"Diamantul" Oltchimului! Handbalista născută pe terenul de fotbal

13 mai 2010 77 afişări Comentează şi tu Handbal
"Diamantul" Oltchimului! Handbalista născută pe terenul de fotbal Handbalista născută pe terenul de fotbal

Luminiţa de la capătul tunelului - miracolul cu Viborg - abia sezăreşte, dar printr-o evoluţie fantastică a fetelor, minunea poatedeveni cu adevărat orbitoare! O mână de ajutor va fi dată cusiguranţă de stângacea Patricia Vizitiu (21 de ani, 1,76 m, 68 kg),mezina cu aruncări devastatoare, interul căruia viaţa i-a pus anultrecut o talpă violentă, handbalista născută şi crescută într-ozonă minieră, la Petroşani.

În Valea Jiului, universul copilăriei se afundă sub bitumulterenului din spatele blocului şi sub iarba verde a stadionului. Bachiar şi în holul casei, pentru că mingea de fotbal poate fiîmblânzită chiar şi pe covor atât timp cât micuţa Pati face rost denăstruşnica jucărie din vestiarul tatălui. Iar finalul celor 90 deminute din vis nu poate fi dictat nici chiar de glasul poruncitoral mamei, Camelia, pentru că fetiţa cu cârlionţi are în minte numaijocul practicat de băieţi, de elevii şi de foştii colegi aitatălui, Dumitru "Mache" Vizitiu, jucător emblematic al Jiului şiantrenor la toate nivelurile.

"Eu am ieşit cu ochii verzi, tata îi avea albaştri, iar mamacăprui. Am fost băieţoasă, îmi ascundeam părul sub şapcă, întrucâteu voiam să mă tund, dar ai mei nu mă lăsau", ne povesteşte cu ovoce melodioasă Patricia, cea care trăia parcă o viaţă dublă,întrucât pe la 10 ani practica schiul şi tenisul, dar inima-i pulsapentru... "Tatăl meu a fost fotbalist, fratele meu, Dacian, la fel,şi am făcut, şi eu la Petroşani. Mă duceam cu tata, sperând căîntr-o zi îmi voi îndeplini visul, dar nu exista echipă feminină laPetroşani. Mie nu-mi prea plăcea handbalul, dar ca să fac şi euceva în viaţă, l-am ales", capătă un ton grav vocea Patriciei.Handbalista cu nr. 88 a optat corect şi, îndrumată de profesoara desport Elena Grecu şi şlefuită la CSŞ de antrenoarea Edith Mileti,se împrietenea treptat cu străinul din viaţa sa, deşi începutul s-adovedit complicat...

Blocamingea cu piciorul

Mânată de instinct, Vizitiu comitea sistematic infracţiunea de"picior", într-o sală glacială, uneori pe o beznă de nepătruns. Dartrecerea la junioarele Oltchimului şi mai ales pasul spre Rulmentul(2006), sub aripa protectoare a Marianei Târcă, au reprezentatrampa de lansare. "La Braşov m-am ridicat ca jucătoare, a fost operioadă foarte frumoasă", mai face o incursiune în trecut ofensivastângace, pasând discuţia spre prezentul răsunător. Adică spreOltchim, echipa unde s-a reîntors din 2009, a cunoscut mărirea, dara şi vărsat lacrimi. Anul trecut, tatăl său, unul dintre ultimiiboemi ai Jiului, după cum îl caracterizau fanii, se stingea la doar53 de ani, după o operaţie la colon. "Mi-a fost rău, dar îl simt şiacum în sală, lângă mine. De la el am moştenit forţa din braţ, îlvisez mereu... Acum, la 21 de ani, mă simt bătrână şi nu ştiu ce aşfi făcut dacă nu aş fi practicat handbalul, probabil tot în sportaş fi fost".

Imperturbabil, viaţa îşi urmează cursul, fetiţa care băteamingea la perete mai ţine încă 50 de duble pe picior, mai tresarela un Barça - Real, dar, treptat, fotbalul se retrage discret dininima ei, lăsând loc profesiei şi raţiunii ei de a fi - handbalul.Dorul de părinte nu va dispărea însă niciodată, iar imaginea (foto,medalion) de la finele returului cu Györ poate se va repeta.Indiferent de deznodământul de sâmbătă, Pati ştie că acolo Suscineva o iubeşte.


47 a reuşit Patricia Vizitiu înactuala ediţie a Ligii Campionilor, fiind a patra marcatoare aechipei


Inspirată de Ibra,Pati l-ar "bombarda" pe galacticul Casillas'

►Real Madrid e echipa favorită. "Dar nu are antrenor", ziceea.

►Dacă ar fi să-i arunce la poartă unui portar de fotbal, l-aralege pe Casillas.

►"Beckham e drăguţ şi atât"

►Aşii momentului: Ibrahimovic şi Cr. Ronaldo!

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.