ANALIZĂ | FRH intenţionează să schimbe criteriile de transfer ale străinilor! Doar CSM Bucureşti la feminin ar face faţă! Din peste 60 de străini la masculin, doar trei s-ar încadra azi în criterii. Campion mondial şi transferat de la FC Barcelona, Robledo n-ar corespunde

26 mar 2018 3859 afişări Handbal
ANALIZĂ | FRH intenţionează să schimbe criteriile de transfer ale străinilor! Doar CSM Bucureşti la feminin ar face faţă! Din peste 60 de străini la masculin, doar trei s-ar încadra azi în criterii. Campion mondial şi transferat de la FC Barcelona, Robledo n-ar corespunde

Şefii handbalului românesc s-au întrunit la sfârşitul săptămânii trecute la Cluj, cu ocazia primei şedinţe a Consiliului de Administraţie după alegerile generale din 14 februarie. Una dintre cele mai interesante de teme de discuţie pentru opinia publică a fost legată de situaţia jucătorilor străini din Ligile Naţionale, mai exact ”propuneri privind modificarea criteriilor valorice pentru sportivii de altă cetăţenie”.

Prin măsurile adoptate, handbalul românesc se pregăteşte de o revoluţie, cel puţin în privinţa segmentului masculin, acolo unde ponderea jucătorilor străini este mai mare decât la feminin. Federaţia Română de Handbal propune începând din sezonul 2018-2019 criterii mult mai aspre la transferarea jucătorilor străini. Concret, cluburile nu vor mai putea aduce handbalişti de altă cetăţenie decât dacă au figurat pe foaia de joc şi s-au clasat în Top 10 la ultimul Campionat Mondial, Campionat European sau la Jocurile Olimpice ori au evoluat în ultimii 2 ani într-un Final 4 în Liga Campionilor, Cupa EHF.

Propunerile au fost făcute chiar de preşedintele FR de Handbal, Alexandru Dedu, în primă fază la şedinţa de la Constanţa cu preşedinţii de cluburi din handbalul masculin. Iar ideea ar fi fost pusă pe tapet după ce i s-ar fi reproşat în vechiul mandat că nu a încurajat folosirea jucătorilor români. Şeful handbalul a explicat şefilor de cluburi şi membrilor Consiliului de Admnistraţie că prin această măsură îşi doreşte să aducă jucători străini de cea mai bună calitate în Liga Naţională, la modul că un club mai bine ar plăti doi jucători de valoare din Spania, Franţa, Danemarca, Croaţia, etc decât 10 sârbi, ucraineni, ruşi, etc. În acelaşi timp, jucătorii români ar fi mai bine protejaţi şi ar avea mai multe şanse de a evolua.

Măsura ar urma să intre în vigoare după 27 aprilie 2018. Până atunci, cluburile au mai primit un răgaz, în sensul că mai pot acţiona conform actualelor criterii. Adică, grupările au primit şansa să prezinte până la data respectivă prelungiri de contract de maximum un an de zile cu sportivii aflaţi acum la echipe. De asemenea, cluburile care au încheiat contracte cu sportivi noi după actualele criterii trebuie să le depună la Federaţia Română de Handbal până la data anunţată.

 • Măsurile privesc grupările care au mai mult de doi străini în lot, întrucât primii doi vor fi în continuare la ”liber”.

Noile măsuri vor produce un adevărat ”cutremur” la echipele din Ligile Naţionale, în special la grupările din handbal masculin. Conform noilor criterii, grupările din handbalul masculin pot aduce jucători care au jucat la turneele finale de la următoarele echipe naţionale ori de la cluburile de top din Europa:

 • Jocurile Olimpice 2016: Danemarca, Franţa, Germania, Polonia, Croaţia, Slovenia, Brazilia, Qatar, Egipt, Argentina
 • Campionatul Mondial 2017: Franţa, Norvegia, Slovenia, Croaţia, Spania, Suedia, Ungaria, Qatar, Germania, Danemarca
 • Campionatul European 2018: Spania, Suedia, Franţa, Danemarca, Croaţia, Cehia, Norvegia, Slovenia, Germania, Belarus
 • Liga Campionilor 2016, Final 4: Kielce, Veszprem, PSG, THW Kiel
 • Liga Campionilor 2017, Final 4: Vardar Skopje, PSG, Veszprem, FC Barcelona
 • Cupa EHF 2016, Final 4: Goppingen, Nantes, Granollers, Chambery
 • Cupa EHF 2017, Final 4: Goppingen, Fuchse Berlin, Magdeburg, St. Raphael

Dacă azi ar deveni aplicabile aceste criterii, atunci din cei peste 60 de străini care sunt în Liga Naţională ar corespunde doar doi jucători de la Dinamo, Gayduchenko (locul 10 cu Belarus la ultimul Campionat European) şi Komogorov (a jucat pentru Nantes în turneul Final 4 al Cupei EHF din 2016), şi unul de la CSM Bucureşti, Leo Santos (locul 7 cu Brazilia la JO de la Rio). Nu ar intra în criterii nici măcar campionul mondial de la CSM Bucureşti adus de la FC Barcelona, spaniolul Garcia Robledo, care nu s-a clasat cu Spania în Top 10 în ultimii 2 ani, iar la formaţia catalană nu a figurat pe foaia de joc la turneul Final 4 al Ligii Campionilor în 2017! De asemenea, sârbii şi macedonienii Constanţei nu ar fi în criterii, pentru că niciunul nu a venit în Top 10 la ultimele turnee finale.

