GRAFIC | Realitatea crudă a sportului românesc: mai avem doar 80.000 de legitimaţi! Cum s-a redus drastic într-un singur an numărul de sportivi

20 ian 2017 25722 afişări Alte Sporturi
GRAFIC | Realitatea crudă a sportului românesc: mai avem doar 80.000 de legitimaţi! Cum s-a redus drastic într-un singur an numărul de sportivi
GALERIE (6 de imagini) VEZI GALERIA
  • Sportul românesc este aproape la pământ la început de ciclu olimpic, trăieşte doar prin excepţii.
  • Elisabeta Lipă: ”Loturile de seniori sunt subţiri ca pânza de păianjen. Sunt atât de subţiri loturile încât nu ştiu ce vom avea peste 4 ani la Tokyo”

Chiar la începutul acestui an, la vârful Ministerului Tineretului şi Sportului a avut loc transferul de putere, în urma votului exprimat la alegerile parlamentare din decembrie 2016. Elisabeta Lipă şi-a încheiat mandatul, noul ministru fiind Marius Alexandru Dunca. De asemenea, Narcisa Lecuşanu a fost eliberată din funcţia de secretar de stat, în locul fostei handbaliste urmând să fie nominalizată o altă persoană în aceste zile. Discuţia cu Elisabeta Lipă, după un mandat de un an, o lună şi 11 zile, porneşte de la următoarea întrebare: ”Mai are vreo şansă sportul românesc să se redreseze?”. De la Jocurile Olimpice de la Rio, unde s-a considerat că România a avut cea mai slabă participare din ultimii 50 de ani, au trecut aproape 5 luni şi nu simţim că în sportul românesc s-a întâmplat ceva semnificativ.

”Sportul românesc trebuie reformat din temelii, nu mai poţi cârpi şi să ceri performanţă. Nu poţi să dai vina pe un om când lucrurile nu merg, având în vedere că tot sistemul nu mai dă rezultate. Inima mea este ruptă în două. O parte mă mulţumeşte, după o carieră în care am performat am ajuns şi în această funcţie de demnitar, este ceva extraordinar. Pe de altă parte mi-am dorit să am o oglindă clară de ansamblu a sportului românesc. La Cluburile Sportive Şcolare, pepiniera sportului românesc, găsim profesori-antrenori care au normă întreagă cu clase formate din 20 de copii. Dintre aceştia, foarte puţini sunt pentru înalta performanţă şi nu toţi participă la competiţii. Apoi, sunt 48 de CSM-uri, cluburi ale Ministerului. În aceste cluburi am descoperit că avem antrenori cu sfert de normă, cu jumătate de normă. Dar ce este şi mai dureros este că antrenorii şi copiii din Cluburile Sportive Şcolare îi regăsim şi la CSM-uri. Mi-am propus un program de platformă digitală, Registrul Naţional al Sportivilor, pe care l-am definitivat şi adoptat prin Institutul Naţional de Cercetare pentru Sport. La sfârşitul anului 2015 a existat un anuar în care au fost raportaţi sportivi de două ori, de fiecare structură sportivă în parte la care erau legitimaţi. Iar când i-am introdus în acest sistem, numărul lor a scăzut drastic. În acest moment mai avem 80.000 de sportivi în România, indiferent că vorbim de sporturi olimpice sau neolimpice. Asta e realitatea!”, ne-a dezvăluit Elisabeta Lipă, revenită în funcţia de preşedinte la Federaţia Română de Canotaj.

În cei 80.000 de sportivi nu intră şi legitimaţii de la fotba. În 2015 s-au raportat următoarele date:

Pentru ca sportul românesc să aibă o şansă să se redreseze, trebuie acordată o atenţie sporită bazei, sectorului de copii şi juniori, după cum a susţinut ex-ministrul Tineretului şi Sportului. ”Asta a fost şi viziunea mea, să stimulez baza piramidei”. În acest sens, un obiectiv major a fost înfiinţarea Centrelor Naţionale pentru Pregătirea Sportivilor a Juniorilor Mici.

”Am elaborat şi adoptat acest program care are ca scop susţinerea federaţiilor sportive naţionale pentru pregătirea şi participarea în competiţii a juniorilor mici. Fiecare federaţie are dreptul să facă până patru centre regionale. Asta a fost gândirea mea, să creştem numărul de sportivi, pentru că loturile de seniori sunt subţiri ca pânza de păianjen. Sunt atât de subţiri loturile încât nu ştiu ce vom avea peste 4 ani la Tokyo”, a susţinut Elisabeta Lipă, care a mai adăugat faptul că în urma unui control al MTS s-a constatat că proiectele Pierre de Coubertin şi de Excelenţă nu au produs nimic.

 

Bugete Federaţii 2016

Bugetele cluburileor în 2016

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.