Handbalul românesc își alege șeful. Gațu, Drăgănescu și Dedu luptă pentru președinția FRH

Redactor:
Adina Oșan
  • Publicat:
  • Actualizat:
Handbalul românesc își alege șeful. Gațu, Drăgănescu și Dedu luptă pentru președinția FRH
  • Adunarea Generală a FR Handbal are loc luni, începând cu ora 11.00.
  • Gațu, Drăgănescu și Dedu sunt cei trei candidați la șefia FRH
  • ProSport te ține la curent cu tot ce se întâmplă în ziua alegerilor

Adunarea Generală a FR Handbal  va decide, luni, noua conducere a forului, trei candidați – Cristian Gațu, Alexandru Dedu și Remus Drăgănescu – luptând pentru președinție, opt pentru posturile de vicepreședinte și alți 37 de candidați pentru comisii și statutul de membru al CA.

Adunarea Generală a FRH, programată inițial pentru 27 ianuarie, a fost amânată cu două săptămâni din cauza condițiilor meteo nefavorabile. În 10 februarie, reprezentanții celor 200 de structuri sportive din România cu drept de vot sunt așteptați pentru a-și exprima opțiunile în privința noii conduceri.

Astfel, conform anunțului FR Handbal, la funcția de președinte au fost nominalizați de către cluburi actualul conducător, Cristian Gațu, directorul tehnic din cadrul FRH, Remus Drăgănescu, și fostul internațional Alexandru Dedu.

Pentru funcția de vicepreședinte al FRH (feminin) candidează Liviu Bala (director executiv HCM Baia Mare), Narcisa Lecușanu (fostă internațională și director tehnic FRH) și Marian Muntean (președinte CSM Cetate Deva).

La funcția similară, dar în segmentul masculin, au fost propuși Nurhan Ali (director executiv HCM Constanța), Daniel Georgescu (președintele secției de handbal de la Dinamo București), Andrei Maioreanu (președinte Energia Pandurii Târgu Jiu), Pavel Mercea (președinte AJH Bihor) și actualul vicepreședinte al FRH, Valentin Samungi.

Pentru președinția Comisiei de Cenzori este un singur candidat, actualul deținător al funcției, Gheorghe Dragomir Ujică, iar pentru conducerea Comisiei de Apel, Mihai Popa Cherecheanu, membru actual al comisiei și al celei de Disciplină.

De asemenea, pentru cele 14 locuri din Consiliul de Administrație, cărora li se vor adăuga cei doi vicepreședinți și președintele FRH, plus conducătorul LPH, candidează 37 de persoane. Printre acestea se numără antrenorul naționalei feminine și al formației HC Zalău, Gheorghe Tadici, Daniel Kotecz (director sportiv HCM Baia Mare), Jan Mateescu (președintele Comisiei de Competiții), Flavius Sâsâeasc (președinte Potaissa Turda), Mariana Târcă (coordonator centru Corona Brașov), dar și președinți de asociații județene, manageri de cluburi sau observatori FRH.

În total, 50 de persoane sunt nominalizate de cluburi pentru 19 funcții disponibile în noua organigramă a forului național.

Ce-și propun Gațu, Dedu și Drăgănescu

Cristian Gațu este cel mai longeviv președinte de federație „extra-fotbal”, fiind depășit în sportul românesc doar de Mircea Sandu (FR Fotbal). Conduce forul din 1996 și, chiar dacă în 2013 spunea că va renunța, a decis să intre în cursa pentru un nou mandat.

Conform platformei-program prezentată în ultimele săptămâni viitorilor alegători strategia sa include, printre altele, schimbarea mentalității despre performanță, trecerea la profesionism, reorganizarea activității și a colectivelor tehnice la nivelul loturilor naționale (acestea ar urma să includă doi antrenori la fiecare lot, un antrenor pentru portari, un preparator fizic, un psiholog, doi medici, un asistent medical, doi kinetoterapeuți sau doi maseuri, un operator video și un organizator de competiții), prezentarea obligatorie a programelor echipelor naționale cluburilor, reabilitarea noțiunilor și activităților de refacere – recuperare.

De asemenea, în strategia pe termen scurt și mediu, 2013-2018, actualul președinte al FRH a inclus drept obiective dezvoltarea handbalului românesc și calificarea la turneele finale ale competitiilor majore, masculine și feminine, la toate nivelurile (seniori, tineret si juniori) cu obiective de performanță.

Celelalte puncte detaliate ale strategiei pe termen scurt și mediu includ, printre altele, înființarea și consolidarea Ligii Profesioniste de Handbal, introducerea probelor fizico-tehnice la nivelurile competiționale de juniori și seniori, înfiintarea Centrelor Regionale (Euroregionale) de selecție, inițiere și pregătire pentru copii și juniori, înființarea Diviziei B, înființarea Corpului de control al FRH sau implementarea beach-handbalului în România.

