A apărut o altă problemă majoră la echipa naţională după accidentarea Cristinei Neagu! Cum se va împărţi stafful tehnic între două turnee săptămâna viitoare şi principalul obiectiv pentru Golden League

17 mar 2019 4177 afişări Handbal
A apărut o altă problemă majoră la echipa naţională după accidentarea Cristinei Neagu! Cum se va împărţi stafful tehnic între două turnee săptămâna viitoare şi principalul obiectiv pentru Golden League

Handbalul intern la nivel de cluburi a intrat în vacanţă, pentru că urmează o săptămână internaţională dedicată echipelor naţională. România va fi în competiţii amicale atât cu lotul A, care va participa la prestigiosul turneu Golden League (Franţa, 21-24 martie), cât şi cu lotul B, care va evolua la un turneu în Polonia. Cristina Neagu este marea absenţă în această perioadă, însă mai nou echipele naţionale se confruntă cu o altă problemă majoră, azi au doar o jucătoare „stângace” de meserie pentru postul de inter dreapta, pe Daria Bucur.

 • România A va juca la Golden League cu Franţa (21 martie), Norvegia (23 martie) şi Danemarca (24 martie).
 • România B va înfrunta Polonia B, Spania B şi Finlanda.

Ambros Martin, Horaţiu Paşca şi întreg staff-ul tehnic au convocat pentru acţiunile de săptămâna viitoare nu mai puţin de 35 de jucătoare, dar numărul acestora ar putea scădea la 30 de jucătoare. A devenit o certitudine faptul că Ana Maria Dragut nu va putea volua la Golden League, din cauza unor probleme medicale destul de serioase. În condiţiile în care s-a retras şi Melinda Geiger, România A a rămas fără inter dreapta de meserie! Mai mult, Alina Ilie şi Laura Popa, convocate pentru lotul B, sunt la rândul lor accidentate. Problema interului dreapta devine, aşadar, şi mai acută la echipa naţională. Situaţia nu a fost rezolvată suficient de bine de handbalul feminin în ultimul deceniu, motiv pentru care a şi improvizat de multe ori la competiţiile majore.

Din păcate, majoritatea interilor dreapta sunt cu probleme. Inclusiv Alina Ilie şi Laura Popa au ceva probleme de sănătate. Alina are o problemă la umărul stânga, iar Laura Popa se confruntă cu o problemă mai veche, o recidivă la gleznă. Am insistat să le vadă şi medicul lotului naţional, tot staff-ul medical, să le pună un diagnostic clar. Acum, în mod normal, Daria Bucur este singura stângace pe care o avem aptă în ambele loturi”, a susţinut Horaţiu Paşca, antrenorul secund al echipei naţionale.

În cazul în care Alina Ilie sau Laura Popa vor putea totuşi să joace săptămâna viitoare, atunci una dintre ele va ajunge la lotul A. Dar staff-ul tehnic deja se gândeşte să facă improvizaţii la Golden League, cu Cristina Laslo, cu care Ambros Martin a jucat inter dreapta şi la Campionatul European din 2018, sau cu Laura Pristaviţă, soluţie pe acest post în mandatul lui Gheorghe Tadici.

Pe lângă, Ana Maria Dragut, Andreea Târşoagă va rata foarte probabil turneul Golden League, după ce s-a accidentat destul de serios în meciul de vineri din Cupa României dintre CSM Tg. Mureş – U Cluj. Şi în cazul handbalistei de 17 ani se aşteaptă diagnosticul la începutul săptămânii care urmează.

Lotul României pentru Golden League:

 • Portari: Denisa Dedu (Siofok), Yuliya Dumanska (SCM Rm. Vâlcea)
 • Extreme stânga: Nicoleta Dincă (Gloria Bistriţa), Cristina Florică (SCM Rm. Vâlcea)
 • Interi stânga: Maria Constantinescu (CSM Bucureşti), Gabriela Perianu (Siofok), Anca Polocoşer (Minaur), Andreea Târşoagă (CSM Tg. Mureş)
 • Centri: Cristina Laslo (Buducnost), Andreea Popa (Rapid), Laura Pristăviţa (Gloria Bistriţa), Mădălina Zamfirescu (Debrecen)
 • Interi dreapta: -
 • Extreme dreapta: Cristina Boian (U Cluj), Sonia Seraficeanu (Minaur)
 • Pivoţi: Lorena Ostase (CSM Slatina), Crina Pintea (Gyor), Raluca Băcăoanu (SCM Rm. Vâlcea)

