Cutremur înainte de semifinale! Cristina Neagu s-a accidentat grav într-un moment crucial, naţionala a dat test de rezistenţă şi este în proporţie de 99,9% la Paris. Cronica meciului România - Ungaria

12 dec 2018 15290 afişări Handbal
Cutremur înainte de semifinale! Cristina Neagu s-a accidentat grav într-un moment crucial, naţionala a dat test de rezistenţă şi este în proporţie de 99,9% la Paris. Cronica meciului România - Ungaria FOTO Sorin PANĂ 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/17783859/2/ardean-rou-hun.jpg

Scenariile pentru Olanda - Germania:

  • Olanda câştigă: Olanda se califică de pe primul loc, România câştigă clasamentul în trei cu Ungaria şi Norvegia şi termină pe locul al doilea.
  • Egal: Aceeaşi stituaţie.
  • Victorie Germania: Norvegia, România, Olanda, Germania şi Ungaria termină la egalitate de puncte (şase) şi se face un clasament în cinci. Norvegia are golaveraj +17, România +6, Olanda -5, Germania -5, iar Ungaria -13. Astfel, România e depăşită de Germania dacă nemţoaicele înving la 12 goluri sau mai multe. Dacă Germania bate la 11 goluri, România şi Germania ar fi la egalitate la golaveraj (+6), caz în care ar conta numărul de goluri marcate. Noi avem 111, Germania are 82, ceea ce înseamnă că Germania trebuie să marcheze cel puţin 32 de goluri pentru a trece peste noi.

O partidă cu Ungaria, care are ca miză calificarea într-o semifinală a unui turneu final, indiferent de sport, este abordată în primul rând cu sufletul. Iar dacă această dispută mai vine şi la handbal feminin, unde naţionala este „vedeta” întregului sport românesc la nivel de reprezentative, atunci aşteptările sunt şi mai mari. La fel ca şi în ultimii ani, la Jocurile Olimpice din 2016, la Campionatul European din 2016, la Campionatul Mondial din 2017, România a ajuns la 60 de minute distanţă de o calificare în fazele finale ale competiţiilor respective, dar de fiecare dată s-a împotmolit la ultimul asalt, cu Norvegia, Danemarca, Cehia.

Cu excepţia unui meci cu Olanda şi a unei jumătăţi de partide cu Spania, România s-a simţit foarte bine în Franţa. Buna dispoziţie, confortul psihic, siguranţa tricolorelor au adus rezultatele şi implicit situaţia de a-şi avea soarta în propriile mâini, în tentativa de a ajunge în Final Four. Mai devreme, Norvegia a învins Spania cu 33-26, astfel că i-a redus drastic şansele Ungariei de a mai vedea Parisul. O evoluţie cu ardoare, cu inima, era tot ce aşteptam de la fetele noastre minunate, pentru că restul urma să vină de la sine. Aşa ar mai fi stins şi din emoţiile care au cuprins echipa în ultimele zile. Cu cât s-au apropiat mai mult de obiectiv, în sufletul lor s-a instalat tenisunea.

Dincolo de partea motivaţională, psihologică a acestei partide, un prim secret al succesului era „slăbirea” adversarului chiar din primele minute. Asta înseamnă ca Neagu & Co să aibă o eficienţă crescută şi să o scoată pe Blanka Biro din mână încă de la început. Atunci când portarul Ungariei a parat câteva mingi la începutul unui meci, selecţionata lui Kim Rasmussen a contat şi a pus probleme adversarilor, aici, în Franţa.

La primul atac, Cristina Neagu a pus parcă forţa întregii naţiuni în braţ şi a înscris fără speranţă pentru Biro. Apoi, Dedu a intrat la o aruncare de 7 metri şi a făcut-o pe Szimonetta Planeta să se simtă micuţă, după parada avută. Naţionala nu a mai ratat startul, a început cu multă încredere şi s-a desprins pas cu pas. Cristina Neagu a fost DJ-ul echipei, iar pe lângă torpilele care în general şi-au atins ţintele, a jucat foarte bine şi cu pivotul Crina Pintea, care a fost greu de blocat de adversare. Kim Rasmussen s-a pregătit să o blocheze în primul rând pe Cristina Neagu, dar defensiva maghiară a rămas destul de descoperită pe semicerc, iar România a profitat de spaţiile libere. O mutare interesantă a fost şi cu Laslo pe postul de inter dreapta, astfel că naţionala a avut multă dinamică în atac şi a reuşit să marcheze aproape la fiecare atac. Iar cu 2-3 mingi luate în apărare, a reuşit să se desprindă la 11-6 în minutul 15.