Cristian Gațu are 68 de ani, este dublu campion mondial ca jucător, în 1970 și 1974, medaliat cu bronz la JO de la Munchen și cu argint la JO de la Montreal.

În intervalul în care a condus FR Handbal, naționala feminină a obținut două medalii, argint la CM din 2005 și bronz la CE din 2010, în timp ce naționala masculină a ratat calificările la turneul final al CE, la care a participat ultima dată în 1996, reușind în schimb participări la turneele finale ale CM.

Alexandru Dedu, fostul component al naționalei României, dar și al titratei FC Barcelona, cu care a câștigat de trei ori Cupa Campionilor Europeni și două Supercupe ale Europei, are 42 de ani. Ca jucător, a avut o carieră de excepție, cu 232 de selecții la reprezentativa de seniori, pentru care a marcat 399 de goluri, la CE, CM sau JO. La nivel de cluburi, a jucat în Franța, Spania, Germania sau Portugalia, având în palmares nouă titluri de campion, din care trei în România, cu Poli Timișoara și Steaua București.

Dedu spune că principalul motiv pentru care a decis să candideze la președinția FRH este „dragostea pentru handbal, dorința de performanță, dorința de mai bine”.

Conform platformei sale, viitoarea organigramă a FRH ar include la nivelul conducerii Consiliul de Administrație, Comitetul Director, președintele, directorul sportiv, directorul de business, secretarul general și alte cinci comisii independente.

În strategia prezentată viitorilor alegători, Alexandru Dedu menționează, printre altele, așezarea spectatorilor în centrul atenției, dialogul transparent FRH-cluburi, participarea FRH la orice proiecte ale EHF și IHF, obligativitatea pentru antrenorii echipelor naționale de a pregăti doar reprezentativele, crearea Campionatului Școlar pentru clasele V-VIII, implementarea unui program național de marketing pentru atragerea spectatorilor și sponsorilor, accesarea de fonduri europene, formarea unui sistem informatic cu acces la baze de date ale meciurilor, jucătorilor, cluburilor etc.

Pe termen mediu, Dedu pune accent pe formarea de centre zonale pentru juniori, modernizarea sediului FRH și a Sălii Lucian Grigorescu, construirea unei săli destinate doar handbalului pentru meciuri la nivel înalt, depunerea candidaturii României pentru organizarea unui turneu final de Campionat European, iar pe termen lung propune definirea handbalului ca sport național, obținerea de medalii la CE, CM și JO, dar și un sediu propriu al FRH.

Remus Drăgănescu, 64 de ani, a îndeplinit mai multe funcții de-a lungul carierei în structurile FRH sau la nivelul echipelor naționale. Astfel, începând cu 1990 a fost antrenor federal la nivelul echipelor naționale de junioare și tineret, interval în care reprezentativele au obținut mai multe medalii europene și mondiale, iar la nivel de club a câștigat titlul național și Cupa României, cu Rulmentul Brașov, în 1981, echipă cu care a jucat și semifinala Cupei Campionilor Europeni un an mai târziu.

Remus Drăgănescu a fost și antrenor al naționalei de senioare (1980-1983, respectiv 1996-1997) și al celei de tineret (1985-1986). De asemenea, de-a lungul carierei, el a fost membru al Biroului federal al FRH și al Colegiului Central al Antrenorilor.

În programul prezentat de Remus Drăgănescu, acesta susține că a decis să candideze „datorită experienței acumulate și activității intenese derulate în sprijinul handbalului românesc, dar și trecutul din structurile federației”.

El spune că nu candidează în interes personal și consideră că „este un lucru benefic pentru handbal faptul că la aceste alegeri există concurență”.

Câteva puncte din strategia sa, conform programului prezentat, sunt colaborarea deplină cu ministerele, instituțiile naționale și locale, dar și cu cluburile, pentru dezvoltarea handbalului, atragerea de noi sponsori, crearea unui departament puternic de marketing și comunicare, acordarea de premii pentru profesorii și antrenorii care promovează jucători la loturile naționale, organizarea „Caravanei handbalului” pe regiuni geografice, atragerea universităților pentru crearea unei linii metodice complexe, înființări de comisii tehnice și analize ale campionatelor de copii și juniori, precum și dezvoltarea Centrelor de Excelență actuale și înființarea unora noi.

La nivel internațional, Drăgănescu propune candidatura României pentru organizarea turneelor finale ale CE și CM, promovarea arbitrilor și observatorilor români în comisiile EHF și IHF, obiective clare de performanță pentru echipele naționale, iar ca obiective speciale, construirea unui sediu propriu al FRH, modernizarea Sălii Lucian Grigorescu și lobby pentru construirea unei săli destinate exclusiv handbalului.

La Adunarea Generală din 10 februarie sunt așteptați delegații a 200 de structuri sportive cu drept de vot. Pentru a fi validată adunarea este nevoie de prezența a două treimi, adică 134 de structuri sportive. Sub acest număr, statutul FRH prevede suspendarea și reprogramarea AG.

 

Pe aceeași temă
Delia Matache, cu totul la vedere. Imagini 'perverse' la piscină
Delia Matache, cu totul la vedere. Imagini 'perverse' la piscină
Ultima modă: Sufrageria transformată în ATI. Românii infectaţi în stare gravă se tratează acasă de COVID-19. Tratamentul poate ucide
Ultima modă: Sufrageria transformată în ATI. Românii infectaţi în stare gravă se tratează acasă de COVID-19. Tratamentul poate ucide
Uciderea deputatului conservator David Amess, calificată drept act terorist
Uciderea deputatului conservator David Amess, calificată drept act terorist
Barcelona trebuie să „spargă banca”! Suma de bani pe care o cere Manchester City în schimbul lui Sterling
Barcelona trebuie să „spargă banca”! Suma de bani pe care o cere Manchester City în schimbul lui Sterling
5 modele de mașini păguboase pe care nu trebuie să le cumperi niciodată, indiferent cât de ieftine sunt!
5 modele de mașini păguboase pe care nu trebuie să le cumperi niciodată, indiferent cât de ieftine sunt!
Elev decedat, vaccinat cu prima doză și diagnosticat cu COVID
Elev decedat, vaccinat cu prima doză și diagnosticat cu COVID
Cutremurător! Ionela Prodan a presimţit divorţul. Ce i-a spus cu limbă de moarte fiicei sale
Cutremurător! Ionela Prodan a presimţit divorţul. Ce i-a spus cu limbă de moarte fiicei sale
Imagini cu impact emoțional: Zeci de morți de COVID, în saci negri, înșirați pe tărgi la morga din Spitalul Universitar
Imagini cu impact emoțional: Zeci de morți de COVID, în saci negri, înșirați pe tărgi la morga din Spitalul Universitar
Dieta antiinflamatorie. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Dieta antiinflamatorie. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum a gândit SOLUȚIA FINALĂ pentru a...
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum a gândit SOLUȚIA FINALĂ pentru a...
Fiica unui mare sportiv era live când s-a întâmplat „dezastrul”. Fanii au încremenit, iar ea a crezut că moare de rușine
Fiica unui mare sportiv era live când s-a întâmplat „dezastrul”. Fanii au încremenit, iar ea a crezut că moare de rușine
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
Ce studii are Georgiana Lobonț, artista cu succes uriaş! Rămâi mască, nu te aşteptai
Ce studii are Georgiana Lobonț, artista cu succes uriaş! Rămâi mască, nu te aşteptai
PFIZER dă lovitura în Europa! Au schimbat FORMULA VACCINULUI. Ce conține în el
PFIZER dă lovitura în Europa! Au schimbat FORMULA VACCINULUI. Ce conține în el
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
10 alimente și suplimente care subțiază sângele și reduc riscul de cheaguri
10 alimente și suplimente care subțiază sângele și reduc riscul de cheaguri
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Marți, 19 octombrie: Selecție de produse aflate la promoție în magazinele Dedeman
Marți, 19 octombrie: Selecție de produse aflate la promoție în magazinele Dedeman
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Românul care a îngrozit Marea Britanie. Deghizat în curier, a intrat într-o casă bătând trei femei până la
inconştienţă
Românul care a îngrozit Marea Britanie. Deghizat în curier, a intrat într-o casă bătând trei femei până la inconştienţă
O multinaţionala americană se extinde agresiv în România. ”Vrem sa ne dublam numărul de angajaţi în următoarele 6 luni”
O multinaţionala americană se extinde agresiv în România. ”Vrem sa ne dublam numărul de angajaţi în următoarele 6 luni”
Pompieri, chemați să salveze o femeie care atârna de o stâncă. Au rămas perplecși la fața locului
Pompieri, chemați să salveze o femeie care atârna de o stâncă. Au rămas perplecși la fața locului
Logodnica lui Tzancă Uraganu, Alina Marymar, a bătut-o cu bestialitate pe Mădălina Miu. Bruneta a povestit totul: ”I-am spart ochiul” / FOTO
Logodnica lui Tzancă Uraganu, Alina Marymar, a bătut-o cu bestialitate pe Mădălina Miu. Bruneta a povestit totul: ”I-am spart ochiul” / FOTO
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Pedeapsă grea primită de șoferița din Buzău care a lovit intenționat un polițist pe motocicletă. Stă în arest preventiv de la accident!
Pedeapsă grea primită de șoferița din Buzău care a lovit intenționat un polițist pe motocicletă. Stă în arest preventiv de la accident!
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
FOTO. Dana Săvuică, imagini interzise cardiacilor, la 51 de ani! Cum arată în costum de baie
FOTO. Dana Săvuică, imagini interzise cardiacilor, la 51 de ani! Cum arată în costum de baie