Bilanţul trist al handbalului românesc: Patru naţionale din şase au ratat calificarea la turneele finale în ultimul an! Să ne mai facem iluzii de medalii pentru Tokyo după ce Ambros Martin ne-a dat verdictul şi la senioare?

11 aug 2019 4872 afişări Handbal
Bilanţul trist al handbalului românesc: Patru naţionale din şase au ratat calificarea la turneele finale în ultimul an! Să ne mai facem iluzii de medalii pentru Tokyo după ce Ambros Martin ne-a dat verdictul şi la senioare?

Naţionala de junioare a terminat pe locul 11 la Campionatul European din Slovenia, după o evoluţie modestă. Pe parcursul celor 10 zile, România a întâlnit practic o singură selecţionată din categoria „celor mari”, Ungaria, şi a cedat cu 39-32. Şi mai important, a rămas în afara Campionatului Mondial din China 2020, iar dacă IHF nu-i acordă un wildcard, actuala generaţie ratează un turneu final, extrem de important pentru dezvoltarea jucătoarelor.

Ultima generaţie care a ratat Campionatul Mondial la această categorie U18 a fost 1992-1993, mai exact în urmă cu 10 ani. Atunci, România U17 a terminat pe locul 10 la Campionatul European din Olanda. Din respectiva echipă, doar Eliza Buceschi şi Cristina Florica au reuşit între timp să joace şi la un turneu final de senioare.

La Campionatul Mondial din 2020 s-a calificat, în schimb, naţionala Austriei antrenată de Simona Spiridon, care a terminat pe locul 8 la Celje. Acea victorie cu România (26-24) din grupă a contat decisiv. Europa are 11 locuri alocate pentru turneul final U18, iar calificarea au mai obţinut-o Ungaria, Suedia, Franţa, Danemarca, Rusia, Norvegia, Germania, Austria şi Muntenegru. Ultimele două locuri vor fi decise după meciurile Serbia – Elveţia şi Cehia – Islanda. Practic, România este singura „mare naţiune” din sectorul juvenil care va urmări de pe margine ce se va întâmpla anul viitor în China. Dacă o va mai „interesa” să urmărească acel Campionat Mondial.

Putem să punem Campionatul European din Slovenia şi pe seama unui accident. Astfel de momente apar şi la case mai mari, se poate ca în viaţa acestei naţionale U17 să se fi greşit o anumită strategie, să nu fi fost prezente la Euro cele mai bune jucătoare pe fiecare post în parte (motivat din cauza unor accidentări sau nemotivat), să fi fost şi alţi factori care au perturbat activitatea. Se mai întâmplă... Problema de azi handbalului românesc este însă că nici la alte naţionale lucrurile nu au mers grozav în 2019.

În acest an, România va mai avea un singur turneu final, cel de senioare, din Japonia. Până acum, tricolorele au jucat foarte slab la Golden League şi au pierdut Trofeul Carpaţi în faţa Angolei. De asemenea, Cristina Neagu nu este încă aptă de joc, iar Ambros Martin, fostul selecţioner, ne-a dat şi un verdict neplăcut, dar care probabil conţine mult adevăr: „lucrurile nu avansează, echipa nu devine mai puternică”. 

La seniori, naţionala a terminat pe ultimul loc într-o grupă cu Franţa, Portugalia şi Lituania. A fost poate cea mai accesibilă grupă de calificare din ultimii ani pentru un Campionat European.

Portugalia, o ţară care nu a excelat vreodată în handbal, a avut doar apariţii rare la câte un turneu final, face senzaţie mai nou la toate categoriile. La Mondialul de tineret U21 a terminat pe locul 4 după Franţa, Croaţia şi Egipt, iar la U19 impresionează în aceste zile în Macedonia de Nord, unde a învins Germania, Islanda şi Serbia şi este gata să câştige grupa. Comparând cu faptul că naţionalele de tinert şi juniori ale României nici nu s-au apropiat de Campionatele Mondiale din acest an, se naşte din nou întrebarea clasică: „La ei oare cum se poate?”

Singurul rezultat care mai îndulceşte amarul rezultatelor din acest an este locul 5 ocupat de naţionala feminină U19, care a ocupat locul 5 la Campionatul European.

Aşadar, bilanţul pare destul de crunt: patru naţionale din şase au ratat în ultimul an prezenţa la turneele finale! Şi noi vrem medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo...

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.