ANALIZĂ | Concluziile după primele trei zile de mandat ale lui Ambros Martin în fruntea naţionalei de handbal feminin. Marile câştiguri ale României după turneul de la Eindhoven şi un posibil lot pentru Euro 2016

9 oct 2016 9065 afişări Comentează şi tu Handbal
ANALIZĂ | Concluziile după primele trei zile de mandat ale lui Ambros Martin în fruntea naţionalei de handbal feminin. Marile câştiguri ale României după turneul de la Eindhoven şi un posibil lot pentru Euro 2016 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/15783890/2/cristina-laslo-7343620-mediafax-foto-dan-tautan.jpg

Naţionala feminină de handbal a intrat într-un nou ciclu sub bagheta lui Ambros Martin, cu care a susţinut şi primele jocuri amicale în turneul de la Eindhoven. Rezultatele au fost în creştere, direct proporţionale şi cu implicarea antrenorului de la Gyor în procesul de pregătire al jocurilor: 19-23 cu Serbia, 32-25 cu Olanda B şi 24-23 cu Olanda A.

În mod clar, Ambros Martin nu a făcut selecţia pentru acest turneu de pregătire, având în vedere că a semnat contractul cu FRH chiar în ziua plecării la Eindhoven. Spaniolului i s-a dat pe mână un lot, pe care a încercat însă să-l exploateze la maximum, în special în ultimele două partide cu naţionalele Olandei. Echipa pentru Campionatul European din decembrie va suferi, probabil, câteva modificări, până atunci selecţionerul având încă o acţiune la dispoziţie – Trofeul Carpaţi – pentru a face o evaluare mai concretă. Dar după turneul din Olanda se pot trage însă primele concluzii:

1.     Ambros Martin, un antrenor foarte activ pe banca tehnică

Ambros Martin s-a implicat gradual la echipă după ce a semnat contractul pe 4 ani cu Federaţia Română de Handbal. Pentru meciul cu Serbia a avut la dispoziţie un singur antrenament, astfel că nu a putut face mare lucru. De altfel, spaniolul s-a implicat foarte puţin spre deloc la acest joc. La meciul cu Olanda B, selecţionerul s-a ridicat tot mai des de pe banca tehnică, unde a stat alături de Cristina Neagu, iar la ultima partidă cu Olanda A a preluat total frâiele şi a fost foarte activ pe toată durata ei. S-a ”luptat” cu arbitrele când a fost cazul, şi-a încurajat jucătoarele şi a urmărit îndeaproape defensiva. În mod cert, Ambros Martin este mult mai activ pe banca tehnică decât predecesorul Tomas Ryde, este într-o continuă mişcare pe parcursul jocurilor. Şi pentru că tot s-a discutat intens pe marginea time-out-urile la echipa naţională, Ambros Martin este cel care a dat indicaţiile!

Un alt avantaj pentru Ambros Martin, raportat la Tomas Ryde, este faptul că spaniolul este implicat 24 de ore din 24 în handbal, ancorat permanent la ce se joacă în Liga Campionilor.

2.     Le-a ”cucerit” pe jucătoarele tinere

Din informaţiile ProSport, Ambros Martin a fost foarte bine primit de vestiar. Ba chiar jucătoarele tinere s-au arătat încântate de selecţioner. Surse ProSport ne-au relatat faptul că antrenorul spaniolul le-a încurajat foarte mult pe handbalistele tinere chiar şi când au avut nerealizări. Mai mult, le-a oferit foarte multe minute de joc la Eindhoven. Cu excepţia Cristinei Neagu, care a fost menajată, toate celelalte handbaliste au primit suficiente minute de joc, ba chiar jucătoarele cu mai puţină ”vechime” la lot au avut mai mult timp la dispoziţie să se exprime.

3.     Cristina Laslo şi Laura Popa, câştigurile reale ale turneului din Olanda

Fără îndoială, turneul de la Eindhoven a avut părţi bune şi părţi mai puţin bune, ca în orice proces de instruire. Fiind vorba de un nou ciclu olimpic, dar şi de un nou selecţioner, vom încerca să evidenţiem părţile pozitive. Din punctul nostru de vedere, marile câştiguri ale echipei naţionale au fost Cristina Laslo şi Laura Popa, handbalistele de la ”U” Cluj. Cele două tinere handbaliste au evoluat dezinvolt şi au arătat calitate, chiar dacă în cazul lor se poate vorbi încă de lipsă de experienţă. Cel mai bun centru din lume la U20 a oferit câteva pase geniale, a schimbat uneori ritmul, şi-a asumat riscuri şi a arătat că dispune de valoarea necesară pentru a ”lega” echipa. Alături de Eliza Buceschi şi Mădălina Zamfirescu, Cristina Laslo ar putea asigura pentru mai mulţi ani postul de coordonator la echipa naţională. Deşi are doar 20 de ani, putem spune că România se acoperă deja foarte bine pe această poziţie cheie. Laura Popa a arătat la rândul ei curaj, iar în partida cu Olanda A a ”biciuit” bine braţul stâng. Interesant, Carmen Amariei a început să o utilizeze tot mai des şi în sistemul de apărare la Cluj în zona centrală, astfel că interul dreapta ar putea fi o soluţie în următorii ani pentru ambele faze ale jocului. Cu Melinda Geiger, Daria Bucur, care urcă frumos de la junioare, şi chiar Alina Ilie, postul de inter dreapta s-ar putea acoperi, la rândul lui, în următorii 4 ani.

