FR de Handbal a obţinut de la MTS o alocaţie bugetară formată dintr-o sumă cu şapte zerouri, creşterea fiind cu 110 la sută! Antrenorii români de la echipele naţionale sunt trataţi însă în continuare ca nişte zilieri

8 aug 2019 1589 afişări Handbal
FR de Handbal a obţinut de la MTS o alocaţie bugetară formată dintr-o sumă cu şapte zerouri, creşterea fiind cu 110 la sută! Antrenorii români de la echipele naţionale sunt trataţi însă în continuare ca nişte zilieri

Federaţia Română de Handbal a primit o finanţare de 10.000.000 de lei de la Ministerul Tineretului şi Sportului pentru 2019. Creşterea bugetului este semnificativă şi probabil că aceasta a fost posibilă şi ca urmare a faptului că naţionala feminină a ocupat locul 4 la ultimul Campionat European şi a arătat, astfel, că are şanse bune să ajungă la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

La prima vedere, faptul că Federaţia de Handbal a reuşit să obţină o asemenea sumă de la MTS poate fi încadrată la capitolul realizări. Preşedintele Alexandru Dedu a negociat foarte bine şi a obţinut practic o creştere a alocaţiei bugetare cu aproximativ 109% faţă de anul 2018, când a avut 4.790.000 de lei! Acum, problema se pune cum s-au cheltuit / se vor cheltui banii, pentru că din punct de vedere financiar lucrurile nu s-au schimbat la fel de semnificativ în interiorul handbalul românesc.

CONSTATĂRI:

Acţiunile echipelor naţionale în 2019, până la această dată, nu s-au înmulţit semnificativ raportat la 2018. Într-adevăr, naţionala de cadeţi masculin a efectuat mai multe deplasări, dar a „sărit” din schemă lotul de tineret U21, care nu a mai avut ”obiectul muncii”, din moment ce a ratat în 2018 calificarea la Campionatul Mondial masculin. Este şi cazul naţionalei U19, care a fost asimilată mai degrabă ca lot B în primăvară. În 2018, aceeaşi naţionala de juniori a avut un număr record de deplasări. Nicio altă naţională din România nu a avut un program atât de bine susţinut în ultimii 20 de ani.

Turneele amicale ale echipelor naţionale pe plan intern, dar şi competiţii naţionale (gen Final Four Cupa României) se desfăşoară în continuare cu ajutorul comunităţilor locale, care în general suportă toate cheltuielile de organizare (ceea ce nu este de condamnat atât timp cât aceste „servicii” nu se întorc sub o altă formă către echipele locale în întrecerile interne). Cele mai bune exemple sunt: Tîrgovişte (naţionalele A şi B ale României la masculin – luna aprilie), Brăila (naţionalele de senioare şi tineret – luna mai), Bistriţa (turneu Final Four, Cupa României feminin), Focşani (turneu Final Four, Cupa României masculin).

Nu se pune problema de premieri suplimentare în 2019, pentru că mai mult de un loc 5 ocupat de naţionala feminină U19 la Campionatul European nu a fost cazul. Senioarele s-au calificat din 2018 la Campionatul Mondial, iar băieţii au ratat o altă calificare. În prima parte a anului, Federaţia Română de Handbal a suplimentat totuşi premiile pentru Euro 2018, după ce naţionala feminină a ocupat locul 4, cu aproape 70.000 de euro. Pe listă au fost atunci 50 de premianţi.

Antrenorii români ai echipelor naţionale sunt în continuare plătiţi la zi de cantoanment, precum nişte zilieri. Chiar şi noii selecţioneri, Tomas Ryde şi Manuel Montoya încasează salarii mai mici decât predecesorii, Ambros Martin, respectiv Xavier Pascual. Aşadar, valoarea financiară a contractelor celor care antrenează la echipele naţionale s-a redus!

Din contractul cu TVR pentru drepturile TV, Federaţia reţine în continuare o sumă importantă, iar cele 28 de echipe din Ligile Naţională dacă încasează împreună 50% din suma obţinută.

Comisia de Apel a FR de Handbal nu a primit niciun ban pentru activitatea depusă nici în 2019, motiv pentru care toţi membrii au şi demisionat, iar mai multe cazuri au rămas în aer. Sunt şi alţi membri de la alte comisii care fac voluntariat.

Federaţia Română de Handbal nu a demarat nicio investiţie semnificativă, din punct de vedere al infrastructurii. Apoi, Centrele Naţionale de Excelenţă sunt susţinute în continuare după aceeaşi formulă stabilită de la bujn început, cu ajutorul administraţiilor locale şi COSR.

  • În topul finanţărilor pentru 2019 se mai află Federaţia Română de Rugby - 10.900.000 de lei, chiar dacă naţionala a ratat în premieră calificarea la Cupa Mondială, şi Federaţia Română de Canotaj - 10.300.000 de lei în 2019.
  • MTS a decis sumele pentru fiecare federaţie în parte încă din primele luni ale anului.

CONCLUZIE

Federaţia Română de Handbal are, aşadar, fonduri suficiente (presupunem că şi sponsorizările ar trebui să fie substanţiale) pentru a reîncepe o construcţie sănătoasă, pentru că rezultatele din ultima perioadă nu au fost deloc încurajatoare. Iar acest lucru poate fi început chiar prin respectarea antrenorilor români, care la rândul lor trebuie plătiţi, în baza unui contract anual, indiferent de sumă, aşa cum se întâmplă şi în cazul tehnicienilor aduşi de afară. Tehnicienii autohtoni sunt primii care pun urmărul la realizarea unor performanţe.

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.