Acuzaţii grave înaintea alegerilor de la handbal: ”Nu mai poate să ne şmecherească nimeni, pentru că toţi vor trebui să-şi pozeze buletinul de vot!”. De ce au apărut cabinele de vot şi ”aranjamentul” de la Consiliul de Administraţie!

12 feb 2018 2748 afişări Handbal
Acuzaţii grave înaintea alegerilor de la handbal: ”Nu mai poate să ne şmecherească nimeni, pentru că toţi vor trebui să-şi pozeze buletinul de vot!”. De ce au apărut cabinele de vot şi ”aranjamentul” de la Consiliul de Administraţie!

Decizia Consiliului de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal de a organiza un dineu chiar în seara dinaintea alegerilor, introducerea cabinelor de vot şi posibilitatea restricţionării mass-mediei în Adunarea Generală din 14 februarie stârneşte în continuare reacţii, dar şi acuzaţii. Unele chiar foarte grave.

Aurel Moldoveanu, arbitru din Arad, susţine că în teritoriu sunt oameni cărora li s-a cerut să-şi fotografieze votul la alegeri! ”Doru Manea, direct că are tupeu, îi pune pe toţi ai lui cu telefoanele mobile să-şi pozeze buletinul de vot. Am informaţii, mi-au spus oameni de la Timişoara. De aceea au şi făcut cabine de vot. Florin Toacă (n.r. AJH Timişoara) mi-a spus: <<Aurele, nu mai poate să ne şmecherească nimeni, pentru că toţi vor trebui să-şi pozeze buletinul de vot>>!”, a sunat declaraţia lui Aurel Moldoveanu. Arbitrul din Arad este omul despre care ProSport a scris în urmă cu vreo trei săptămâni că la alegerile din 2014 a venit cu vreo 18 delegaţii de la diverse cluburi, cu care s-a prezentat la Bucureşti şi le-a împărţit la diferite persoane!

După aceste acuzaţii, ProSport l-a contactat pe Doru Manea, membru în Consiliul de Administraţie şi preşedinte al Comisiei Centrale de Observatori şi Delegaţi, care a susţinut: ”Dacă există o astfel de hotărâre din partea mea, înseamnă că nu sunt eu şi e altul. Eu nu am transmis niciunui observator să-şi fotografieze votul şi mai ales că nu ştiu câţi observatori pot vota. Este eronat total! Sub nicio formă, eu îmi ştiu stilul şi nu am chestiuni de genul acesta. Sub nicio formă nu a plecat de la mine această idee, să facă dovada, dacă nu are o problemă cu mine”

  • ”Am vorbit cu domnul Moldoveanu, el a comunicat cu mine, dar afirmaţia respectivă nu îmi aparţine. Asocierea numelui cu domnul Manea şi cu alte persoane nu este benefică, în sensul că nu am jignit nici pe unul, nici pe altul. Şi nici nu am vorbit despre ceilalţi. În articol se vorbeşte despre modalitatea de vot. Când am vorbit cu domnul Moldoveanu, nu ştiam de cabină de vot! Domnul Moldoveanu ştia de cabină de vot sau chestii de genul acesta. Informaţia respectivă o are cine a fost la Bucureşti şi cine a avut la acces la ea”, Florin Toacă, preşedinte AJH Timişoara

  • ”Nu am vorbit cu nimeni, observatori, să-şi fotografieze votul. Cum să le spui eu aşa cea, când nu e etapă să nu-i sancţionez?”, Doru Manea, preşedinte CCOD

ProSport a stat de vorbă şi cu preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, care a izbucnit: ”Vreau să mă detaşez de aceste lucruri, deja este prea mult. Eu nu am spus nimănui să-şi fotografieze votul!”. Poate fi o soluţie ca membrii Adunării Generale să nu intre în cabina de vot cu telefoanele mobile? ”Poate să fie o soluţie, dar acum stai să îi dezbraci pe oameni, să vezi ce telefoane mobile sau aparate de fotografiat au, cât de mici, cât de mari? Mi se pare că ne ducem în derizoriu şi sincer nu este lumea care îmi place”.

  • ”Nu ştim ce să mai scormonim. Nu vi se pare că apar cam multe? Puţină decenţă!”, Alexandru Dedu

De ce cabine de vot?

”În general, votul este o chestiune secretă, iar ideal ar fi ca fiecare să intre într-o cabină şi să voteze ce şi cum. Dacă este un vot public, prin ridicare de braţ, este altă chestiune. Votul, mai ales la o astfel de Adunare Generală, care reprezintă activitatea pe 4 ani, mi s-ar părea corect, spun eu, să fie într-o cabină de vot. Nu îmi aparţine această idee, dar dacă tot m-aţi întrebat, dacă ar fi cabină de vot, ar fi mai corect pentru că aşa este şi în Occident, aşa este şi în lumea civilizată”, Doru Manea, preşedinte CCOD.

Pe de altă parte, Romică Drăgănescu, în prezent director sportiv în cadrul Centrului de Copii şi Juniori de la CSM Bucureşti, a confirmat o informaţie ProSport, conform căreia ar fi fost invalidat în primă fază de Consiliul de Administraţie, de a candida pentru o funcţie de membru a acestui for. Mai exact, fostul vicepreşedinte şi director tehnic al FRH în mandatele lui Cristian Gaţu, a fost invalidat cu 4-11 la voturi

”Nu ştiu care a fost motivul, poate le este frică de nişte oameni care le spun adevărul şi au încercat o deviere a mea. Am înţeles că s-a întors situaţia de respingere, pentru că mai era un candidat care are o funcţie în Consiliul de Administraţie. Atunci au reluat votul, ruşinos! Dacă aveau tărie, trebuia să mă excludă, poate să mă excludă şi în Adunarea Generală. Dacă au tărie să supună acea declaraţie a mea în faţa Adunării Generale, iar membrii să voteze dacă putem candida sau nu. Să fie bărbaţi, nu pe la spate se face aşa ceva!”, a afirmat Remus Drăgănescu.

Membrii Consiliului de Administraţie au revenit asupra cazului Remus Drăgănescu în momentul în care s-a ajuns la validarea lui Doru Manea. Jurista a reclamat, de asemenea, că şeful observatorilor nu are dosarul complet. Doru Manea a fost aprobat, Remus Drăgănescu a fost revotat!

Ce a mai spus Remus Drăgănescu

  • ”Alegerile de acum 4 ani au reprezentat un aranjament urât al arbitrilor şi observatorilor, cu mare sprijin politic la vremea respectivă. Au fost deviaţi antrenori, să nu mai vină la voturi, au fost delegaţi, în schimb la Bucureşti oameni de alte specialităţi. S-au fotografiat voturile. Cei care au votat pentru echipe din alte localităţi au fost răsplătiţi pentru gestul lor, primind funcţii chiar în cadrul Federaţiei Române de Handbal”
  • ”Şi în 2014, înainte de alegeri, a fost o seară cu multe şpriţuri tot la Rin Grand Hotel. Acum văd că s-a legiferat. După formula, se pune ţara la cale, se merge pe formula se pun alegerile la cale. Cine a aprobat dineul, vine vreun sposnsor sau Fundaţia Arbitrajului Românesc şi plăteşte toate cheltuielile?”
  • ”Cabine de vot nu am văzut la nicio federaţie. De ce fac urne, ce este aşa greu de votat? De ce ne este frică sau este un loc unde se poate face o poză mai uşor?
  • ”Sunt mulţi candidaţi care ar trebui să se prezinte Adunării Generale, pe lângă preşedinţi sunt şi vicepreşedinţii care ar trebui să spună un cuvânt. Dacă sunt posturi de vicepreşedinţi, dacă sunt doar posturi de ridicat mâna, nu e nevoie. Fedewaţia ar trebui, într-o urgenţă maximă, să prezinte pe site măcar CV-urile candidaţilor pentru funcţiile de preşedinte, vicepreşedinţi, pentru Comisia de Apel, Comisia de Cenzori şi pentru Consiliul de Admninistraţie. De ce este secret? Să ştie toată lumea cine sunt candidaţii”
  • ”Se tot vorbeşte că până în 15 iunie se aranjează regulamentele. Dar în 4 ani ce s-a aşteptat? De ce s-au schimbat regulamentele în timpul competiţiilor. De ce nu spun nimc de Fundaţie şi de Liga Profesionistă de Handbal? De ce n-au făcut nimic pentru redeschiderea Sălii Floreasca măcar penbtru juniori?”.

Discuţiile privind aceste alegeri sunt destul de ”amestecate”, chiar controversate uneori, multe s-au ivit şi din cauza unei lipse de transparenţă, a modului cum s-a pus problema desfăşurării acestor alegeri, cu şpriţ înainte, fără mass-media de faţă, etc. Dar cele mai multe probleme au fost iscate de forma Statutului, cum arată regulamentele, faptul că nu a existat o coerenţă în decizii.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.