Doliu în handbalul românesc. Aurelia Szoke, stâlpul apărării României la titlul mondial din 1962, s-a stins azi din viaţă

16 oct 2013 1070 afişări Handbal
Doliu în handbalul românesc. Aurelia Szoke, stâlpul apărării României la titlul mondial din 1962, s-a stins azi din viaţă

Titlurile mondiale cucerite de România în handbalul feminin şi masculin sunt tot mai îndepărtate, iar campionii aflaţi în viaţă se împuţinează, din păcate, de la an la an. Astăzi a încetat din viaţă Aurelia Szoke (78 ani, foto rândul de jos, a doua de la stânga la dreapta), una din cele şase jucătoare ale României care au contribuit la toate cele trei titluri mondiale, la handbal în "11" (1956 şi 1960) şi handbal în "7" (1962). "Gigi", aşa cum o alintau coechipierele, şi-a mai trecut în palmares şi două Cupe ale Campionilor, în 1961 cu Ştiiţa Bucureşti şi în 1964 cu Rapid Bucureşti.

Aurelia Szoke a plecat de la Tg. Mureş şi a ajuns în Bucureşti, sub comnada lui Constatin Pilică Popescu, alături de care a lucrat aproximativ 20 de ani. "Am colaborat şi la Univ. Ştiinţa Bucureşti şi la echipa naţională. Aurelia Szoke a fost o handbalistă temperamentală, avea o capacitate mare de efort, o putere de luptă ieşită din comun. A fost un stâlp al apărării atât la echipa naţională, cât şi la Ştiinţa Bucureşti. Totodată, avea capacitatea de a mobiliza oamenii, a fost un lider în vestiar, deşi erau fete şi mai în vârstă decât ea. Ne-a ajutat extraordinar de mult pe ambele fronturi", ne-a povestit antrenorul Constantin Pilică Popescu.

Prin dispariţia Aureliei Szoke, din naţionala României care cucerea singurul titlu mondial la handbal în "7" au mai rămas în viaţă doar nouă handbaliste! Fosta glorie a handbalului românesc va fi înmormântată sâmbătă, ora 13:00, la Cimitirul Cărămidarii de Jos (Cartierul Berceni), cu intrare din Şoseaua Berceni.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.