CLASĂ MONDIALĂ | Handbalistele tricolore sub 18 ani defilează la Mondiale. În "sferturi", România a înscris un gol la fiecare 100 de secunde. Vineri urmează semifinala cu Muntenegru

30 iul 2014 7618 afişări Handbal
CLASĂ MONDIALĂ | Handbalistele tricolore sub 18 ani defilează la Mondiale. În "sferturi", România a înscris un gol la fiecare 100 de secunde. Vineri urmează semifinala cu Muntenegru

Naţionala de handbal feminin sub 18 ani s-a calificat în semifinalele Campionatului Mondial din Macedonia, după ce a făcut instrucţie, miercuri la prânz, 36-22 (22-12), cu Olanda. Este pentru prima dată în ultimii şapte ani când o naţională de handbal din România ajunge între cele mai bune patru echipe din lume. Ultima apariţie fusese consemnată la Mondialul de senioare din Franţa, unde prima reprezentativă a terminat pe locul 4. Eroina zilei de miercuri se numeşte Bianca Bazaliu, interul stânga al echipei care a marcat nu mai puţin de 12 goluri (!) şi care a împlinit 17 ani chiar miercuri.

O echipă care se descurcă minunat în inferioritate numerică şi jucătoare care marchează frecvent de la mare distanţă este ceva nefiresc pentru o naţională de handbal care poartă pe spate tricourile cu numele de România. Şi totuşi, o generaţie de jucătoare din ţară iese din tiparele obişnuite şi joacă în aceste zile un handbal formidabil, la cel mai înalt nivel, cu soluţii şi pentru situaţiile mai delicate. Este naţionala sub 18 ani, care miercuri s-a calificat triumfal între cele mai bune patru reprezentative din lume, jucându-se, pur şi simplu, cu adversarele. Echipa pregătită de Aurelian Roşca şi Gavril Kozma, doi antrenori care se mulează perfect pe acest lot, a zdrobit naţionala Olandei într-un meci în care teoretic s-au înfruntat două dintre cele mai bune opt formaţii din lume. România a câştigat cu 36-22, dar ecuaţia calificării a fost rezolvată încă din prima repriză: 22-12 la pauză.

Prima repriză - un gol la fiecare 82 de secunde

Bianca Bazaliu, jucătoare care seamănă mult ca stil de joc cu Cristina Neagu, a făcut un meci memorabil, pe care cu siguranţă nu-l va uita, mai ales că a fost disputat chiar în ziua în care a împlit 17 ani. În primele 30 de minute, interul stânga a marcat şase goluri din acţiune, dintre care cinci de la o distanţă mai mare de 9 metri, lucru absolut remarcabil. La un moment dat, adversarele s-au "prins" că pericolul vine din partea stângă a României, astfel că au luat-o om la om pe Bazaliu. Pentru echipă n-a fost însă nicio problemă. Bianca a marcat chiar şi cu adversară în marcaj sau a fost susţinută de Cristina Laslo, jucătoarea de la "U" Jolidon Cluj care a înscris de două ori din aceeaşi zonă a terenului. Mai mult, Olanda, preocupată să o supravegheze atent pe Bazaliu, a lăsat spaţii mari pe şase metri, lucru de care a profitat pivotul Lorena Ostase, care a marcat la rândul ei trei goluri în prima repriză. Cu un antrenor - Aurelian Roşca - care şi-a mobilizat permanent echipa de pe margine şi s-a mişcat poate la fel de mult precum o jucătoare în terenul de joc, România şi-a impus propriul stil şi a avut soluţii aproape la fiecare atac. A marcat goluri la fiecare aproape 82 de secunde(!), o medie rar întâlnită într-o partidă între două forţe, teoretic, echilibrate. Pe parcursul întregului meci, România a înscris, în medie, un gol la fiecare 100 de secunde.

Semifinală cu Muntenegru

Naţionala de junioare sub 18 ani a fost o echipă de nota zece pe întreaga durată a jocului. Chiar dacă a avut 10 goluri avans la pauză, echipa a avut mentalitatea unei formaţii care este candidată la premiul cel mare. Tricolorele nu au căzut în capcana rezultatului şi au continuat să ţină ritmul impus în prima parte până la final. În minutul 55, Olanda era deja KO, tabela din Ohrid ajungând la un incredibil 35-19! A fost repriza în care portarul Mădălina Ion a ieşit în prim-plan, cu câteva intervenţii magistrale (17 pe întreaga durată a jocului). Astfel, goalkeeperul de la Rapid Bucureşti (un semn că una din marele echipe de tradiţie din România nu a murit!) a terminat meciul cu procentaj 44,7% de mingi apărate. România a câştigat la final cu 36-22, în condiţiile în care a jucat şi 24 de minute în inferioritate numerică, faţă de 12 în cazul Olandei! Acest lucru a evidenţiat încă un aspect, că tricolorele au avut determinare, răutate în joc, au fost capacitate la maximum pentru un sfert de finală al unui Campionat Mondial. Bazaliu, autoare a 12 goluri, şi celelalte coechipiere au arătat toate calităţile necesare pentru a se lupta chiar şi pentru titlul mondial.

Până la o posibilă finală, România va înfrunta în semifinale, vineri după-amiază, Muntenegru, care s-a impus cu 25-24 în partida cu Brazilia. Pentru România, în meciul cu Olanda au marcat: Bazaliu - 12, Laslo - 9, Dindiligan - 3, Ostase - 3, Taivan - 2, Bucă - 2, Abed Kader - 2, Alina Ilie - 2, Andrei - 1

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.