Totul curgea în favoarea naţionalei, echipa juca frumos, doar că au apărut greşeile în atac ale României, în special pe partea dreaptă, după ce Ambros Martin a făcut unele modificări, iar Ungaria a profitat imediat. Mai proaspătă din punct de vedere fizic, trupa lui Kim Rasmussen a profitat practic de toate cele şase greşeli care au fost comise în atac, iar până la pauză a reuşit să restabilească egalitatea, pe repuneri rapide şi o circulaţie foarte bună a mingii. Nici apărarea şi poarta nu au mai blocat nimic, astfel că la cabine s-a plecat cu 17-17 şi cu emoţii mai mari decât la debutul partidei.

Imediat după pauză, situaţia s-a îngreunat şi mai mult. România s-a văzut condusă, dar şi în inferioritate numerică. Crina Pintea a luptat însă din greu pe semicercul advers, a reuşit de fiecare dată să se desprindă cele două-trei adversare şi să ajungă la finalizare. Cu golurile ei, naţionala s-a menţinut la suprafaţă, pentru că apărarea a cedat destul de uşor. Iar pe lângă Pintea, România a avut şi noroc. Mingile ratate din situaţie de unu la unu au sărit tot la tricolore, iar unele aruncări ale adversarelor s-au dus în bară. Ungaria s-a dus însă la 22-20 în minutul 39, iar intervenţia lui Ambros Martin de pe banca tehnică a devenit obligatorie.

S-a revenit la formula de bază, echipa a intrat însă în vrie, a mai venit câte un brânci şi de la arbitre, iar drumul spre Paris a devenit tot mai dificil, mai ales că nu s-a mai înscris nici de la 7 metri, scor 20-25 (min. 42).

România a tremurat din toate încheieturile, selecţionerul a făcut noi modificări la 9 metri, cu Laslo în centru şi Dragut în inter dreapta. S-au înmulţit astfel aruncările de la distanţă, iar Eva Kiss, care ajunsese la 50%, a început să fie învinsă din ce în ce mai des. Tricolorele au legat din nou câteva goluri consecutiv, iar echipa a început să se ridice de la pământ. Cu 11 minute înainte de final, naţionala a revenit bine de tot în joc, 25-26.

România a revenit pe mâna Cristinei Neagu, doar că în minutul 51 a venit cutremurul în sala din Nancy. Căpitanul echipei naţionale s-a prăbuşit de durere la podea şi nu s-a mai ridicat. Cristina a plecat sptre spital, fiind urcată pe targă, România fiind nevoită să se descurce fără lider. A fost un adevărat test de rezistenţă, iar naţionala i-a făcut faţă până la final, în ciuda clipelor negre făcute în continuare de Kiss. România a pierdut cu 31-29, Ungaria s-a bucurat, dar naţionala a „accesat” a treia metodă de calificare în semifinale. Înfrângere la 2 goluri diferenţă. O calificare care nu a avut darul să bucure pe nimeni din delegaţia tricoloră, după accidentarea Cristinei Neagu. La această oră, România mai pierde calificarea doar dacă Germania bate Olanda la 13 goluri.

România – Ungaria 29-31 (17-17)

Dedu, Dumanska - portari; Udriştioiu, Geiger, Buceschi 4, Neagu 9, Perianu, Laslo 3, Ardean-Elisei 2, Pintea 7, Florică 1, Raţiu, Polocoşer, Băcăoanu, Chiper 1, Dragut 2. Antrenor: Ambros Martin

Biro, Kiss - portari; Tovizi 2, Schatzl 6, Kovacsics 5, Orban, Palos-Bognar, Kovacs 4, Meszaros, Planeta 1, Kazai, Hafra 6, Lukacs 5, Szabo, Toth, Lakatos 2. Antrenor: Kim Rasmussen

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.