Dezvăluiri în cazul „Distrugerea Minaurului”. „Managementul a fost defectuos, cumperi jucători și nu ești în stare să le plătești salariile”. Destinul unui brand de legendă: campioana din 2015 la masculin a jucat doar sub denumirea de HCM în acte. Azi avem a treia echipă „Minaur” din ultimii 7 ani!

Redactor:
Marius Hutu
Dezvăluiri în cazul
  • Publicat:
  • Actualizat:

Minaur Baia Mare a revenit în prima ligă în handbalul masculin, dar amintirile din 2015, când echipa campioană a României la acea dată a fost distrusă, încă mai chinuiesc. În weekend, ProSport a prezentat o serie de stenograme ale DNA, din care reiese faptul că se prefigura sfârșitul echipei masculine. Vasile Viman, unul din oamenii care vorbeau despre un final al Minaurului, într-o conversație cu Florin Năsăiescu (contabil în cadrul HCM Baia Mare), a venit cu câteva clarificări. „Noi de fapt ne gândeam salvarea handbalului masculin din Baia Mare, ci nu la distrugerea lui”, a susținut Vasile Viman, fost jucător și conducător la clubul băimărean.

Încă din startul discuției, Vasile Viman a venit cu o ipoteză șoc: titlul obținut de echipa masculină din Baia Mare din 2015 nu are nicio legătură din punct de vedere al palmaresului, al istoriei cu adevăratul Minaur, care a câștigat Cupa IHF în 1985 și 1988 sau titlurile din 1998 și 1999. „Echipa Minaur a intrat în insolvență în 2011! Baia Mare a câștigat titlul din 2015 sub denumirea de Handbal Club Municipal, se poate verifica acest lucru și la Federația Română de Handbal și la Federația Europeană. Echipa masculină doar se folosea de denumirea de Minaur. Brandul Minaur a fost protejat de un om privat, care l-a înregistrat la OSIM, apoi l-a dat Primăriei Baia Mare în 2016. Primăria s-a folosit de el când a construit noul Minaur, brandul este al orașului”, a susținut Vasile Viman. În discuțiile purtate cu ProSport, directorul executiv al Academiei Minaur Baia Mare s-a ferit să ofere nume, indiferent de situațiile prezentate. Potrivit unor informații, brandul Minaur a fost deținut de Ștefan Blasko, sponsorul principal al Academiei.  

Vasile Viman este martor în procesul „HCM Baia Mare” și nu are voie să ia legătura în prezent cu primarul Cătălin Cherecheș, în timp ce Florin Năsăiescu este a doua persoană din cele 5 persoane puse sub acuzare de DNA. „Eu nu am deținut niciodată funcția de consilier al primarului, nu există vreun act în acest sens, iar Florin Năsăiescu nu avea putere de decizie, nu era implicat în managementul clubului. Discuția a fost pur și simplu amicală, între doi prieteni, noi ne gândeam ca oameni de sport cum se poate salva handbalul masculin, în niciun caz nu plănuiam distrugerea lui. Situația la HCM Baia Mare era destul de dificilă, toată lumea din oraș se aștepta deja la un sfârșit. A fost ceva de genul: ai fost cu un coș la cumpărături, l-ai umplut, dar când ai ajuns la casă să plătești ce ai pus în el, nu ai avut cu ce”, a declarat Vasile Viman.

Fostul director executiv la HCM Baia Mare în perioada 2013-2014 a evidențiat faptul că echipa masculină, care a câștigat titlul în 2015, a terminat sezonul respectiv cu datorii de 3-4 luni, iar aceasta a fost distrusă, de fapt, de cei care au administrat-o și au făcut achizițiile ulterioare: Echipa a terminat sezonul 2015 cu datorii de 3-4 luni, dar ei au continuat să aducă jucători de mare valoare, pe contracte de sute de mii de euro. Managementul a fost mai mult decât defectuos, cumperi jucători și nu ești în stare să le plătești salariile. Doar să cumperi și să arate frumos… De fapt, ai distrus, astfel, echipa. În primul rând, ca manager îți construiești un buget și apoi cumperi. Normal că toată lumea ne gândeam că s-ar putea să vină sfârșitul, la echipă erau deja probleme mari. Așadar, nu am pus umărul la distrugerea echipei, din contră, ce am povestit cu amicul meu este și faptic azi. Scheletul echipei Minaur care a promovat în prima ligă este format din jucătorii băimărenii, cei care au și fost amintiți în stenograma respectivă, plus jucătorii pe care i-am crescut la Academie”. Echipa a câștigat titlul în 2015 sub conducerea lui Nicolae Făt, acesta prezentându-și demisia în perioada de pregătire a sezonului 2015-2016.

