Culise ale afacerii FRH – Hummel. Sponsorizare de 375.000 de euro, dar „pentru a acoperi tot necesarul de echipament la loturi, Federația trebuie să mai cumpere încă de vreo 120.000 de euro pe an”. Reacția președintelui FRH

Redactor:
Marius Hutu
Culise ale afacerii FRH - Hummel. Sponsorizare de 375.000 de euro, dar
  • Publicat:
  • Actualizat:

Federația Română de Handbal a renunțat după 6 ani la parteneriatul cu Kempa și a semnat un alt contract de 4 ani cu Hummel. Kempa continuă să îmbrace echipa de handbal feminin CSM București. În același timp, reprezentanții producătorului german în România au ridicat anumite semne de întrebare în privința colaborării FRH – Hummel. Au lansat inclusiv ipoteza că forul condus de Alexandru Dedu a renunțat la vechiul parteneriat , în urma alegerilor din iarnă, când n-ar fi fost sprijinit de aceștia pentru a câștiga un nou mandat în bătălia cu Narcisa Lecușanu.

CSM București a anunțat zilele trecute semnarea unui nou parteneriat cu Kempa, producătorul de echipament sportiv. Noul contract de sponsorizare se întinde pe durata a 4 ani, asta însemnând că Neagu & Co se vor îmbrăca în Kempa, excepție fiind doar pantofii de joc, alegerea în acest sens aparținând jucătoarelor.

„Pe noi, sportivele, acest parteneriat ne bucură foarte mult, mai ales că cerințele noastre sunt destul de mari. Ne bucură faptul că performanța atrage sponsori. Suntem campioane și la echipament. Nu știu cât contează aspectul fizic în handbal, dar în mod sigur imaginea de ansamblu contează, este important să fim toate îmbrăcate la fel, să arătăm a echipă. Handbalistele au mai mulți fani decât handbaliștii, în mod sigur”, a declarat Iulia Curea, căpitanul echipei CSM București, la prezentarea oficială a noului parteneriat.

„Contractul s-a încheiat pe o perioadă de patru ani. În primă fază, vizează exclusiv echipa de handbal feminin senioare și acoperă toate nevoile sportivelor și ale staff-ului, dar am promisiuni că de la anul se va extinde atât către echipa masculină, cât și către Centrul de Copii și Juniori”, a susținut Nicolae Luca, team-manager la echipa feminină CSMB.

„Trebuia să ne asociem cu cea mai importantă echipă de handbal din România, care ne reprezintă în ultimii ani în competițiile majore”, Cătălin Geantă, reprezentantul Kempa în România.

Producător german de echipament sportiv a prelungit contractul cu CSM București, în schimb, nu mai este parterenul tehnic al Federației Romnâne de Handbal, după ce forul din „Floreasca” a anunțat un alt furnizor pentru loturile naționale: Hummel

„Compania daneză producătoare de articole sportive și de îmbrăcăminte și FRH au încheiat un contract pe o perioadă de patru ani, începând cu luna august 2018. Echipa Națională de Senioare a României va face obiectul acestui contract, însă, începând cu data de 1 ianuarie 2019. Prin încheierea acestui contract de sponsorizare, Hummel va dezvolta și va crea echipamentul oficial al Loturilor Naționale de handbal ale României”, a anunțat FRH într-un comunicat, la sfârșitul lunii august.

Toate ar fi fost bune și frumoase dacă Bogdan Voina, al doilea reprezentant al producătorului Kempa în România, nu ar fi ridicat anumite semne de întrebare în privința noului parteneriat: „Mulțumim Federației Române de Handbal pentru cei patru ani de parteneriat. Suntem bucuroși de reușita FRH, a echipării în integralitate, sperăm, în mod transparent și fără alte obligații de plată, a opt loturi naționale de handbal prin noul contract de sponsorizare, decis de oficialii de la Federația Română de Handbal. Economisirea surselor bugetare, a banilor publici, este de apreciat. Alegerea acestui nou parteneriat a fost numai a FRH și sperăm să se arate că a avut la bază criterii obiective și nu personale”.

Reprezentanții Kempa au stat de vorbă cu ProSport pe marginea acestui subiect, în urma discuțiilor fiind desprinse câteva idei.

1. Negocierile Kempa – FRH au demarat încă din martie, dar în primă fază președintele Alexandru Dedu a avut alte opțiuni. „S-a enervat la un moment dat și ne-a spus că nu mai face nicio sponsorizare, că face achiziție de echipament sportiv, pentru că Federația are bani pentru așa ceva de la MTS, că nu trebuie să se mai lege de nimeni. A impus în caietul de sarcini să nu apară niciun brand, echipamentul să fie non-brand. Nu s-a întâmplat asta la nicio licitație în România în ultimii 30 de ani. Nu Kempa, nu Hummel, nu Adidas, nimic! O decizie de neînțeles să ne excluzi pe toți cei care suntem pe piața. Iar dacă te apuci să-ți faci tricouri, treninguri undeva în România, fără niciun brand, este cu siguranță mai scump decât dacă ai lua de la noi sau te-ai duce la o firmă italiană low-level. Firma nu produce în serie, pentru că tu nu cumperi 10.000-20.000 de bucăți”, ne-a relatat Cătălin Geantă.

