BREAKING NEWS | A murit legendarul Nicolae Nedef, omul aflat în Cartea Recordurilor după ce a contribuit la toate cele şapte titluri mondiale ale handbalului românesc. Gaţu: ”Dădea undă verde numai performanţei!”

24 iul 2017 26653 afişări Handbal
BREAKING NEWS | A murit legendarul Nicolae Nedef, omul aflat în Cartea Recordurilor după ce a contribuit la toate cele şapte titluri mondiale ale handbalului românesc. Gaţu: ”Dădea undă verde numai performanţei!”
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Nicolae Nedef, om care a contribuit din postura de director tehnic sau antrenor la toate medaliile de aur cucerite de handbalul românesc la campionatele mondiale, a murit azi la vârsta de 88 de ani. Nedef are în palmares şapte titluri de campion mondial - 3 cu reprezentativa feminină (1956, 1960, 1962) şi patru cu naţionala masculină (1961, 1964, 1970, 1974). Pe 10 iunie s-a stins din viaţă fratele său, fostul mare baschetbalist şi antrenor, Mihai Nedef.

A fost decorat de cinci preşedinţi

Idol al celor mai importanţi handbalişti români, Nicolae Nedef şi-a încheiat activitatea la naţionala feminină în 1965 şi a rămas antrenor federal al reprezentativelor masculine până în 1989. După Revoluţie, a plecat mai întâi în Franţa, unde a devenit antrenor la Antibes, apoi în Germania, la Eisenach. Nicolae Nedef a fost decorat de Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu. În ultimii ani, Nedef analiza handbalul românesc şi cel mondial la întâlnirile marilor jucători români, evenimente organizate de Cristian Gaţu.

"Nici jucătorii noştri nu-l înţelegeau pe Gaţu"

"Personal, îi plâng pe cei care se numesc antrenori acum la echipele naţionale. Au răspunderea rezultatelor, dar timpul de pregătire e nul. La fotbal, de exemplu, ne întâlnim azi, mergem să facem o baie, un control medical, ne urcăm în avion sau autocar, şi mergem la meci. Aceasta este, insist, una dintre marile slăbiciuni ale actualei etape a sportului românesc, lipsa de pregătire comună", spunea Nicolae Nedef într-un interviu exclusiv pentru Adevărul. Nedef a impresionat şi prin capacitatea de a lucra atât cu fete, cât şi în handbalul masculin, o trăsătură rară a antrenorilor români în sportul actual. Mai mult, el a reuşit să le implementeze acestora filosofia lui de joc. "În cazul fetelor, există posibilitatea antrenorului de a trage de ele fără să crâcnească prea mult. Fetele sunt foarte docile, ascultătoare şi muncesc extraordinar de mult, spre deosebire de băieţi, unde ai mult mai multe probleme. La fete ai probleme de ordin psihologic, relaţional. Se mai întâmplă mici conflicte între ele, dar se poate munci. Gaţu a fost un idol a spectatorilor. Deşi Gruia băga golurile, Gaţu era în sufletul spectatorilor, prin fantezia pe care-o avea. Nici jucătorii noştri nu-l înţelegeau pe Gaţu, dar, odată cu maturizarea, a început să devină mai constructiv, mai ataşat jocului de echipă", mai ştergea praful de pe amintiri Nicolae Nedef pentru Adevărul.

DESPRE ORIGINILE NUMELUI SĂU "Tatăl meu era venit din Bulgaria. Se întâmpla când avea 14 ani. A primit cetăţenia română, iar numele Nedef este o transformare a numelui bunicului meu, pe care-l chema Nediu. S-a găsit o formă, să mi se dea un nume mai aşa… Mama era româncă. Tata a venit de sărăcie. Cum pleacă oamenii acum de la noi din ţară în Europa. El s-a ocupat de problema fructelor şi legumelor. A venit în Bucureşti şi s-a angajat la firma lui Dumitru Rădulescu şi Petrică Rădulescu, fostul portar al naţionalei de fotbal. Cei mai răsăriţi dintre angajaţii lor erau plătiţi cu zeciuiala, cum se spune astăzi, în funcţie de încasări", povestea Nedef pentru Adevărul.

DESPRE RĂZBOI "Îmi amintesc doar de teama de atunci, pe care am simţit-o când am auzit comunicatul că la Turnu Severin au ajuns avioanele americane şi că veneau spre Bucureşti. Ne mai ascundeam, căutam adăpost. La bombardamentele ruseşti auzeai câte un avion-două, care nu speriau pe nimeni. Dar când au venit sutele de avioane americane... Ne-am mutat din Bucureşti în comuna Voluntari, în refugiu. În Capitală, aveam lângă noi un debit de tutun, unde era o maşină. Când auzeam alarma, ne urcam în maşina asta şi plecam din Bucureşti. Era o rablă. Până să ajungă la Colentina, făcea pană de cauciuc. Am fost prins de un bombardament, la linia ferată spre Constanţa, în cartierul Colentina. Ne-am ascuns pe sub maşini. Am ajuns cu greu în Voluntari. Ne-am cazat la un cetăţean, dar bucurie prea mare n-am avut. La câteva sute de metri în spate erau nişte baterii antiaeriene. Bubuiau de nu puteai sta pe scaun. Plus că era şi un obiectiv de a fi bombardat. Aşa că am stat o lună, după care ne-am întors la Bucureşti", dezvăluia marele antenor pentru sursa mai sus menţionată.

Gaţu: ”Nicolae Nedef este omul care a reglat relaţii interumane la loturi, aplana orice conflict”

Cristian Gaţu, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Handbal, este unul dintre oamenii care a lucrat ani buni sub comanda legendarului Nicolae Nedef. ”A fost coordonator la toate titlurile mondiale, motiv pentru care figurează în Cartea Recordurilor. A fost o persoană recunoscută în toată lumea, poate mai puţin la noi. Prin dispariţia lui, a lăsat în urmă un gol imens şi un gust amar celor au lucrat cu el. A suferit mult în ultima perioadă, complicaţii renale, respiratorii”, ne-a relatat Cristian Gaţu.

Pentru cei care l-au cunoscut foarte puţin sau deloc, dublul campion mondial i-a făcut un Nicolae Nedef şi un mic portret: ”Era tipul de antrenor care ştia şi când să fie dur, dar şi o fire blândă. Este omul care a reglat relaţii interumane la loturi, aplana orice conflict, pentru că au mai fost şi astfel de lucruri. Nicolae Nedef a fost unul din titanii handbalului românesc, dădea undă verde numai performanţei”.

Înmormântarea va avea loc miercuri, ora 13:00, la Cimitirul ”Sf. Vineri”. Depunerea trupului neînsufleţit va fi depus, marţi după-amiază, la Capela cimitirului.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.