelul nostru a fost să-l facem pe Trefilov să se enerveze, pentru că atunci schimbă la nebunie”. În ce condiţii şi când ar fi putut surprinde la fel şi România Foto: Paul URSACHI / MEDIAFAX
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Cu antrenorul româno-german Herbert Muller pe banca tehnică şi portarul Petra Blazek de la HCM Rm. Vâlcea în poartă, naţionala Austriei a produs una din cele mai mari surprize din handbalul feminin în ultimii ani, 27-25 cu Rusia, campioana olimpică en-titre, într-un joc oficial cu miză, în preliminariile Campionatului European din 2018.

ProSport a stat de vorbă cu selecţionerul Austriei după acest rezultat neaşteptat, cu implicaţii majore inclusiv pentru România, care face parte din aceeaşi grupă de calificare. ”Într-un singur meci, mai ales în primul joc, întotdeauna poţi să surprinzi şi pe unul mare-mare. Dacă îţi faci gânduri şi îţi faci o tactică potrivită este posibil să învingi o dată un adversar atât de important, dar nu în 2-3 meciuri, pentru că atunci echipele mari ştiu ce au de făcut, au alte calităţi şi jucătoare de alt nivel. Dar într-un meci poţi să surprinzi”, ne-a declarat Herbert Muller.

Fostul antrenor al echipei Rulmentul a susţinut apoi că un astfel de scenariu ar fi fost posibil şi în faţa României, în barajul de calificare pentru Campionatul Mondial din 2017 din luna iunie: ”Dacă primul meci cu România n-ar fi fost la Oradea şi ar fi fost în Austria, atunci s-ar fi putut întâmpla o asemenea surpriză şi în respectiva întâlnire. Am pierdut la 5 goluri la Oradea (scor 34-29), dar în minutul 50 încă eram în joc. Dacă ai un asemenea meci acasă, mă refer la primul joc dintr-o confruntare tur- retur, şi ai o tactică potrivită, poţi să reuşeşti totul de la un scor egal în minutul 50. Aşa ne-a ieşit cu Rusia. Petra Blazek a avut o zi impozantă, ea a apărat incredibil de bine şi asta ne-a dat siguranţă. Am reuşit să o atacăm bine pe Dmitrieva, care în jocul echipei Rusiei a avut o importanţă la fel de mare cât are şi Neagu în naţionala României. Plus, ţelul nostru a fost să-l facem pe Trefilov să se enerveze. El când se enervează, schimbă la nebunie. Pur şi simplu trebuia să încercăm să ne ţinem lângă ele şi să-l facem pe el supărat pe jucătoare, pentru că aştepta un rezultat clar. Exact asta s-a întâmplat. El a început să schimbe, a scos-o pe Ilina, a scos-o pe Kochetova, chestii care sunt de neînţeles. Iar la final a avut o altă echipă pe teren, atunci am simţit că aceasta este şansa noastră”.

Chiar şi antrenorul Herbert Muller a crezut cu greu că ar putea învinge Rusia la această oră, când aria de selecţie în Austria este foarte redusă în handbalul feminin. ”În handbal nu prea sunt posibile asemenea rezultate, când diferenţa valorică dintre două echipe este foarte mare. Când l-am sunat pe Heli (n.r. Helfried Muller, fratele şi colaboratul lui Herbert Muller la Thuringer) după meci, el a crezut că vreau să fac un banc cu el. <<Herbert, poţi să-mi povesteşti orice, dar cu echipa asta nu ai cum să baţi campioana olimpică. Pur şi simplu, poţi să-mi povesteşti multe, dar asta nu este posibil. Nu suntem la fotbal, unde ne putem pune 11 oameni în apărare şi să scoatem un 0-0>>”, ne-a povestit selecţionerul Austriei. Şi totuşi, surpriza s-a produs la Viena.

”A fost un culoar pe care l-am prins şi ne-am dus cu decizie. Fetele au luptat la nebunie, atmosfera în sală a fost frumoasă, poarta a fost tare, în apărare ne-a ieşit jocul. La un moment dat, am avut fete foarte mici de statură în teren, am avut-o pe Patricia Kovacs pe inter stânga, pe Sonja Frey pe centru şi pe Kristina Logvin pe inter dreapta, am jucat foarte larg, am intrat în situaţii unu contra unu, am dat de la şold, am reuşit să le surprindem”, a continuat Herbert Muller.

  • În Austria, nimănui nu-i vine să creadă că am învins Rusia. Niciodată o echipă naţională din Austria nu a reuşit să bată un campion olimpic în niciun sport”, Herbert Muller, selecţioner Austria

Bucuria antrenorului după un asemenea rezultat cu Rusia a fost însă doar pe jumătate. ”Eu nu am reuşit să mă bucur decât jumătate de seară după acest succes. A venit apoi ştirea din Turcia, cea mai bună jucătoare a mea şi-a rupt piciorul. La o acţiune unu contra unu, Anne Hubinger a avut piciorul la 180 de grade în partea cealaltă. Totul este distrus în picior. Ea sigur nu va juca nici la Campionatul Mondial şi poate lipsi chiar şi un an, iar asta este dramatic. În 3 meciuri, Hubinger are 30 de goluri, tot sistemul de joc este făcut pentru ea. Prin accidentarea ei, pierdem nivelul de a concurca cu Bietigheim şi Metzingen (n.r. Bundesliga), la Liga Campionilor nici nu mă mai refer”, ne-a relatat antrenorul

Acum, Austria poate visa frumos, chiar şi la o calificare la Camionatul European, bineînţeles şi cu sprijinul României. ”Îţi dai seama că o să ţin pumnii României. Pe de altă parte, putem specula o calificare şi de pe locul 3, deşi sunt alte grupe în care echipele îşi vor lua punctele între ele. Va fi greu să ne calificăm cu 2 puncte din postura de cea mai bună echipă clasată pe locul 3, dar există şi această şansă”, a spus Herbert Muller, care ar semna fără nicio ezitare pentru o calificare la Campionatul European, iar apoi o nouă confruntare cu România la turneul final: ”Nu m-ar interesa cu cine am juca, pentru că acolo oricum toate adversarele vor fi prea tari pentru noi. Când joci împotriva echipelor mari, astfel de meciuri te ajută foarte mult să creşti”, a concluzionat antrenorul româno-german.

  • Austria nu s-a mai calificat la un turneu final de handbal feminin din 2009, când a participat la Campionatul Mondial din China

După 2 etape în grupa preliminară a Camionatului European, România este lider cu 4 p, fiind urmată de Rusia şi Austria cu câte 2 p, în timp ce Portugalia nu are niciun punct.

Citiţi marţi în ProSport ce a spus Herbert Muller despre noul sezon al Ligii Campionilor la handbal feminin, care va debuta la sfârşitul acestei săptămâni, ce îi lipseşte echipei CSM Bucureşti în această perioadă şi ce finală a pronosticat antrenorul pentru Budapesta 2018.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.