Cu sau fără echipe campioane în România? Federația va lua decizia peste 3 zile. Cum s-a ”judecat” în Europa și capitolele la care a existat un numitor comun | ANALIZĂ

Redactor:
Marius Hutu
Cu sau fără echipe campioane în România? Federația va lua decizia peste 3 zile. Cum s-a ”judecat” în Europa și capitolele la care a existat un numitor comun | ANALIZĂ
  • Publicat:
  • Actualizat:

Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal se va întruni luni, 4 mai, pentru a adopta o altă decizie pentru finalul sezonului 2019-2020. Federația a întocmit mai multe variante, asupra cărora membrii forului amintit trebuie să se propunțe, dacă se mai joacă ori ba, dacă se acordă titlurile ori ba, dacă se retrogradează / promovează ori ba.

La ora actuală, România a rămas singura federație națională din Top 10 în Ranking-ul EHF la feminin încă „în așteptare”, în privința actualului sezon. La masculin, FRH este pe locul 13, iar Spania și Ucraina, mai bine clasate, sunt la rândul lor „în așteptare” cu sezonul 2019-2020.

România nu s-a grăbit să ia o hotărâre, iar acum are inclusiv posibilitatea de a se inspira de la celelalte mari națiuni, cum au procedat atunci când au pus punct final sezonului. Indiferent dacă va mai aștepta ori ba, a devenit evident că ierarhiile pentru anul competițional 2019-2020 nu mai pot fi stabilite pe teren. Cel puțin în privința Ligilor Naționale, acest lucru nu mai este posibil.

La feminin s-a renunțat la ideea de a mai fi disputate cele șapte etape, iar la masculin nu mai este timp pentru organizarea turneelor play-off și play-out. Așadar, handbalul românesc se îndreaptă către niște decizii care probabil vor nemulțumi anumite cluburi, chiar dure în câteva cazuri particulare, dar alternative nu prea mai sunt. Sportul este oprit peste tot, iar autoritățile nu prea au dat semnale că ar încuraja reluarea competițiilor în perioada următoare. În aceste condiții, federația trebuie să se asigure în primul rând că pagubele vor fi cât mai puține, iar hotărârile pe care le va adopa să fie cât mai echitabile pentru toată lumea.

În așteptarea ședinței de luni, ProSport vă prezintă cum au acționat primele șapte federații la feminin și primele nouă la masculin (cu drept de calificare în Liga Campionilor) în privința clasamentelor, a promovării și a retrogradării:

Foto: Ionut Buharu/Sport Pictures

FEMININ

Ungaria (1)

  • Sezonul 2019-2020 a fost anulat. Pentru cupele europene se ia în considerare ierarhia din sezonul 2018-2019.
  • Nu retrogradează nimeni, nu promovează nimeni.

Rusia (2)

  • Rostov Don a fost desemnată campioană. Echipa lui Ambros Martin avea șase puncte avans cu două etape înaintea finalului sezonului regulat. În Rusia ar fi trebuit să se mai joace un play-off pentru titlu.
  • Turneul Final Four al Cupei Rusiei la feminin a fost reprogramat pentru 22-23 august.
  • Nicio echipă nu retrogradează.

Danemarca (4)

  • Team Esbjerg a fost declarată campioană cu trei etape înainte de încheierea sezonului regulat. În Danemarca mai era de disputat și un play-off. Esbjerg avea un avans de patru puncte față de Odense.
  • A retrogradat ultima echipă, promovează una.

Franța (5)

  • Nu a fost desemnată nicio echipă campioană. Federația franceză a anunțat că Brest Bretagne și Metz au terminat pe primul loc, la egalitate de puncte! Clasamentul final este cel după etapa a 19-a.
  • Nu a retrogradat nimeni. Numărul de echipe în prima ligă crește de la 12 la 14.

Norvegia (6)

  • Vipers Kristiansand a fost desemnată campioană. Avea un avans de 2 puncte față de Storhamar, dar și un joc mai puțin disputat cu două etape înainte de finalul sezonului regulat. Pentru că la data întreruperii patru echipe aveau un joc mai puțin disputat, federația norvegiană a decis să împartă nr. de puncte la nr. de jocuri pentru a determina ierarhia finală.
  • Echipelor aflate pe loc de retrogradare li s-a oferit șansa de a rămăne în prima ligă.

Germania (7)

  • Nu s-a decernat titlul. Borussia Dortmund avea un punct în plus față de Bietigheim, cu opt etape înainte de final.
  • Nu a retrogradat nimeni, numărul de echipe crește de la 14 la 16 în prima ligă.

