"Regina" din Bustuchin preferă bârna în locul tocurilor. Andreea Munteanu, campioana europeană la bârnă, a prins lotul României în ultima clipă şi are o soră geamănă, tot gimnastă

20 apr 2015 3858 afişări Gimnastica
"Regina" din Bustuchin preferă bârna în locul tocurilor. Andreea Munteanu, campioana europeană la bârnă, a prins lotul României în ultima clipă şi are o soră geamănă, tot gimnastă
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

Andreea Munteanu este noua campioană europeană la bârnă şi marea surpriză a României în competiţia de la Montpellier. Munti a dat lovitura în Franţa, după ce a prins lotul de Europene în ultima clipă, înlocuind-o pe Larisa Iordache, menajată de antrenorii Bellu şi Bitang.

Un loc câştigat în echipă după un început bun de an, cu două prezenţe pe podium la Turneul Maeştrilor de la Cottbus. A fost concursul în care Andreea cucerea aurul la bârnă şi argintul la sol. Concursul în care a avut cea mai mare notă pe "puntea suspinelor", în care a demonstrat că îşi poate controla perfect emoţiile şi că este o "bârnistă" înăscută. Un prim test de încredere după o perioadă în care a luptat cu ea însăşi, în căutarea motivaţiei de a continua şi de a se antrena mai mult şi mai bine.

17 ani va împlini Andreea Munteanu pe 29 mai

România are viitor la bârnă. În absenţa Larisei Iordache şi cu Diana Bulimar încă în refacere după o intervenţie chirurgicală la genunchiul stâng, o nouă stea a strălucit pe "puntea suspinelor". Având al doilea exerciţiu ca dificultate al finalei, Andreea Munteanu şi-a stăpânit perfect emoţiile şi a făcut ceea ce marile favorite la titlul continental nu au reuşit: a stat pe bârnă. "E mai greu pe tocuri decât pe bârnă. Mult mai greu!", spunea zâmbind Andreea, pentru www.suntemcuvoi.ro. A reuşit un exerciţiu curat, fără ratare, care i-a adus 14,366, cea mai mare notă a finalei de duminică.Un prim titlu european individual, ce vine să întregească palmaresul de aur care a început să se clădească anul trecut, la Europenele de la Sofia, cu echipa.


"Mi-am dorit să fiu campioană, dar nu am crezut decât atunci când am primit medalia de aur că această dorinţă s-a îndeplinit. Parcă nici acum nu-mi vine să cred că am câştigat…"
Andreea Munteanu


A plecat de acasă la 5 ani

Andreea Munteanu vine de pe plaiurile lui Brâncuşi, mai exact din Bustuchin, şi este prima gorjeancă campioană europeană la bârnă. A plecat de acasă  când era de o şchioapă, pentru a-şi urma visul, acela de a fi, într-o zi, cea mai bună din lume. "M-am apucat de gimnastică la 5 ani, pentru că eram o fire foarte energică şi mama mea a făcut sport înainte şi n-a putut să-l practice mult timp şi şi-a dorit mult ca eu să fac gimnastica. Prima mea amintire legata de gimnastică – când am venit prima oară la selecţie, eu cu sora mea, şi am văzut o mulţime de copii în sală, care săreau la groapa de bureţi şi făceau fel de fel de tumbe, abia aşteptam să intru şi eu să fac la fel", povesteşte ea, pentru www.suntemcuvoi.ro.
Joaca de-a gimnastica a început-o la Deva, ca apoi să facă pasul spre lotul naţional.


Bârna, aparatul preferat, i-a adus lui Munti prima medalie de aur la individual

Prima participare la Europenele de junioare, din 2012, de la Bruxelles, coincide cu câştigarea primelor medalii. Munti a contribuit atunci la clasarea echipei pe locul 3 şi s-a  întors acasă cu încă 2 medalii de bronz, la individual compus şi la sol, şi una de argint la bârnă, aparatul ei de suflet. Îşi făcea astfel  simţită prezenţa pe scena europeană şi obţinea primul duel cu Maria Harenkova. Era şi prima înfrângere, pentru că rusoiaca devenea atunci campioană europeană de junioare la bârnă. "Întotdeauna îţi doreşti să fii cel mai bun, însă cred că este important să înveţi din greşelile tale la fiecare concurs. În gimnastică nu este vorba de rivalitate, ci de cât de antrenat şi de pregătit eşti înainte de a intra pe aparat", povesteşte Munti.