Lotul B pentru turneul din Polonia

 • Portari: Diana Ciucă (SCM Rm. Vâlcea), Daciana Hosu (Corona Braşov)
 • Extreme stânga: Alexandra Dindiligan (U Cluj), Alina Vătu (Dunărea Brăila)
 • Interi stânga: Bianca Bazaliu (CSM Bucureşti), Sorina Tîrcă (Corona Braşov)
 • Centri: Diana Axinte (Dunărea Brăila), Raluca Petruş (U Cluj), Szilvia Szabo (Gloria Bistriţa)
 • Interi dreapta: Daria Bucur (Corona Braşov), Alina Ilie (Gloria Buzău), Laura Popa (U Cluj)
 • Extreme dreapta: Andra Moroianu (U Cluj), Alexandra Badea (SCM Rm. Vâlcea)
 • Pivoţi: Nicoleta Safta (Dunărea Brăila), Mădălina Conache (CSM Galaţi)

Notă: Jucătoarele cu roşu sunt incerte. Din lotul A nu mai face parte nici Paula Teodorescu, din motive personale

„Încercăm să învăţăm să luăm presiunea de pe Cristina Neagu, să ne descurcăm şi în condiţiile în care ea lipseşte

Şi staff-ul tehnic se află în faţa unei situaţii ineditee, în condiţiile în care loturile A şi B vor merge la acţiuni diferite. Cu acordul Federaţiei Române de Handbal, acesta va fi împărţit, foarte probabil, în două. Ambros Martin va fi însoţit de Ştefan Ciuntu, Radu Cheregi şi un membru din staff-ul medical în Franţa, în timp ce Horaţiu Paşca, Jaume Fort plus doi membri ai staff-ului medical vor face deplasarea cu lotul B în Polonia. Lotul A va pleca miercuri, iar naţionala B, o zi mai târziu.

În ceea ce priveşte obiectivul pentru Golden League, Horaţiu Paşca ne-a declarat: „Ne dorim foarte tare să legăm nişte automatisme de joc în ceea ce priveşte atacul şi apărarea, în condiţiile în care ne lipseşte cel mai important om (n.r. Cristina Neagu). Acesta ar fi scopul principal. Apoi, să reuşim să armonizăm relaţiile dintre fete pe nişte sisteme de apărare pe care le-am practicat la Campionatul European şi pe care dorim în continuare să le dezvoltăm. Să încercăm să învăţăm să luăm presiunea de pe Cristina Neagu, să ne descurcăm şi în condiţiile în care ea lipseşte”.

România va face deplasarea în Franţa cu un lot schimbat în proporţie de aproximativ 50%, faţă de cel cu care a jucat la Campionatul European din 2018, unde a terminat pe locul 4.

Avem această ocazie, de a juca meciuri amicale pe început de an, încă departe de Campionatul Mondial. Noi fiind calificaţi, asta ne şi permite să lăsăm acasă jucătoare precum Alice Ardean-Elisei, Aneta Udriştioiu şi să încercăm să integrăm în sistemul echipei naţionale, tot ce înseamnă filosofie de joc, şi alte jucătoare de care ai putea să ai nevoie. Pe Alice o ştim, pe Aneta o ştim, pe Laura Chiper o ştim, sunt cât se poate de acolo. Am încercat să aducem şi să stimulăm jucătoare care pot să facă pasul spre echipa naţională sau sunt foarte aproape, în condiţiile în care celelalte lipsesc. Acesta a fost gândul principal, vrem să profităm de fiecare moment pe care îl avem, de a aduce în interiorul fiefului naţionalei cât mai multe sportive, pentru a avea o arie cât mai largă de selecţie pentru ce urmează, Campionatul Mondial şi Jocurile Olimpice de la Tokyo”, a explicat Horaţiu Paşca.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.