MASCULIN

Franța (1)

  • PSG a fost desemnată campioană. Karabatic & Co aveau un avans de șase puncte cu opt etape înainte de final
  • Nu a retrogradat nimeni, numărul de echipe în prima ligă crește la 16 echipe

Germania (2)

  • THW Kiel a fost desemnată campioană cu șapte etape înainte de final. „Zebrele” aveau două puncte avans, dar și un joc mai puțin disputat. Numărul de puncte a fost împărțit la numărul de de joc și înmulțit apoi cu 100 pentru a determina coeficientul final.
  • Nu a retrogradat nimeni, Bundesliga crește de la 18 la 20 de echipe.

Macedonia de Nord (3)

  • Sezonul 2019-2020 a fost anulat. Vardar Skopje și Eurofarm au jucat în SEHA League, astfel că erau direct calificate în play-off. Această fază a campionatului încă nu începuse.
  • Crește numărul de echipe la 16.

Ungaria (4)

  • Sezonul 2019-2020 a fost anulat. Pentru cupele europene se ia în considerare ierarhia din sezonul 2018-2019.
  • Nu retrogradează nimeni, nu promovează nimeni.

Spania (5) – ”În așteptare”

Polonia (6)

  • Vive Kielce a fost desemnată campioană, având trei puncte avans față de Wisla Plock (și în Polonia se acordă 3 puncte la victorie), dar și un meci în plus disputat înaintea sezonului regulat. Sezonul s-ar fi încheiat cu un play-off.
  • Numărul de echipe în prima ligă rămâne neschimbat. Participarea se face în baza unei licențe, la fel ca și în campionatele de top, precum Franța și Germania.

Danemarca (7)

  • Aalborg a fost desemnată campioană. Avea opt puncte avans cu două etape înainte de finalul sezonului regulat. Urma și un play-off.
  • Numărul de echipe în prima ligă rămâne neschimbat.

Croația (8)

  • Sezonul 2019-2020 a fost anulat. PPD Zagreb și Nexe au jucat în SEHA League, astfel că erau direct calificate în play-off. Această fază a campionatului încă nu începuse.
  • Nu a retrogradat nimeni, nu promovează nimeni

Portugalia (9)    

  • Nu s-a acordat titlul de campioaaă. FC Porto a terminat sezonul regulat cu un avnas de două puncte față de Sportig, dar urma un tur al câștigătorilor
  • Numărul de echipe în pirma ligă crește de la 14 la 16.

Așadar, în cele mai puternice 14 întreceri din Europa care s-au încheiat (șase la feminin și opt la masculin) s-a decernat titlul de campioană în proporție de 50%. În general, acolo unde lucrurile erau tranșate într-o oarecare măsură, s-a anunțat și o campioană (Rusia, Danemarca, Norvegia – feminin; Franța, Germania, Danemarca – masculin). Excepție a făcut doar Ungaria la feminin, acolo unde Gyor scăpase în fruntea ierarhiei, dar federația maghiară a adoptat o decizie comună pentru fete – băieți.

În schimb, unde situația a fost echilibrată și mai erau destule partide de disputat, s-a evitat acordarea titlului (Franța, Germania – feminin; Ungaria, Portugalia – masculin). Altfel a judecat doar Polonia, care a decis să-i acorde titlul echipei Vive Kielce, chiar dacă lucrurile nu erau încă tranșate pe teren. S-a ținut cont de faptul că echipa lui Dușebaev avea și avantajul meciurilor directe în timpul sezonului regulat.

Cazuri speciale au fost în Macedonia de Nord și Croația, unde a existat o singură variantă posibilă, anularea campionatului, din moment ce sezonul propriu-zis cu cele mai bune echipe încă nu începuse.

În ceea ce privește retrogradarea, procentul arată clar faptul că majoritatea ligilor au evitat să ia măsuri dure în subsolul clasamentului, unul dintre argumente fiind protejarea unor cluburi de un potențial colaps economic și chiar de desființarea lor. 78,57% au decis că în acest sezon nu retrogradează nimeni. Doar în Danemarca s-a decis altfel, dar echipele de la retrogradare au anunțat deja că vor merge în instanțe. Un caz particular este în Polonia, unde o decizie finală în privința promovării – retrogradării se va lua în funcție de obținerea licențelor.

Apoi, în șase competiții din cele prezentate, în Germania (2), Franța (2), Macedonia de Nord și Portugalia s-a anunțat deja că numărul de echipe va crește din sezonul următor cu câte două echipe.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din…
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele