25 la sută din legitimaţii la nivel naţional. CSM Bucureşti şi-a prezentat "grădiniţa" de handbal, una care a atins o cifră record: 1.440 de copii legitimaţi. Căliman: "Am vrut să-i arătăm şi domnului Gaţu că suntem 2.000 de handbalişti"

3 apr 2015 778 afişări Handbal
25 la sută din legitimaţii la nivel naţional. CSM Bucureşti şi-a prezentat "grădiniţa" de handbal, una care a atins o cifră record: 1.440 de copii legitimaţi. Căliman: "Am vrut să-i arătăm şi domnului Gaţu că suntem 2.000 de handbalişti"
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

CSM Bucureşti a avut vineri, la o sală din zona unui Centru Comercial, o desfăşurare impresionantă de forţe. Peste 600 de copii, însoţiţi şi de părinţi, au participat la evenimentul "Să facem sport altfel!". A fost o acţiune cu o sală plină de juniori, care a venit ca deschidere la programul "Şcoala altfel" al Ministerului Educaţiei, inclus în calendar săptămâna viitoare. Pentru oficialii CSM Bucureşti a fost vorba şi de o ambiţie personală. "În urma declaraţiilor făcute de domnul Cristian Gaţu, că CSM Bucureşti nu are 2.000 de handbalişti, am vrut să punctăm în evenimentul acesta, că de fapt suntem atâţia", a declarat Constantin Căliman, directorul general al grupării.

În mai puţin de 2 ani, CSM Bucureşti a ajuns la un număr record de legitimaţi, de aproximativ 2.100 de sportivi, după cum susţin oficialii grupării finanţate de Primăria Capitalei. "Din octombrie 2013, i-am avut pe copii într-o pregătire continuă şi susţinută pentru că acesta este viitorul sportului, în şcoală. În 2014 au fost selecţionaţi cei mai buni, ei au fost monitorizaţi şi apoi legitimaţi la grupele centralizate, cele care ne reprezintă în Campionatul Nţaional şi în Asociaţia Municipiului Bucureşti de Handbal. Acum i-am legitimat şi pe cei de la minihandbal, adică 1.440 de copii", a susţinut Căliman. Clubul bucureştean a ajuns astfel la un procent semnificativ de legitimaţi la nivel naţional. "Dacă federaţia a declarat că sunt 7.000 de handbalişti în ţară, acum cu încă 1.440 de copii s-a trecut de 8.000. Înseamnă că CSM are aproape 25% din legitimaţi", a continuat directorul general al grupării.

Szabo a rememorat primii paşi făcuţi în arena sportivă

Numărul mare de copii echipaţi complet şi cu legitimaţiile în mână i-a impresionat atât pe ministrul Gabriela Szabo, foştii mari handbalişti Cornel Oţelea, Nicolae Munteanu, Ştefan Birtalan, cât şi componenţii echipelor de seniori care au fost invitaţi să participe la eveniment. Şi chiar a "stârnit" nostalgii.   

"Nu am venit echipată acum, dar mă simt foarte bine în mijlocul copiilor. Ştiţi foarte bine că promovez sportul în rândul copiilor, pentru că avem nevoie să vină cât mai mulţi la sport. Îmi aduc aminte cu mare bucurie de momentul în care am început să practic şi eu sportul. Aveam 13 ani, eram la fel de naivă, la fel de motivată, la fel de doritoare de a veni la stadion şi a practica sportul. La vârsta respectivă nu m-a interesat niciodată condiţiile, ci doar să fiu în mijlocul colegelor, să socializăm, să ne simţim bine câteva ore, să facem sport. La o vârstă de 12-13 ani, antrenamentul nu este atât de serios, dar sunt foarte multe jocuri, distracţie, tocmai pentru a ne introduce în domeniul performanţei", a declarat Gabriela Szabo, ministrul Tineretului şi Sportului.

Vărzaru: "Performanţa vine din interior, tot ce vine din exterior uşurează munca"

Cristina Vărzaru, căpitanul echipei de senioare, a rememorat la rândul ei primiii paşi făcuţi pe terenurile de handbal, dar a avut şi un mesaj pentru juniorii de astăzi ai CSM: "Mi-am adus aminte de începuturile mele, avem un singur echipament, care venise din nişte ajutoare din Germania, genunchiere făcute din bureţi. Intram într-o sală de liceu doar 2 luni pe an, când ningea, nu aveam condiţiile de astăzi. Şi cu toate acestea am reuşit performanţe cu echipa CS Corabia, am jucat finală naţională. Ceea ce am încercat să le spun şi lor este că performanţa vine din interior. Tot ce vine din exterior, astăzi proiectul CSM, nu face decât să le uşureze munca pentru viitor, pentru ceea ce urmează".

"În maximum 6-8 ani o să vedeţi mulţi jucători de la CSM al loturile naţionale"

Având formată întreaga piramidă, Constantin Căliman a precizat că ar fi nevoie de aproximativ 6-8 ani pentru a vedea şi rezultate concrete la nivel de performanţă: "În maximum 6-8 ani o să vedeţi la echipele naţionale foarte mulţi jucătoare şi jucători de la CSM Bucureşti. Dacă proiectul nu va fi stopat printr-o decizie politică sau din alt motiv, aceşti copii vor avea continuitate, vor veni la handbal cu plăcere, iar în jurul lor se va crea o emulaţie necesară. Dacă şi echipele mari vor avea rezultate, o să vedem săli arhipline în Bucureşti. Ira de valoarea acestor jucători nu va benefica doar CSM Bucureşti, în teren nu pot intra decât <<7>>. Vor beneficia şi Cluburile Sportive Şcolare şi Steaua, Dinamo, Rapid, toţi cei care vor avea secţii de handbal. Până la urmă, Primăria a acceptat acest proiect pentru bucureşteni, pentru contribuabilii din Bucureşti".

Cum ar putea deveni sportul o industrie şi în România

Profitând de această ocazie, directorul general al CSM Bucureşti a vorbit şi despre o strategie naţională pe cel puţin 2-3 cicluri olimpice: "Eu cred că viitorul sportului este în şcoală. Dacă proiectul de genul celui implementat de Primăria Municipiului Bucureşti la CSM va fi muliplicat de Primării de Municipii, de Consilii Judeţene, o să putem cuantifica nu 3,2 milioane de sportivi, dar măcar 2,5 milioane de sportivi pe toate cele 71 de ramuri sportive. Din păcate, acum avem doar 250.000, aşa spune statistica, 10%, ceea ce foarte puţin. Iar din aceşti copii pot deveni şi performeri. Nu toată lumea va face sport de performanţă, dar probabil că unii vor cocheta cu mişcarea sportivă, vor fi suporteri, vor fi prezenţi în săli. Am putea avea o industrie a sportului în România, care ar putea reprezenta un procent din PIB".

Fotografii: Alexandru HOJDA

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.