2. Federația Română de Handbal și-a pus în primă fază ideea în practică, astfel că a organizat o licitație. „Președintele a purtat niște discuții cu o firmă din București, care a și venit la licitație. Ne-am dus și noi, iar prețurile erau nesutenabile, gen un tricou costa 20 de lei. Am fost la licitație pentru că am vrut să vedem dacă ceea ce face Federația Română de Handbal este o revoluție în domeniu sau este doar un fâs. Am trimis o notificare prin care am cerut că vrem să vedem mostrele firmei din București, nu aveau voie să refuze. Bineînțeles că ne-am dus să vedem mostrele, erau niște lucruri jalnice, ceva de toată jena, de toată frica. Până la urmă, procedura de achiziție a fost anulată”, a povestit Cătălin Geantă, reprezentantul Kempa.

Kempa ar fi oferit 300.000 de euro și fără obligația FRH de a cumpăra echipament suplimentar

3. După o perioadă de câteva săptămâni de liniște pe marginea acestui subiect, Federația a ieșit cu un comunicat, prin care anunța parteneriatul cu Hummel pentru următorii 4 ani. Din informațiile ProSport, contractul de sponsorizare oferit de producătorul danez este de 375.000 de euro, cu condiția ca FRH să îmbrace în Hummel cele 8 loturi naționale. Iar de aici au plecat suspiciunile reprezentanților Kempa, susținute de Bogdan Voina chiar și printr-o postare publică, prezentată mai sus. Kempa oferise federației o sponsorizare de 300.000 de euro, fără nicio obligație de a cumpăra suplimentar echipament.

„Federația putea să folosească acești bani să-și echipeze oricare dintre loturi. Singura condiție pe care am pus-o era ca echipamentul de joc să fie Kempa la aceste 8 loturi. Le iei echipamentul de joc, îmbraci senioarele și cu treninguri și tricouri, iar de restul te descuri. Dacă poți să iei un trening de 70 de lei, nu ne interesează. Să echipezi toate loturile cu 300.000 de euro, la meciuri, antrenamente, cantonamente este imposibil, pentru că anul trecut, numai la senioare, ai rulat 50 de senioare, iar acum 2 ani ai rulat 35 de jucătoare. Loturile nu sunt o structură fixă ca să știu cu ce buget îți vin. Atât putem să-ți dăm, iar tu faci ce vrei cu banii. Vrei tricouri, îți dăm tricouri, vrei treninguri, îți dăm terninguri, ca să îți fie bine. Și nu ai obligație de cumpărare. Ca activ, banii aceștia sunt ceea ce vindem în toată piața”, a susținut Cătălin Geantă.

Echipamentul fetelor ar ajunge la 40.000 de euro pe an. Pentru celelalte loturi ar rămâne câte 7.700 de euro din sponsorizare pentru a fi îmbrăcate

4. Reprezentatntul Kempa este convins că în condițiile noului contract, FRH va fi nevoită să cumpere de la Hummel echipament de încă vreo 120.000 de euro / an. A prezentat în detaliu și calculele: „Federeația a luat acum 375.000 de euro, dar cele 8 loturi vor fi îmbărcate doar în Hummel în următorii 4 ani. Nu și-a asumat prin contract o obligație de a cumpăra, dar și-a asumat obligația să le îmbrace în Hummel de colo – colo, nu numai la meciuri. Și dacă facem o socoteală simplă, 375.000 împărțit la 4 ani înseamnă 93.750 de euro / an. Din această sumă, dacă scazi 40.000 de euro, minimum cât îi „mănâncă” fetele într-un an, și mai împarți la restul de șapte loturi, ajungi la frumoasa sumă de 7.700 de euro cu care federația trebuie să-și îmbrace fiecare din celelalte loturi. Cu 7.700 de euro la preț de RRP (prețul recomandat de vânzări la sponsorizări; la brandurile de top, fluctuațiile de RRP nu sunt mari) abia le ia echipament de joc și eventual un trening, mai mult nu se poate. Și ce faci cu diferența? Plătești ca să îmbraci loturile. Și unde plătești? La Hummel, că ai semnat acolo, că vor să fie îmbrăcați în acest echipament. Aici este problema. Nuanța asta este cea mai importantă. Chiar dacă nu există explicit în contract obligația de a cumpăra, ea apare din calcule matematice, din faptul că nu are cum să-și rezolve problema. Ca să-și acopere tot necesarul de echipament pentru loturile naționale, trebuie să mai cumpere încă de vreo 120.000 de euro pe an. Păi asta nu mai este sponsoriozare, iar producătorul de echipament își acoperă din toată această afacere și sponsorizarea. Despre asta este vorba”.

FRH poate organiza licitație pentru a achiziționa restul de echipament necesar din bani de la stat, dar pe de altă parte a anunțat public că a rezolvat problema îmbrăcării tuturor loturilor.

5. Reprezentanții Kempa sunt convinși că această decizie a FRH, de a pune punct colaborării, vine în urma alegerilor din iarnă. „Președintele a considerat că nu a fost susținut de noi sută la sută în alegeri. Iar că Radu Voina (n.r. tatăl lui Bogdan Voina) a susținut-o pe Narcisa Lecușanu. Dar este strict impresia președintelui pentru că personal noi am fost transparenți”, a tras concluzia Cătălin Geantă.

Reacția președintelui Alexandru Dedu

„Nu este nimic de comentat, sunt doar niște speculații. Păcat că după o colaborare de 6 ani sau mai bine, un încă actual partener (31 decembrie) alege să se manifeste așa. În mare, le înțeleg dezamăgirea, dar comportamentul nu. Sunt bucuros că sportivii noștri se vor echipa cu echipament Hummel, recunoscut în lumea Handbalului. Dovadă și noul parteneriat dintre IHF și Hummel. Este un pas înainte!”, a susținut președintele FRH, Alexandru Dedu.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele