„Regina” din Bustuchin preferă bârna în locul tocurilor. Andreea Munteanu, campioana europeană la bârnă, a prins lotul României în ultima clipă și are o soră geamănă, tot gimnastă

  • Publicat:
  • Actualizat:

Andreea Munteanu este noua campioană europeană la bârnă și marea surpriză a României în competiția de la Montpellier. Munti a dat lovitura în Franța, după ce a prins lotul de Europene în ultima clipă, înlocuind-o pe Larisa Iordache, menajată de antrenorii Bellu și Bitang.

Un loc câștigat în echipă după un început bun de an, cu două prezențe pe podium la Turneul Maeștrilor de la Cottbus. A fost concursul în care Andreea cucerea aurul la bârnă și argintul la sol. Concursul în care a avut cea mai mare notă pe „puntea suspinelor”, în care a demonstrat că își poate controla perfect emoțiile și că este o „bârnistă” înăscută. Un prim test de încredere după o perioadă în care a luptat cu ea însăși, în căutarea motivației de a continua și de a se antrena mai mult și mai bine.

17 ani va împlini Andreea Munteanu pe 29 mai

România are viitor la bârnă. În absența Larisei Iordache și cu Diana Bulimar încă în refacere după o intervenție chirurgicală la genunchiul stâng, o nouă stea a strălucit pe „puntea suspinelor”. Având al doilea exercițiu ca dificultate al finalei, Andreea Munteanu și-a stăpânit perfect emoțiile și a făcut ceea ce marile favorite la titlul continental nu au reușit: a stat pe bârnă. „E mai greu pe tocuri decât pe bârnă. Mult mai greu!”, spunea zâmbind Andreea, pentru www.suntemcuvoi.ro. A reușit un exercițiu curat, fără ratare, care i-a adus 14,366, cea mai mare notă a finalei de duminică.Un prim titlu european individual, ce vine să întregească palmaresul de aur care a început să se clădească anul trecut, la Europenele de la Sofia, cu echipa.


„Mi-am dorit să fiu campioană, dar nu am crezut decât atunci când am primit medalia de aur că această dorință s-a îndeplinit. Parcă nici acum nu-mi vine să cred că am câștigat…”
Andreea Munteanu


A plecat de acasă la 5 ani

Andreea Munteanu vine de pe plaiurile lui Brâncuși, mai exact din Bustuchin, și este prima gorjeancă campioană europeană la bârnă. A plecat de acasă  când era de o șchioapă, pentru a-și urma visul, acela de a fi, într-o zi, cea mai bună din lume. „M-am apucat de gimnastică la 5 ani, pentru că eram o fire foarte energică și mama mea a făcut sport înainte și n-a putut să-l practice mult timp și și-a dorit mult ca eu să fac gimnastica. Prima mea amintire legata de gimnastică – când am venit prima oară la selecție, eu cu sora mea, și am văzut o mulțime de copii în sală, care săreau la groapa de bureți și făceau fel de fel de tumbe, abia așteptam să intru și eu să fac la fel”, povestește ea, pentru www.suntemcuvoi.ro.
Joaca de-a gimnastica a început-o la Deva, ca apoi să facă pasul spre lotul național.


Bârna, aparatul preferat, i-a adus lui Munti prima medalie de aur la individual

Prima participare la Europenele de junioare, din 2012, de la Bruxelles, coincide cu câștigarea primelor medalii. Munti a contribuit atunci la clasarea echipei pe locul 3 și s-a  întors acasă cu încă 2 medalii de bronz, la individual compus și la sol, și una de argint la bârnă, aparatul ei de suflet. Își făcea astfel  simțită prezența pe scena europeană și obținea primul duel cu Maria Harenkova. Era și prima înfrângere, pentru că rusoiaca devenea atunci campioană europeană de junioare la bârnă. „Întotdeauna îți dorești să fii cel mai bun, însă cred că este important să înveți din greșelile tale la fiecare concurs. În gimnastică nu este vorba de rivalitate, ci de cât de antrenat și de pregătit ești înainte de a intra pe aparat”, povestește Munti.

Primele finale la senioare, primele ratări

Trecerea la seniorat nu a fost deloc ușoară pentru Munteanu. Mutarea la Izvorani, antrenamentele cu antrenorii Bellu și Bitang, creșterea dificultății exercițiilor, însușirea elementelor noi – toate s-au reflectat în evoluțiile ei oscilante. Primul concurs la senioare avea să arate că mai are mult de crescut și ca psihic de concurs. La Cupa Mondială de la Cottbus, din martie 2014, s-a calificat de pe primul loc la bârnă și sol, însă emoțiile au făcut-o să cadă în ambele finale. „Fragilă, fără psihic de concurs”, au fost primele comentarii. Totul, demontat două luni mai târziu, la Europenele de la Sofia, când a ajutat echipa României să urce pe prima treaptă a podiumului. Atunci, Munti a făcut bârnă și sol, însă o bârnă excepțioală în finală, pentru care a primit cea mai mare notă a concursului 14,933, mai mult chiar decât Larisa Iordache sau Maria Harenkova, cea care avea să devină anul trecut campioana continentală a acestui aparat. „Gimnastica este grea, dar dacă o faci cu plăcere pare mai ușoară. Mă antrenez 4-5 ore pe zi, dar este o muncă plăcută și o fac cu drag, pentru că vreau să ajung cât mai sus, la Campionatele Mondiale și poate chiar la Olimpiadă”, spune ea.
 


Titlul european cucerit anul trecut, cu echipa, este cea mai frumoasă amintire a Andreei Munteanu
 

Aurul, încurajare pentru Rio

S-a întors mai ambițioasă în sală. Mii de ore de antrenamente, de lacrimi, de bătături, de strâns din dinți. Repetiții, căderi de pe bârnă și iarăși, de la capăt, dar cu o mică îndoială în suflet. „Voi reuși? Voi putea să prind echipa? Pot fi la fel de bună ca Didi și Lari?” O neliniște care începe să se vadă în pregătire, în ezitările cu care începe fiecare antrenament. Încurajată în permanență de stafful tehnic, Munti încet, încet prinde curaj.
Încrederea antrenorilor este răsplătită după ce se întoarce din primul concurs al acestui an, de la Cottbus, cu două medalii, aur la bârnă și argint la sol. O revenire răsplătită cu locul în echipa pentru Europene. Iar de aici la dorința de a fi cea mai bună din concursul de la Montpellier a fost doar un pas. O medalie ca o încurajare pentru următoarele sute de ore de muncă. Și primul succes în fața Mariei Harenkova. Primul test a fost trecut. Urmează cel mai greu, Campionatul Mondial de la Glasgow, unde România va evolua pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio 2016.

 

Adelina? Nu, Andreea!

Andreea a făcut primii pași în gimnastică împreună cu sora sa geamănă, Adelina Florentina. Întâi ca o joacă, apoi totul a devenit serios, până s-a transformat în sport de performanță. O accidentare suferită de Adelina la cot a despărțit însă însă drumul gemenelor. Adriana continuă să lupte pentru visul ei de a fi, într-o zi, cea mai bună din lume în gimnastica artistică, iar Adelina s-a reprofilat și își dorește același lucru, dar la gimnastică aerobică. Familia Munteanu nu are doar două fete talentate, ci și un băiat, mezinul familiei,  Ionuț Cristian, care face vioară clasică și care a câștigat premiul I la concursul „Dobrogea, vatră de folclor românesc”. „Chiar dacă știu ce înseamnă lipsa banilor, copiii mei sunt uniți, se iubesc mult și se ajută unul pe celelălalt așa cum pot ei. Îi respect și sunt mândru de ei”, a declarat Constantin Munteanu, tatăl celor trei copii talentați, pentru Pandurul.ro

 


ȘTIAȚI CĂ‚ ultima pereche de gemene care au făcut gimnastică de performanță au fost surorile Tămîrjan, Anamaria și Adriana? Anamaria, campioană europeană cu echipa, vicecampioană europeană la bârnă și medaliată cu bronz continental la sol și cu bronz olimpic cu echipa la Beijing, a făcut gimnastică de performanță, sora ei fiind nevoită să abandoneze gimnastica după o accidentare.


  • Titlul cucerit de Andreea Munteanu este cel de-al 11-lea european din istoria gimnasticii românești la bârnă. Celelalte 10 campioane sunt:  Nadia Comăneci (1975), Lavinia Agache (1983), Daniela Silivaș (1987), Gabriela Potorac (1989), Gina Gogean (1994), Cătălina Ponor (2004, 2005), Amelia Racea (2010), Cătălina Ponor (2012) și Larisa Iordache (2013).
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…