 • ”Mi-au plăcut foarte mult Cristina Laslo şi Laura Popa. Mai au nevoie doar de jocuri în picioare”, ne-a declarat Alexandru Dedu, preşedintele FRH

4.     Gabriela Perianu – Gabriella Szucs, un cuplu de apărători centrali bătut în ”cuie” pentru Euro 2016

Martin Ambros nu a avut timp la dispoziţie pentru a lucra tehnico-tactic pentru jocurile de la Eindhoven, dar de la un meci la altul a insistat pe sistemul de apărare. Spaniolul a cerut şi a reuşit să imprime deja agresivitate în defensivă.

 • Modul cum s-a mişcat apărarea mi-a plăcut foarte mult. Fetele au fost tot timpul reactive. Cred că suntem pe drumul cel bun”, a susţinut Alexandru Dedu.

Mulţi ani, zona centrală a fost acoperită foarte bine de Aurelia Brădeanu, doar că în următorii ani naţionala va trebui să se descurce fără jucătoarea de la CSM Bucureşti, care şi-a anunţat retragerea înaintea Jocurilor Olimpice de la Rio. La turneul din Olanda, Ambros Martin a început să lucreze deja la ”sudarea” cuplului de apărători centrali Gabriella Szucs – Gabriela Perianu, probabil şi baza naţionalei pentru Campionatul European din Suedia. Bineînţeles, selecţionerul trebuie să găsească încă 2-3 variante în acest sens. În timpul unui joc este foarte greu să faci tot timpul câte două modificări între sistemul de apărare şi cel de atac. Neagu, Buceschi, Laslo, Geiger sunt handbaliste inventive în atac, dar ele nu pot fi utilizate în zona centrală a sistemului de apărare.

În ceea ce priveşte apărarea am mai remarcat faptul că Gabriela Preda nu a fost folosită la partida cu Olanda A şi foarte probabil va fi doar o soluţie de rezervă pentru turneul final. Extremele au participat puţin la jocul de atac, dar au stat foarte bine în apărare şi au susţinut defensiva în multe momente.

Cine ar mai putea apărea în naţionala României până la Euro 2016

Înaintea turneului final din Suedia (4-18 decembrie), România va mai avea un turneu de pregătire la dispoziţie – Trofeul Carpaţi – care se va desfăşura în 25-27 noiembrie în Sala Polivalentă din Cluj. La acest turneu şi-au mai anunţat prezenţa Olanda şi Ungaria. A patra echipă va fi ... România B, o decizie înţeleaptă luată de şefii FRH, întrucât înaintea Campionatului European vor putea fi văzute la lucru cel puţin 30 de handbaliste!

După cum a arătat turneul din Olanda, putem trage însă câteva concluzii în privinţa lotului pentru turneul final. Teoretic, câteva fete n-ar avea cum să lipsească, posturile de centru şi pivot fiind cel mai bine acoperite

 • Cine a fost în Olanda şi s-ar putea să se regăsească şi în lotul din Suedia
 • Portar: Denisa Dedu
 • Extremă stânga: Ana Maria Tănăsie
 • Interi stânga: Cristina Neagu, Gabriela Perianu
 • Centri: Eliza Buceschi, Cristina Laslo
 • Inter dreapta: Laura Popa
 • Extremă dreapta: Laura Chiper
 • Pivoţi: Oana Manea, Florina Chintoan
 • Apărătoare: Gabriella Szucs

La nivelul extremelor, România s-ar putea acoperi cu Camelia Hotea (dacă va fi aptă de joc) şi Aneta Udriştoiu, care la nevoie poate să apară şi în inter dreapta. Astfel, ar mai rămâne trei posturi disponibile, două fiind, teoretic, ”ocupate” de Paula Ungureanu şi Melinda Geiger.

Pentru ultima poziţie, Ambros Martin trebuie să găsească, tot la nivel de teorie, o handbalistă care ar putea să participe în ambele faze ale jocului. Una ar putea fi Mădălina Zamfirescu, handbalistă din noua generaţie, care la Dunărea Brăila se apără în centru, aşadar are ”exerciţiu” atât cu Szucs, cât şi cu Perianu. O altă variantă este Cristina Zamfir, handbalista de la SCM Craiova, care în apărare joacă intermediar. În partida cu Olanda A, Bianca Tiron a jucat foarte puţin, un semnal care ar putea indica faptul că Ambros Martin ar putea să mai caute şi altceva pentru inter stânga, unde le are deja pe Cristina Neagu şi Gabriela Perianu. Zamfir ar avea avantajul în faţa Biancăi Tiron pentru că evoluează constant în ambele faze ale jocului. Pentru al treilea portar, Elena Gabriela Voicu este deja o soluţie viabilă după prestaţia încurajatoare de la Eindhoven.

Rămâne însă de văzut cum va gândi Ambros Martin, adevăratul selecţioner al României, un antrenor care ne poate suprinde, la fel cum a fost şi numirea lui la prima reprezentativă.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.