V (n.r. Vasile Viman): Stii ca ti-am zis ca la un moment dat primar a intrebat: ba, puteti da vreo zece daca dau 10 afara? (n.r. în vara anului 2015, Baia Mare a trimis mai multi jucatori tineri la Constanta, care începea pe un nou drum dupa desfiintarea HCM-ului) Pe mine m-o pfnit rasul. Si acuma cred ca se intampla daca s-a discutat in consiliul de administratie, e clara chestia . E foarte aproape.

NF (n.r. Năsăiescu Florin): Hei,hei! Pai…

V: Stii?

NF: Hm ,da!

V: Ca io cred ca vor sa sugrume jucaria.

NF: Pai si omori baietii?

V: Pai no.

NF: Ma c… in nasul lor.

V: Da numai nu ai crezut ca o sacrifice fetele in detrimentul baietilor?

NF: Nu, nu, eram ferm convins„. Din aceste stenograme reiese faptul că primarul Cătălin Cherecheș a avut o discuție cu Vasile Viman, referitor la un alt viitor al echipei masculine. „Nu îmi aduc aminte despre o discuție de acest gen cu primarul, dar este clar că a existat acest dialog cu amicul meu, din moment ce apare în stenograme. Toți prevedeam că se va termina echipa din cauza managementului prost. Ne așteptam la un astfel de final, iar multă lume din oraș mă întreba dacă intervenim, dacă îi salvăm, dacă le dăm oameni. De aceea am și spus la un moment dat că nu îți poți bate joc de Champions League, că trebuie să jucăm”, a precizat Vasile Viman.

„Nu stiu care o venit cu ideea, da io am avut discutia asta cu domnul Blasko si i-am zis ca viitorul suntem noi (n.r. Academia Minaur). Si zice in ce sens? Si am zis ori ii preluam noi pe ei, ori ne preiau ei juma de echipa ca ei se desfiinteaza. Si io am zis ori iti cumpar io pe Cristescu, pe Popescu si il mai tin pe Misu si Sabau si Busecan, astia din Baia Mare care-s ieftin si cu astia cinci promovez. Ori dau ei afara nu stiu cati si imi cumpara de la mine zece, ca….

NF: Ideea ii, parerea mea acuma, ideea ar fi mai bine sa ii iei tu pe aia, sa promovezi.

V: Da, da ei nu au voie sa nu respecte CL ca suspenda clubul……………………………

NF: Am priceput.

V: Tu trebuie sa termini CL si dupa aia poti sa-ti permiti sa inchizi HCM-ul.

NF: da sa mai f…. niste bani

………………………………………………………

V: Tu mergi in CL cum ti-am zis dimineata si pierzi patru, sapte, trei.

NF: Da, da ihm.

V: Ca nu ai cum altfel. Si deplasarile le faci cu noua oameni, cu zece oameni cu autocarul, tate si de mergi trei zile nu conteaza, da o sa le faci.”

Vasile Viman a mai ținut să explice și cuvântul „ieftin” pe care îl menționează la un moment dat, atunci când se referă la Albert Cristescu, Andrei Popescu, Bogdan Mihai, Alexandru Sabău și Mihai Bușecan, toți aflați în lotul nou-promovatei: „Îmi doresc ca foștii mei colegi să nu înțeleagă greșit cuvântul ieftin, care pare brutal la prima citire. Noi ne gândeam cum să reparăm managerial o greșeală, iar ei aveau salarii mult mai mici decât străinii aduși la echipă, nu că ar fi ei jucători ieftini. Le apreciez munca, au rămas alături de noi și sper să nu se simtă lezați”.

În final, Vasile Viman a urat succes noii echipe Minaur: „Ar fi bine să nu mai polemizăm și să evităm vendete personale. Nu vreau să terfelim numele Minaur într-un scandal pe care nu îl merită”.

Ca și concluzie mai trebuie remarcat un aspect: nici actualul Minaur, promovat în Liga Națională, nu deține palmaresul „adevăratului Minaur!”. În condițiile în care în perioada 2011-2016 am avut parte de o altă entitate sportivă, care a acumulat datorii și a fost dusă, așadar, și aceasta în faliment, atunci azi vorbim de un al treilea Minaur diferit în 7 ani!

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a strâns în 10 luni
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a…
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat acum primul mesaj! Ce a transmis Bunesa
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat acum primul mesaj! Ce a…
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total OBLIGATORII
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total OBLIGATORII
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen