AMR 4 ZILE | Descoperiţi-o pe Ana Maria Tănăsie înaintea Campionatului Mondial! Este "mezina" naţionalei, tonică, iute şi are deja o personalitate ieşită din comun. "Aş alerga şi o săptămână şi tot nu aş avea nimic!"

30 nov 2015 10275 afişări Handbal
AMR 4 ZILE | Descoperiţi-o pe Ana Maria Tănăsie înaintea Campionatului Mondial! Este "mezina" naţionalei, tonică, iute şi are deja o personalitate ieşită din comun. "Aş alerga şi o săptămână şi tot nu aş avea nimic!"

Selecţionerul Tomas Ryde a decis să meargă la Campionatul Mondial (5-20 decembrie) cu un lot foarte experimentat, dar printre rândurile handbalistelor cu CV-uri impresionante a "strecurat" şi câteva fete tinere. Ca "back up" pentru Valentina Ardean a decis să o convoace pe Ana Maria Tănăsie (20 ani), handbalista care alături de vicecampioana mondială din 2005 acoperă postul şi la echipa de club HCM Baia Mare. Jucătoarea a profitat de şansele care i s-au oferit, iar în ultima partidă de pregătire din Franţa, cu naţionala Cubei, a făcut o partidă foarte bună, pe care a încheiat-o cu 9 reuşite!

Naţionala de handbal este pe cale să descopere o nouă atletă, după ce ani de zile a avut-o pe Ramona Farcău, care a făcut furori pe contraatac, atât din postură de extremă stângă, cât şi extremă dreapta. Noua atletă se numeşte Ana Maria Tănăsie, evoluează ca extremă stângă şi are câteva caracteristici asemănătoare cu cele ale Ramonei, cea mai bună marcatoare la Jocurile Olimpice din 2008: are "explozie" pe contraatac, este foarte rapidă, spontană, iar înainte de a alege handbalul a practicat atletismul! "Mi-a plăcut să alerg tot timpul. Aş alerga şi o săptămână şi tot nu aş avea nimic!", spune extrema stângă.

  • Povestea handbalistică a "mezinei" echipei naţionale a început în urmă cu 7-8 ani: "Alergam foarte bine (n.r. se antrena pentru distanţele de 800 de metri), iar tatăl meu vroia să merg mai departe la atletism. La handbal junioare nu se puteau titluri, ca la atletism, însă eu mi-am dorit să aleg acest sport"

Ea a început handbalul la Hunedoara, fiind adusă la sală de sora ei Angela, mai mare cu 4 ani. Detaliază Ana Maria: "La început mergeam la antrenamente cu ea, dar stăteam pe margine. Până când prima mea antrenoare (n.r. Coca Balici) m-a chemat şi pe mine la pregătiri. Aşa am început să cochetez cu handbalul. După aceea am avut mare noroc că am putut să ajung la Centrul Naţional de Excelenţă de la Rm. Vâlcea, în clasa a 8-a, acolo unde am muncit zi de zi ca să urc cât mai sus. Mi-am dorit din suflet să urmez acest traseu, părinţii m-au lăsat chiar dacă le-a fost greu, şi acum le este greu fără mine".

A debutat la 17 ani în Liga Naţională, iar un an mai târziu a devenit campioană

Ascensiunea jucătoarei a fost fulminantă, precum un finiş la 800 de metri! La 17 ani, Ana Maria Tănăsie debuta în Liga Naţională la HC Zalău, iar la 18 ani câştiga primul titlu de campioană a României cu HCM Baia Mare. În tot acest timp, extrema stângă a devenit şi jucătoare de bază la lotul naţional de junioare şi tineret, cu care a fost mai mereu în preajma podiumului. Ea a făcut parte din aceeaşi generaţie cu Denisa Dedu, Gabriela Perianu, Claudia Constatinescu, Bianca Tiron , Andreea Pricopi şi alte fete care s-au impus deja la echipe din Liga Naţională. Chiar dacă la Campionatele Mondiale a obţinut un loc 4 cu naţionala U18 (2012) şi un loc 6 cu naţionala U20 (2014), Ana Maria susţine că nu a realizat nimic important în contul României: "Degeaba se spune că am fost o generaţie foarte bună la junioare şi tineret, chiar degeaba dacă nu am obţinut nimic. Nu pot să uit acel loc 4 de la junioare, când am pierdut finala mică cu Norvegia, deşi ne-a stat la îndemână să o câştigăm", ne-a relatat Ana Maria Tănăsie.