Primele finale la senioare, primele ratări

Trecerea la seniorat nu a fost deloc uşoară pentru Munteanu. Mutarea la Izvorani, antrenamentele cu antrenorii Bellu şi Bitang, creşterea dificultăţii exerciţiilor, însuşirea elementelor noi - toate s-au reflectat în evoluţiile ei oscilante. Primul concurs la senioare avea să arate că mai are mult de crescut şi ca psihic de concurs. La Cupa Mondială de la Cottbus, din martie 2014, s-a calificat de pe primul loc la bârnă şi sol, însă emoţiile au făcut-o să cadă în ambele finale. "Fragilă, fără psihic de concurs", au fost primele comentarii. Totul, demontat două luni mai târziu, la Europenele de la Sofia, când a ajutat echipa României să urce pe prima treaptă a podiumului. Atunci, Munti a făcut bârnă şi sol, însă o bârnă excepţioală în finală, pentru care a primit cea mai mare notă a concursului 14,933, mai mult chiar decât Larisa Iordache sau Maria Harenkova, cea care avea să devină anul trecut campioana continentală a acestui aparat. „Gimnastica este grea, dar dacă o faci cu plăcere pare mai uşoară. Mă antrenez 4-5 ore pe zi, dar este o muncă plăcută şi o fac cu drag, pentru că vreau să ajung cât mai sus, la Campionatele Mondiale şi poate chiar la Olimpiadă”, spune ea.
 


Titlul european cucerit anul trecut, cu echipa, este cea mai frumoasă amintire a Andreei Munteanu
 

Aurul, încurajare pentru Rio

S-a întors mai ambiţioasă în sală. Mii de ore de antrenamente, de lacrimi, de bătături, de strâns din dinţi. Repetiţii, căderi de pe bârnă şi iarăşi, de la capăt, dar cu o mică îndoială în suflet. "Voi reuşi? Voi putea să prind echipa? Pot fi la fel de bună ca Didi şi Lari?" O nelinişte care începe să se vadă în pregătire, în ezitările cu care începe fiecare antrenament. Încurajată în permanenţă de stafful tehnic, Munti încet, încet prinde curaj.
Încrederea antrenorilor este răsplătită după ce se întoarce din primul concurs al acestui an, de la Cottbus, cu două medalii, aur la bârnă şi argint la sol. O revenire răsplătită cu locul în echipa pentru Europene. Iar de aici la dorinţa de a fi cea mai bună din concursul de la Montpellier a fost doar un pas. O medalie ca o încurajare pentru următoarele sute de ore de muncă. Şi primul succes în faţa Mariei Harenkova. Primul test a fost trecut. Urmează cel mai greu, Campionatul Mondial de la Glasgow, unde România va evolua pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio 2016.

 

Adelina? Nu, Andreea!

Andreea a făcut primii paşi în gimnastică împreună cu sora sa geamănă, Adelina Florentina. Întâi ca o joacă, apoi totul a devenit serios, până s-a transformat în sport de performanţă. O accidentare suferită de Adelina la cot a despărţit însă însă drumul gemenelor. Adriana continuă să lupte pentru visul ei de a fi, într-o zi, cea mai bună din lume în gimnastica artistică, iar Adelina s-a reprofilat şi îşi doreşte acelaşi lucru, dar la gimnastică aerobică. Familia Munteanu nu are doar două fete talentate, ci şi un băiat, mezinul familiei,  Ionuţ Cristian, care face vioară clasică şi care a câştigat premiul I la concursul „Dobrogea, vatră de folclor românesc”. "Chiar dacă ştiu ce înseamnă lipsa banilor, copiii mei sunt uniţi, se iubesc mult şi se ajută unul pe celelălalt aşa cum pot ei. Îi respect şi sunt mândru de ei”, a declarat Constantin Munteanu, tatăl celor trei copii talentaţi, pentru Pandurul.ro

 


ŞTIAŢI CĂ ultima pereche de gemene care au făcut gimnastică de performanţă au fost surorile Tămîrjan, Anamaria şi Adriana? Anamaria, campioană europeană cu echipa, vicecampioană europeană la bârnă şi medaliată cu bronz continental la sol şi cu bronz olimpic cu echipa la Beijing, a făcut gimnastică de performanţă, sora ei fiind nevoită să abandoneze gimnastica după o accidentare.


  • Titlul cucerit de Andreea Munteanu este cel de-al 11-lea european din istoria gimnasticii româneşti la bârnă. Celelalte 10 campioane sunt:  Nadia Comăneci (1975), Lavinia Agache (1983), Daniela Silivaş (1987), Gabriela Potorac (1989), Gina Gogean (1994), Cătălina Ponor (2004, 2005), Amelia Racea (2010), Cătălina Ponor (2012) şi Larisa Iordache (2013).
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.