La feminin:

 • Jocurile Olimpice 2016: Rusia, Franţa, Norvegia, Olanda, Brazilia, Spania, Suedia, Angola, Coreea de Sud
 • Campionatul European 2016: Norvegia, Olanda, Franţa, Danemarca, Germania, Rusia, Suedia, Serbia, Cehia
 • Campionatul Mondial 2017: Franţa, Norvegia, Olanda, Suedia, Rusia, Danemarca, Muntenegru, Cehia, Serbia
 • Liga Campionilor 2016, Final 4: CSM Bucureşti, Gyor, Vardar Skopje, Buducnost
 • Liga Campionilor 2017, Final 4: Gyor, Vardar Skopje, CSM Bucureşti, Buducnost
 • Cupa EHF 2017, Semifinale: Bietigheim, Nykobing, Rostov Don, Metzingen
 • Cupa EHF 2018, Semifinale: SCM Craiova, Kastamonu, Vipers Kristiansand, Viborg

La feminin, CSM Bucureşti nu ar avea probleme cu îndeplinirea criteriilor, fie şi prin simplul fapt că Grubisic şi Mehmedovic au o calificare cu CSM Bucureşti în Final 4 în ultimii 2 ani. În schimb, o echipă precum HCM Rm. Vâlcea, da! Razum, Krnic, Beleska, Vukcevic, Blazek, Glibko, Khouildi, Fraga şi Vasileuskaya nu sunt în criterii. Dintre străine ar corespunde doar Marta Lopez Herrero, care s-a clasat cu Spania în Top 10 la Jocurile Olimpice de la Rio.

Consecinţe

Având în vedere criteriile severe la transfer pentru jucătorii străini, este de aşteptat ca numărul acestora să scadă drastic, dacă nu imediat, atunci în următorul an. Timp de un sezon, cluburile din Liga Naţională au la dispoziţie să găsească o masă de aproximativ 40-50 de jucători, care ar trebui să-i înlocuiască practic pe străinii fără criterii, care vor fi nevoiţi să plece.

După un turneu final, dacă vor să transfere jucători străini, cluburile vor avea de ales din maximum 160 de handbalişti, pentru că acesta este numărul celor care figurează în total pe foile de joc la naţionalele de Top 10. Foarte probabil, Franţa, Spania, Croaţia, Germania, Danemarca nu vor lipsi din acest top, decât printr-o excepţie. Iar legat de aceste naţiuni mai este un aspect interesant. Spre exemplu, cluburile din Liga Naţională nu vor putea transfera alţi francezi sau spanioli, decât din cei care au jucat la turneul final respectiv. Adică din 16 jucători mari şi laţi existenţi într-un lot! Cam greu de crezut că acest lucru va fi posibil, într-o concurenţă cu marile cluburi din Europa, care au bugete net superioare formaţiilor din Liga Naţională.

România poate face piaţa la nivel de salarii doar la feminin şi probabil numai prin CSM Bucureşti, la modul că ar putea să facă selecţie printre jucătoarele de Top 10 mondial, european la nivel de echipe naţionale.

Cluburile nu vor putea aduce nici măcar de la Skjern, formaţia senzaţie din Liga Campionilor, care a învins Veszprem cu 32-25 duminică, întrucât acei handbalişti danezi nu sunt la echipa naţională.

Şi dacă un club din România, prin excepţie, va putea să transfere 1-2 străini care să îndeplinească aceste criterii de valoare, atunci cu siguranţă va trebui să plătească şi contracte pe măsură. Şi ce ar putea să transfere un club din România? Eventual extreme, întrucât nu se va putea apropia niciodată de un jucător de 9 metri dintr-o naţională de top, lesne de înţeles de ce. Pe lângă un contract ”baban” care ar urma să fie asigurat tot din bani publici, acest handbalist ar trebui convins, probabil, şi cu o sală bună, cu o echipă bună în jurul lui, etc.

Odată cu dispariţia numărului mare de jucători străini, inclusiv sumele încasate de FRH sub forma unor taxe de transfer se vor diminua semnificativ, dar acest lucru este probabil asumat din moment ce chiar preşedintele Alexandru Dedu a venit cu aceste propuneri. În ultimul sezon, FRH a încasat peste 250.000 de euro numai din taxele de transefr ale jucătorilor străini.

Bineînţeles, o astfel de măsură radicală este apaludată de unii şi contestată de alţii. Vom reveni în zilele următoare cu reacţii ale cluburilor pe această temă.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.