Cristina Vărzaru a vorbit explicit despre obiectivele României la Campionatul European din Franţa: „Eu sper din tot sufletul să nu fie o presiune pe fete”. Sfaturi de la o vicecampioană mondială pentru cele mai tinere jucătoare

27 nov 2018 1001 afişări Handbal
Cristina Vărzaru a vorbit explicit despre obiectivele României la Campionatul European din Franţa: „Eu sper din tot sufletul să nu fie o presiune pe fete”. Sfaturi de la o vicecampioană mondială pentru cele mai tinere jucătoare

În mai puţin de 2 zile, naţionala României va pleca la Brest (Franţa), acolo unde va juca primele meciuri la Campionatul European, în cadrul Grupei D, în ordine, cu Cehia, Germania şi Norvegia. Cristina Vărzaru, secretarul general al FRH, va însoţi echipa în Franţa, urmând să fie prezentă pentru prima dată la un turneu final în calitate de oficial.

Înaintea de plecarea în Franţa, vicecampioana mondială din 2005 şi cvadrupla câştigătoare a Ligii Campionilor a vorbit despre obiectivele României la Campionatul European: „Principalul obiectiv pe care toată lumea îl cunoaşte este calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Pentru ca acest lucru să se întâmple, ar fi de preferat ca la Campionatul Mondial din 2019 să ne clasăm într-unul din primele şase locuri, să putem organiza turneu de calificare pe teren propriu. Ca să ne putem califica la Campinatul Mondial, avem nevoie de un turneu de calificare, pe care ni-l dă clasarea la acest Campionat European.

Revenind strict la acest Campionat European, obiectivul stabilit împreună cu staff-ul tehnic şi lotul feminin este o clasare în primele şase echipe. Pe lângă acest obiectiv oficial, ne dorim ca jocul echipei să fie unul în creştere”.

Pentru a atinge acest obiectiv, naţionala feminină ar avea nevoie în principiu între 3 şi 5 victorii în primele două faze ale competiţiei, grupe şi Main Round. „Este un obiectiv foarte greu de realizat, având în vedere că la Campionatul European nu întâlneşti niciodată un adversar uşor, în sensul de a te folosi de o zi cu un adversar mai slab pentru a te odihni pentru un alt meci. Mai mult decât atât, la Campionatul European este un grup de 8-10 echipe care sunt cam la acelaşi nivel. Atunci, doar forma de zi poate să decidă câştigătorul. Însă este un obiectiv care a fost stabilit împreună cu antrenorii, cu toată lumea. Am luat logic toate lucrurile, ne-am gândit la starea, la forma la care se află echipa, la grupa pe care o avem, la echipele pe care urmează să le întâlnim după şi aşa am ajuns la acest obiectiv. Eu sper din tot sufletul să nu fie o presiune pe fete, ba mai mult decât atât, cred că ele îşi doresc în mod neoficial ca obiectivul acesta să fie depăşit, să se calseze mai sus decât un loc 6, sunt convinsă de lucrul acesta”, a mai spus secretarul general al FRH.

Cristina Vărzaru a evidenţiat faptul că i-a plăcut ce a văzut în ultima vreme la echipa naţională şi ceea ce a auzit la Comisia Tehnică, la care au fost prezenţi selecţionerii Ambros Martin şi Horaţiu Paşca: „Am participat la Comisia Tehnică, unde au fost domnii Ambros Martin şi Horaţiu Paşca şi au prezentat conceptul, planul de joc, felul cum au tratat pregătirea de când au preluat echipa naţională. Personal, sunt foarte mulţumită de ceea ce am văzut la Trofeul Carpaţi şi toate gândurile pe care ni le-au transmis le-am văzut la această întrecere. Îmi place în continuarea implicarea fetelor pe care o şi auzisem de la ci doi antrenori, s-au pregătit extraordinar de bine, iar asta îmi oferă, ca simplu suporter al echipei naţionale, un gând pozitiv înaintea plecării la acest Campionat European”.

Obişnuită, de obicei, să fie în teren, Cristina Vărzaru va asista la Euro 2018 din postura de oficail. Pentru prima dată, după ce în acest an a devenit secretarul general al forului de profil. „Nu este primul turneu la care nu particip ca şi jucătoare. Acum am şi eu obiective, aşa e fişa postului, şi toate rezultatele şi performanţele acestor fete minunate vor avea repercusiuni şi asupra celor care le conduc, fac parte din această echipă. Dar îmi doresc fix acelaşi lucru pe care mi l-am dorit de fiecare dată, indiferent de locul pe care l-am ocupat, că am fost jucătoare sau am privit acidentată din tribună. Adică, fetele să facă lucruri care să le bucure în primul rând pe ele. Şi sunt convinsă că dacă ele vor fi bucuroase la sfârşitul turneului final, atunci vom fi bucuroşi şi noi. Acesta este gândul cu care plec şi eu în Franţa”, a declarat Cristina Vărzaru.

Cu un palmares impresionant în spate, implicit şi o experienţă bogată la acest nivel, Cristina Vărzaru a fost în măsură să le ofere un sfat şi jucătoarelor mai tinere din lot: „Cred că este foarte important să se bucure de competiţie şi să ia fiecare meci pas cu pas, să se gândească şi să stea focusate doar pe ceea ce contează, adică pe handbal. Toată munca pe care au depus-o trebuie expusă în teren şi asta se face fără foarte multe influenţe din exterior. În interiorul lor trebuie să-şi găsească puterea”.

Naţionala României va debuta la Campionatul European pe 1 decembrie, de la ora 19:00, în compania Cehiei.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.