Din generaţia 94-95, Denisa Dedu şi Gabriela Perianu au apucat deja să debuteze la turneele finale. Acum i-a venit rândul şi extremei stânga. "Sincer, nu mă aşteptam să merg la Campionatul Mondial", susţine degajată Ana Maria, care apoi detaliază: "În octombrie, după ce am fost în pregătire cu lotul în Muntenegru, nu am fost oprită pentru meciurile cu Lituania şi Belarus. Am fost foarte dezamăgită! Iar acum, până în ziua în care am ajuns în Bucureşti, la convocare, am avut anumite îndoieli. Îmi era teamă că iar voi fi chemată doar la pregătiri. Nu a mai fost cazul pentru că domnul Tomas Ryde m-a inclus şi în lotul pentru Campionatul Mondial şi îmi oferă foarte mult curaj. Indiferent că intru 5-10 minute, eu încerc să-mi fac treaba".

"Sunt cea mai mică din lot, dar simt că fac parte din el de o grămadă de ani"

Deşi este mai nou-sosită în echipă, Ana Maria Tănăsie spune că s-a integrat deja foarte bine. "Sunt cea mai mică din lot, dar simt că fac parte din el de o grămadă de ani. Îmi pot spune şi părerea dacă am ceva de semnalat şi sunt încântată de atitudinea fetelor. Chiar dacă alte fete au mai mulţi ani decât mine, diferenţa nu se resimte. Şi Cristina (n.r. Neagu), şi Mica (n.r. Brădeanu), jucătoare cu personalităţi foarte puternice, m-au integrat foarte bine. Când greşesc ceva, mă iau deoparte şi îmi explică toate lucrurile", dezvăluie handbalista de 20 de ani.

Înaintea debutului la un Campionat Mondial, Ana Maria Tănăsie se simte acum împlinită: "Chiar am fost norocoasă până acum în tot ce ţine de handbal. Am simţit ce înseamnă o medalie în Liga Naţională (n.r. a câştigat Cupa şi Liga Naţională cu HCM Baia Mare), iar acum am ocazia să joc şi la un Campionat Mondial de senioare". Ambiţiile jucătoarei nu s-au oprit însă în acest punct: "Sunt conştientă că suntem într-o grupă foarte grea la Campionatul Mondial, cu Rusia, Norvegia şi Spania, dar nu este imposibilă. Totul ţine şi de dorinţa noastră de a reuşi un rezultat deosebit, nu poţi pleca de la premisa că aceşti adversari nu pot fi învinşi".

  • O clasare în Top 8 la Campionatul Mondial ar asigura României şanse suficiente pentru a prinde Jocurile Olimpice din 2016. Ana Maria Tănăsie nu se mulţumeşte însă cu puţin şi vrea mai mult, chiar o calificare în semifinale, "de ce nu?".

"Gândurile pozitive vor atrage numai lucruri pozitive!", se încheie conversaţia într-o notă optimistă cu tricolora, legată de participarea României la turneul final din Danemarca. Descătuşarea extremei dreapta s-a produs deja la turneul de pregătire din Franţa. Astfel, Mondialul din Danemarca poate să aparţină şi jucătoarei Ana Maria Tănăsie! 

România debutează pe 5 decembrie, la Frederikshaven, cu Puerto Rico. Din grupă mai fac parte Kazakhstan, Spania, Norvegia şi Rusia. Primele patru naţionale se califică în optimi. Turneul final este transmis în direct de Dolce Sport.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.